Palagáz: Újabb csatamező – ezúttal Székelyföld (Nagy-Mányicska, Kovászna megye)

EN: A new shale gas exploration/fracking site to be opened soon in Covasna/Kovaszna county, Szekely region, Transylvania/Romania. The county environmental agency (APM) ruled that the 3600m deep exploration drill does NOT require an Environmental Impact Assesment. The same institution recently ruled as well, that a  planned gigantesque “wood slaughterhouse” of 70ha of size in the village of Reci/Rety doesn’t need an EIA either.

Hölgyeim és uraim !
Újabb csatateret kell felrajzolnunk a palagáz-ellenes harci térképünkre, a Gresu – Nagy-Mányicska területet, amely Kovászna városhoz és gyógyfürdőhöz tartozik az azonos nevű megyében. Ez a térség Kommandó falutól körülbelül 7 kilométerre található közismert kirándulóhely, ám az utóbbi időben inkább a nagymértékű erdőtarolásról ismert..
A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal honlapján található adatokból kiderül, hogy egy 3600 méter mélyre fúró szénhidrogént kutató fúrótornyot állítanának fel a lehető leghamarabb. Az erdészetnél és a szénhidrogén-feltárásoknál dolgozók szerint palagáz-keresésről van szó.

Úgy tűnik, a palagáz-pártiak mind a cégek, mind az ország hivatalai részéről folyamatosan arra törekednek, hogy maguk ellen bőszítsék nemcsak a moldvai románokat, a bánáti és körösvidéki románokat, szerbeket, magyarokat, vagy a dobrudzsai törököket, tatárokat, bolgárokat, továbbá a dél-erdélyi románokat, romákat és szászokat, de a Hargita-Kovászna-Maros megyékben élő székelyeket is. Isten hozott a klubban kedves erdélyi polgártársak!

U.I. Ugyanez a környezetvédelmi hivatal úgy gondolta, hogy a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre tervezett 70 hektár nagyságú, évi körülbelül egymillió fenyőt feldolgozó fenyőfa-vágóhídnak sem lesz semmi hatása a környezetre – ezért a Greenpeace Romania a hivatal vezetőjének lemondását kéri.

kommando_toroattila_21
Háromszéki táj. Fotó: Toró Attila (Sepsiszentgyörgy) További fotók Kommandó környékéről (egyesek csodásak, mások lehangolók) itt >>>

Posted by at 22/12/2013
Filed in category: Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , , , , ,

4 Responses to Palagáz: Újabb csatamező – ezúttal Székelyföld (Nagy-Mányicska, Kovászna megye)

 1. Peter says:

  Diese Schweine! Aber interessant, dass die sich als letztes ins Szeklerland trauen. Vielleicht erwarten sie dort den größten Widerstand. Ich hoffe, sie haben recht damit und kriegen ordentlich eins die Mütze!!!

 2. MEZEY KATALIN says:

  Tiltakoznunk kell, mert lassan bezárul körülöttünk a gyűrű, kiszorítják a földről az embereket, szemétté, üzemi hulladékká, meddőhányóvá dolgozzák fel az egész természetet.

 3. MEZEY KATALIN says:

  cite

 4. Anonymous says:

  az egesz hazugsag.ha nem tudjak pontosan mit csinalnak akkor ne irjanak hazugsagot es ertesitsek felre a nepet.nem palagazrol van szo.szerintem akik ezt mondtak azoknak nem volt eleg amit a zsebukben tettek es meg varjek hogy kapjanak.

Counter created by lite 1.4