Micii, secuii si bucureștenii. Cronologia unei noi intoxicări mass-media, de natură penală

 

 

UPDATE nr. 2: 02. 09. 2017: Cronologia evenimentelor, prezentata de firma Kaufland, confirma intru totul scenariul manipularii si instigarii deliberate de catre client. Acesta ar fi cerut de trei ori, INAINTE de inceperea programului, sa fie servit. La a treia insistenta, vanzatoarea a facut un gest de bunavointa si a incercat sa il serveasca, in ciuda problemelor pe care le avea la incasarea banilor – moment in care clientul a inceput in mod gratuit instigarea si acuzele la adresa ei ca l-ar fi …injurat …pentru ca ar fi roman! Mai pervers de atat mai ca nu se poate: Sa incriminezi pe cineva care incearca sa iti satisfaca dorintele egoiste, in ciuda faptului ca l-ai tracasat in mod constant pana atunci… Intr-un al doilea comunicat, Kaufland infirma intru totul si declaratia calomnioasa a sefului ANPC Barasov, Florin Susanu, ca la un control derulat in 1. 09. 2017, un inspector ANPC ar fi fost deasemenea refuzat de la servire sau ca magazinul Kaufland Odorhei ar mai fi fost amendat in trecut pentru discriminarea romanilor.

UPDATE nr. 1: 01. 09. 2017: Vezi jos: Diseminatorul filmarii (nu si autorul acesteia) recunoaste intr-un mesaj privat ca a transmis, in esenta, in mod constient, informatii false. Mai nou, ii reproseaza doar vanzatoarei ca nu ar sti romaneste. Diferentafata de acuzele initiale este semnificativa – iar subiectul filmarii manipulatorii cu totul altul! In film nu era nicidecum vorba de un repros strict personal al clientului ca vanzatoarea nu ar sti limba romana, aceasta fiind angajata, pana la urma, la o firma privata, ci subiectul filmului fusese acuza autorului ca vanzatoarea ar fi refuzat sa-l serveasca, pe motive etnice/de limba. Deci, constatam ca acest caz s-a fasait din pdv. mediatic in cel mai scurt timp (insa efectele toxice si de instigare raman, ca de obicei! A se vedea comentariile de pe FB!) De aceea, cazul nu este inca rezolvat din pdv. juridic. 

raspuns jignire

In data de 31. 08. 2017, pe internet cat si pe postul RTV a fost publicat un videoclip in care un client cere in limba romana o portie de mancare (mici) la un stand KAUFLAND, din Odorheiu Secuiesc/Szekelyudvarhely iar dupa un schimb de replici, vanzatoarea ii returneaza clientului banii. In acest fel, autorul filmarii (editate) induce ideea ca ar fi fost injurat si apoi refuzat din motivul ca ar fi roman. Clipul poate fi vizionat pe FB aici, iar pe postul RTV mai jos.

UPDATE: Clipul de pe RTV pare sa fi fost sters de pe Youtube…

Vizionand filmul cu atentie, se poate concluziona cu usurinta ca este vorba de o manipulare grosolana, prin care insa, din pacate, o persoana nevinovata cat si, implicit, un intreg grup etnic (maghiarii din Tinutul Secuiesc) sunt incriminati, din nou, cu buna stiinta.

Iata cronologia filmului postat pe FB – versiunea prezentata pe RTV fiind si mai mult editata/scurtata:
min. 00.25: La standul de gratar/grill al unui magazin Kaufland, intr-un oras din Tinutul Secuiesc, un client ii spune vanzatoarei, in limba romana, “Buna ziua, imi dati si mie o portie de mici, va rog?”, intinzand o bancnota de 10 lei in directia vanzatoarei.

min. 00.32: (Primul moment cheie) Vanzatoarea, apropiindu-se de client, pentru a lua banii in primire, spune ceva scurt in limba maghiara. Cuvintele nu se inteleg bine – respectiv aproape deloc. Ascultand cu atentie se poate auzi totusi ceva de genul “Na, jo!” (No, bine!) In mod cert, NU rezulta din cuvintele ei ca l-ar fi “injurat” in vreun fel pe client, cum va afirma acesta pe parcursul filmarii. Din contra, vanzatoarea pare sa-si fi exprimat nu doar prin gestul de a lua banii in primire banii ci si prin cuvintele ei, “acordul” de a-l servi pe client. Deci, nimic scandalos in aceasta ‘scena’ de inceput, esentiala.

min. 00.35: In filmare se insereaza, cu subtitraj, mesajul “**** (injuratura in maghiara)”.

min. 00.36: Clientul o intreaba pe vanzatoare: “Poftim?”

min. 00.38: Vanzatoarea ii raspunde clientului, in maghiara, in timp ce pare sa tasteze ceva la casa de marcat: “Nimic!” (“Semmi!”) , facand un gest cu mana pentru a sublinia mesajul verbal.

min. 00.39: Clientul ii spune vanzatoarei: “M-ati injurat.” (Este al doilea moment cheie.) A se vedea mai sus: Din filmare nu rezulta in vreun fel acest lucru, ci contrariul: Vanzatoarea incepuse sa il serveasca pe client, la 7 secunde dupa primirea comenzii. Cu atat mai surprinzatoare este afirmatia clientului, ca ar fi fost injurat.

min. 00.40: Clientul intreaba in mod repetat ceilalti clienti in legatura cu cuvintele vanzatoarei: “A spus ceva cu “bosum”? (referindu-se probabil la cuvantul “baszom” – “a fute”, folosit in maghiara pentru injurii). A se vedea mai sus: Din filmare nu rezulta ca vanzatoarea ar fi injurat sau ar fi folosit chiar cuvantul “baszom” sau altele asemanatoare. Insinuarea clientului in privinta folosirii unui anumit cuvant de catre vanzatoare da de gandit, deoarece cele spuse de vanzatoare NU semanau nici pe departe cu acel cuvant. Totul pare sa indice ca clientul a aruncat in discutie in mod intentionat o injurie in limba maghiara, continuand in acest mod spirala escaladarii, intretinuta doar de el – nu si de vanzatoare. U
UPDATE 2. 09. 2017: Conform unor surse, vanzatoarea ar fi spus ceva gen “Engem fognak megbaszni!” – adica “ma vor f_te pe mine (superiorii de la KL)” (pt. ca standul inca nu er functional.

Mai apoi, clientul ii roaga pe ceilalti clienti sa i se traduca cele spuse de vanzatoare. Se aude o voce feminina din apropierea clientului (alta decat cea a vanzatoarei) care ii raspunde in maghiara “Nu inteleg.” (“Nem ertem.”)

min. 01.09: Filmarea este taiata; lipsind o parte din continut. Nu stim deci ce a fost scos si din ce motiv. In contextul manipulativ al clipului, acest aspect este deosebit de relevant.

min. 01.09: (Al treilea moment cheie) Vanzatoarea ii returneaza clientului bancnota de 10 lei, fara a spune ceva.

Urmeaza schimburi de replici cu alti clienti, printre care, aparent, si tatal vanzatoarei, care se prezinta ca atare. In acest schimb de replici, ‘tatal’ vanzatoarei face mai multe afirmatii, printre care si una evident ridicola sau chiar discriminatorie, anume ca cine vine in Tinutul Secuiesc sa invete limba maghiara. Sa retinem insa: Este opinia unei persoane oarecare, exprimata in contextul unei escaladari fortate pana la acel moment exclusiv de catre client/instigator.
Filmul se incheie cu o plecarea clientului, cu masina, in timp ce isi exprima indignarea ca a fost refuzat de un vanzator “in tara lui”…

jignire2Captura de ecran, stire RTV, vizualizata in 31. 08. 2017

UNELE CONCLUZII: 
1.) Filmul este un exercitiu de manipulare constienta – grosolana dar aparent cu priza la public, chiar si la cetateni care se cred “toleranti” -, distribuirea lui in spatiul public (de ex. pe reteaua Facebook) cat si comentariile instigatoare putand fi considerate infractiune de instigare la ura, conf. art. 369 Cod Penal.

2.) Difuzarea filmului pe postul de televiziune RTV amplifica efectul de manipualre si instigare al filmului, postul TV cat si angajatii implicati in difuzare putand fi acuzati de instigare la ura, conform art. 369 Cod Penal. Deasemenea, se poate afirma cu certitudine ca prin difuzare s-au incalcat normele legale privind media audiovizuala.

3.) Filmul nu este un caz singular ci se inscrie intr-o serie mai lunga de provocari si instigari mass-media la adresa comunitatii autohtone maghiare din Transilvania, instigari dovedite ca atare, si care isi au originea, aproape fara exceptie, in cercuri/medii nationaliste romanesti, apropiate structurilor de stat sau chiar integrate acestora. A se vedea in acest sens urmatoarele cazuri, prea bine cunoscute – elucidate/finalizate fara exceptie cu dezincriminarea maghiarilor – insa cu efecte nocive incontestabile pentru buna intelegere dintre cele doua etnii:
A.) cazul “fetita cu bentita”, din orasul Covasna (aprox. in anul 2012/2013 – fata fiind “trimisa la inaintare” de catre instigatorul Dan Tanasa),
B.) cazul “teroristii” de la Tg Secuiesc (2015? – eliberati din lipsa de dovezi privind organizarea unui atentat terorist),
C.) cazul “Laszlo Tokes si protectoratul maghiar” (aprox. in 2014? – traducere dovedit falsa a unor afirmatii ale lui TL)
D.) cazul “TVR/napocanews – trupa Beatrix la Cluj” (caz tipic de fake news, din 2016 – incheiat cu sanctionarea disciplinara a reporterului pentru folosirea de inregistrari vechi de ma multi ani, din alt oras decat Clujul),
E.) cazul “preotul clericalfascist de la Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy (alocutiunea publica instigatoare si jignitoare la adresa populatiei autohtone maghiare din oras, a unui preot BOR, in 1 decembrie 2016).
F.) vituperarile rectorului UBB, Ioan Aurel Pop, impotriva maghiarilor si atitudinii unor lideri maghiari fata de evenimentele istorice de la 1918-20 (2017)
G.) diversiunile antimaghiare de la Tg. Mures/Marosvasarhely si Cluj/Kolozsvar, privind refuzul instalarii unor tablite bilingive, conform legii.
H.) elucubratiile “academicienilor” securistoizi ai grupului LARICS, care lansau recent, prin “istoricul” Ioan Aurel Pop, alerte privind utilizarea de “fake news” in “propaganda Ungariei” fata de Romania, avand ca tinta Transilvania.

4.) Prin asemenea intoxicari mediatice, persoane si grupuri influente romanesti, partial remunerate din impozitele tuturor cetatenilor tarii – deci si ale maghiarilor – contribuie in mod constient si sistematic la o ‘strategie a escaladarii’ a unor tensiuni artificiale intre doua comunitati istorice din Transilvania, in reaua traditie a nationalismului etatist, de tip ceausist. La peste 25 de ani dupa caderea acelui regim, la ani si decenii dupa semnarea de catre Romania a unei serii de conventii, carte si tratate bilaterale/internationale privind drepturile comunitatilor etnice si lingvistice, la peste 10 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, acest gen de manipulari par a fi expresia unei necunoasteri si neintelegeri profunde a realitatilor multietnice istorice din Transilvania – resp. expresia unei neimpacari funciare cu aceste realitati -, de catre o parte inca semnificativa a populatiei romanesti (mai ales din afara Transilvaniei, de unde provine, conform propriilor declaratii, autorul filmului).

5.) In viitorul apropiat se vor face plangeri penale la Politie si sesizari la CNA, pentru sanctionarea persoanelor implicate in aceasta actiune de manipulare si instigare la ura. Deasemenea, va fi instiintat SRI, in vederea includerii acestor tipuri de instigari la ura interetnica in raporturile anuale privind amenintarile la securitatea tarii.

Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg
31. 08. 2017

its media
Realitate si reprezentare mass-media a unor realitati conflictuale. Se aplica, in cazuri extreme, si la relatia dintre minoritati si majoritati etnice, in statele si societatile national(ist)e. Autoritatile romanesti pot – si sunt obligate, conform legii – sa opreasca, in sfarsit, traditia rusinoasa a “fake news”-urilor maghiarofobe din Romania. 

Posted by at 01/09/2017
Filed in category: Buerger & Rechte, Transylvanisches Tagebuch, and tagged with: , , , , ,

181 Responses to Micii, secuii si bucureștenii. Cronologia unei noi intoxicări mass-media, de natură penală

 1. QawHaq says:

  Daca a fost un filmulet destinat manipularii, vanzatoarea si cei din jurul ei au fost foarte… cooperanti, daca ma intelegeti…

  • hans says:

   buna ziua! nu inteleg exact care e sensul comentariului dvs. pt ca din postarea mea rezulta clar cum s-a facut manipularea. insasi autorul a recunoscut-o.
   este suficient pentru o plangere penala.

  • Warrington says:

   Așa e. Dar eu am mai trăit o dată chestiile astea în anii ’80. Pe vremea aceea nu exista Internetul, dar te trezeai brusc la un moment dat că sute de oameni spun toți aceeași poveste, toți fuseseră la Sovata și toți fuseseră refuzați de către vânzătoarea care nu vorbea românește, într-un magazin de pâine (așa era pe vremea aceea, existau magazine separate de pâine și chiar scria pe firmă PÎiNE).

   Există în Ținutul Secuiesc realitatea unor oameni care nu știu românește, dar această realitate este din când în când folosită cu bună știință spre a declanșa isterii naționaliste. Și pe baza experienței unor ”extemporale” pe care în anii ’80 trebuia să le dau la C.I. din două în două săptămâni, te asigur că nu secuii declanșează isteriile astea naționaliste, serviciile secrete românești le declanșează.

   • hans says:

    telepatie colectiva, ce mai! corect. securisto-cleptocratii care misuna in partide, adminsitratie, massmedia si in viata publica si care II EXPLOATEAZA IN PRIMUL RAND PE COETNICII ROMANI, sunt cei care lanseaza si intretin diversiuni penale si belicoase la adresa grupruilor etnice AUTOHTONE nonromanesti din ardeal – si din pacate pana si mintile luminate care urasc PSD-PRM-PRU dar care au inca o doza suficient de mare de socializare (neo)ceausista in ei se lasa prinsi si manipulati, in mod repetat, de acesti etnoinfractori.

    problema majora a Romaniei sunt aceste grupuri infractionale organizate politic si mediatic care ii jongleaza pe coetnicii romani cum au chef, fara ca romanii sa se prinda cu adevarat de aceasta schema. multi inteleg ca diversiunile etniciste servesc inca din 1990 scopurilor “vechii garde” a sistemului fost comunist – si totusi, aceeasi romani accepta in multe cazuri intoxicarile maghiarofobe, crezand in mitul ca maghiarii ar fi deja un fel de minoritate privilegiata, insa vesnic nemultimita pt ca nu ar fi acceptat “Trianonul”.

 2. Cristi says:

  Szekelyudvarhely nu exista!

  • hans says:

   Buna ziua! Dupa logica asta nici Caracalul, Baghdadul sau Parisul nu exista. Cum rezolvati aceasta problema de logica elementara?

  • Avetino says:

   Chiar nu exista? Atunci, spuneti-mi si mie, ce inseamna cuvantul (numele) “Odorhei”? Ca “Secuiesc”, mai stim ce inseamna… Si cand, in ce limba a fost atestat orasul respectiv, unde au disparut romanii din oras samd. Astept cu nerabdare raspunsul Dvs…

   • B.D says:

    Aveti dereptate,cuvantulOdorhei in limba romana nu are nici un sens, in limba maghiara insa este orasul curtiilor(udvar=curte,hely=loc,asezamant,oras),deci Udvarhely . Prima data numele orasului in forma scrisa apare daca nu ma insel in 1233.
    Cand au aparut primii romani nu stiu, dar in momentul din fata sunt apoximativ 500 de persoane,din totalul de 32.ooo.
    Sper ca v-am lamurit.

  • Kolo says:

   Cum sa nu existe? Am fost eu anul trecut acolo. Si da, am mancat si mici la Kaufland fara probleme.

  • ZOLI says:

   Ba da!Székelyudvarhely există…şi este denumirea în limba maghiară a oraşului…dar în limba română se spune Odorheiu-Secuiesc…Această denumire
   -Székelyudvarhely- a fost tradusă în denumirea Odorheiu-Secuiesc de către autoritățile româneşti…nici nu s-au străduit s-ăi dea o altă denumire care să nu fie asemănător…

 3. In Essence says:

  Pai cum, spunem ca mesajul a fost truncheat, si trunchiem noi insine mesajul pus taman in capul articolului? Ia aratati toata conversatia, domnule Hedrich, altfel rade ciob de oala sparta!

  • hans says:

   rog nu insinuati nonsensuri!
   1. raspunsul autorului vorbeste de la sine – indiferent ce am fi cominicat inainte. deci este valabila.
   2. i-am scris omului urmatoarele:

   Sytimata doamna, stimate domn. In legatura cu filmul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc va aduc la cunostinta urmatoarele:
   1. Vanzatoarea a inceput servirea clientului – deci NU L-A REFUZAT.
   2. NU se inteleg cele spuse de vanzatoare. Deci nu exista dovezi ca ar fi injurat.
   3. Clientul este cel care afirma/insinueaza in mod repetat ca ea l-ar fi injurat. Din filmare NU rezulta nimic de acest fel.
   4. Clientul este cel care repeta insistent ca ar fi fost injurat pe motiv ca e roman. Din filmare nu rezulta acest lucru.
   5. Filmarea este editata/taiata inainte sa fie returnati banii – la min. 2.50. Deci nu se stie ce s-a mai discutat intre timp – pot fi informatii relevante de care ii privati pe specatatori – cu potential de manipulare.
   6. Difuzarea filmului pe RTV este caz clar de manipulare, urmand sa fie sesizat la DNA si Politie.
   7. Difuzarea filmului manipulatoriu pe internet este posibila infractiune de instigare la ura interetnica, motiv pentru care va fi sesizat la Politie/Parchet.
   8. pe FB se vehiculeaza varianta ca vanzatoarea ar fi spus ca micii inca nu erau gata. In mod cert spune ceva despre “servire”, atunci cand clientul intreba insistent daca a fost injurat. Deci, pana la prezentarea unor probe contrare, se aplica prezumtia de nevinovatie.

   9. In sensul celor de mai sus va invit sa postati clipul complet, needitat – resp. sa il pastrati pentru prezentarea la Politie. Distrugerea acestuia poate fi considerata distrugere de probe.

   cu stima
   Hans Hedrich
   activist civic
   Hans
   Succes in continuare!
   Hans
   Hans
   In completarea celor de mai sus:

   “Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice
   Art. 369

   Incitarea la ură sau discriminare

   Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

   http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-369

   lamurit ca nu instig in vreun fel?

   o zi buna – si nu mai muscati din maghiarofobie, va recomand!

   • In Essence says:

    Problema dvs. e ca excludeți din start, PRINCIPIAL, posibilitatea ca domnișoara din video chiar să fi refuzat să vorbească româna intenționat, sau să fi refuzat să servească clientul din cauză că e român. Nu cred că aveți autoritatea să decideți dacă e așa sau nu, în schimb săriți repede, orbește, în apărarea individei cu incidente precedente etc. cu scopul de a trage totul într-o direcție conspiraționistă.

    Ca român care și-a petrecut primii 10 ani din viață la Miercurea Ciuc, unde am fost lovit, copil fiind, de 2 ori, pentru simplul fapt că vorbeam româna, n-aș sări să trag concluziile atât de repede. Poate că nu e un fenomen generalizat, dar clar se transmite o ură față de români din generație în generație în zonă, ilustrată perfect de tatăl specimenei. Să negi că fenomenul există și să sari by default în apărarea unor extremiști e la fel de josnic. Sper că sunteți conștient de asta.

    Și o ultimă parte. Sper că sunteți conștient și de faptul că voi, “transilvaniștii”, sunteți parțial responsabili pentru răspunsul discriminator al tatălui. Ura față de tot ce înseamnă sud pe care o promovați online EXACT asta naște; nemaivorbind de ipocrizia cu care dezavuați constant naționaliștii, dar ridicați o regiune în slăvi. Care e diferența dintre “Mândri că suntem români” și “Mai presus de orice sunt ardelean si ma mândresc?”. Din nou, râde ciob de oală spartă.

    P.S. Sunt ardelean, nu sudist. Pentru mine nu e absolut nicio diferență, și sunt la fel de acasă în Oradea, Craviova, Miercurea Ciuc sau București. Pentru dvs?

    • DinHarghitaPierdutInBucuresti says:

     daca nu vorbeste cu tine…dar te serveste… cum esti discriminat? adica e doar nepoliticoasa dar nu discrimineaza… cel care discrimineaza clar este tatal… dar din ce mi sa parut mie s-au intalnit doi oameni mandri si “jigniti” … unul ca “totusi e romania dom`le” si altul (folosind acelas argument pe care il aude de atatea ori prin tara cum ca asta este romania romanilor nu a maghiarilor sau a oricarei alte minoritati) a zis… “da… dar acum esti acasa la mine… si daca nu iti convine intoarce-te la bucuresti”

     Cat despre transilvanism, vreau doar sa zic ca fiecare regiune se simte cea mai buna (Banatul este Fruncea…. de la Bucuresti se da ora exacta…. s.a.m.d)
     Pe de alta parte consider ca trebuie sa fi trait in ardeal ca sa intelegi lucrurile mai nuantat…. sa iti dai seama ca oamenii deacolo chiar traiesc in pace si liniste… si de cele mai multe ori sunt vecini buni… (as pune aici retoric intrebarea de ce aceasta filmare nu a fost facuta de un roman din odorheiul secuiesc?)

     Ce mi se pare si mai ciudat… este ca modelul multicultural nu functioneaza in ardeal… dar cumva acelas stat…. a avut un succes imens in a promova multiculturalismul Dobrogean….
     Am fost peacolo si am ramas uimit ca nimeni nu are nici o problema ca romani, turci, tatari macedoni si tigani traiesc in pace si fericire…biserica langa geamie…. musulmani langa crestini… deci vorba aia din bucuresti “cu detoate”

     Ca sa termin acest jumate comment jumate rant … vreau doar sa zic ca ma bucura enorm ca macar am ajuns la nivelul in care putem avea o discutie despre evenimentele acestea intr-un mod civilizat…

     • In Essence says:

      Pentru ca oamenii din Dobrogea de alta etnie nu cer autonomie teritoriala pe criterii etnice, monsieur! Si, da, se inteleg ok ungurii si romanii in Ardeal, la suprafata. In special pe partea maghiara, din pacate, sunt invatati de mici majoritatea ca “nem, nem, soha”. In mai mult de 80% din cazuri aerele de superioritate vin din partea maghiara, dintr-o frustrare idioata veche deja de 99 de ani.

    • sudist says:

     Ce cauta sudistii in chestia asta? Cumparartorul avea clar accent ardelenesc , dece s-a pretins a fi bucuewstean?

     • In Essence says:

      Mie mi-e absolut egal, spre deosebire de regiofascisti pentru mine sudist, ardelean sau oltean, maghiar sau tigan, imi e totuna. Acuzatii de discriminare din partea unui website care incurajeaza mai mult sau mai putin tacit invrajbirea intre regiuni ale tarii.

   • corne says:

    domnule hedrich,
    nu sunt maghiarofob, dimpotriva! dar tonul dumneavoastra mi se pare putin prea sever. cateva intrebari:
    – “1. Vanzatoarea a inceput servirea clientului – deci NU L-A REFUZAT.” dupa care criteriu logic considerati un serviciu inceput drept unul dus la indeplinire?
    – “2. NU se inteleg cele spuse de vanzatoare. Deci nu exista dovezi ca ar fi injurat.
    3. Clientul este cel care afirma/insinueaza in mod repetat ca ea l-ar fi injurat. ” daca ceva nu se intelege, inseamna ca nu exista?
    clientul nu a afirmat, ci a intrebat/insinuat (daca doriti doua versiuni de catalogare). eu va intreb: de ce? de ce a intrebat? a vorbit vanzatoarea prea incet sau…? omul a insistat cu intrebarea si nu a primit raspuns. de ce? cand soliciti un serviciu public, nu e firesc sa existe un dialog, sa fii considerat suficient de merituos pentru a primi un -fie el si un suveran raspuns?
    – “5. Filmarea este editata/taiata inainte sa fie returnati banii – la min. 2.50. Deci nu se stie ce s-a mai discutat intre timp – pot fi informatii relevante de care ii privati pe specatatori – cu potential de manipulare.” este infractiune sa editezi videourile? eu stiu ca asta e chiar o meserie. daca editarea impiedica aflarea adevarului intr-un anume caz, e in regula sa se solicite partile taiate. pana atunci, afirmatia dumneavoastra, citez inca o data, : “Deci nu se stie ce s-a mai discutat intre timp – pot fi informatii relevante de care ii privati pe specatatori – cu potential de manipulare.” nu este la fel de hazardata ca si actiunea pe care o incriminati ca venita din partea cetateanului de etnie romana? iata, eu va contrazic: poate ca NU S-A DISCUTAT NIMIC intre timp, si de aceea a fost taiat video-ul, sau poate nu s-a discutat nimic important din punctul de vedere al autorului, poate NU sunt nformatii relevante, poate NU e nici un potential de manipulare la mijloc. nu vreti sa asteptati pana aflam inainte sa pocniti din bici pe langa principiul corectitudinii? daca vreti sa va mangaiati vanitatea ranita, iata, va ofer o mica sansa: pariem pe o bere si daca pierd (foarte posibil), v-o ofer intr-un exemplar cadru de prietenie romano-germana (nu putem vorbi despre prietenie romano-romana, pentru ca dumneavoastra vad ca trageti de urechi autoritatile romane de parca maghiari sau germani nu ar face parte din ele. cin e e presedintele tarii? cum se face ca intr-o tara in care , iata, exista atat de multe si revoltatoare cazuri de instigare inter-etnica, presedintele e etnic german? iar in parlament exista o formatiune )

    • corne says:

     …politica, desi nu e partid, care reprezinta – atat cat ii duce mintea si onoarea pe cei care o compun- comunitatea maghiara? asta nu e o dovada a intelegerii contextului istoric complex din transilvania?)
     -“In mod cert spune ceva despre “servire”, atunci cand clientul intreba insistent daca a fost injurat. ” daca spune in mod cert, o sa va intreb: in ce limba? categoric nu in limba romana, de vreme ce clientul continua sa intrebe daca a fost injurat. dumneavoastra, pe teritoriul acestui atat de complex context istoric numit romania, in ce limba solicitati o bere? si daca vi se raspunde intr-o limba pe care nu o intelegeti, apoi vi se restituie banii, ce parere aveti despre asta? nu sunati la politie sau la sri sa intrebati daca nu cumva v-ati ratacit sau au avut loc legitime modificari de frontiera?
     – “ci contrariul: Vanzatoarea incepuse sa il serveasca pe client, la 7 secunde dupa primirea comenzii. Cu atat mai surprinzatoare este afirmatia clientului, ca ar fi fost injurat.” dupa ce criteriu logic, o persoana care incepe sa te serveasca, nu ar putea sa te si injure? apoi, ce este surprinzator in a banui de orice un comentariu facut intr-o limba pe care nu o cunosti, MAI ALES – ca tot faceti caz de contexte, atunci cand e firesc sa primesti raspuns in limba pe care ai folosit-o atunci cand ai solicitat serviciul, cand persoana care ti se adreseaza este angajata pentru o activitate publica intr-o delimitare teritoriala in care stii ca singura limba oficiala este cea in care te-ai adresat? unii pot crede ca li s-a facut o declaratie de dragoste, altii pot crede ca au fost injurati. pentru a nu face posibila vreo speculatie, te adresezi in limba in care ti s-a solicitat serviciul si cu asta inlaturi orice suspiciune. e de-a dreptul caraghios sa vad cum va construiti un caz solid facandu-va ca nu vedeti tocmai acest aspect esential.
     – “4.) Prin asemenea intoxicari mediatice, persoane si grupuri influente romanesti, partial remunerate din impozitele tuturor cetatenilor tarii – deci si ale maghiarilor – contribuie in mod constient si sistematic la o ‘strategie a escaladarii’ a unor tensiuni artificiale intre doua comunitati istorice din Transilvania, in reaua traditie a nationalismului etatist, de tip ceausist.” domnule heidrich, dumneavoastra nu ati dat de nici un material asemanator facut de grupuri influente unguresti (sunt si eu surprins sa aud ca etnicii romani si-au creat, finalmente, grupuri influente!) care sunt LA FEL de provocatoare/daunatoare, chiar daca nu sunt de factura ceausista(ca horty, de pilda, o fi fost muuuult mai uman decat ceausescu )? daca nu ati intalnit, va pot face eu rost de cateva linkuri. apoi, dumneavoastra nu vi se intampla sa cititi comentariile legate si de articolele altora (ca de dumneavoastra e firesc sa fiti indragostit, pe astea le cititi). ati intalnit comentarii ale compatriotilor nostri maghiari provocatoare si pline de ura? alea ce sunt, stimate domn, pretins impartial? sau daca nu sunt publicate pe facebook si sub forma video, nu conteaza?
     — “sanctionarea disciplinara a reporterului pentru folosirea de inregistrari vechi de ma multi ani, din alt oras decat Clujul),” inteleg ca dovezile, in sensul strict al administrarii cazului mentionat, nu au avut validitate. totusi, intreb, asa, pentru felul general in care trebuie inteleasa complexitatea istorica: daca erau mai vechi, nu erau adevarate? daca erau din alt oras decat clujul, si-au pierdut veridicitatea? dupa care criteriu logic?
     – daca eu, cetatean roman de etnie romana, postez pe o retea de socializare un filmulet in care arat ca mi s-a furat portofelul de catre un alt cetatean, aparent roman de etnie romana, e instigare la ura?
     finalmente, pentru a nu va scrie aici o intreaga nuvela, ajung la ultima intrebare:
     – un comentator a scris: “Daca a fost un filmulet destinat manipularii, vanzatoarea si cei din jurul ei au fost foarte… cooperanti, daca ma intelegeti…” iar dvs i-ati raspuns: ”
     01/09/2017 at 10:31
     buna ziua! nu inteleg exact care e sensul comentariului dvs. pt ca din postarea mea rezulta clar cum s-a facut manipularea. insasi autorul a recunoscut-o.” de aici eu inteleg ca dumneavoastra ati inteles care e sensul comentariului (faptul ca cei de pe margine i-au zis clar, in romaneste, sa plece de acolo …la el la bucuresti, sau sa invete maghiara. asta nu are NICI O SEMNIFICATIE pentru micutul rechizitoriu pe care il intocmiti, fiindca – din ce inteleg eu(din continutul articolului nu e foarte clar) este scuzabila atitudinea lor pentru ca dialogul cu vanzatoarea s-ar mai fi produs de doua ori, fara sa apara in video, fiind posibil ca discutiile purtate atunci sa-i fi enervat pe concetatenii secui.
     intrebare: daca spui ceva la nervi, dupa ce criteriu logic este catalogat drept neadevar? daca vi se pare de inteles ca unii sa se enerveze si sa insulte, de ce nu luati in considerare si posibilitatea ca individul cu filmarea sa fi fost provocat in acel dialog initial neinregistrat, dupa care s-a enervat si a vrut sa aiba si o dovada filmata? ca s afiu sigur ca ma intelegeti, de ce credeti ca e condamnabil sa regizezi un al treilea episod, daca primele doua episoade au fost identice? daca vanzatoarea a fost la fel de necooperanta si atunci, tocmai asta iritandu-l pe cetatean si determinandu-l sa incerce a treia oara, hotarandu-se sa prinda totul in filmare?

     am banuit si eu ca filmul a suferit editari, nu am fost de acord cu modalitatea abrupta de a aborda discutia, dar – spre deosebire de dumneavoastra, eu am mentinut niste rezerve de bun simt inainte de a ma lansa in analize.
     in concluzie: vanzatoarea, INDIFERENT CE, trebuia sa cunoasca limba romana si sa o foloseasca in mod eficient. potentialii clienti nu sunt mereu persoane educate, cu iq peste 100, dar asta nu-ti da dreptul sa ai un comportament inafara regulamentului, pentru ca…ei platesc. daca un individ te banuieste pe nedrept de ceva, e suficient sa negi asta politicos. daca un individ te hartuieste, ii atragi atentia …pe cat posibil politicos. daca nu inceteaza, chemi oamenii din securitatea unitatii sau politia. asta se numeste aplicarea legii.
     in privinta intelegrii contextului istoric al transilvaniei, v-ati intrebat vreodata daca si partea ne-romana trebuie sa faca asta? apoi, pe langa intelegerea contextului istoric, credeti ca are vreo importanta contextul contextul actual? de pilda, faptul ca transilvania e romania (chiar dac anu pica bine uneori), ca romania e o democratie, deci vanturarea perpetua a ceausismului se aseamana deja cu celebra fantoma a comunismului care nu se mai opreste din bantuit? ca intr-o democratie exista vot al majoritatii si legi? atunci cand nu-ti poti iubi compatriotii…asta e, probabil nici ei nu te vor iubi inapoi, dar ce-ar fi sa respectam legile, formulate dupa principiile democratice in vigoare peste tot? nu credeti ca prezentul ar trebui sa fie chiar mai important decat trecutul? nu credeti ca si romanii, uneori iritati, asa cum si dumneavoastra m-ati iritat acum pe mine, desi am prieteni maghiari…probabil mai multi decat prieteni romani, pot avea momentele lor de defulare, mai mult sau mai putin oportune? daca nu poti sarbatori ziua nationala a tarii in care te-ai nascut/traiesti, in ciuda faptului ca tie nu ti-au facut romanii nimic, doar ai auzit ca batranii tai au avut probleme, in ciuda faptului ca ai auzit ca si romanii au avut probleme cu batranii tai, asta poate fi oarecum inteles (nu si din perspectiva vietuirii in prezent, cu o minte deschisa, fara ranchiuna si cu privirea spre viitor), dar de ce pui steaguri de doliu in orasul tau, care tine de tara aflata in sarbatoare? aia nu e provocare?
     as opta pentru indemnul ambelor parti, in orice situatie, de a incerca s ase respecte reciproc, daca nu se pot iubi, deocamndata. la nivel individual exista si iubire, exista cupluri inter-etnice la care iubirea a surmontat intelegerea complexitatii istorice si mi e in primul rand de acestea mi-e mila: ganditi-va in ce situatie ii punem. pe ei, dar mai ales pe copiii lor.
     cu stima!

     Reply
     hans says:

     • hans says:

      prea lung comentariu – si prea intortocheat ca sa va rapsund la toate aspectele. atat doar: avem cronologia evenimentelor in acest CAZ DE INSTIGARE MAGHIAROFOBA, GRATUITA. deci SE CONFIRMA IN DETALIU CEEA CE AM SCRIS IN ARTICOL. caz incheiat.
      se pare insa ca nu ati luat la cunostinta toate acestea. altfel nu va avantati sa imi scrieti un intreg referat – din care rezulta ca nu ati intlees nici sensul celor scrise de mine.
      poate ca este prea dureros pt dvs. sa admiteti ca cineva a comis-o la odorhei grupa mare, in numele rrromaninismului?

 4. x5x6 says:

  Pagina de facebook “Romani din Europa” nu e autorul videoului. Autorul e militianul.ro, are si el pagina de facebook.

  • In Essence says:

   Haha, și mai bine. Păi trebuie cumva salvată situația, nu? Doamne ferește dacă se intâmpla invers, cum se dădeau toți “transilvaniștii” cu fesele de țărână!

 5. hans says:

  nu prea stiti despre ce vorbiti. RiEU a distribuit filmul/mesajul instigator, si l-a asumat public, autorul fiind o persoana cu pseudonim de internet “militianul” (numele de “artist” vorbeste de la sine.)

  • In Essence says:

   Inca o chestie, poate va revoltati un pic si de asta. Cum vine treaba cu anonimitatea pe internet? Stiti ce inseamna doxxing? Ei bine, un angajat Radio Gaga a facut exact asta cu autorul, care din cate stiu eu ARE dreptul la anonimitate pe internet.

   “Mihaly Kakasi Cine imi poate da numarul provocatorului / acestui fost taximetrist EUGEN ( JENCI) de telefon .A vrut sa fie cunoscut. Done.Ofer chiar si recompensa ..”

   A si postat o fotografie cu autorul filmului. Linkul e aici, e un grup public:

   https://goo.gl/tqZMJ5

   Cum vi se pare asta, dle Hedrich?

   Mihaly Kakasi, de la Radio Gaga Tirgu Mures, in timpul liber practicant de doxxing, desi ma indoiesc ca e la curent cu implicatiile legale, sau poate pur si simplu nu ii pasa. Diferenta e ca el, Kakasi, a postat intr-un grup public de pe pagina personala, care e aceasta:

   https://www.facebook.com/mihaly.kakasi?fref=ufi

   Dar Doamne fereste sa fie vreun etnic maghiar vinovat de ceva! E o manipulare, evident, nu?

   • In Essence says:

    Acelasi domn Kakasi, de data asta divulgand inclusiv (fosta) adresa:

    “Mihaly Kakasi il provoc la un duel (se pare ca nu mai sta la nr 430 in Ernei)”

    Repet, om de radio de la Radio Gaga Tirgu Mures.

    Nicio reactie, hm?

    Asa ma gandeam si eu.

 6. bula de aer says:

  dar de ce nu spuneti tot ca persoanele din jur spun ca noi trebuie sa invatam ungureste?

  • Arici Pogonici says:

   Kaufland este o companie privata. Nu poti avea pretentia sa fi servit intr-o anumita limba. Poti sa cumperi sau nu. Argumentul ca “suntem in Romania” este unul infantil-prostesc.
   Du-te sa te angajezi de ex. la Bosch si ti se vor cere cunostinte de lb. germana. De ce? Pt. ca asa considera aceasta firma ca este in avantajul ei sa aibe vorbitori al acestei limbi. La fel Kaufland poate considera ca intr-o regiune cu clienti preponderent vorbitori de maghiara este mai important ca vanzatoarele sa vorbeasca ungureste decat romaneste.

   • Arici sa pupi c'arici. says:

    Esti un bou cu tendinte de manipulator.Cum poate fi posibil ca o companie sa aiba unul sau mai multe puncte ce desfacere a produselor sale intr-o tara,fara ca angajatii ei sa cunoasca limba oficiala a acelei tari?!
    Esti un cretinoid,iarta-ma,dar asta-i adevarul.
    Un posibil ungur undercover.

   • Ale says:

    Tu chiar că ești prost!

   • carmen says:

    invatarea limbii oficiale a tarii e o obligatie prevazuta prin constitutie .. deci se presupune a o cunoaste .. si nefolosirea ei va fi interpretata ca un refuz

    • István says:

     O imensã prostie sau încercare de manipulare. Nicãieri în Constitutie nu scrie asa ceva.

     • Dinu says:

      Nu scrie in Constitutia Romaniei ca limba oficiala a acestei tari este romana?! E clar, javra sovina ca o cautati cu lumanarea….Nu puneti “paie” pe foc, sovinilor!!!

 7. Radu says:

  Sunt doua aspecte distincte ale acestui caz, care s-au separat dupa dezvaluirile de mai sus:

  1. Nu vedem/auzim exact tot ce s-a intamplat si deci nu stim exact de ce omul a fost refuzat. Asta e o problema a companiei Kaufland si ei sunt cei responsabili sa o rezolve. Sigur in acest sens ar ajuta filmarea completa.

  2. Nu mi se pare acceptabil ca un cetatean al acestei tari sa nu fie capabil sau sa fie capabil dar sa refuze sa vorbeasca limba oficiala. Daca esti rezident sau turisr foarte bine, vii-pleci. Daca esti cetatean mi se pare nu doar de bun simt dar si indicat sa stii limba oficiala.

  In alte state europene sau americane nu poti deveni cetatean fara sa vorbesti o limba oficiala (spun “o” pentru ca exista state cu mai mult de o limba oficiala).
  Aceasta regula ar trebui sa se aplice fara discriminare tuturor nationalitatilor. Nu inseamna in niciun fel ca nu isi pot pastra si perpetua limba materna sau traditiile. Dar nici atitudinea asta insotita de aberatii de genul “daca vii in tinutul secuiesc trebuie sa vorbesti maghiara” nu poate fi acceptabila. E interesant ca nici un sas nu am auzit pana acum spunand ca daca merg in Sibiu trebuie sa stiu nemteste.

  Aspectele de la punctul 2 de mai sus nu au legatura cu xenofobia sau ura, sunt chestii elementare intr-un stat national, asa cum sunt chiar si cele mai cosmopolite tari de pe glob.

  • hans says:

   Buna ziua!
   IMPORTANT: Secuii/maghiarii sunt la ei acasa, in Ardeal, la fal ca si romanii, sasii, romii. Sunt POPOR AUTOHTON – deci vorbesc implicit limba “tarii”, chiar daca asta nu e romana. Multi secui oricum stiu romaneste – un efort de timp considerabil pt ei. oare cati moti stiau maghiara, la 1918? cativa putini – si nu era motiv de scandal!
   Fata asta din film parea sa nu stie romana – dar asta NU e o obligatie la o firma privata. deci, NIMCI ILEGAL din partea ei.

   Compararea romaniei cu SUA si imigrantii de acolo este paralela cu realitatea transilvana istorica si jignitoare pt maghiari si sasi. Noi nu suntem imigranti in Romania ci Romania a venit peste Transilvania – functionarii romani importati dupa 1918 fiind adevaratii imigranti – si asta, fara sa intrebe pe cineva (in afara de guvernul francez, in 1916.)
   Romania are obligatii asumate fata de minoritati, in 1918-20 – asa ca nu noi treb sa ne cerem scuze ca existam in Romania si ca nu vrem sa fim asimilati sau impinsi in afara granitelor, ci RO sa puna in practica tot ceea ce a semnat in materie de minoritati dar ignora in proportie destul de mare.

   Stiu ca nu stiti asta – pt ca media din Romania mai bine distribuie rht-uri decat adevaruri si fapte, mentinaandu-i pe milioane de romani in captivitate identitare si chiar idiotenie crasa.

   O zi buna

   • Korel Draw says:

    Sincer, pentru ce căcat ai mâncat la începutul comentariului, ți-aș rupe capul de pe umeri în primele 3 secunde.

    • Kolo says:

     Sincer, rrrromanasule, nu ai apuca. Ti l-as rupe eu mai intai pentru ca, roman fiind si eu, nu suport prostii si infatuatii. Gatzii iti zic ceva?

     • Arici sa pupi c'arici. says:

      Gunoiule care te dai drept roman,stai in banca ta ca mirosi a bozgor.

   • Anonymous says:

    Dragul meu compatriot,

    Nu iti inteleg atitudinea, a spus cineva ca Secuii/maghiarii nu sunt la ei acasa in Ardeal inca din 1900 toamna … din spusele tale ? Ce legatura are ?

    Exagerezi cu desavarsire, oameni sunt indignati de atitudine… in aceasta filmare…. de faptul ca un cetatean roman spune “daca vii in tinutul secuiesc trebuie sa vorbesti maghiara”.

    Sa mori tu ? De ce ? cumva suntem in Ungaria si nu ne dam seama ?

    Zona Ardeal face parte din Romania, unde limba oficiala este romana.

    • In Essence says:

     Toti suntem acasa, normal. Unii de 1000, altii de 2000 de ani. E o diferenta destul de consistenta, suficienta incat sa nu te umfli in pene la modul “voi ati venit peste noi”. Nu. N-a venit Romania peste voi, Romania a fost acolo mereu, intr-o majoritate confirmata mereu de toate statisticile. A fost un teritoriu ocupat vremelnic de administratii fie ungare fie austro-ungare, care au marginalizat populatia autohtona romana, n-au lasat-o sa isi dureze biserici, sau sa intre in orase, in schimb au exploatat-o si folosit-o ca mana de munca pentru a caldi orase cu care apoi se mandresc, ale caror cladiri le sunt retrocedate. Asta cu “a venit Romania peste noi” e o aberatie. Poate ca in mod oficial Romania exista doar de 100 de ani, dar Ardealul a fost mereu teritoriu majoritar romanesc, si daca negi asta esti un Roeslerian cu care nu sta niciun istoric veritabil la povesti.

     Oricum, e o discutie inutila – au trecut 100 de ani, depasiti momentul. Reintregirea oricum avea sa se inample, pentru ca niciun imperiu aberant precum cel austro-ungar nu avea cum sa tina. Repet – Ardealul a fost mereu majoritar romanesc. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa toleram, intelegem si ocrotim celelalte culturi. Insa argumente nesimtite de genul “voi ati venit peste noi” aruncate unor oameni ai caror strabuni au fost in sclavia ungara, respectiv austro-ungara, sunt motivul pentru care persista tensiunile interetnice. Sincer sa fiu, nu stiu cum va rabda obrazul sa aruncati cu asa ceva in spatiul public.

     • NightKing says:

      Da da doctore… Okoşii ăştia ca tine au descoperit ca şi Game of Thrones se bazează pe istoria “dacilor”. Mai bea o cupă de cafea şi trezeşte te !

     • Arici Pogonici says:

      Da, da, aici au fost romanii de 2000 de ani, aici a fost Romania “dintotdeauna” cum spui. Ce-i insa foarte ciudat e ca nici bucuresteanul nu imi poate arata macar un cotet de gaini construit de tac-su sau bunicu-sau in secuime, nici foarte multi romani in Transilvania n-au ce arata ca ar fi construit cineva din familie.

      Romanii au o foarte mare problema in Ardeal. Li s-a spus ca sunt acolo de cand e lumea, dar cand se uita in jur vad cladiri, infrastructura, cladiri administrative, institutii culturale, si se mira cine le-a construit. Cred ca multi se simt traind intr-o lume virtuala, ce-i inconjoara nu se potriveste cu ce trebuie sa creada.

   • gsdg says:

    Minte-te frumos in continuare vecine. Pana la urma pentru tine conteaza ce crezi tu si nu neaparat realitatea 🙂

    • In Essence says:

     Eh, tot ce conteaza e ca sarbatorim 100 de ani de la Unire la anul. Te pup, si la multi ani!

    • Sebastian Baltag says:

     Da, suntem in Ardeal de 2000 de ani. Nu, nu esti dacopat daca sustii asa ceva; aia sunt niste ametiti. Problema voastra este ca sunteti indusi in eroare de tot felul de petarde transilvaniste care imping in fata retorici revansarde, tampenii de istorie alternativa pe care nu le ia nimeni serios in seama.

     Poporul roman e rezultatul combinatiei de daci, romani, si ce migratori au mai trecut pe teritoriul sau, in mai mare sau, in cazul de fata, mai mica masura. NU suntem rasa pura nici romana nici daca, dar suntem aici de 2000 de ani, deci sa spui ca Ardealul e romanesc doar de 100 de ani e o ticalosie fara margini. Stim noi bine cui servesc porcariile astea, si cu cat se apropie centenarul, cu atat urla cainii mai tare la caravana. Care trece 😉

     • Attila German says:

      Culmea e cá nici noi maghiarii nu suntem un popor omogen, avem tot felul de origini,in asa fel ca azi genetic nu ne prea deosebim de voi.Deci putem afirma, cá si noi suntem aici de vreo 2000 de ani.

   • miu says:

    Romanii au venit peste sasi si unguri in 1918? De inde au venit? De la Sarmisegetuza? Traiesc in Franta de 40 de ani. Cum ar fi sa cer francezilor sa invete romaneste? In schimb arabii
    cerut asta si carne halal si burka la piscina si cite altele. Nu cred ca sinteti inruditi cu arabii. Sasii sint de origine germana si au cam 600 de ani pe meleagurile romanesti. Ungurii au venit din cimpia Panonica in Transilvania( Trans Silvania) prin padure. Acest nume trebuie sa va dea de gindit si sa va mai taie din pretentii. Nu e nici unguresc, nici german.

    • Arici Pogonici says:

     1. Sasii au peste 850 de ani in Transilvania. 2. In Romania au avut cam 50-60 de ani, dupa care au disparut. Destul de repede. 3. Cand au venit si inca cateva sute de ani buni nici n-au auzit de romani. 4. Mlastinile erau aici de mii de ani, padurile la fel. Daca erau si romanii atunci puteau sa le transforme ei in terenuri agricole, nu? De ce trebuiau pentru asta adusi sasi?

     • Sebastian Baltag says:

      Romanii n-au pentru ca nu i-au lasat ungurii sa aiba, aia e. Stii de exemplu ca n-aveau voie sa se stabileasca in orase? Stii ca n-aveau voie sa poarte palarie, sau cizme? De bine ce o duceau sub unguri! Ghici ce mana de munca a facut palatele alea cu care se mandresc urmasii grofilor? Hai sa iti zic o chestie, nu e niciun motiv de mandrie sa cuceresti si asupresti populatii. Asa cum marilor foste imperii care au avut colonii peste tot ar trebui sa le fie jena, asa sa le fie tuturor care au desconsiderat si inrobit semeni de-ai lor, ca apoi cu nesimtire sa ii arate cu dejtul “ba, tu nu ai nimic construit aici!”. De-aia n-au nimic construit! Si asa am gresit si noi cu tiganii – i-am inrobit si fortat sa devina de-ai locului, lucru care a nascut toate problemele pe care le avem cu ei. Cladirile alea cu care va mandriti voi ne apartin in egala masura, asa cum orice a fost construit de orice sclav, iobag, jeler pentru un stapan care se credea superior doar pentru ca s-a nascut intr-o anumita familie, religie sau etnie. Orice alta atitudine e revansarda, rasista si revizionista.

      De comentariul cu sasii nici nu ma vorbesc, te rad si curcile. Ia cauta tu frumos in google “torna torna fratre”, “ego zenovius”… De unde nu e stiinta de carte nici Dumnezeu nu cere, ce sa-i faci.

    • Attila German says:

     Am asimilat popoarele pe care le.am cucerit, sau cu care am intrat in aliantá in mare másurá.
     Am devenit un popor tocmai pe teritoriilr Pannoniei si al Transilvaniei.Dar am devenit un popor ,cu o culturási limbá proprie,cu multi ani inainte de a se forma poporul román, si forme de statalitate vlahe si moldovenesti, pe care de altfel am sustinut ,si ajutat .

     • corne says:

      am rezerve in legatura cu vechimea mai mare a formarii limbii voastre, la fel cu existenta voastra ca popor (nu vorbesc aici de natiune, intr-un teritoriu clar delimitat, cu suveranitate nealterata), nu discut moralitatea cuceririi cu forta a altor popoare si teritorii, transformate ulterior in propria tara, dar va felicit pentru ce ati reusit sa realizati in europa!
      am cateva intrebari:
      -la un concurs de alergare conteaza, cine alearga mai de mult, sau cine trece primul linia de sosire?
      – la un meci de box, conteaza cine s-a antrenat mai mult, cine are muschii mai mari, sau cine ramane la sfarsit in picioare?
      – in lumea de azi, conteaza ca tara cine e mai vechi, cine are limba neaparat proprie, cine are traditii mai numeroase si cultura impresionanta, sau orice tara formata intr-un fel sau altul, cum istoria a facut posibil, recunoscuta de toate celelalte?
      in rest, multumiri pentru ajutorul oferit (chiar daca cei pe care i-ati gasit in transilvania si pannonia nu vi l-au solicitat)! tiszteletem!

   • Arici sa pupi c'arici. says:

    Esti un nesimtit cu aere de iredentist fals.
    ”Romania a venit peste Transilvania ” ?!
    Nu ti-e rusine?!

   • carmen says:

    idiotenie crasa o detine cel care numeste autohtoni o populatie migratoare … la fel cum am mai zis … dovedeste tu ca maghiarri au fost inaintea dacilor respectiv romanilor pe acest teritoriu … pana si sasii stiu asta ca au venit aici odata cu invazia imperiului austro maghiar ..dar ma rog astept dovezi ale atestarii maghiare aici inainte de crist .. iar acest articol e o gluma a cuiva frustat .. respectiv , tu

   • corne says:

    erata: vor

 8. bula de aer says:

  as avea mai multe intrebari!
  – sunteti cetatean Roman? Daca nu … nu ar trebui sa aibe loc discutia.
  – nu are importanta daca mai aveti si alta cetatenie (de ea uzati in tara respectiva sau relatiile de cooperare intre state)
  – Cunosateti limba oficiala? Va spun eu este Limba Romana!
  – Cine ar trebui sa stie limba romana si cine alta limba?
  – De ce cetatenii care vorbesc limba romana sunt discriminati in aceste zone? fiind vorba de Romania. Luati aminte ca nu este un caz singular.
  – De ce persoanele din jur , referitor la filmare, spun ca noi ar trebui sa invatam limba romana?
  Multumesc. va doresc o zi buna!

 9. bula de aer says:

  Corectez fraza ,,- De ce persoanele din jur , referitor la filmare, spun ca noi ar trebui sa invatam limba romana?,

  – cu

  – De ce persoanele din jur , referitor la filmare, spun ca noi ar trebui sa invatam limba Maghiara?

  • Attila German says:

   De prostánaci ce sunt !
   Dar voi generalizati, si instigati la urá.
   Si asta e nazism curat 🙁

   • corne says:

    attila, instigarea la ura e de ambele parti, nu te preface a fi orb!
    sunt etnic roman, respect ungurii pentru tot ce au reusit sa fie, nu sunt resentimentar, desi ungurii au distrus pe nedrept viata unor membri mai vechi ai familiei mele, asa au fost vremurile, oamenii s-au tot urat si s-au razboit intre ei, gata! nu mai vreau sa aud despre dreptate si adevar, nimeni nu are monopolul asupra acestora, vreau sa traiesc in prezent si sa-i respect pe toti cei din jurul meu, daca de iubit nu pot. dar ma lupt sa pot si asta. as vrea sa aud ca toti incearca la fel, indiferent de etnia de care apartin(sau cred ca apartin).

    …nu-i asa ca in acest moment vom auzi o voce suava, cu accent maghiar, care va spune: “nu, nu e gata inche, mai intai dati la noi ardeal inapoi si dupe aia e gata” 😉

 10. Ionela Ionescu says:

  Eu nu m-am enervat de gestul fetei, parea foarte apatica , obosita, robotizata şi daca a vazut un cetatean nervos i-a dat banii inapoi şi du-te nene unde stii cu nervii tai cu tot, femeile mai fac gesturi din astea.
  Eu am înebunit de nervi cand l-am auzit pe taica-sau şi pe ceilalti doi batranei blanzi şi cumsecade.
  În mod logic, fata lui tata e la fel ca tata, ceea ce confirma şi justifica 100% nervii asa zisului provocator.
  Iar provocatorii SUNT LEGALI, metoda provocatorului o foloseste ANAF-ul, Politia, toate parchetele, DNA-ul, DIICOT-ul, SIE şi SRI….nu mai spun de presa în orice forma a ei.

  • Korel Draw says:

   Întrutotul de acord cu tine!

  • Anonymous says:

   Legal corect și civilizat ar fi trebuit să-l trimis la plimbare în limba română asta e vrăjeală că nu știe limba română, nu aveau cei de la kaufflandcum cum să o angajeze vânzătoare într un cadru legal, sau rupt în cur și ăștia cu controlul lor de la opc Brașov

   • Anonymous says:

    În cel mai rău caz o angajau la igiena ptr că acolo nu are cu cine sa vb. Românește. Am fost răutăcios nu i așa

  • Traian says:

   Da, acesta este cel mai bun comentariu. Ce reiese din film este foarte simplu: vanzatoarea ori nu stie Romaneste ori nu vrea sa vorbeasca Romaneste. Tatal e rasist si are o problema cu Romanii. Singurul lucru incorect pe care l-a facut autorul este ca a tras concluzia ca vanzatoarea nu a vrut sa-l serveasca ca este Roman: asta nu stim, este insa probabil tinand cont de reactia tatalui (probabil ca si-a invatat fiica in aceasi directie).
   La fel provocatorii sunt legali, ei nu vor decat sa aduca la suprafata o realitate. Intr-adevar metoda provocatorului o foloseste ANAF-ul, Politia, toate parchetele, DNA-ul, DIICOT-ul, SIE si SRI.

 11. gottcha says:

  Tragic este că nimeni din acest filmuleț – nici vânzătoarea, nici clientul, nici cei care stăteau la rând – nu avea un comportament potrivit

  • Warrington says:

   Realitatea e că isteriile naționaliste prind foarte bine tocmai la persoanele needucate. Altfel, de unde autenticitate? 😀

 12. Crismand says:

  Eu cred ca detaliul cel mai elocvent care vine in sprijinul dovedirii ca acest clip este o manipulare, este momentul cand, dupa o trunchiere evidenta, prezinta doar finalul discutiei cu alt angajat/superior al hypermarketului spunandu-i:” nu asta m-a deranjat (ca nu poate sa il serveasca, din motive ce nu tin de ea) ci ca… bla bla”.
  Pe langa acest lucru, un alt detaliu interesant este ca inceputul filmarii din parcare in timp ce conduce, este identic cu finalul, asadar acea introducere (“circula zvonul ca aici e o vanzatoare care nu serveste romani, haideti sa vedem”) este filmata dupa ce aceasta instigare a avut loc, probabil ideea manipularii i-a venit stand la coada la acea tejghea.
  Refuz sa cred asemenea manipulari josnice!

 13. Ionela Ionescu says:

  UPDATE: în aceasta dimineata un nou cetatean roman a cerut mici în limba romana şi A FOST REFUZAT.
  Fapt pentru care a aplicat o amenda de 10.000 de lei.
  Era inspector la protectia consumatorului.
  Deci provocatorul a fost victima şi nu agresor.
  Exact ca în desenul dvs.

  • hans says:

   trebuie verificat, clar.
   …dar asta NU schimba CU NIMIC situatia de ieri – instigare la ura, de natura PENALA.

   si ca sa stiti cine este acel cetatean-mascarici: SORIN SUSANU, un PSDez, fiu de infractor, pus sef la OPC brasov: https://jurnalbrasovean.wordpress.com/2014/07/02/seful-de-la-opc-fiul-scandalagiu-al-unui-puscarias/

   concluzie: PSD iarasi pregateste ceva mizerii impotriva ROMANILOR – si baga diversiunile pe teava. romanii nationalisti platesc pretul nationalismului lor, carand PSDul asta parazitor si instigator in spinare ca pe o maimutza nebuna.

   noapte buna, romania!

   • In Essence says:

    Da’ repede ati sarit la ad hominem, domnule Hedrich! Cum ramane cu faptul ca incidentul pe care il considerati fake news s-a repetat? Ignoram, ca e convenabil. Halal echidistanta! Penibil.

    Da, da, stim, e o conspiratie – Digi, Stirile Pro Tv, Romania Libera – toti conspira impotriva bietei vanzatoare. Nu conteaza ca s-a repetat evenimentul, si exista precedent. Conteaza niste barfe de pe un blog wordpress. Domnule, n-are nicio legatura ce apartenenta politica are respectivul, sau cine i-a fost tata. Da’ daca trebuie sa va explic eu chestiile astea, clar n-am cu cine…

    • hans says:

     Evenimentul de ieri si de azi sunt 2 evenimente separate si trebuie tratate cu seriozitate, ca atare. evenimentul de ieri este si ramane INSTIGARE LA URA, conf. art 369 CP.

     simplu si trist. si cam toata media centrala a muscat din asta. greatza maxima.
     …iar maine va vor manca pe “voi” etncii romani, cu eliberarea puscariasilor samd. asta se pragateste, ca in ianuarie. problema este clar in ograda roamnilro , si nu la secui, chiar daca si la secui exista idioti si nationalisti – ca de ex. tatal vanzatoarei. am si spus asta in articolul meu.

     o zi buna si lucida va doresc!

   • Arges says:

    domnule hans, l-ati facut “mascarici” pe dl. susanu. aceasta jigbire este de natura penala?

    • hans says:

     1. nu l-am jignit, l-am descris in baza a ceea ce am citi despre domnia sa. Dati un sarci si va veti convinge singura caa nu exagerez.
     2. jignirea nu e penala in romania. in alte tari da.

     o zi buna va doresc!

   • carmen says:

    ce ma distreaza chestia asta cu instigarea … pai nu vezi nene ca tu instigi ? sa vi aici si sa dramatizezi asta cand totul e f simplu .. vanzatoarea trebuie data aara si inlocuita cu cineva care poate raspunde in limba oficiala .. ce mare branza omule ? dc instigi ? ce scopuri ai ?

  • Leidi Daiana says:

   Aveti si o sursa pentru afirmatia dumneavoastra? Un link sau ceva, declaratia inspectorului opc?

 14. Florin says:

  Domnule Hans Hedrich,
  Ca a fost instigare sau nu, nici nu e asa de important. Daca domnisoara in cauza ar fi raspuns IMEDIAT sau ACUM in romaneste, nu ar mai fi existat conflictul. Foarte importante sunt afirmatiile celor batrani, care nu mi se par in regula deloc. La fel de important este faptul ca in Romania, unde limba oficiala este romana, exista cetateni romani care refuza sa o vorbeasca sau chiar nu o cunosc deloc. Sunt curios in ce tara a U. E. se mai intampla ca un cetatean nascut si crescut in tara respectiva sa nu vorbeasca limba oficiala a tarii. De asemenea mi se par foarte periculoase mesajele manipulatoare trimise de reprezentantii politici maghiari din Romania, in mod direct si prin intermediari, asa ca dumneavoastra, mesaje prin care de 27 de ani maghiarii isi plang de mila cat sunt de napastuiti de soarta in Romania de catre asupritorii romani care sunt niste neica nimeni si niste prapaditi. Oare chiar asa sa fie? In alta ordine de idei, ca si student al eminentului academician profesor universitar IOAN AUREL POP, doresc sa va intreb ce va legitimeaza sa ii aduceti acuze si sa aveti un limbaj atat de nepotrivit la adresa distinsului profesor? Cine sunteti dumneavoastra? Ce studii aveti? Sunteti macar la nivelul de lector universitar pe la vreo facultate de istorie din tara asta sau nu faceti decat sa aruncati cu noroi in elita romaneasca?

  • hans says:

   Buna ziua! Imi permit sa va contrazic cu tarie – si va invit insistent sa NU deviati de la miezul problemei: Problema este instigarea intentionata a acleui client si faptul ca doaman NU a refuzat sa il serveasca, ci a facut chiar primele gesturi.

   Cunoasterea sau nu a limbii romane este subiect marginal – scandalul DE NATURA PENALA este pur si simplu instigarea clientului si promovarea filmului pe massmedia nationala, cu sute de mii de vizualizari – cu efectul de intoxicare aferent.

   ACEASTA E MIZA DISCUTIEI si nimmic altceva – nu cunoasterea limbii romane de catre angajata – lucru facultativ dealtfel la o firma privata.

   cu stima

   • carmen says:

    cunoasterea limbii romane nu e DELOC subiect marginal .. e o obligatie constitutionala .. nu mai instiga si mintii

    • hans says:

     daca imi indicati si articolul de coinstitutie, va fac cinste o portie de mici.
     daca nu, sa va fie rusine -si nu mai vorbiti fara sa ganditi (e in propriul interes!)!

  • hans says:

   ref. la IAP: Este suficient sa ai mintea bagata in priza si sa ii citesti cateva publicatii/elucubratii ca sa iti faci o parere FONDATA despre “distinsul profesor”.

   Discursul lui recent la adresa maghiarilor este unul de PROCUROR SECURIST, nu de academician sau rector de universitate ce se vrea multiculturala dar defapt este, ca intreg “Clujul Napoc” si Transilvania postceausista si postfunariota o etnocratie romaneasca pe fata – cu efecte secundare DESTRUCTIVE pentru celelalte NATIUNI AUTOHTONE: sasii,svabii suntem pe cale de disparitie, iar maghiarii in PICAJ , ca pondere fata de romani.

   Putem continua subiectul cand am mai mult timp – chiar si la o intalnire directa.
   cu stima

   • Sebastian Baltag says:

    Tipic pentru curentul transilvanist. De ce sa crezi istoricii, profesor -doctori si academicieni, cand nu se potrivesc cu “the narrative” pe care o impingi in fata? Pai nu, normal, tu iti iei istorie de la oameni gen Tudor Duica, manager la Fabrica de Balustrade (nu, nu glumesc).

    Astia vi-s specialistii in istorie, tamplari ca Mircea Daian, si patroni de firme de balustrade. Vorba englezului, lol.

    Ia uitati-va un pic ce-a scris profesor doctor in balustrade Duica despre incident, pe propriul profil de facebook:

    “Legat de “incidentul” de la Kaufland Odorheiu Secuiesc spun doar atât:
    Io-i trăjeam și una-n bot la “milițian”, ca să știe că-i în Ardeal…”

    Si linkul, sa vedeti ca e pe bune:

    https://www.facebook.com/tudor.duica

    Astia vi-s “istoricii”.

    Babaetz, la scoala sa invatati istorie, apoi sa comentati de IAP!

    • Attila German says:

     Tudor Duicá nu e istoric, doar pasionat de istorie, si de demistificarea minciunilor ceausiste ce se incápátineazá sá ráminá in constiinta multora.
     Lucian Boia e un istoric, si as mai putea da si alte exemple .

     • Sebastian Baltag says:

      Lucian Boia e un smecher care si-a gasit ce nisa sa exploateze. Ce scrie el NU e istorie, e interpretare extrem de subiectiva, cu dedicatie, tintita asa incat sa loveasca si mandria ranita a ungurilor (ia sa nu se mai creada romanii astia asa de tari!) si idiotii utili carora le place sa se planga ca toti romanii sunt hoti / idioti / ticalosi. Nu e singurul de pe lumea asta care o face, fiecare tara are cate-un profitor din asta. Unul ca boia versus zdrobitoarea majoritate a istoricilor cu capul pe umeri care chiar scriu carti de istorie, nu de beletristica interpretativa cum face Boia, nu inseamna absolut nimic. Prinde la maghiari iredentisti, rataciti si Gica Contra. Va recomand istorie adevarata, nu rataciri speculative. Da’ degeaba o fac, ca aveti confirmation bias si cautati doar ce va convine, ignorand adevarul stiintific, izvoarele istorice.

 15. mihaita says:

  Domnu Hans, o intrebare as avea. Daca omul ala care voia sa manance mici ii spune in LIMBA ROMANA vanzatoarei ca vrea mici, de ce tanti care serveste ii raspunde in MAGHIARA???? de ce nu ii spune in romana- micii nu sunt gata, nu s-a deschis inca, o scuza, orice… Daca nu sstie limba romana o vanzatoare se poate angaja la spalat pe jos, la spalat vase, etc..

  • Attila German says:

   Din moment ce filmuletul a fost montat, trunchiat, nu putem stii ce s-a intimplat cu adevárat.Poate i-a spus…

   • carmen says:

    trunchiat manipulativ e varianta acestui hans .. care a fost se pare foarte afectat de faptul ca s-a indraznit expunerea a ce se intampla acolo .. o atitudine negativa, nerespectuasa si provocatoare .. cat de trunchiate pot fi cuvintele *invata tu maghiara* sa fim seriosi

    • hans says:

     KAUFLAND a publicat croonologia evenimentelor din care rezulta clar MANIPULAREA SI INSTIGAREA GRATUITA de catre CLIENT.
     faza cu tipul care spune, INVATA MAGHIARA, este ridicola/penibila – DAR IRELEVANTA pentru derularea evenimentelor de pana atunci. este la mintea cocosului. or, scandalul artificial s-a iscat pe tem refuzului (INEXISTENT) al vanzatoarei de a-l servi pe client DIN CONSIDERENTE DE LIMBA/ETNIE.

 16. Cosmin says:

  Prietene imi vine sa vomit pe articolul tau, ori esti bozgor, ori traiesti in Teleorman…
  Stai in Odorheiul Secuiesc o luna sau intra pe Dantanasa.ro si da-ti o palma

  • Kolo says:

   Esti de un penibil abisal, imi vine sa vomit pe neamul tau. Ori esti opincar ori un taran din teleorman.

   • In Essence says:

    Iata vajnicul multiculturalism transilvanean! Frumos, n-am ce zice, domnul Kolo. Ia sa ghicesc – ardelenii sunt rasa superioara, iar toti sudistii sunt tigani, corect? Cam asta va e discursul. Sau sunteti din aceia care nici macar nu isi mai mascheaza sovinismul dupa perdeaua multiculturalismului, si o dati direct pe “toti romanii sunt inferiori?”. Va intreb asa, de curiozitate, ca au fost recent vreo 70 de ani de cand si-au luat-o urat de tot nazistii.

    • István says:

     Se vede cã nu ai înteles: Kolo a rãspuns în stilul lui Cosmin. I-a tinut o oglindã. Atât, nimic mai mult.

 17. LiaV says:

  Cel puţin în Ardeal, înainte să vină ungurii, apoi saşii (mai bine de un mileniu în urmă), a fost o incultură crasă! Trăiau în colibe, ca în sud. Nici în Banat n-a fost altfel, până la venirea şvabilor şi ungurilor, 500 de ani mai târziu. Păduchii şi purecii ne-ar fi mâncat dacă n-ar fi fost aduşi aici să ne mai lumineze un pic, cu toată româna şi cu dacii noştri. Iar azi mergem şi căscăm gura la bisericile fortificate şi tot ce-au construit, la pădurile şi curăţenia lor… şi-i huiduim dacă ne tratează cum, de altfel, merităm, pt că ne vindem pământul, pădurile, fabricile le-am dărâmat şi am dat pământul străinilor. Nu suntem mai mult decât nişte vânzători de ţară şi lingăi ai celor din afară! Suntem un popor condus de penali, dar urlăm că ungurul n-a vrut să ne vândă mici! Mergeţi în sud şi vedeţi colibe, incultură, ţigănie – care din păcate s-a extins masiv şi în Ardeal, după plecarea saşilor. Ungurii însă au rămas şi îşi apără tradiţia şi teritoriul secular. Ce e rău în asta? Că nu se adaptează mizeriei şi inculturii?
  Dacă fata i-ar fi vorbit în engleză – limbă pe care cică tot românul o ştie azi – ar fi fost mai bine? Ce ne-a adus nouă englezul, şi ce ungurul, sasul şi şvabul? Numai uitându-ne la istoria lor din Banat şi Transilvania, este suficient să ne dăm seama că am fi fost o ţară primitivă încă şi azi, datorită mentalităţii înguste ce-o avem. Dar aroganţi cum suntem, nu ne interesează istoria lor, ci numai a dacilor colibari şi analfabeţi. A naibii mândrie prostească!

  • hans says:

   Buna ziua! Scuze, dar discutati un subiect OFF TOPIC!
   Nu discutam aici trecutul indepartat al Ardealului – ci incercam reconstruirea trecutului de acum circa 24 de ore, de la standul de GRILL de la KAUFLAND Odorhei. NIMIC ALTCEVA, va rog frumos.

   Mersi!

  • Pensionaru says:

   Care teritoriu secular mai handicapatule mai ? Nu exista niciun teritoriu secular al ungurilor pe teritoriul Romaniei, acest teritoriu apartine Romaniei de dinaintea formarii imperiului Austro-Ungar cu formarea Transilvaniei sub Ungaria. Daca au adus si ungurii lucruri bune, foarte bine, le multumim frumos, dar aceasta tara se numeste Romania iar acesti bozgori nu au niciun drept sa faca stat in statul nostru. Haideti sa nu ii mai privim totusi pe unguri ca pe cei care au adus civilizatia in teritoriul romanesc ca nu este asa…

   • In Essence says:

    Liav, esti cam dezinformat. Afla ca cladirile alea fortificate au fost facute cu sudoarea taranului roman MAJORITAR, exploatat de grofi. Ia pune mana pe carte si citeste. Ia citeste de Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae, de Unio Trium Nationum, de sangele si sudoarea cu care romanii au patat pamantul Transilvaniei sub asuprire cand maghiara cand austro-ungara. Nu e vorba de nicio mandrie prosteasca, e vorba pur si simplu de o nedreptate milenara care s-a rectificat acum 99 de ani. Habar n-ai de ce a insemnat imperiul sub care ne-au trait strabunii, nu vezi mai departe de ziua de ieri, si cine nu isi cunoaste istoria e condamnat sa o retraiasca. Pune mana si citeste, e sfatul meu.

    • altul says:

     cate cladiri fortificate exista la sud de carpati? sau acolo nu se asudă?

  • carmen says:

   nu stiu in ce coliba ai stat tu .. dar in sud sunt conace care intrec fortificatiile sasesti, nu unguresti, iar in moldova curge o perla de manastiri frumoase .. sa nu mai vb ca majoritaea numelor mari ale culturii nu se trag din ardeal (spun asta fiind ardeleanca)

 18. eu says:

  Domnule drag. Limba oficiala in aceasta tara este limba romana. Pe de alta parteneste o limba de circulatie europeana. Doamna in cauza trebuia sa raspunda in romana, este un criteriu de angajare. La dumneavoastra in tara, turcii au facut scandal iar cetatenii germani le-au aratat pe harta unde este turcia. Manipulare incercati sa faceti si dumneavoastra prin acest articol, indepartand atentia de la concretul situatiei (limba oficiala) catre comportamentul vanzatoarei (spunand ca a servit). Plangerea penala se poate face si catre angajata pe motive pe care le cunoasteti foarte bine si de la care incercati sa indepartati atentia cu acest articol manipulator.

  • Pensionaru says:

   Foarte bine punctat, nici eu nu as fi putut sa o spun mai elegant si mai direct!

 19. Cristian says:

  Comunitate autohtona? Sa va iau in pula si pe ei cu comunitatea lor si pe voi cei care ati scris articolul!

 20. Korel Draw says:

  Acest articol este o vomă scârboasă a unui elucubrat trist.

 21. Octavian Geangu says:

  A apărut în media ca OJPC a trimis un inspector caruia i-a fost refuzată servirea când a cerut ceva în limba română. Si a amendat Kaufland cu 10000 lei.E falsa știrea sau a instigat și acesta?

  • István says:

   Este falsã. OPC a controlat si a amendat, dar – asa cum zice seful lor – pe baza unor articole de lege privind “conformitatea serviciilor”, deci nimic legat de limbã.

 22. Chris says:

  Cand a fost comisarul de la OPC si a cerut acelasi lucru la acelasi Kaufland, tot trucat a fost?
  Amenda data, tot trucata a fost?
  Ca nu e la prima abatere de acest gen, tot trucat e?

  digi24 . ro/stiri/actualitate/sanctiunea-primita-de-kaufland-odorheiu-secuiesc-ce-au-patit-inspectorii-anpc-cand-au-comandat-in-romana-786671

  • Liliana says:

   Da, tot truc e, si inca unul destul de transparent. Se vede ca s-a dorit o “razbunare” si o “lectie” de neuitat.
   Daca magazinul ar fi fost al meu, privat, ii faceam cale intoarsa si-i mai si dadeam in judecata.

   • corne says:

    liliana, ai terminat scoala? numai din privata din fundul curtii poti da afara un organ de stat venit in control. ai una?

 23. Anonymous says:

  D-le Hedrich, va multumesc si va felicit pentru faptul ca ati demascat aceasta facatura mioritica ordinara.

  Nu sunt convins daca instiintarea SRI are vreun rost, intrucat nu avem de unde sa stim daca nu cumva si aceasta institutie a statului se implica in asemenea actiuni subversive.
  dealtfel nu prevad vreun rezultat pozitiv, si acest caz va fi musamalizat cu siguranta, dar raul intentionat, este deja facut.

  Precum stiti, si Sorin Susanu din Brasov se agita peste masura, si nu este singurul caz. Tin sa va aduc aminte de Zilele Maghiare din Brasov, cand la ordinul dansului mai multi comercianti care si-au expus marfa in Piata Sfatului au fost amendati, pe motiv ca ar fi tinut prajituri la soare. Cei amendati au tacut, din pacate, incercand sa evite sa-l supere si mai mult pe bossul din zona protectiei consumatorilor. Sicane, sicane, de-alea traditionale, stiti despre ce vorbesc.
  (Sunt organizate multe evenimente similare romanesti in Brasov la care d-l Susanu nici nu trece prin zona. In alta ordine de idei, poate va amintiti si de betivanul sef de la protectia consumatorului din Sf. Gheorghe, care, turmentat mai rau, decat cetateanul din nuvela, s-a luat la harta cu cativa maghiari intr-o benzinarie locala. Evident, tot maghiarii au tras ponoasele, nu betivanul roman.)
  Nu stiu, daca nu cumva exista si mai jos pt aceasta societate.
  Cu stima.

 24. Emil says:

  Sa folositi termenul de “bozgor” este o infractiune. Meritati puscaria.

 25. Ionut says:

  “Comisarii OPC Brașov au mers la Kaufland Odorheiu Secuiesc și au încercat să cumpere produse vorbind în limba română, însă ar fi fost refuzați. Magazinul a fost amendat vineri cu suma de 10.000 de lei, după ce inspectorii au avut parte de același tratament ca în clipul care s-a viralizat pe rețelele de socializare joi.”
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/video-client-kaufland-refuzat-in-odorheiul-secuiesc-pentru-ca-nu-ar-fi-vorbit-maghiara-786489

 26. In Essence says:

  As fi curios totusi de o pozitie visavis domnul Mihaly Kakasi, de la Radio Gaga, care afirma in acelasi thread:

  https://goo.gl/tqZMJ5

  …ca a facut si rost de numarul de telefon al celui care a filmat, insa respectivul nu raspunde.

  Asta dupa ce i-a postat poza, si adresa (sau fosta adresa) pe acelasi thread. Recapitulam: I-a dat numele real fara sa ii ceara aprobarea in prealabil, i-a postat public adresa (sau fosta adresa), i-a facut rost de numarul de telefon si l-a sunat fara succes.

  Un realizator radio din Tirgu Mures, de la Radio Gaga, sa ne intelegem.

  Vad ca sunteti foarte la curent cu legislatia, ne puteti explica va rog cum se incadreaza aceste demersuri avand in vedere dreptul la anonimitate pe internet?

  Astept cu interes raspunsul dumneavoastra, ca Doamne fereste nu cumva sa puteti fi suspectat de lipsa de echidistanta.

  • Arici Pogonici says:

   Drept la anonimitate pe internet? Visul asta cand l-ati avut? (Ma las surprins cu un text de lege, va rog citat cu sursa.)

   De ce n-ar putea vi divulgata identitatea celui care a filmat? De ce pe de alta parte nu-i problema sa fie vanzatoarea prezentata public? Referitor la dreptul la imagine exista legi clare. Vanzatoarea nu s-a aflat pe domeniu public (pt. a putea fi filmata) si nu si-a dat acordul la publicarea imaginilor. Eu in locul ei as da in judecata pe “cineast” si posturile TV care au difuzat filmarea. Vezi: Noul Cod Civil actualizat 2017 – Legea 287/2009, in speta articolul 73.

   • Sebastian Baltag says:

    Stii ce e ala doxxing, stimabile? Ti-ar conveni sa descopar unde locuiesti, si sa postez pe un forum public pe internet “asta e arici pogonici, aici locuieste, asta e numarul de telefon, uraste romanii si e instigator”? Te rog sa raspunzi sincer.

    De cand nu e o parcare un loc public? Ca omu’ literalmente in parcarea kaufland a filmat-o.

   • eu says:

    NU era domeniul privat … era domeniul public .. privat era la ea acasa .. u magazin e DOMENIU PUBLIC omule … nu scoate un art din context … deci eu sa dau in judecata camerele de luat vederi din magazine ? sau de cate ori dai tu in judecate orice televiziune care publica un delict .. oameni din piata etc ? ,, citeste aceeasi lege art 75 …

 27. Cordos Vasile says:

  Domnu’ nu a fost servit ca tocmai sa deschis pravalia si nu era din ce sa fie servit… nu cred ca vroia sa manance miciul crud… si nu avea nici din ce sa dea rest…
  Un lucru e absolut clar: limba oficiala din Romania e lb romana. Ar trebui sa stie toti cetatenii din tara indiferent daca e roman, maghiar, secui, sas, turc, tatar, rrom etc.
  Mare pacat ca Romania TV iarasi falsifica stirile. Asta e politica lor sa dezinformeze lumea.

 28. schwarz says:

  Nu pot sa comentez filmarea.! Singurul lucru care m-a mirat la vizionare, a fost returnarea banilor, dar daca spuneti ca filmul a fost taiat, e posibil ca omul sa-i fi zis intre timp ca nu mai vrea sa fie servit ( lucru care nu a mai fost aratat ) si atunci banii au fost, logic, returnati ! In rest filmarea este ambigua evident ! E posibil sa fie manipulare, e posibil sa nu ! Vreau insa sa spun un lucru pe care eu l-am trait : intr-un hotel de 4 stele din Tusnad, a trebuit sa vorbesc in engleza la restaurant, pt ca in romana nu a vorbit nimeni cu mine , ba chiar am fost ignorat ! Asa ca nu ma mai mira nimic !

 29. Fane says:

  unde se vede că bloggerul a recunoscut? mAI TERMINAȚI VOI CU DEZINFORMĂRILE.îN Sf-Gheorghe am făcut foamea fiindcă la fel nu am fost servit.Atrebuit să ravd de foame până am ajuns în altă zonă.Ar trebui să se ia cetățenia celor care nu știu limba română.În orice țară din Europa nu obții cetățenia unei țări până nu dai examen din care să reiasă că știi limba li istoria acelei țări.

  • HZS says:

   Sa mori tu…Tu cand ai dat examenul, can dai luat cetatenia? Tipa e la ea acasa nu este imigranta, si strastrabunicii ei au stat acolo.

   • Warrington says:

    Calitatea de cetățean român se obține automat, pe bază de locul nașterii și/sau a cetățeniei părinților.

    Cetățenia română rezultă din certificatul de naștere, pentru care nu este necesar niciun examen de limbă română. Din păcate pentru tine, ”cine spune, ăla este” 😛

    • hans says:

     simplu si banal.

    • eu says:

     invatarea lb romane e obligatorie ptr fiecare cetatean roman.. e una din materiile obligatorii in scoala .. deci individa e analfabeta ? 2. conform legislatiei .. in orice post in serviciul public, tot conform legislatiei .. trebuie sa vb romana .. nu se cere pe posturi in care nu esti in serviciul public . PUNCT .. la spalat vase , la sapa etc nu are nevoie … kaufland raspunde de incompetenta angajatilor

  • hans says:

   secuii / ungurii, sasii sunt AUTOHTONI in ardeal. la fel ca romanii ardeleni. altfel decat colonistii din afara ardealului care au fost implantati la noi, iar acuma vin si enunta pretentii, se declara victime ale agresiunii minoritatilor etnice si se considera indreptatiti la tot felul privilegii – de ex. sa fie militieni sau securisti etc. in secuime, unde aceste posturi li se cuvin localnicilor, adica secuilor si romanilor bastinasi de acolo.

 30. Victor says:

  Eu cred ca manipularea este acest articol, acelasi magazin a mai fost amendat in 2015 pe o chestie similara (aveau afise si pliante doar in maghiara). Nu e normal sa nu cunoasca limba.

 31. hans says:

  CAZUL KAUFLAND ODORHEI: Apogeul si falimentul moral al maghiarofobiei romanesti

  http://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/manipulare-cazul-incidentului-odorheiul-secuiescc-kaufland-explica-nu-fost-servit-bloggerul-clujean-1_59a950e05ab6550cb88cae00/index.html

  PRECIZĂRILE KAUFLAND

  Compania a revenit cu precizări şi privind incidentul:
  „La ora la care a avut loc discuţia filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienţii nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obişnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operaţională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul şi restituindu-i suma.

  De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcţionare în prealabil.

  Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 17 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuţii cu angajata.”

  „I S-A COMUNICAT CĂ PROGRAMUL NU ÎNCEPUSE ÎNCĂ”

  Kaufland mai precizează că de fapt bloggerului i s-ar fi comunicat că programul nu începuse încă:
  „Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră şi din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acesta, el a revenit a doua oară la ora 9:37 şi apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacţie ca urmare a unor interacţiuni anterioare.
  Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicităţii este în fapt a treia discuţie cu angajata noastră.”

 32. SORIN CAMNER says:

  Buna ziua,

  O scurta intrebare – Ce rol au bucurestenii in povestea asta? Exceptand faptul ca un cetatean din Tg. Mures afirma ca este bucurestean, minciuna usor dovedibila prin accentul pe care-l are ipochimenul. Multumesc.

  • hans says:

   buna ziua.
   1. la momentul scrierii articolului, informatia “valida” era autodeclaratia “militianului” ca ar fi bucurestean.
   2. difuzarea masiva a intoxicarii si instigarii antimaghiare s-a facut de catre massmedia din bucuresti – deci angajatii bucuresteni ai repsectivelor posturi au avut un rol insemnat in asta.

   PS: Doresc sa va informez ca scenariul manipularii si instigarii se confirma 110% – chiar de catre firma KAUFLAND – capatand o dimensiune de-a dreptul PERVERSA. Clientul a insistat de trie ori sa fie serivt, INAINTE de program. in ciuda faptului ca a fost informat (in mod cert in ROMANESTE), ca inca nu se poate, el a tot revenit, dupa care vanzatoarea a facut un gest de bunvointa si a inceput sa il serveasca, spunand ceva de genul ca “acuma or sa ma futa pe mine” (pentru ca nu putea incasa inca banii. clientul instigator incepuse deja sa o acuze ca ea l-ar fi injurat, secaladand apoi situatia in mod gratuit.

   mai pervers de atat nici ca se poate: sa il incriminezi si injosesti pe cineva care incearca sa iti faca pe plac, in ciuda faptului ca l-ai tracasat in mod sistematic pana atunci.
   scarba maxima!

   LINK: https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-kaufland.html

   • SORIN CAMNER says:

    1. Cred c-ati face bine ca, inainte de-ami explica un lucru evident sa va uitati, pe net, avand numele meu, cine sunt si ce am comentat despre porcaria asta.
    2. La ora la care s-a difuzat filmul pentru orice cetatean care vorbeste limba romana era evident ca ipochimenul nu este bucurestean.
    3. In general mass media centrala e la Bucuresti. Daca n-ati aflat pana astazi astazi o stiti. Dupa cum bine stiti cangrenele si ghita tv au sediul in Bucuresti. la fel cum Digi24, care a batut apa-n piua toata ziua despre incident, are sediul social in oradea si este in proprietatea unui cetatean maghiar.
    Va deranjeaza foarte tare critica si-o interpretati, rapid, ca fiind un atac discriminator. Asta nu va da dreptate, chiar daca aveti. Atentie. Cum am spus mai jos – eu sunt evreu. Si n-as vrea sa-ncep sa discut despre evrei, romani, germani, maghiari si alte chestii. Mai ales c-am un bunic omorat de romani, doi unchi morti prin Polonia samd. Asa ca dati-mi voie sa fiu circumspect la toate afirmatiile despre orice scandal – inclusiv la cele despre manipulari, rasism. etc.
    E clar ca militianul asta din Tg Mures e un nenorocit de rasist imputit. dar ar fi bine sa aveti reactii mai putin colerice. Sa cititi cu calm si atentie ce vi se spune si sa analizati inainte de a reactiona.
    Sa aveti o zi buna.

    PS. Ironia de mai jos a fost clara. cred ca nu trebuie sa v-o explic. Daca n-ati inteles ca nu e vorba despre bucuresteni ci despre ardeleni sadea, ma scuzati. dar n-ati inteles-o. Dovada o reprezinta titlul postarii dumneavoastra. va atrag atentia ca, asa cum mass media e la Bucuresti si vectorii care au sarit in sprijinul fetei si a conantioanlilor nostri sunt tot la Bucuresti. Intre timp niste insi din hunedoara chemau la olimpiada de batut unguri. Tot noi, niste unii de la Bucuresti, am sesizat autoritatile statului cu privire la ei, le-am desfintat paginile de FB si o sa urmarim cu atentie evenimentele.

 33. SORIN CAMNER says:

  Sa nu uit – manipulare cu dublu sens. Ca si Miticii astia….

  • hans says:

   PROFUND FALS! vedeti raspunsul meu mai sus. cuvantul MITICII va APARTINE! deci, mai usor cu insinuarile si manipularile.

   zi buna!

 34. SORIN CAMNER says:

  Multumesc pentru raspuns… Din pacate ne place, multora dintre noi, sa credem ca suntem antidiscriminare. Numai ca suntem doar daca ne intereseaza. V-o spune un evreu.

  • hans says:

   nu inteleg ironia “fina”. multumesc pentru ce raspuns? sau ma ironizati ca nu v-am raspuns imediat dupa ce ati pus intrebarile? ei, nu am fost pe net pana acuma.
   ref. la raspunsuri: vezi mai sus. sper sa va lamureasca – indiferent de orice aspecte etnice. conteaza principiul, si regulile convietuirii, nu etnia. in sprta de fata instigatorul roman, media bucuresteana si institutiile statului (ANPC brasov) a dat cu mucii discriminarii in fasole in asemenea hal, incat acest moment va intra in cartile de istorie.

 35. Ovidiu Patrasciuc says:

  domnule Hans in opinia mea aveti acelasi discurs ca si cei numiti in America ”libtards” care sacrifica orice logica si orice adevar in spiritul apologetic al germanilor de azi.. Deveniti dintr-o splendida natie care i-a dat pe Bach , Beethoven , Kant.. si zeci altii intr-o natie carora le sunt violate fetele si ei zambesc si falfaie discursuri anti-xenofobie.. Suicidul demografic cat si identitar al germanilor si al suedezilor este astazi rezultatul ”political correctness”-ului .. De dragul de-a nu se simti unii altii ”ofesnsati” luam apararea si a grasilor si a retardatilor si a sovinilor , feministelor , transgenderilor, teroristilor islamici s.a.m.d. Eu personal am din partea mamei cel putin 4 feluri de sange din fostul imperiu Habsburgic (inclusiv unguresc si austriac) insa aceasta tara este tara mea , oamenii dragi mie sunt 99% romani , locurile dragi mie ca fiind acasa sunt in Romania si nu sunt curios de nici un fel de despicat fire in 4 si gasit 700 de pagini de interpretari care sa scuze sovinismul secuiesc , lipsa lor de civilizatie, respect sau bun-simt fata de conationalii lor domesticiti mai devreme… Indiferent daca doamna de la kaufland era doar retardata sau muta ori era sovina si rau-voitoare cele de mai sus nu sunt aberatii.. Secuii nu trag la caruta romaneasca , refuza sa respecte normarile privind limba, simbolurile , sarbatori ale Romaniei.. si in caz ca ar putea, maine le-ar baga iar baioneta in burta gravidelor…

  • hans says:

   nu inteleg ce are de a face comentariul dvs. despre bach, beethoven si corectitudinea politica cu subiectul postarii, anume perversiunea de instigare comisa de acel “client”. poate imi explicati si mie?

   pana atunci va recomand asta, ca sa ramanem la tema initiala: https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-amenda.html

   o seara buna

   • Ovidiu Patrasciuc says:

    pai dvs vorbiti de maghiarofobie in Romania cand indivizii astia sunt discriminati pozitiv ca nici o alta minoritate europeana , se comporta salbatic si de la cea mai proasta vanzatoare pana la liderii lor politici sapa tot ce e romanesc incepand cu constitutia si pana la un salut in parcare? Mi se pare ca trebuie sa aveti o agenda de urmat altfel nu gasesc nici un fel de justificare cat de cat rezonabila pt ce faceti sau scrieti .. S-a comportat firesc vanzatoarea aia din vreun punct de vedere ? dar batranul? Daca da .. inseamna ca povestim degeaba.. ori nu folosim acelasi ”sistem de operare” ori nu vb aceeasi limba .

    • Ovidiu Patrasciuc says:

     ca nota personala as adauga: eu nu am avut niciodata nici un fel de conflict macar ideologic cu vreun etnic maghiar, dimpotriva. Am terminat liceul in paralel cu o clasa ”de maghiara” , am avut colegi de camera unguri cu care am trait frateste si despre care nu am numai cuvinte de lauda . Am avut iubita unguroaica si cum mentionam mai sus , nu sunt nici eu vreun Burebista pur-sange. Daca individul asta a comis vreo fapta penala treaba lui. Partea buna este ca dupa ce am aratat in februarie ca avem coloana si nu acceptam sa ne scuipe un guvern corupt , aratam si acum ca nu suntem carpe si ca ar fi cazul sa spunem flegmelor din partea ungurilor ”pana aici! ” Nu strica din cand in cand cate o reactie publica sa le aratam totusi cine e ursul si cine e catelusul turbat. Spre bucuria mea tot mai multi romani dovedesc ca nu sunt carpe.

 36. mocanu says:

  daca era in afara programului, de ce a primit banii pe care sa ii dea inapoi?

  • hans says:

   n-o sa credeti: a facut un gest de bunavointa. cu atat mai mare este perversitatea comisa de sociopatul instigator…
   🙁
   SURSA:
   https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-amenda.html

   • Miki says:

    Bună.
    Nu cred că este vorba despre un sociopat- „milițistul” era mai degrabă în timpul serviciului- instiga- și asta destul de „profesionist”, omul era foarte bine pregătit.

    • hans says:

     si eu il banuiesc un apropiat al serviciilor sau al celor apropiati serviciilor. numele de “artist” – MILITIANUL – il tradeaza fara sa-si dea seama. in mod evident, instigarea si perversiunea asta morala, scoase parca din manualele securitatii/KGBului, a servit agendei cleptocratilor PSD-ALDE (adica fost PCR-SECURITATE). si totusi: NU PUTEM TACEA la ceea ce se intampla! argumentul “nu va revoltati ca sa nu dati apa la moara “alora” (din guvern)” NU TINE si este chiar ridicol. romania are o dubla problema ce izvoraste din aceeasi sursa: cleptocratia si nationalismul institutionalizat – fiind ambele generate si intretinute de cercurile ex-comuniste-securiste (si copiii acestora care au preluat stafeta), grupuri resapate si updatate la noile realitati de dupa 1989.

 37. Emil says:

  De acord cu prezentarea dvs. Dar dacă în spatele întregii afaceri ar fi “marele” vecin, ăla interesat de vreo sută de ani de astfel de zânzanii (conflicte îngheţate li se spune mai nou)? Întreb şi eu. Este bine documentat sprijinul pe care îl oferă extremiştilor din toată Europa. Inclusiv din Ungaria. Ai noştri or fi mai cu moţ? Şi da, e o chestie de natură penală. Cu stimă.

  • Zimbru says:

   Si eu cred la fel. Este cunoscut faptul ca Rusia, si partial Ungaria prin Orban (aliatul lui Putin din UE), cauta sa atate spiritele, mai ales orice conflict etnic posibil. Este de altfel stiut faptul ca Moscova sprijina indirect, mai ales din punct de vedere financiar miscari de tip 64 de comitate (vedeti analize Stratfor). La fel RTV care apartine de Ghita, este destul de probabil sub influenta Ruseasca. De altfel e suficient sa observati ca partidul de extrema dreapta a lui Ghita, a fost cel mai laudat de posturi ca Russia Today sau Sputnik News. Rusia cauta orice mijloace de a destabiliza regiunea, iar conflictele interetnice sunt o specialitate. Tot propaganda ruseasca cauta sa atate spiritele in Occident pe tema arabilor, musulmanilor etc.

 38. carmen says:

  Domnu hans esti rdicol cu toata farsa asta … totul e f simplu … vanzatoarea are obligatia sa vorbeasca limba tarii in care munceste …. cine te angajeaza pe mata in germania daca nu stii sa raspunzi clientilor .. dai din maini ? gesticulezi cuvintele ? sa fim seriosi .. totul se rezuma la un lucru simplu … decii lasa victimizarea cu manipularea … cum ar fi manipulat daca i-ar fi raspuns in romana ? nu conteaza ce metode a folosit cel care a facut clipul … un lucru ramnae clar si simplu ARE OBLIGATIA SA RASPUNDA IN LIMBA TARII IN CARE MUNCESTE ..PUNCT

  • Warrington says:

   Vino în UK, să vezi mii de români care habar n-au de engleză și totuși sunt angajați. Orice angajator din UK ar prefera oameni care să vorbească perfect engleza, dar realitatea e că pentru salarii de 1.400 – 1.600 de lire nu-i găsește pe cei care să vorbească perfect engleza, îi găsește pe unii care abia înțeleg 200 – 300 de cuvinte.

   Crezi că fata aceea de la Kaufland vorbește perfect engleză, franceză, germană și maghiară, dar din cea mai pură rea credință nu vrea ea să învețe românește? Dacă era capabilă să vorbească engleză sau franceză ar fi fost studentă la Cluj sau stewardesă la Wizzair sau la Ryanair, nu vânzătoare la Kaufland.

   • daniel says:

    corect

   • Sebastian Baltag says:

    Diferenta e ca aia NU sunt nascuti in Anglia, si NU sunt cetateni englezi, pe cand tuta asta e nascuta aici, si ar trebui sa stie limba tarii.

    • hans says:

     ungurii/secuii, popor AUTOHTON in Ardeal, chiar VORBESC LIMBA ‘tarii’ (ARDEALUL) in care s-au nascut, MAGHIARA (foarte multi vorbesc si romana), atat ca constitutia Romaniei a impus, pe contrasens cu realitatile istorice si etnodemografice, o singura limba oficiala in Ardeal, cea romana.
     In plus, maghiarii NU au migrat pe “pamantul romanesc” al Ardealului ci Romania s-a extins, in 1918- 20 pe teritoriul Ardealului, fara sa fi fost chemata de cineva, nici macar de romanii ardeleni – care pana la 1918 nici nu se gandeeau la varianta unirii cu Romania. Acestea sunt realitati incontestabile.
     Ideea ar fi ca Romania sa respecte realmente minoritatile etnice, indeosebi cea mai mare minoritate: maghiara, iar statul si societateaa sa nu mai accepte instigare la ura impotriva acestora.

     o zi buna

     • eu says:

      tu chiar esti retard ? :)))) .. scz dar nu ma pot abtine la ce debitezi … sunt 2 variante … ori ai probleme psihice serioase … ori ai suferit stergeri de memorie … dupa ce ai citi istoria romaniei … ca banuiesc ca ai citit.o , nu ? XD chiar nu ma pot opri din ras … trebuie sa copiez declaratiile tale si sa trimit articolul tau spre verificare … sa vedem la ce articol se incadreaza declaratiile tale mincinoase … ma gandesc ca daca vei ajunge in instanta de judecata ai cum sa dovedesti existenta multimilenara a ungurilor in romania 😉 ca eu sigur am cum sa o dovedesc pe a noastra .. deci dovezi , nu vb .. oh banuiesc ca mihai viteazul era ungur , nu ? si burebista ,,, de sarmisegetuza ai auzit … ei na … pe bune … du-te la un medic

   • eu says:

    citeste obligatia legislativa unui angajat in serviciul public ..inainte de a o da tu cu anglia … nimeni nu o obliga pe aceata femeie sa vb romana daca era la spalat de vase

   • hans says:

    🙂

 39. Warrington says:

  Dacă ideea din comentariul tău nu e o constatare, pot să-ți relatez eu o constatare, cât se poate de personală: la 2:00 noaptea, în Tg.Secuiesc, 3 chelnerițe care nu vorbeau deloc românește au trezit o bucătăreasă care știa cât de cât și română, ca să-mi explice cum ajung la adresa pe care o căutam.

  Oamenii sunt amabili dacă te comporți civilizat cu ei și încearcă să te ajute, indiferent dacă știu sau nu limba în care li te adresezi. Dar când scopul tău nu e să-ți rezolvi problema, ci să declanșezi o isterie naționalistă pe tema faptului că persoana nu știe românește, rezultatul e cel pe care-l vedem cu toții.

  • Marian says:

   Absolut de acord. In plus, s-a accentuat foarte mult pe faptul ca nu vorbea romaneste. Eu cred ca stie, totusi, romaneste, sau macar intelege cite ceva, dovada ca i-a luat banii initial. In opinia mea, cel care a filmat a avut o atitudine provocatoare, a avut ca scop incercarea de a demonstra ceva ce a auzit (“mi-a spus un amic ca fata de mici… etc”) si a fortat o reactie adversa. Fata a avut, totusi, un comportament rezervat in fata agresiunii verbale a individului (“m-ai injurat?”, “ce-a zis? a spus o injuratura”) si incercarii sale de a maximaliza statutul sau de etnic roman, de parca maghiarii de acolo nu ar fi tot romani. Din filmare reiese si atitudinea rezervata a celor din jur, iar faptul ca, in masina, autorul filmarii spune ca era sa fie luat la bataie pentru ca este roman este un mare neadevar. Reactia “bataioasa” a celor din jur a fost doar “tu de ce nu stii maghiara”, dar ca reactie la agresivitatea autorului. In alte zone, daca tatal fetei era martor la atitudinea autorului, acesta si-o lua cu siguranta. Am scris mai sus despre situatia prin care am trecut exact in aceeasi perioada. Mai adaug faptul ca am facut cumparaturi la Penny, Lidl, am alimentat la benzinarie, am vorbit in romaneste, cu respectul obisnuit pe care suntem datori sa-l manifestam oriunde, si am fost tratat cu acelasi respect. Luni seara au dat la stiri ca un baiat de 16 ani a fost omorit in bataie, totul pornind probabil de la intilnirea lui cu o fata. Cit ar fi vuit presa daca baiatul si batausii erau de etnii diferitee?? Sa ne respectam si sa nu facem din tintar armasar, lucruri neplacute se pot intimpla, totul este ca acestea sa nu devina obisnuinta. O angajata din 30-50, probabil, nu reflecta atitudinea generala, asa cum un blogger care doreste publicitate prin orice metoda nu reflecta opinia si comportamentul general al cetatenilor romani de etnie romana fata de cetatenii romani de etnie maghiara.
   Cu stima!

   • eu says:

    obligatia ei era sa serveasca clientul .. daca in opinia ei acest client nu merita servit .. nu era dreptul ei sa ia aceasta decizie, nu vindea din gradina lui tatsu.. trebuia sa cheme pe cineva autorizat sa rezolve problema .. pe scurt ea nu doar ca nu a raspuns in romana CUM ERA DE FAPT OBLIGATA SA O FACA , dar nici nu a servit , nu conteaza motivul … si explicatiile voastre penibile demonstreaza ca doar vreti sa faceti caz dintr-o situatie in care o persoana, nu conteaza cine, a incalcat legea … traiti9 intr-o tara in care, chiar daca nu va place trebuie sa va conformati legalitatii , veniti din pusta siberiana ? singurul lucru corect spus de tn .. e ca un angajat nu reflecta o atitudine generala .. problma e ca se face caz si tam tam incercand diversiunea si manipularea pe baza acestui incident … vinctimizand pe cineva care doar trebuia sa resPecte niste reguli PUNCT

   • eu says:

    nu are nici o relevanta bataia acelui baiat de 16 ani .. nu compari o problema personala cu o atitudine gresita in serviciul public care trebuie legal penalizata .. nu deranja pe nimeni daca intentiona sa se traga de cap cu tatsu ..

 40. daniel says:

  domnul Hans dezinformeaza si interpreteaza toate lucrurile astea ca sa para ei cei asupriti. a pun bine poza aia cu aia doi oameni cu cutite, dar el a inversat rolurile. lucrez sofer si am trecut de cateva ori pe acolo si eu am mancat, prima data am vorbit romaneste, nu ma servit, mia zis ca nu mai are mici, desi pe cei ce cereau in ungureste ii servea cu mici. a doua oara si a treia oara am vorbit in franceza, leam spus ca sunt francez, si iam aratat cu degetul ce vreau sa cumpar, si ma servit. deci,…nu e un caz singular…suntem toti oameni…inoc sa ne iubim si sa ne intelegem, ne “latram ca cainii prin gard”

  • hans says:

   domnule daniel, in cazul de fata avem intreaga cronologie a evenimentelor din care reiese incontestabil cum s-a construit aceasta instigare la ura impotriva maghiarilor. nu neg ca poate fi adevarat ceea ce spuneti – dar faptul ca eventual nu ati fost servit in secuime, NU are nimic de-a face cu cazul de la KAUFLAND, din 31. 08. 2017. mai mult, vazand cat de ostil si manipulator se raporteaza multi indivizi romani cat si statul, media, chiar si unele firme comerciale fata de secui – VA MAI MIRATI CA INTRA INTR-O STARE DE AUTOAPARARE fata de romani care se manifesta acasa la secui MULT PREA DES ca niste superiori fata de subalterni.
   cazul kaufland 31. 08. 2017 – CARE LA FEL NU ESTE SINGULAR, in felul lui, in ceea ce priveste modul ostil sau chiar patologic in care se raporteaza multi romani (mai ales dintre functionarii publici care au fost colonizati in secuime) explica cel mai bine atitudinea de refuz a acestui popor AUTOHTON din ardeal de a se lasa “comandati” de catre membrii unui alt grup etnic. in ardeal toti suntem autohtoni si avem drepturi SI OBLIGATII EGALE – teoretic. in realitate, in Romania (si nu numai) avem o etnocratie romaneasca (stat national-unitar), cu alte grupuri etnice care au “obligatia” sa se supuna regulilor de joc (constitutia), concepute constient de nationalisti/securisti romani (in frunte cu dl. IORGOVAN) IMPOTRIVA intereselor legitime ale nonromanilor.

 41. daniel says:

  dar in filmare apare si un barbat care comenteaza si el ceva…domnule Hans, ” traduceti” sau interpretati ce a vrut domnul ala sa spuna

  • hans says:

   rog sa nu imi trasati sarcini de vreun fel pt ca nu aveti dreptul la asta.
   in plus, ceea ce spune acel ddomn este MEGA IRELEVANt pentru problema de fata, anume instigarea gratuita la ura impotriva maghiarilor de catre un individ si massmedia centrala.
   este la mintea copilului. scuze ca o spun asa direct dar asa este. avem intreaga cronologie a evenimentelor din care reiese acest fapt incontestabil.

   • eu says:

    verifica instigarea la ura cand se manifesta impotriva zilei nationale a romaniei .. cacaciosi plangaciosi ce sunteti .. creand drama din nimic .. manipulare ??? ma faci sa rad… unde manipulare can legea a fost incalcata… daca nu ar fi fost .. kaufland nu ar fi platit amenda .. ar fi actionat in judecate … hanschen las-o balta cu manipularea ta si a ziarului ce il reprezinti … ar trebui sa trimit niste articole sa va fir verificata redactia … cum instigati voi masele cu articole defaimatoare

 42. Sam says:

  Felicitari domnule Hans Hedrich pentru acest articol …total in acord cu dvs, : de la inceput acea filmare mirosea a manipulare.

 43. anti-minciuna says:

  d-le hedrich,
  unele dintre precizarile,explicatiile si argumentele dvs. or fi corecte. numai ca folosirea lor ca ambalaj pentru propriile dvs. minciuni si dezinformari demonstreaza ca nu urmariti sa restabiliti adevarul, fiind tot la nivelul intelectual al provocatorului roman de la kaufland!
  de pilda, beke istvan n-a fost eliberat din lipsa de probe, asa cum sustineti, ci a fost condamnat pentru detinerea ilegala de materiale pirotehnice. el este, deci, un infractor! a, da, e adevarat ca celelalte acuzatii, mult mai grave, au fost respinse din lipsa de probe. lipsa probelor sau lipsa lor de convingere nu inseamna ca fapta sau intentia n-au existat, dar sa admitem ca beke a fost un copil biet inocent, care vroia doar sa se joace cu niste pocnitori!
  in alta ordine de idei, pentru a-mi face o idee despre profilul dvs. psihologic, va rog doar sa-mi raspundeti prin da sau nu urmatoarea intrebare>
  e adevarat ca in disputa dintre un maghiar si un roman, maghiarul are intotdeauna dreptate?
  va multumesc.

  • hans says:

   1. am zis in felul urmator: “eliberati din lipsa de dovezi privind organizarea unui atentat terorist”, ceea ce e adevarat.
   2. dvs. faceti procese de intentie lui beke – se pare ca nu prea aveti repere democratice. eu uul nu afirm ca e un inger, dar primeaza PREZUMTIA DE NEVINOVATIE, CHIAR SI LA UN UNGUR – lucru aparent neobisnuit pentru un nationalist roman.
   3. in disputa romani-unguri, nu ungurii au dreptate, ci romanii, daca acest raspuns va consoleaza si va face sa uitati ca sociopatul de la odorhei a comis-o grupa mare.
   4. sunteti politist de faceti profiluri psihologice si considerati ca eu sunt obligat sa va raspund?

   • eu says:

    sunt psiholog ..deci pot sa iti fac profilul : coleric , psihotic, cu tenta de paranoia..

 44. timis says:

  Secuiul nu este un om prea sofisticat, in multe aspecte seamana cu motul. Daca mergi in secuime cu intentii bune, el iti pune pe masa si imparte cu tine tot ce are, chiar daca nu se va exprima 100% conform dexului. (In paranteza spus, un procentaj ft. mare din pop. autohtona nu isi cunoaste limba materna nici macar atita ca si secuilul amintit- prin sud sunt multi semianalfabeti!). Daca mergi cu intentii rele la secui si cauti scandal, il primesti, el te va taxa. Puct. Este simplu, vei primi de la secui in functie de ce oferi.

  • eu says:

   secuiul tau e o persoana standard ? toti au aceasi personalitate ? or fi cyborgi ? ma faci sa rad

 45. George says:

  Am vizionat si eu clipul de câteva ori. Într-adevăr pare o manipulare, dar nu pot fi de acord ca un angajat care lucrează cu clienții să nu cunoască limba română sau dacă o cunoaște, să răspundă în maghiară. E lipsă de respect. Dacă tipul cu filmarea ar fi fost in Ungaria, era normal să i se răspundă în maghiară, dar el era in România.

 46. Marian says:

  Nu comentez, doar fapte
  Intimplarea a facut sa ma cazez (Vineri-Duminica) in zona Zetea. Pe drum m-a anuntat computerul ca ramin fara antigel, deci o scurgere pe undeva. Mi-am cazat familia si am revenit la Odorheiul Secuiesc (vineri, ora 14) in cautarea unui service. Intre 14 si 16 am fost la 4-5 unitati service; peste tot am avut discutii numai cu maghiari, vorbeau mai mult sau mai putin romaneste, dar ne-am inteles, problema era ca rampele erau ocupate, plus masini la rind, deh, vineri dupa-amiaza. Ideea este ca toti m-au tratat cu mult respect, mi-au explicat (un maistru de vreo 60 de ani s-a bagat sub masina) si m-au indrumat catre alte service-uri.La un moment m-am ratacit, am oprit la o vulcanizare (vizavi de spital), omul a lasat o masina si mi-a explicat desenind cu creta pe podea traseul pina la service-ul cautat. In final, pe la ora 16 am ajuns la un alt service, credeam ca nu am nicio sansa pentru ca deja intram in week-end, cald afara etc, obisnuit cu situatia din Bucuresti. Numai ca oamenii – tot maghiari – aveau o rampa libera, din trei, si m-au ajutat. Mecanicul s-a fript la maini din cauza motorului fierbinte, a reusit sa afle cauza, a scos furtunul rupt si a facut o improvizatie pentru a ajunge cu bine acasa. In plus, a vorbit si cu mecanicul meu din Bucuresti, i-a explicat despre ce furtun este vorba, pentru schimbat cu unul original. La final am platit o suma mai mult decit modica si mi-au urat drum bun.
  Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni, dar mi s-a dovedit, o data in plus, ca ne intelegem foarte bine la nivel de persoana. Nu mai vorbesc de atitudinea proprietarului casutei inchiriate, dar s-ar putea considera ca acesta isi vede de interesul sau comercial.
  Cu stima!

  • eu says:

   sunt de acord cu tine .. ungurii si nu doar, orice etnie care a ales sa ramana si sa traiasca in tara noastra se intelege bn cu noi .. vina o poarta cei care falsifica istoria si le arata ungurlor o alta harta .. si din lipsa de cultura si dovezi istorice , unii chiar cred .. li se implementeaza ideea ca ar avea dreptate sa incalce anumite legi si nu respecte …cum face si acest hans , creand o drama manipulativa dintr-un fpt simplu .. legea exista si trebe respectata .. daca kaufland avea dreptate, nu platea acea amenda… nu stiu dc se dramatizeaza atat .. romana se invata in scoala .. nu iti cere nimeni sa vb perfect, daca nu poti .. dar in posturi care necesita folosirea ei .. o folosesti .. simplu.. ce atata tam tam

 47. anti-minciuna says:

  si mie mi-a fost sters un comentariu, desi n-am jignit si n-am amenintat pe nimeni! e dovada de cum intelege dl. hedrich dialogul si toleranta. nu mai spun de faptul ca cenzura este interzisa prin constitutia romaniei, caci dl.hedrich o invoca si o interpreteaza doar atunci cand ii sustine punctul de vedere. cred ca cei care am fost cenzurati ar trebui sa luam atitudine si aratam asta public, ca se se vada cum e cu persecutia si cu maghiarofobia la neur weg.
  sincer, cred ca prin astfel de practici, dl. hedrich nu face un serviciu minoritatii maghiare, a caror avocat cu orice pret vrea sa fie! activism si adevaruri incomode, nu-i asa, d-le hedrich?

 48. anti-minciuna says:

  evenimentul zilei> Șeful regional ANPC a povestit că a existat o situație în care un șef al ANPC Covasna a fi ajuns să fie bătut pe o chestiune similară cu cea din Odorheiul Secuiesc.

  „Discutând pe această latură, problema îmbracă diferite nuanțe. Dacă stau să mă gândesc la ceea ce i s-a întâmplat comisarului șef adjunct din Covasna, care a ajuns să fie agresat fizic de două persoane într-o benzinărie pentru probleme similare, mi se pare inacceptabil. S-a judecat acea chestiune, au fost condamnați vinovații. Totuși, e o chestiune care rămâne. Mai mult decât atât, cu ocazia Zilei Naționale, în urmă cu ceva timp, mașina instituției a fost vandalizată. Au fost discuții referitoare și la alte aspecte. De exemplu, de ce au amplasat o plăcuță cu imnul național pe clădirea instituții sau alte chestiuni de genul acesta. Totodată, pot să interpretez ca pe o intimidare și autosesizarea CNCD-ului din urmă cu ceva timp, datorită unor controale pe care le-am făcut în județul Harghita. Din fericire, am putut să dovedesc cu înregistrări video ce s-a întâmplat și în acest fel lucrurile s-au încheiat, dar puteam să nu le am și să fie discuții,

Counter created by lite 1.4