Potentiala lovitura de stat: Rapoartele serviciilor de informatii NU justifica anularea alegerilor prezidentiale
CONSTATARI PROVIZORII
privind rapoartele unor servicii de informatii avand ca obiect campania electorala a candidatului Calin Georgescu (CG) si derularea turului I al alegerilor prezidentiale din anul 2024
In urma consultarii celor cinci rapoarte inaintate de SRI (doua documente), SIE, STS si MAI catre CSAT (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii), ce au stat la baza Deciziei nr. 32 a CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) din 6 decembrie 2024 de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale din 22-24 noiembrie 2024, pe motiv de viciere al procesului electoral in urma ingerintei maligne a unui actor statal extern (Federatia Rusa), am constatat urmatoarele:
SUMAR
I.) In documentele enumerate NU se gasesc suficiente informatii concludente ce ar justifica masura anularii de catre CCR a primului tur al alegerilor prezidentiale resp. a intregului proces electoral.
II.) Anularea procesului electoral constitutie un potential abuz major la adresa Constitutiei resp. o potentiala lovitura de stat.
IN FAPT
1. In rapoarte se descriu predominant activitati electorale de rutina
Majoritatea covarsitoare a informatiilor furnizate fac referire la proceduri si activitati de rutina specifice unor alegeri prezidentiale, atat a candidatului CG cat si a institutiilor sus mentionate.
2. Ilegalitatile identificate privesc finantarea, diseminarea de videoclipuri, atacuri cibernetice
Informatiile identificate privind (potentiale) incalcari ale unor norme legale sau de conduita profesionala / corporatista, tin de finantarea promovarii videoclipurilor candidatului CG, neconformarea partiala a platformei TikTok fata de dispozitiile Autoritatii Electorale Permanente (AEP) de a sterge anumite videoclipuri, atacuri cibernetice in numar de „peste 85.000“ asupra infrastructurii comunicationale a AEP si altele asemenea. Din rapoarte nu rezulta gravitatea / relevanta acestor fapte prezumtiv ilegale pentru decizia de anulare a procesului electoral.
3. Lipsesc aproape in totalitate informatii privind ingerinta unui „actor statal extern“
Cu mici exceptii lipsesc informatii cu privire la eventuala ingerinta a unui actor statal (Federatia Rusa) in pcampania electorala a candidatului CG si / sau in procesul electoral. Lipsesc informatii ce documenteaza o ingerinta maligna a unui prezumtiv actor statal extern.
4. Procesul electoral a decurs normal
Rapoartele concluzioneaza in esenta ca procesul electoral a decurs normal, fara complicatii si fara perturbari de orice fel.
5. Lipsesc norme legale incalcate de candidatul CG
Nu se face referire la norme legale concrete (de ex. numar lege, articol, aliniat) ce ar fi fost incalcate de catre candidatul CG resp. de cei care l-au promovat.
RECOMANDARI
1. Analizarea in detaliu si nepartinitoare / netendentioasa a raporatelor sus mentionate si a Deciziei nr. 32 a CCR de catre echipe interdisciplinare, compuse din juristi, specialisti din alte domenii (jurnalisti, ONGuri, mediu universitar, …)
2. Supunerea rapoartelor si a Deciziei nr. 32 a CCR unor anchete parlamentare
3. Informarea forurilor internationale (UE, CE, NATO, OSCE, ONU) relevante cu privire la rezultatele verificarii si anchetelor
4. Sesizarea autoritatilor nationale (inclusiv de urmarire penala, daca se impune) in cazul constatarii unor ilegalitati din partea candidatului CG resp. a echipei sale, cat si din partea altora.
Autor: Hans Hedrich, politolog, activist civic (Sighisoara / München / Bruxelles)
Data: 10. 12. 2024
Document in format pdf: CONSTATARI PROVIZORII privind rapoartele serviciilor de informatii ref. la alegerile prezidentiale 2024