Modeste contributii transilvane la BREXIT: 1. Deportarea (si emigrarea) romilor din Cluj Napoca

Sa presupunem ca Romania / Transilvania ar fi avut o contributie cat de neinsemnata la decizia Marii Britanii de a …RAMANE in UE – nu-i asa ca ar fi aparut articole de presa despre asta? Nu-i asa ca am fi rumegat la nesfarsit si degustat la maxim acest aport al nostru, fie el catusi de neinsemnat? DAAAAA! Corect! Din pacate stim ca lucrurile au evoluat altfel – UK-ul s-a hotarat sa iasa din hora bruxelleza. Ochei, asta e, viata merge mai departe.

Sa presupunem acuma ca Romania / Transilvania au avut o contributie cat de neinsemnata la decizia Marii britanii de a PARASI UE – sa scriem despre asta sau sa tacem malc, prefacandu-ne ca n-am fi cu adevarat in acest club al celor inca 28 si/sau ca puterea Romaniei de a influenta mersul lucrurilor intr-o tara membra ar fi minima? Eu zic sa scriem despre asta, pentru ca
1. Intr-adevar facem parte din UE, ci drepturi si obligatii si
2. Tara noastra chiar pruduce impact si departe de granitele sale.

Va dau doua exemple. Primul:
1. Seria de reportaje TV din Anglia, din 2015, sub titlul putin magulitor “THE ROMANIANS ARE COMING“, in care se prezenta soarta mai multor imigranti romani si romi, dintre care unii traiau pe strada sau sub poduri – contribuind in acest fel, in opinia mea, la socul cultural cu care se confrunta multi britanici de la accederea Romaniei si Bulgariei la UE. Rememorand situatia unei familii de romi din serialul britanic putem observa chiar o contributie oficiala, genuin clujeana (“clujnaboceana”, cum imi place sa spun), la exodul acestor saraci in Anglia – si prin aceasta, indirect, si la valul antieuropean al votantilor din Anglia care se tem de acest tip de imigratie.

Dupa cum reiese din episodul 3 al reportajului, un imigrant din Cluj, dealtfel o persoana cat se poate de onorabila, muncitoare si dornica de integrare si afirmatie, facea parte din acel grup de romi “de oras”, perfect integrati in viata economica si sociala a pretinsei noastre capitale transilvane, ale caror case de pe strada Coastei (cartierul Marasti) fusesera ilegal demolate, locuitorii fiind ‘relocati’ (defapt deportati impotriva vointei lor) exact la groapa de gunoi a mandrului municipiu de pe Somes – zona cunoscuta sub exoticul toponim Pata Rat. Astfel, printr-o decizie abuziva si vadit discriminatorie, un grup numeros de cetateni a fost declarat in mod simbolic un fel de deseuri umane, acestea fiind ‘transferate’ apoi acolo ‘unde le este locul’ deseurilor, nu-i asa?

Despre scandalul Coastei – Pata Rat se scrisese la vremea respectiva (in 2010) cat si la 5 ani dupa, adica anul trecut, cand respectivii romi au organizat (a se vedea spiritul civic!) actiuni de protest si comemorare a nedreptatilo enorme la care au fost supusi de catre autoritatile clujene – autoritati care cu mandrie criptofunariota isi poarta nationalismul pe frunte – vezi doar refuzul de a instala, cu nerespectarea legii 2015/2001, placute multilingve in oras… Ca si cum nu ar fi fost de ajuns aceasta sfidare, Primaria Cluj trecuse terenul dobandit in urma demolarilor pe numele unei biserici (si nu una oarecare) care intre timp a construit acolo o institutie de invatamant “crestin”. Cinism si anticrestinism in stare aproape pura – aspru criticat de clujeni luminati, societatea civila si persoane din mediul academic, in schimb aplaudat fara rezerve si aclamat in limbaj explicit de trambita mediatica a cercurilor nationalist-etatiste clujene, portalul napocanews.ro

Revenind la episodul 3 al reportajului despre romanii din Anglia: Acesta dedica un spatiu amplu vietii celor alungati din traiul cat de cat urban in mizeria inimaginabila de langa groapa de la Pata Rat – cu filmarile de rigoare facute chiar la Pata Rat. Sa ni-i imaginam acuma pe cetatenii britanici mai varstnici, din estul insulei – fieful euroscepticilor care au inclinat balanta in favoarea Brexit – sezand seara in fata televizoarelor sau a monitoarelor de calculator, expunandu-se in confortul caselor si apartamentelor de suburbie acestor imagini de lumea a treia (scuzati termenul perimat, eurocentric) – lume a treia made in EU.

Reactia viscerala la asemenea scene este una de repulsie si de refuz fata de o Uniune Europeana care de la 2007 incoace inseamna debandada administrativa in tari precum Romania, la pachet cu exportul celor mai saraci dintre saraci in tarile celor mai bogati dintre bogati… (Vi se pare ca englezii suprareactioneaza sau ca ar fi animati de idei preconcepute? Posibil ca da – dar cum se reactioneaza oare la noi vizavi de cei care vin la randul lor de la cateva mii de km sudest de Romania, adica migrantii si refugiatii din Orient? Cam tot asa: visceral si egocentric, orientat exclusiv spre binele propriu. Nu judec reactia esteuropenilor fata de migrantii din …Est, chiar daca personal am alta parere pe acest subiect decat mainstream-ul de la noi… Totusi: Intelegandu-ne mai bine pe noi ii intelegem mai bine si pe britanici, nu-i asa?

Sa nu ne iluzionam deci: Rasismo-sovinismul nereflectat, autosoficienta etnocentrica si antieuropeismul bine inradacinate si institutionalizate in Cluj Napoca oficiala inca de decenii (fardate strident cu proiecte pseudo-eurofile gen Capitala Tineretului, Capitala Culturala si Untold) a contribuit indirect dar totusi real la creearea si amplificarea acelui disconfort general al votantilor din ‘UK’ care in 23 iunie 2016 au scris istorie. Da: Antieuropenii din provincia numita Transilvania si antieuropenii din provinciile Angliei si-au dat mana peste tara si continent si, printr-un efort comun inconstient i-au aplicat Europei o lovitura in plex de toata frumusetea!
Ce sa zic? Felisiteisian!

PS: Sorin Apostu, primarul de Cluj care ordonase demolarile, a ajuns intre timp la inchisoare – dar nicidecum pentru cele comise pe strada Coastei si la Pata Rat – astea nu sunt percepute inca ca fapte penale…

(Partea a doua: Despre mica contributie mediatica a Bisericii evanghelice (Sibiu) si a ADR Centru (Alba Iulia), prin restaurarea defectuoasa a bisericilor fortificate sasesti, cu fonduri UE, la euroscepticismul din Marea Britanie.)

keep-calm-the-romanians-are-coming

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4