Plagiat și autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB

 

 

SESIZARE
Catre Decanul Facultatii de istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca
Catre Comisia de Etica a Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Catre Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)

Va aducem la cunostinta ca doua lucrari stiintifice, avandu-l ca autor si coautor pe dl. Ioan Bolovan, contin numeroase fragmente de text preluate din alte lucrari fara ca acestea sa fie semnalate ca  atare. Fragmentele de text se gasesc pe circa 40 de pagini ale urmatoarelor lucrari:
1. Ispititoarea Transilvanie” (Editura Scoala Ardeleana, 2017)
2. Primul Razboi Mondial si realitatile demografice din Transilvania” (Editura Scoala Ardeleana, 2015)
Domnul Ioan Bolovan este profesor la Facultatea de Istorie si Filosofie, prorector UBB si membru in Comisia de Istorie si Studii Culturale a Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATCDU). Documentul continand fragmentele de text cu suspiciune de (auto)plagiat poate fi descarcat aici: Text Ioan Bolovan (pdf).

In fapt, lucrarea Ispititoarea Transilvanie, avandu-i ca autori pe Ioan Bolovan si pe Sorina Paula Bolovan, contine fragmente de text si chiar un capitol intreg – fara sa fie citate – din lucrarea Primul Razboi Mondial si realitatile demografice din Transilvania, avandu-l ca autor pe Ioan Bolovan. La randul lor, aceste doua lucrari contin mai multe fragmente din Istoria Transilvaniei, editia 2013, avandu-i ca autori pe Ioan-Aurel Pop si Ioan Bolovan. Consideram ca fragmentele de text preluate din lucrari proprii sau de la alti autori, neindicate ca atare, constituie autoplagiat, respectiv plagiat. Nu in ultimul rand, din analiza listei sale de publicatii (vezi aici), se poate deduce ca dl. Ioan Bolovan practica intens “republicarea” studiilor sale, chiar si de patru ori, in locuri diferite sau in traducere, sub forma de articole sau capitole de carti, alterand prin aceasta competitia echitabila intre cadrele didactice la concursul pentru ocuparea postului.

Solicitam verificarea si, daca se impune, sanctionarea aspectelor semnalate. In baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitam comunicarea rezultatelor verificarii cat si a documentelor aferente acesteia (de ex. procese verbale, decizii, dispozitii…).

cu deosebita consideratie
Hans Hedrich, politolog
24. 11. 2017

Date de contact:
545400 Sighisoara
hanshedrich@gmx.de
0752-616128

Afis lansare Istoria Transilvaniei.cdrSursa foto: Ziarul Faclia

………………………………………………………………………………………….

Posted by at 24/11/2017
Filed in category: Wissenschaft & Forschung,

25 Responses to Plagiat și autoplagiat la Ioan Bolovan, prorector UBB Cluj. Vătămat: Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB

  1. nick says:

    o minciuna.

  2. Stilul copy-paste says:

    1) cv-ul d-lui și exemplele aratate aici in paralel probeaza clar ca foloseste din plin metoda COPY-PASTE (de la el, de la sotie și de la alti colaboratori care sunt f. multi, pe langa dl Pop); faptul ca uneori(!) menționează ca este vorba de o republicare nu-l face mai onest.
    2) publica de mai multe ori un studiu (chiar si de 3-4 ori – mai si recunoaste mai aduce si probe externe de parca ele ar fi ok), ca sa-si creasca cv-ul din punct de vedere cantitativ.
    3) sustine ca nu a contat la promovari pe posturi de conf si prof cantitatea de studii, articole, carti repetate? cum sa nu! în acest fel a putut indeplini criteriile de „performanta” cerute la concursuri (indiferent daca ai sau nu contracandidat, ele se cer; altfel nici nu ti se creaza vreun post – la noi, in univ si cercetare ai omul care indeplineste formal criteriile si apoi creezi postul).
    4) pe baza cv-ului umflat artificial a ajuns sa indeplineasca si criteriile de admitere in Consiliul național de acordare a titlurilor universitare (CNATDCU), ajungând astfel sa propună standarde de performanta pentru altii! Tot cu așa, cu cv gonflat a ajuns sa primeasca dreptul de a conduce doctorate, de a evalua dosare de concurs, de a îndeplini standardele pentru a depune si castiga proiecte pe bani, de a fi si evaluator de proiecte depuse prin competitie la cercetare, toate acestea in conditii de concurenta acerba uneori…! Asa ceva e departe de a fi corect si moral, chiar daca nu este sanctionabil prin lege la noi. Dar imaginea negativa si-a facut-o singur, acum ameninta cam degeaba.
    Pot continua…Dar mai bine luati și voi cv-ul si liste cu proiecte castigate – uneori aceleasi, reciclate, să studiati cu atentie, sa vedeti ce model de carieră universitară ofera acest domn. Și pentru ca nu e singurul care procedeaza asa, neloial/necinstit/carierist, va fi aparat de multi colegi de-ai sai. Deja a aparut unul, la care e mana dreapta.
    Va fi ceva lupta, pentru ca vorba de un fenomen larg cu practici dubioase de accedere la titluri si functii universitare denuntate rar, nestiute publicului larg.

    Metoda de lucru si rezultatele muncii sale pot face obiectul unei sesizari la comisia de etica, care ar face bine sa foloseasca softurile antiplagiat si in cazul de fata.

    Autoplagiatul nu este definit in lege, nu este inca sanctionat, dar nu trebuie incurajat – iar metoda lui creaza climatul favorabil plagiatului; si daca nu a indicat toate sursele de cate ori a republicat, atunci este in culpa.

  3. Mihai C. says:

    Am ametit incercand sa compar textele! nu mai stiu ce a scris dl Bolovan, ce a scris dna Bolovan, ce a scris IAP…E o amestecatura din care nu mai poti sa-ti dai seama de paternitatea unui text. Poate ei sunt ok intre ei ca sunt prieteni vechi, dar exemplul pe care il dau este absolut jenant.

    • hans says:

      Important: Miza NU este sa aflam cine ce a scris in fiecare lucrare in parte, ci faptul ca dl. Ioan Bolovan reda integral fragmente de text din opere deja publicate, FARA a indica citatul cu ghilimele si FARA a mentiona in nota de subsol sursa fiecarui fragment preluat.
      De unde rezulta banal ca e vba de PLAGIAT + AUTOPLAGIAT.

  4. hans says:

    Iata mai jos raspunsul meu la interventia rectorului UBB, Ioan_Aurel Pop, pe acest subiect:
    LINK articol: https://www.ziardecluj.ro/ioan-aurel-pop-intervine-scandalul-cu-auto-plagiatul-nu-e-deloc-adevarat-daca-era-cazul-eu-trebuia-sa-ma-simt-lezat-primul#comment-117041

    ……………..

    Buna seara si multumesc pentru comentariu!
    Cu respect, dar din interventia dlui. IAP rezulta ca dl. rector pare sa NU cunoasca definitia PLAGIATULUI.

    CITATE:
    1. “Ioan Aurel Pop afirmă că nu este vorba despre un plagiat sau un auto-plagiat atâta vreme cât s-a explicat la lansările celor două cărți modul în care au fost realizate și lucrarea din 2017, ”Ispititoarea Transilvanie” conține trimiterile către ”Istoria Transilvaniei”.”

    2. “Dacă era vorba de un plagiat, eu trebuia să fiu primul care să afirme că se simte lezat.”

    Ad 1: In lucrarile stiintifice sursele se indica NU cu ocazia prezentarii publice a lucrarii, ci, PUR SI SIMPLU, IN NOTE DE SUBSOL. Altfel, cititorul ar trebui sa se deplaseze personal la acele prezentari de carte pentru a avea o vaga sansa de a verifica sursele folosite de autor – lucru imposibil si chiar ridicol de imaginat
    Ad 2: Dl. rector UBB confunda definitia plagiatului si a autoplagiatului – fapte ce NU comporta elemente SUBIECTIVE, ci pot fi constatate obiectiv, independent de persoana plagiata – cu cea a lezarii, ofensei, jignirii – fapte eminamente subiective.

    Am redat mai jos definitia plagiatului si a autoplagiatului conform paginii www . detectareplagiat . ro:
    CITAT: “Autoplagiatul reprezinta republicarea unor texte de catre acelasi autor, sub alt titlu sau intr-o alta forma, putin sau deloc modificata, vechile fragmente fiind integrate unui produs stiintific declarat “nou”.”

    “A plagia inseamna : » a copia integral o lucrare stiintifica si a o prezenta cu numele de autor nu a adevaratului autor ci cu numele celui care a copiat-o;
    » a copia parti dintr-o lucrare stiintifica intr-o alta lucrare, fara a specifica de unde provine acea parte copiata si a o publica sau prezenta cu numele de autor a altei persoane;”

    CONCLUZIE: In acceptiunea definitiilor de mai sus, faptele dlui Ioan Bolovan constituie plagiat si autoplagiat. Quod erat demonstrandum

    cu deosebita stima
    Hans Hedrich

  5. Veridicus says:

    Pentru ca situatia sa devină de tot ridicolă, I-A. Pop l-a propus – cred că în vreo două rânduri – pe Bolovan să devină și membru al Academiei Române. Asta explică textele lui Bolovan de adulatie pentru Pop (până și ceaușiștii ar roși), care împreună au tranformat facultatea de istorie și Centrul pentru Istoria Transilvană într-un soi de feudă, iar acum extind și la nivelul universității. O minimă analiză a acestor două mediocrități – care trăiesc doar din autoadulare – vă va indica concret cum pot impostorii să se erijeze in oameni de știință. În plus, IAP și Bolovan au tocmit și o armată de jurnaliști care să pună imaginar la colț toate realizările de la UBB, doar să pară ei cei mai buni. Dacă s-ar uita cei doi puțin, doar puțin și în oglindă, și în CV-urile lor … Poate totuși vor avea o clipă de remușcare, de scânteie morală !

    • Cristian Machidonul says:

      daca e asa, e gretos.

    • hans says:

      un zvon beton spune ca TRANSYLVANIAN REVIEW, revista editata de centrul de studii transilvane, adica sub conducerea domnilor POP si BOLOVAN, si-ar fi manipulat grosolan factorul de impact ISI sau al altor baze de date pentru publicari stiintifice, prin publicarea en gros, in urma cu cativa ani, de lucrari scrise de doctoranzi, sub presiunea unor profi. la care se adauga publicarea de numere “SUPLIMENT” ale revistei (pana la 2-3 pe an), doar pentru a publica nediferentiat cam tot ce li se oferea spre publicare (autorii gonflandu-si prin asta lista de publicatii), lucru aparent foarte problematic pentru bazele de date.

      in acest mod TR si-ar fi crescut in primii ani in mod artificial “ratingul”, dupa care acesta s-a prabusit brusc si cam iremediabil, din cauza putinelor citari ale articolelor publicate. aparent si o revista din iasi (nu ii cunosc numele) ar fi fost eliminata din baza de date ISI, in urma descoperirii unor practici asemanatoare.

      CONCLUZIE: TRANSYLVANIAN REVIEW risca sa fie eliminata si ea din lista ISI, daca manipularile se vor confirma. iata deci unde duc practicile de autoplagiat, publicarea noncalitatii stiintifice si reciclarea de texte.

      • Sorin says:

        Factorul de impact se calculeaza in functie de citari, nu poate fi “manipulat” prin simpla “publicare en gros” de articole (daca va uitati putin pe site-ul Clarivate Analytics, veti vedea ca acest factor de impact se calculeaza in urma unui algoritm foarte strict, care nu poate fi “manipulat” asa cum sugerati; si puteti vedea, de asemenea, in ce masura acele lucrari scrise de doctoranzi si publicate “en gros” au contribuit sau nu la cresterea factorului de impact. Daca chiar doriti sa fiti corect informat, veti gasi acolo datele cu nume si cifre calculate pana la zecimale).
        Pentru a fi citata, o revista trebuie sa ajunga la cititori, si sa fie citita. Cresterea aberanta din ultimii ani a taxelor postale a subminat grav difuzarea revistei, si implicit accesul cercetatorilor la articole.
        Scaderea factorului de impact nu are, asadar, nici o legatura cu situatia pe care o incriminati. Asta, daca doriti intr-adevar o informatie corecta; in caz contrar, se poate presupune ca postarile de mai sus au rolul exclusiv de a arunca cu noroi in munca unor oameni, in ceva ce deja seamana a razbunare si “reglare de conturi”.

        • Sorinel says:

          Sorinel, băiatul mamii, lasă încruntarea deoparte. Cine vrei să-l citeze pe Titus Corlătean, publicat în Transylvanian Review? Eventual Adrian Năstase, dar chiar nici el nu coboară atât de jos. Majoritatea celor ce publică acolo sunt anonimi, pentru publicul specializat, carne de tun pentru tartorii revistei. De aceea e pe ducă.

          • Victor says:

            :)))) noa, să nu-i umilim așa, se știe doar că au apărători feroce, mă mir că au ieșit în număr atât de mic!

          • Sorin says:

            Revista Transylvanian Review apare de 26 de ani, si are peste 100 de numere publicate. De-a lungul timpului, au publicat in revista de la cercetatori debutanti pana la nume grele in istoriografia romaneasca sau internationala. O simpla consultare a site-ului revistei ar fi fost lamuritoare. Dar e mult mai la indemana bascalia ieftina, nu? Sau ma insel, si comentariul de mai sus apartine unui specialist cu o bogata experienta in cercetarea stiintifica si in editarea unei reviste de specialitate ?

        • hans says:

          buna seara,
          am redat informatia ca ceea ce este, anume “zvon beton” – ceva ce mi se parea plauzbil pt ca provine dintr-o sursa foarte credibila si, mai ales, informata. clar, informatia dvs. ntelege mai bine mecanismul de rating in bazele de date si problema cu picajul in care a intrat TR.

          in cazul meu NU este vorba de niciun fel de reglare de conturi pt ca eu NU fac parte din sistemul academic. va asigur de asta. credibilitatea se construieste greu si se pierde usor.

          cu stima

  6. hans says:

    ca fapt divers: IAP era PENTRU investigarea plagiatelor victorpontiene de catre CNATDCU, dupa care i-a trecut, subit, cheful. in plus, e pesedofil, la fel ca si bolovan. daca PSD ar fi ‘decat un partid’ ca toate altele, nu ar conta, dar PSD e altceva. e grup politic-infractional organizat.

    LINK: http://m.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/dovada-ca-rectorul-universitatii-babes-bolyai-a-mintit-pentru-a-l-apara-pe-ponta–un-e-mail-in-care-se-declara-de-acord-ca-toate-acuza%C5%A2iile-de-plagiat-sa-fie-judecate-de-consiliul-pentru-atestarea-diplomelor-269171

  7. Victor says:

    si despre asta e vorba pe-aci, parte din practica la TR:
    „Generally unethical approaches:
    Encourage authors to cite the journal. Of course, at a basic level, citing articles from a journal is an indication that the article is on topic, but this has the potential to be abused. See this discussion of coercive citation practices.
    Encourage editors to cite articles from the journal in their other work irrespective of relevance.
    Collaborate with editors from related journals to encourage citations of each others journals…”
    https://academia.stackexchange.com/questions/73553/how-do-journals-improve-their-impact-factor

    https://link.springer.com/article/10.1007/s11192-007-1779-8

    • hans says:

      multumesc, am auzit ca EXACT asta se practica si la UBB – si nu numai. citeaza-l musai pe cutare, altfel ii bai!
      asta nu mai e stiinta ci santaj, trafic de influenta, abuz de putere, pervertire a metodelor stiintifice pentru obtinerea de foloase necuvenite…

    • Sorin says:

      Pentru “Victor”:
      Bazele mari de date cuantifica separat citarile, respectiv autocitarile, iar “cartelurile” de acest gen ies in evidenta imediat. Oricine stie cum functioneaza scientometria, e constient ca nu te poti prevala de asemenea practici pentru a “impresiona” comunitatea stiintifica – la orice articol indexat intr-o asemenea baza de date se vede clar unde si de cate ori a fost citat.
      Daca Transylvanian Review ar fi folosit masiv – asa cum afirmati – asemenea practici, ar fi avut, nu-i asa?, un factor de impact mult mai mare…
      In alta ordine de idei, e interesant ca ati scris “TR”, iar nu “Transylvanian Review”, cum ar fi facut-o cineva neimplicat de aceasta chestiune. Care sunt sansele sa fi publicat si dumneavoastra, candva, in aceasta revista pe care acum o denigrati?

      • hans says:

        scriu TR si IAP, pur si simplu din motive de economie de timp
        cu stima
        HH

  8. Victor says:

    Se divaghează la greu pe-aici. Parcă era vorba despre rezultatele muncii COPY-PASTE și despre ce merită practicienii săi!
    Avem un rector și un prorector de instituție care se vrea în topurile grele ale cercetării (fb!), ambii coordonatori de lucrări menite să pregătească tineri pentru viața academică, ambii ajunși în organisme însărcinate să stopeze derapajele spre plagiat, să detecteze orice furtișag în lumea noastră academică, să promoveze cu adevărat competiția în mediul științific, să lupte pentru principii atât de necesare vieții noastre universitare…
    Și când colo, ce să vezi? Domnii ăștia, se suștin reciproc dincolo de orice limite și folosesc en gros exact acea tehnică pe care NU ar trebui s-o tolereze nicio secundă: copy-paste.

  9. Dan says:

    acest articol (si lacramatia care-l justifica) apar taman la timp pentru a incerca sa reduca efectul luarilor de pozitie patriotice si nationaliste ale lui Ioan-Aurel Pop; restul sunt balarii, pe care le invoca isteric cei interesati si idiotii; din fericire, efectul luarilor de pozitie ale lui IAP ramane puternic, asa ca inamicii romanismului tot cu scula-n mana raman

  10. Dan says:

    apropo, Neuer Weg, ati lamurit cum e cu Joianis, FDGR si DVGR? intreb, si eu :)))

Counter created by lite 1.4