Națiune, sărbătoare, demnitate, suc
Scriindu-mi lucrarea de diploma, prin 2002, despre teorii ale natiunii, aplicate la cazul Transilvania, in bine dotata biblioteca a institutului de politologie al Universitatii München, amplasata fix in fostele studiouri ale Radio Europa Libera(!) 🙂 am dat si peste o carte in care autorul asocia importanta nationalismului resp. a miscarilor nationale cu NEVOIA DE DEMNITATE a unei anumite populatii. Termenul folosit in germana era cel de origine …latina: DIGNITÄT – o expresie sobra, nefolosita in cotidian. Nu mai retin autorul sau titlul cartii – am retinut doar acest aspect psihologic si sensibil al nationalismului.
Si cred ca multi oameni cu simtiri nationale, patriotice traiesc, in momente cheie, de sarbatoare sau de drama comuna/nationala acel sentiment de demnitate. Cred chiar ca istoria confirma aceasta ipoteza – daca ne gandim tocmai la acele momente cheie pentru colectivitati/natiuni/popoare, care ulterior au dat ceea ce numim “ziua nationala” a acestora. Iata caetva in ordine calendaristica: 15 marte, 4 iulie, 14 iulie, 23 august, 3 octombrie, 7 noiembrie, 1 decembrie – ca sa le numesc pe cele mai emblematice si cunoscute noua – toate fiind legate de momente de cumpana, de eliberare, de schimbare de paradigma, de sfarsit de epoca resp. de inceput de era noua, marcat deseori de un conflict major urmat de un deznodamant care schimba cursul lucrurilor.
Pentru cei care sarbatoresc un asemenea moment “national” NU are importanta, ce s-a intamplat concret/de fapt in acea zi istorica, ce a insemnat acel moment pentru “ceilalti”, de regula cei, impotriva carora se indreptau evenimentele dramatice si actele “eroice”. Importanta momentului e data de sentimentul de demnitate (colectiva) trait, asociat cu evenimentul istoric in cauza, un sentiment firesc, benign si catalizator pentru membrii unor comunitati. Inevitabil, la putin timp dupa momentul demnitatii a urmat si in istorie reintoarcerea la rutina, cotidian, griji mai mari sau mai mici sau chiar disparitia aproape completa a oricarei demnitati – dar asta tine de conditia umana – vezi gloriosul 22. 12. 1989 si deruta generala ce i-a urmat + marginalizarea acestei zi in constiinta colectiva. Si totusi, sentimentul de demnitate colectiva are nevoie de o zi a ei – in epoca moderna i se spune si zi nationala.
Tuturor celor pentru care ziua nationala are insemnatate, le doresc un sincer LA MULTI ANI, (CU) DEMNITATE!
Iar tuturor celor pentru care ziua nationala nu inseamna nimic – pentru ca nu au natiune sau pentru ca la capitolul identitate bifeaza orice numai etnie nu, acestora le trag, complice, cu ochiul, in semn de invitatie: – Haideti, “noi astia”, la o bere, un suc, un mic, o prajitura, o plimbare in muma natura!
Si-om gasi pe undeva si o portie de demnitate…
Cam tarziu, dar totusi bine:
https://www.cotidianul.ro/proiect-depus-de-udmr-in-parlament-care-sunt-propunerile/
E un proiect neconstitutional si inutil.
Interesant ce spuneti. Fiindca udmr a depus un proiect de lege legata de respectarea punct cu punct a declatatiei de la Alba Iulia de pe 1 decembrie 1918.
Inseamna ca recunoasteti ca declaratia de la Alba Iulia a fost un proiect necontitutional si inutil…
Deci Romania sarbatoreste un lucru neconstitutional si inutil.
Ca asta spuneti dv aici.
Declaratia de la decembrie dateaza din 1918 constitutia din anii 1990. ????
Fals: Autonomiile teritoriale sunt benefice, contribuie la stabilitatea si pacea unei tari si sunt constitutionale, conform ONU, CE si OSCE.
Incetati cu prostiile.
LINK: http://www.neuerweg.ro/autonomia-teritoriala-este-legala-si-in-state-nationale-si-unitare-conform-documente-onu-osce-ce/
V-a mai explicat dl Hans, chiar aici, de ce acest proiect nu este anticonstitutional, de ce este de dorit, mai mult, ca se incadreaza perfect si in legislatia europeana.
Nu va plictiseste sa tot cantati aceasi mantra? Sa stiti ca nu va deveni adevarata… 🙂
Pe acest forum suntem intr-o alta lume, nu asta este parerea celor mai multi cetateni ai acestei tari, si nici parerea curtii constitutionale, care a declarat astfel de initiative neconstitutionale. Personal sustin descentralizarea, inclusiv autonomiile, dar nu pe criterii etnice.
Legislatia europeana nu spune cum un stat membru ar trebui sa se organizeze, este treaba fiecarui stat, insa Constitutia Romaniei nu permite o asemenea actiune.
Constitutia Romaniei este astfel crosetata – in mod constient, de securistoizii precum IORGOVAN, tatal Constitutiei – incat sa permita o interpretare ostila fata de autonomii si drepturi minoritare extinse. In Moldova, cu un art. 1 al Constitutiei aproape identic cu cel al Romaniei, avem teritorii autonome care au chiar drept de secesiune! Asemaator si in Italia, Spania, Finlanda, Franta chiar.
In plus, Romania a pus in vedere minoritatilro “majoritare” autonomie teritoriala (statut special)
LINK: http://www.neuerweg.ro/in-1993-romania-le-a-pus-in-vedere-secuilor-autonomia-teritoriala/