Palagáz: „Ovidiu Tendert bilincsben akarom látni!” (Willy Schuster/Szászmúzsna)

Részletes beszámoló Willy Schuster szászmúzsnai (román neve Mosna / Szeben megye) biogazda mezőgazdasági területéről, amit ma kihívóan újra megostromoltak a Prospectiuni Rt. cég munkásai.

Ma reggel 7-8 körül a feltárást végző cég autóbusza több tucat munkást hozott Willy Schuster földjére, hogy feltárást végezzenek. Willy és több tucat önkéntes elkergették a munkásokat, ezután meg Willy „lefoglalta” a cég egyik terepjáróját, ami változatlanul a földjén állt.

9 óra tájban újabb két terepjáró jött, de ezeket az önkéntesek visszafordították, és nem járt több szerencsével az ISP biztonsági szolgálat 3 kocsija sem.

9:30 körül megérkezett a szeizmikus munkálatok igazgatója Ghe. Daianu. Megfenyegette a jelen levő körülbelül harminc, Willyt védő önkéntest, hogy 400 munkást hoz és megvereti őket. Egy adott pillanatban Ghe. Daianu az egyik önkéntesnek mocskosszájúan odakiáltotta, hogy szerinte mit kellene tenniük az egyik földtulajdonos (Pinciu úr, Willy szomszédja) nemesebb szervével. Videófelvételek vannak a Prospectiuni kft. képviselőjének vulgáris és sértő viselkedéséről.

9:45 körül megérkezett két rendőr a szászmúzsnai rendőrségről. Willy, jelenlétükben is megismételte, hogy nem hajlandó visszaadni a kocsit a cégnek, csakis a rendőrségnek adja oda, mint bizonyítékot, majd hangsúlyozta, hogy ennek a március óta tartó konfliktusnak csak az vet véget, ha Ovidiu Tendert „bilincsben” viszik el, mert folyamatosan támadja a feltáró és a biztonsági csapataival.

willy-sa1

10:05 körül: A két helyi, szászmúzsnai rendőr, elindult a tett színhelyére, de jelezték, hogy az ügyet jelenteni fogják és a nap folyamán más rendőrök is jönnek.

10.15. körül: Az önkéntesek a cég egyik terepjárója mellett és után rohannak, ami illegális módon vágott át Willy szomszédjának, Pinciu úrnak a gyümölcsösén. A terepjáró kis híján elütött egy önkéntest. A jelen levő Pinciu úr, kijelentette, hogy a cég semmiféle megegyezést nem kötött vele. Ezért, az azon a területen (a Willy és az ő területén) történő feltárások büntetőjogi jellegűek.

Megközelítőleg 10.30-kor: A rendőrség a tett színhelyére hozta Gheorghe Daianut a Prospectiuni Rt.-től. Daianu erőszakkal fenyegette és sértegette az önkénteseket.

10.45-kor: Az önkéntesek tettek egy kört a kocsival Szászmúzsnán és megafonnal hívták a helyieket, hogy jöjjenek Willynek segíteni. Most „minden” szászmúzsnai tudja, hogy komoly problémák vannak a Prospectiuni céggel. Sok helybéli szolidaritást vállalt Willyvel.

11 óra körül megérkezett az Antena TV társaság autója és filmezni kezdték a falu közepén megafonnal tájékoztató önkénteseket. Ezt be kellene játszaniuk a hírekben.

Most a térségben kb. 50 önkéntes és körülbelül még ennyi helyi lakos van jelen. Sokan közülük a faluszélen lakó romák, akik Willy és a jelen lévő Pinciu úr megvédésére érkeztek. Az egyik önkéntesnő bírósági panaszlevelet írt azok ellen, akik újra Willy földjére törtek.

A tett színhelyén 11:30-kor még ott volt pár rendőrautó, meg a csendőrség rabszállítója. Ez utóbbi úgy tűnik utóbb Szászalmád felé tart.

12.55 órától az önkéntesek a szomszédos Szászalmád (román neve Alma Vii) községbe készülnek, ahol a kultúrházban a környékről és az egész országból érkező 100-200 embernek a helyi palagázról, annak kitermeléséről tartanak tájékoztatással egybekötött tiltakozást.

17.00 óra körül 20-30 önkéntes, a helybeliek segítségével (köztük sok gyerek) hozzáláttak Szászalmád ( román neve Alma Vii)“kábelmentesítéséhez”, száz, ha nem ezer métert gyűjtöttek össze a szeizmikus vezetékekből a dombról – ez nagyon fontos tett volt – és szimbolikus is egyúttal. A faluba visszatérő tüntetőcsoport fotója, akik estefelé értek a faluba, és húzták maguk után a “hadi zsákmányukat” ,- érdektelen arccal mentek tovább a rendőrök és csendőrök mellett, akik tehetetlenül hagyták őket tovább menni – ez a palagáz ellen tüntetők a PROSPECTIUNI kft. fölötti győzelmének diadalmenete. Az, aki ezt az üzenetet nem érti, vagy öntudatán kívül van, vagy teljesen elszakadt a valóságtól – akárcsak a nap komikus szereplője (lásd lent) Daianu úr.

18.00 óra táján a PROSPECTIUNI cég szeizmikus munkálatok igazgatója, Gheorghe Daianu – az, aki fenyegette és sértegette ma reggel az önkénteseket – szászalmádi kultúrházához ment azzal a szándékkal, hogy a tüntetőktől visszaszerezze a kábeleket. Úgy tűnt, Daianu nem értette meg a szigorú figyelmeztetést, amelyet ma reggel a tüntetőktől kapott, annyira nem, hogy az Szászalmádon még jelen lévő csendőrőknek kellett megvédeniük. Ezután menekülés közben nekiütközött egy oszlopnak.

A Szászmúzsnán és Szászalmádon zajló tüntetés nem ért véget ma este. A mai drámai események sorozata és változatossága, azoké az eseményeké, amelyeket a tüntetők és a helyiek uraltak – megtüzdelve a PROSPECTIUNI Rt. baklövéseivel és képviselőjüknek nehezen utánozható butaságával – előrevetíti a harc megerődödését és a legjobb esetben is a PROSPECTIUNI Rt.. munkálatainak leállítását. Azok folytatása maga után vonja a mozgalom egész országra való kiterjedését –, amelynek drámai következményei lesznek a PROSPECTIUNI kft. és a hasznot élvező ROMGAZ kft –re is, a londoni tőzsdén lévő részvényeik értékét tekintve.

LENT: A GYŐZELEM FOTÓI: Az emberek egy agresszív biztonsági szolgálatot – a Rendőrség és a Csendőrséget –győzték le, akik tehetetlenül elfogadták ezt a győzelmet.
(Fotós: Catalin Grosu)

Jóslat : Maximum 1-2 hét alatt Erdély déli részében a PROSPECTIUNI kft. leállítja a feltárási munkálatokat.
Hans Hedrich

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posted by at 16/11/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4