“Nu a fost o provocare anti-româneasca, ci un protest anti-UDMR!”


 

Ladó Andrea: Ea l-a fluierat, in 2017, pe Viktor Orbán, la Tusnad. Si tot ea a fost printre cei care au invelit crucile de beton in cimitirul din Valea Uzului. O ‘fata’ de vreo 39 de ani. Nascuta, crescuta la Lueta/Lövéte (Harghita). Profesie: programatoare. Ocupatie principala: analist self-employed si activist spontan anti-UDMR si anti-Orbán. In 21 iunie am mers special cu ea in cimitirul din Valea Uzului, ca sa-mi explice la fata locului ce-a avut in cap cu acea actiune. Taticul ei a pus la dispozitie o bijuterie de Wartburg de prin 1988, mamica a pus la straiță caş si ceapa, iar eu am venit cu paine neagra, doua rosii si un kil de cirese. Ajunsi in Valea Uzului, Andrea mi-a spus intr-un interviu video ceea ce declarase recent si pentru PressOne, anume ca actiunea ei NU a fost o provocare anti-romaneasca, ci un protest impotriva complicitatii UDMR in chestiunea crucilor amplasate ilegal, care UDMR ar fi stiut cu mult timp inainte ca ele vor urma sa fie ridicate, dar a lasat subiectul cu potential de megascandal pe perioada electorala, ca sa castige prin asta voturi.

Apoi, crucile le-ar fi invelit in folie neagra si banda adeziva, pentru a imita modul in care se impacheteaza uneori semne de circulatie recent amplasate, inainte sa fie date in folosinta – dorind sa transmita mesajul ca acele cruci recent amplasate sunt “scoase din uz” pana la reglementarea finala a situatiei legale. Intr-o nota ironica, a adaugat ca ambalarea s-a facut si pentru ca UDMR afirmase ca acele cruci vor trebui indepartate – atunci haideti sa vi le ambalam deja! Critica Andreei se adresa, dincolo de UDMR si Primariei Darmanesti si comunitatii maghiare din Romania care ar tolera asemenea fenomene si ar accepta degenerarea lor conflictuala… UDMR si media de limba maghiara din Ardeal (sub influenta majora a UDMR si FIDESZ) ar fi scos insa din context comunicatul de presa (in limba maghiara) privind actiunea, rastalmacind-o ca pe o provocare anti-romaneasca pe care ei o condamna… Amatorism cras al activistilor ad-hoc: Comunicatul in limba romana a fost gata la doar 9 zile dupa actiune.

In plus, imaginile si filmarile cu actiunea ar fi ajuns pe net din cauza amatorismului unuia dintre participanti care aparent dorea sa obtina mai multa notorietate prin asta, actiunea fiind planuita initial anonima. Ironia sortii: Crucile ar fi fost dezvelite la doar cateva ore dupa ce fusesera invelite, de catre nimeni altii decat o echipa de VIPuri UDMR din Secuime – probabil chiar la initiativa consulului Ungariei de la Miercurea Ciuc – care venise si el la fata locului in aceeasi zi (16 mai), pentru ca se anuntase un protest impotriva inaugurarii crucilor, initial planificata pe 17 mai (amanata deja in 11 mai de catre Primarul din Darmanesti). Astfel, si timing-ul actiunii din 16 mai confirma ca era vorba de un mesaj indreptat explicit si exclusiv catre sefii UDMR care anuntasera ca vor merge in aceeasi zi sa vegheze in cimitir – lucru inutil dupa amanarea inaugurarii dar oportun in scopuri electorale. Andrea si colegii le pregatisera deci o …surpriza.

Asadar, de la impachetare pana la despachetare, la mediatizarea initiala si deturnarea mesajului de protest de catre UDMR, TOTUL se datoreaza …ungurilor. Presa, blogosfera, politichia, societatea pseudo-civila nationalista romaneasca le-a primit toate servite pe tava (poate filtrate de rastalmacirile udemeriste) ar fi putut sa le prezinte de la inceput in ansamblul lor, dar a ales din informatie fix cat a vrut pentru a putea lovi, din nou, ritualic, in ‘ungurul etern’, vesnic ostil fata de ce e mai sfant romanilor, nu-i asa? …Motiv pentru care nationalistii romani ar putea sa le spuna tuturor acestor concetateni maghiari un sincer KÖSZÖNÖM SZÉPEN, pentru cele cateva saptamani de spectacol interetnic gratuit, cu plusvaloare electorala si identitarista. La fel, UDMR ar face bine sa spuna (sau a spus deja) celor din urma un sincer MULTUMESC FRUMOS, pentru atentia acordata, electoratul maghiar mobilizat pe 26 mai 2019 si scenele din 6 iunie, cu “patrioti” si “crestini” romani calare pe cruci ortodoxe si omagiind eroi inexistenti.

Interviul video cu Andrea L., realizat in maghiara, cu scurte traduceri in romana, din partea mea, se incheie cu un mesaj spontan de pace si iubire la adresa tuturor oamenilor, de toate provenientele si etniile. In plus, le-am cerut “iertare” soldatilor ingropati acolo pentru faptul ca au fost instrumentalizati de catre noi, viii. Iar dupa interviu am pus iarasi mana pe niste …SACI DE GUNOI  😉 si am strans deseurile aruncate in preajma cimitirului – ca un gest simbolic de igienizare a spatiului (si mentalului) public de mizerie, minciuna si incitare la ura. Interviul cu Andrea si aceasta postare le inteleg totodata ca pe un gest explicit de recuperare a memoriei colective si a temei relatiilor interetnice de catre societate si sfera CIVILA, subiectul fiind practic confiscat, preluat ostil si instrumentalizat de catre “societatea incivila” sau de ceea ce as numi “societatea uniformizata” – uniformizata si la propriu, adica purtatoare de uniforme, grade si epoleti, actionand la comanda si avand antecedente dictatoriale si propagandistice pe care nici macar nu le ascunde, ci le exhiba cu mandrie.

Singurul neajuns al interviului: Dupa filmare, Andrea a insistat totusi sa nu public videoul (de circa 8-10 minute doar), pentru ca actiunea nu a fost exclusiv a ei si se dorea una anonima. De aceea nu vrea sa fie ea in prim-plan in aceasta chestiune. Infine, asta e. Musai sa respect decizia (si intransigenta) ei. Lecturand impreuna prezentul articol, inainte de publicare, Andrea a tinut sa mai aduage urmatoarele: Isi cere scuze in mod explicit de la concetatenii romani pe care i-ar fi lezat, chiar si involuntar, cu actiunea ei, actiune prost comunicata de toate partile si prin aceasta gresit inteleasa. Totodata doreste sa atraga atentia ca este inadmisibil ca reprezentantii unei comunitati sa se foloseasca de simboluri atat de importante acesteia (crucea), cu scopul de a leza sentimentele si interesele legitime ale altei comunitati.

Asta fu varianta foarte scurta a povestii despre actiunea cu sacii de gunoi. Mai jos cateva poze… 🙂

Hans Hedrich
politolog, activist civic
24. 06. 2019


Ladó Andrea cu un mesaj explicit catre toti care au inteles gresit …sau pretind ca ar fi inteles gresit.

Soldati romani, cazuti in 1944 – abuzati si uitati in ploaie in 2019.. Lista celor 140 de soldati ingropati la Comanesti, in mod “gresit” localizati in Valea Uzului. Falsul de la care a pornit diversiunea etnicista. 


Poarta de intrare in cimitir, refacuta de Primaria Darmanesti – in cel mai autentic stil secuiesc. Köszi szépen, multam fain, vecine!

Cu Wartburg-ul lui taticu’ in excursie in Valea Uzului. In planul indepartat, o masina a Politiei, aparuta dupa sosirea si probabil pentru ‘securitatea noastra”… 

“Picnic paneuropean” in Valea Uzului, editia 2019

Saci de gunoi – de asta data pentru plastic, hartie, minciuni si incitari la ura

In drum spre casa, pe inserate. 🙂 Avem o tara frumoasa – pacat ca e locuita de prea multi căcănari. De toate etniile.

Posted by at 24/06/2019
Filed in category: Uncategorized,

8 Responses to “Nu a fost o provocare anti-româneasca, ci un protest anti-UDMR!”

 1. e ceva cu pamantul asta says:

  Este o femeie cu caracter si care se lupta pentru cauze frumoasa (anti-UDMR, anti-Orbán si anti-corporatism) insa echipa ei pare formata din amatori in ai comunicarii. Pacat ca mesajul ei a fost deturnat de UDMR si apoi preluat de intreaga presa. Articolul lasa de inteles ca sunt sanse mari ca UDMR-ul si PSD-ul sa fi facut blat (de unde si falsul scandal de la Valea Uzului) pentru a castiga alegatori in preajma alegerilor. Pentru UDMR se pare ca a functionat, pentru PSD si ALDE se pare ca nu a fost suficient. Ne mai lasam oare manipulati?

  • gata cu minciunile says:

   Si daca UDMR ar fi tacut, si nu ar fi declarat nimic, atunci ce ar fi spus fascistii romani?
   “Uite ce gest frumos din partea comunitatii maghiare! Au pus sacuri de gunoi pe crucile romanilor! Multumim frumos, maghiari si UDMR, ne-ati onorat mortii?”
   Cum puteti sa scrieti asemenea prostie?
   Nu va dati seama ca orice au facut in romania cativa maghiari, imediat s-a descatusat o isterie, cu rastalmaciri, din partea romanilor, cu “afara cu ungurii din tara”, cu marsuri Noua Dreapta in orasele secuiesti, etc.

   Ce ar fi trebuit sa declare UDMR, ca sa prezine intr-un asa mod invelirea crucilor, ca romanii sa se bucure? Ia scrieti-mi ca sa stiu si eu!
   Aceasta fapta a fost facuta pentru a provoca un conflict interetnic. Acuma ea vorbeste prostii. Aceasta “fatuca” se afla in grupul de tineri verzi, globalisti, ultraliberali anti-Orbán, sustinatori al consumului drogurilor, asa numiti Ligetvédők, care numesc maghiarii din Romania ca romani, si politicieni sustinuti de ei de multe ori au declarat, ca maghiarilor din Transilvania ar trebui sa li se ia dubla cetatenie, si ar trebui sa se asimileze romanilor, disparand ca maghiari.
   Pe acestia nu ii intereseaza drepturile maghiarilor din Transilvania, ci exact inversul, considerand ca prin disparituia maghiarilor din Transilvania, nationalsimul romanesc ar disparea, si cele doua tari s-ar putea imprieteni.
   Ei sunt acesti mari luptatori anti-Orbán:
   https://estiujsag.hu/eletmod/31009

  • Baciu Ardelean says:

   Își petrece zilele în parcul central din Budapesta (Liget) luptând acerb împotriva reamenajării acestuia. Așa și-a dobândit numele de ”Koszlídérc” (Năluca de jeg).

  • Kovács István says:

   Care caracter? Dacă știi să faci ceva mai bine fă-o dar să nu distrugi eforturile altora doar să te scoți în evidență.
   Toată isteria anti UDMR este rezultatul unor frustrați care la rândul lor sunt folosiți de elementele extremiste și anarhiste.
   Practic femeia asta îmi aduce aminte de mișcările comunisto-anarhiste al anilor 60 din Franța și Itlaia.

 2. menasagh says:

  Ez a nő egy feltűnési viszketegségben szenvedő eszement alak. A tette törvényes értelemben büntetendő lenne de ha sikerül benyalni a a hatóságoknak ezzel az együgyű mesével gondolja megmenekül a felelősségre-vonás alól.
  Amúgy ha a szemeteszsákos tette bocsánatos bűnnek minősül szemben azokkal akiket csupán egy fészbukos felhívás miatt büntettek meg az már a hatóságok hozzáállását és az állítólagos halottaik iránti tiszteletüket értékeli.

 3. gata cu minciunile says:

  Intrebare:
  In loc ca ea si pritenii ei sa fie amendati, de ce politicieni udmr au fost amendati ca au fost pe 6 iunie la Valea Uzului?
  Aceasta Andrea si prietenii ei nu au facut nicio demonstratie nepermisa de politie?
  Ori a fost permisa, dar nu fost naiva sa divulge asta, ceea ce explica faptul ca e bine mersi…
  Oare nu a fost actiunea lor comandate de serviciile secrete romanesti?

  La fel ca si actiunile lui Csibi Barna.
  Cam asa pare…

 4. Anati-manipulare says:

  Daca ar fi fost un protest anti-UDMR, tampitii astia ar fi imbracat in saci poarta udemereului si nu crucile ortodoxe amlasate nelegal.

Counter created by lite 1.4