”L-am iubit, a fost idolul meu. Porcul dracului.” Despre impacarea lui Pistruiatul cu hitleristii

In memoriam Sergiu Nicolaescu

NU FOLOSITI ACEASTA IMAGINE FARA ACORDUL MEU SCRIS!
Rest in peace!

N-am simtit deloc ca tre’ sa-mi dau si eu cu parerea de diletant despre schimbarea de status a celui care a fost Sergiu Nicolaescu – din “om” in “nemuritor” – pana pe la ora 22.35 CET+1 cand am citit un articol in Adevarul despre opinia nu foarte magulitoare a Phoenix-ului Nicu Covaci despre acelasi Sergiu Nicolaescu, intr-o chestiune nemuritoare legata de un film nicolaescian …nemuritor.

Distinsul muzician rock din Timisoara i-a dedicat fostului sau concitadin(!) urmatoarea declaratie de dragoste vesnica (si aparent neimplinita): “L-am iubit, a fost idolul meu. Porcul dracului.” Dece iubit, dece idol si dece animal domestic al Necuratului, aflati aici.

Si acum la datu’ cu parerea. Defapt am doar una singura de dat: Chiar trebuia sa incendieze maestrul Manastirea Vacaresti din Bucuresti, un castel de nobil maghiar si niste case istorice sasesti pentru filmele sale? Eu zic ca DA!, pentru ca altfel nu si-ar fi putut transmite, credibil, profund, subliminal si simbolic, mesajul sau de nationalcomunist 1st class ce se afla. Si totusi, i-as arata obrazul pentru asta.
PS: Internetul fiind iute de gura, am si primit un fidbec rapid de la un cititor, caruia ii multumesc pentru reactia prompta ce ma ajuta sa nu produc la randu-mi mituri si minciuni istorice: “[SN] Nu a incendiat castel nobil maghiar, aia a facut Ciulei. A incendiat casa/conacul unor industriasi, probabil romani, dupa stil.”

Restul nonamintirilor mele despre acest mare nonpersonaj tin de doua experiente personale, deloc spectaculoase dar pe undeva haioase – si cu o doza buna de ‘human touch’ romanesc:
1. In primavara lui 1993 ajunsesem la 2 Mai si parcasem masina pe faleza deasupra camping-ului de nudisti – adica fix in fata vilei maestrului, proaspat construita. Tin minte ca acolo era un paznic ce mi se prezentase drept cascador in filmele lui SN. Ne-a lasat sa intram si prin casa (nimic deosebit), am mai stat de vorba cu cascadorul ce murea de plict acolo si ne povestea de spectacolele marca “Winnetou” la care participa in acea vreme, impreuna cu SN, in Bad Segeberg/Germania, ca sa mai faca si ei un ban. Si mai tin minte ca binecunoscutul regizor al unor filme precum Dacii avea parcat in curte un …Mercedes SEL. Pe proprietarul masinii, acest sofer tradator de neam, tara si marca auto nu l-am zarit insa – si daca as spune ca “din pacate”, as minti…

2. Apoi, prin 1996/97 filmasem in Basarabia pentru un film documentar despre un neamt ce dezgropa de zor osemintele soldatilor germani cazuti acolo dupa 23 august 1944. Din povestirile acestuia am retinut ca, pentru a putea tranzita Romania cu masina incarcata cu sacii de nailon plini cu oasele fostilor razboinici conationali, respectivul cetatean intrase in legatura cu un senator foarte influent, la acea vreme, in Romania, intamplator aceeasi persoana ca si vestitul scenarist, regizor si actor de filme si revolutii despre care debitez acuma. Si senatorul l-a ajutat: cu o recomandare scrisa si semnata de dansul. Si cica, la un control al politiei rutiere – cum se mai obisnuiau pe atunci – i-a si fost de real folos neamtului acea hartie: Cand acesta i-a varat sub nas politistului, aparent in cautarea unui ciubuc facil, recomandarea cu autograful Senatorului, omul legii a luat pozitia de drepti, a salutat respectuos si i-a urat calatorului din Deutschland drum bun.
Pistruiatul si hitleristii se impacasera. Post mortem…

PS: La Cluj ruleaza in aceasta seara, la Cinematograful Florin Piersic( 😉 ), din Piata Mihai Viteazu( 😉 ), in semn de omagiu, filme relizate de si cu marele disparut. As propune si eu ceva similar: sa se organizeze in memoria lui SN un intreg festival, lung de minim 1 saptamana, cu cele mai importante opere de arta cinematografica romanesti realizate FARA participarea numitului Nicolaescu Sergiu.
Nu de alta, da’ sa realizam in sfarsit ce anume ne va lipsi de acum incolo: Nimic.

Posted by at 04/01/2013
Filed in category: Dies & Das, Kultur & Gut, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4