Mafia lemnului: Voicu Vasile, politist din Harghita, trimis in judecata de DNA

Conform unui comunicat de presa a DNA, Voicu Vasile, ofiter de politie judiciara, sef al sectiei de politie din Tusnad, jud. Harghita, a fost recent trimis in judecata pentru afaceri ilegale cu lemn.

holzdieb1
Hoti de lemne si totodata  “gateristi” ilegali in plina actiune, la Plaiesii de Jos, Harghita, in toamna lui 2012

Voicu Vasile ocupase, inainte de avansare, functia de sef de post in comuna Plaiesii de Jos/Kaszonaltiz (HR), bantuita de ani buni de “mafia lemnului”. In ciuda numeroaselor plangeri ale unor proprietari de paduri, pagubiti de hoti de lemne ce activau sub patronajul unor politisti, in a doua jumatate a anului 2012, lucrurile s-au miscat din loc: au avut loc razii si s-a dat curs reclamatiilor depuse de localnici.

Nu este exclus ca la “deblocarea” dosarelor sa fi contribuit si documentatiile video si articolele de blog realizate de subsemnatul in 2012 si 2013 la Plaiesii de Jos, in cadrul proiectului EcoReporter2 (finantat de Fundatia pentru PArteneriat si CEE Trust), articole repostate de binecunoscutul jurnalist si activist de mediu, Liviu Mihai (Radio Guerilla). In urma publicarii acelor articole de blog am fost citat si eu, in calitate de martor, la DNA, Serviciul teritorial Tg. Mures pentru a oferi mai multe detalii legate de implicarea dlui. Voicu si a altor politisti in afacerile ilegale cu lemn. La scurta vreme dupa aceea, la 13. 02. 2013, dl. Voicu a fost retinut pentru 29 de zile – (doar) pentru trafic de influenta intr-un caz recent, datand din 29 decembrie 2012, iar in 29 aprilie s-a dispus trimiterea lui in judecata.
(Pana la o hotarare definitiva a instantelor de judecata primeaza insa, evident, prezumtia de nevinovatie…)

Din comunicatul DNA nu reiese ca V. V. ar fi fost invinuit si de alte fapte, binecnoscute de localnicii din zona Plaiesii de Jos (de ex. patronarea unor afaceri ilegale cu lemn in anii cand activase ca si sef de post la Plaiesii de Jos, vanzarea de permise de conducere unor localnici din Plaiesii de Jos, infiintarea unei pensiuni la Tusnad, din bani nedeclarati in declaratiile sale de avere).
LINK pensiune “Bradul“, proprietate a dlui. Voicu si a partenerei sale de viata;
LINK Declaratie de avere Voicu Vasile 2011 Merita citita! Domnia sa nu si-a declarat nici macar salariul de politist – cu atat mai putin alte surse de venit sau bunuri…

Chiar daca fapta comisa de dl. Voicu pe 29. 12. 2012 pare a fi doar una dintre ultimele sale “ispravi”, si chiar daca V. V. nu este nicidecum functionarul cel mai inalt in rang din Politia judetului Harghita, implicat in patronarea traficului ilegal de lemne, trimitera lui in judecata este totusi un mic, timid inceput. Daca DNA-ul nu se va speria in viitor de propriul sau curaj, atunci politistul Voicu va fi fost doar inceputul inceputului in procesul de spargere a mafiei lemnului din judetul Harghita.

Hans Hedrich
Asociatia Sighisoara Durabila

Posted by at 05/05/2013
Filed in category: Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4