Ore suplimentare neplatite la fabrica SCHWEIGHOFER de la Reci

Directorul Agentiei judetene de ocupare a fortei de munca Covasna, dl. Kelemen Tibor, a vorbit intr-un interviu cu ziarul Kronika despre posibila existenta a unui cartel pe piata fortei de munca din zona, ceea ce ar impiedica cresterea salariilor in randul angajatilor. In acest context a mentionat ca la noua fabrica a firmei HS de la Reci muncitorii ar reclama faptul ca firma nu le-ar plati orele suplimentare. Redam mai jos traducerea afirmatiilor directorul AJOFM:

“Directorul a relatat ca i s-a adus la cunostinta faptul ca ar exista o flucuatie mare de forta de munca si la fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Reci; multi dintre cei 400 de angajati actuali ai firmei renuntand pe parcurs la locul lor de munca (…). In general se plang de numarul mare de ore suplimentare neplatite cat si de faptul ca remuneratia nu este proportionala cu volumul (mare) de munca; insa din cauza lipsei unui contract colectiv de munca si a unui sindicat acestia nu-si pot sustine/reprezenta interesele.”

In original:
“Az igazgató ugyanakkor elmondta, tudomására jutott, hogy a Holzindustrie Schweighofer rétyi gyárában is nagy a fluktuáció, a jelenleg mintegy 400 alkalmazottat foglalkoztató fűrészüzemnél gyakran mondanak fel az alkalmazottak, és keresnek helyükre újakat. Általában a sok kifizetetlen túlórára panaszkodnak, valamint arra, hogy a bérezés nincs arányban az elvárt munkamennyiséggel, de kollektív munkaszerződés és szakszervezet hiányában nem tudják képviselni az alkalmazottak érdekeit.”
Sursa: http://www.kronika.ro/gazdasag/kartellgyanu-az-alacsony-haromszeki-berek-miatt

PS: Dupa inceperea activitatii fabricii HS la Reci, in 2015, localnicii din Covasna se confrunta deasemenea cu
1. preturi foarte mari la lemnul de foc (duble fata de 2014) si chiar lipsa acestuia (aprox. 50% dintre ei locuind in spatiul rural, fiind dependenti aprox. 8-9 luni pe ani de aceasta sursa de energie),
2. cu lipsa materiei prime pentru atelierele de tamplarie;
3. cu scaderea drastica a nivelului apei din fantanile din comuna Reci
…Din toate aceste motive, consideram ca ar trebui retrase de urgenta certificatele de sustenabilitate (FSC si PEFC), obtinute de firma in ultimii ani.

usd-african
Sursa foto: http://falkvinge.net/files/2012/01/iStock_000010211997Small-646×363.jpg

Posted by at 18/05/2016
Filed in category: Politik & Wirtschaft, and tagged with:

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4