PEFC cere verificarea certificatului obtinut de SCHWEIGHOFER

Certificatorul international de produse lemnoase si de intreprinderi de prelucrare a lemnului, PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), cel care a (re)acordat in iunie 2015 firmei Holzindustrie Schweighofer, printr-o firma imputernicita, un certificat “Custody of Chain – CoC”, a trimis astazi o plangere catre respectiva firma ‘subcontractata’ – Holzforschung Austria -, prin care-i solicita sa verifice conformarea HS cu certificatul emis.

Motivul il reprezinta cele scrise recent in presa cu privire la rezultatele controlului Ministerului Mediului la fabricile HS din Sebes si Radauti cat si la firmele unor furnizori de lemn rotund. Raportul controlului ce a durat nu mai putin de 5 saptamani a fost depus recent de catre MM la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece au aparut o serie de suspiciuni privind legalitatea provenientei lemnului, a avizelor de transport si a datelor inscrise in sistemul SUMAL. Una dintre cerintele de baza pentru obtinerea unui certificat PEFC CoC il constituie insa tocmai refuzul categoric al lemnului taiat ilegal sau din surse incerte. Daca suspiciunile MM se adeveresc, inseamna ca HS s-a folosit in mod ilegal de certificatul PEFC – iar veniturile suplimentare astfel obtinute sunt si ele …ilegale.

PEFC Austria a anuntat ca va face publica atat reclamatia adresata celor de la Holzforschung Austria (‘Cercetarea lemnului Austria‘) cat si raspunsul acestei firme. Intr-un email adresat astazi  PEFC Austria de catre NW am atras atentia asupra faptului ca Holzforschung Austria se afla de mai multi ani in relatii comerciale cu HS, ceea ce pune sub semnul intrebarii obiectivitatea si impartialitatea certificatorului.

Reclamatia PEFC vine in contextul in care presa economica (de ex. ziarul Wirtschaftsblatt) si televiziunea de stat (ORF) din Austria au relatat (din nou) despre suspiciunile de ilegalitate in activitatea HS in Romania, resp. sesizarea MM catre Parchet. Toate acestea arata cum, treptat, imaginea HS, pana acuma preponderent pozitiva in Austria, incepe sa se apropie tot mai mult de imaginea negativa a HS in Romania. Or, asta inseamna nu doar atragerea antipatiei publicului general ci, mai cu seama, un risc crescand pentru HS de a-si pierde tot mai multi clienti (si aliati) de pe piata germanofona.

Hans Hedrich
6 august 2015

pefc_logo
Logo PEFC

Posted by at 06/08/2015
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4