“Metoda Austriacă” sau: Cum să furi în România 130 de milioane de Euro

Cum a păgubit s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. furnizorii de lemn rotund şi statul român, cu utilizarea măsurătorii cu ‘clupa rotativă’

Din 2003 şi până în prezent, firma s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., cu sediul în Sebeş, jud. Alba, aparţinând lui Gerald Schweighofer, om de afaceri din Austria, utilizează în cel puţin două dintre cele trei fabrici de debitare şi prelucrare a lemnului din localităţile Sebeş/AB, Rădăuţi/SV (probabil şi Reci/CV) echipamente electronice de măsurare a lemnului rotund ce funcţionează după principiul clupei rotative.

Cum se va arăta mai jos, acest sistem măsoară un volum de lemn cu aprox. 10,2% mai mic decât volumul real. Astfel, firma a păgubit atât furnizorii români cât şi statul (prin ANAF) cu o sumă de aprox. 130 milioane de EUR, începând cu anul 2003 şi până în prezent. Deasemenea, firma a creat daune furnizorilor şi printr-o serie de alte metode ce vor fi prezentate mai jos.

După cum reiese din documente ale Biroului Roman de Metrologie Legală (BRML), firma HS a comunicat acestei autorităţi în mod repetat informaţii trunchiate, manipulatorii şi neadevăruri, inducând-o, în mod sistematic, în eroare cu privire la modul de funcţionare “viciat” al echipamentelor sale electronice de măsurare a lemnului rotund.

În România, clupa rotativă nu a fost supusă niciodată unei proceduri complete de înregistrare şi de verificare metrologică. Până în prezent, această problemă nu a fost cunoscută publicului general şi nici autorităţile nu i-au acordat atenţie – din lipsă de informare şi/sau poate chiar din complicitate.

Echipamentele de măsurare ale HS de la fabrica Reci/CV au fost date în folosinţă în mod ilegal, odată cu punerea în funcţiune a întregii fabrici (şi ea ilegală), fără să se fi cerut şi obţinut de la BRML o aprobare de model şi verificarea metrologică iniţială. Astfel, firma a încălcat Legea nr. 178/2003 privind activitatea de metrologie legală. Totuşi, BRML a omis să constate la Reci, în mod oficial, funcţionarea ilegală a acestor echipamente de măsurat.

Plecând de la aceste constatări (şi potenţiale fapte penale), recomandăm investigarea, din partea autorităţilor, a activităţii de măsurare a HS, începând cu 2003 şi până în prezent, cât şi reconsiderarea legalităţii şi oportunităţii existenţei firmei s.c. Holzindustrie Schweighofer srl. pe teritoriul României.

Raportul complet pe tema clupei rotative folosite de HS în România poate fi descărcat aici sau poate fi citit mai jos. Raportul este precedat de sumare în limba germană, româna, engleză şi conţine două anexe:
Anexa I: Transcrierea înregistrării audio a discuţiei purtată de autor, în cadrul unei audienţe, cu reprezentanţi ai BRML, în 29. 06. 2015. Pe parcursul discuţiei (de aprox. 58 min.) reprezentanţii BRML şi-au exprimat – după anumite ezitări – dubiile faţă de legalitatea funcţionarii măsurătorii cu clupa rotativă. Număr pagini: 9.
Anexa II: Dosarul complet al documentelor deţinute de BRML (conform propriilor declaraţii) cu privire la înregistrarea şi verificarea metrologică a echipamentelor electronice de măsurare a lemnului rotund a firmei HS. Documentele sunt numerotate de mana şi parţial comentate în limba germană. Număr pagini: 85.

 

Holzindustrie Schweighofer - …sterreichischer Investor des Jahres in RumŠnien
“Metoda austriacă” – puternic susţinută de Ministerul de externe al acestei ţări. În poză: Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Mag. Gerhard Reiweger (dreapta), cu Gerald Schweighofer (stanga), cu ocazia decernării premiului “Investitorul austriac al anului în România”, la Viena, în 27. 10. 2014.” Sursa foto: Marketing Austria

Descarcare Raport+Anexa (42+94 pag., pdf): Metoda-Austriaca-Clupa-Rotativa-Schweighofer

Data publicarii: 13. 07. 2015
Autor: Hans Hedrich, 
Asociatia Neuer Weg / Fagaras
Tel. 075 261 6228
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro

3 Responses to “Metoda Austriacă” sau: Cum să furi în România 130 de milioane de Euro

  1. GRIGORE says:

    Daca aceasta firma austriaca aincalcat legea atnci sa-si primeasca pedeapsa ,dar pe linga firma si politicienii care au facititat activitatea acestei firme se stie bine care-s politicienii care au dat padurile acestei firme : Nastase ,SIRBU -socrul lui PONTA acestita-s cei mai cunoscuti si eastia sa dea socoteala

  2. In curand nu o sa mai ramana nimic in Romania din care sa se fure…s-a furat cam tot.

  3. aCID says:

    Și RMGC amenința cu procese cînd i-a ajuns funia la par… nu știu să fi ieșit vreo măslină, vreo scobitoare pt ei. Dar partea cu tăcerea complice a autorităților române merită aprofundată pînă la capăt, e un simptom al societății postdecembriste.

Counter created by lite 1.4