Klaus Johannis spricht sich (ein wenig) gegen das Rosia-Montana-Projekt und Schiefergsförderung aus

Klaus Johannis sprach sich heute auf seiner FB-Seite explizit gegen die umweltzerstörerische und gesundheitsschädliche Ausbeutung der Bodenschätze aus bzw. wenn dieses ohne Einwilligung der örtlichen Gemeinschaften geschieht.
In Certej bei Deva wird gerade ohne jegliche Genehmigung der Goldabbau auf Zyanidbasis vorbereitet – ein PNL-Parteikollege ist in dem Ort Bürgermeister. Wenn KJ sich gegen das Projekt in Certej äußert/einsetzt, sind auch seine Worte glaubhaft. Wenn nicht, dann nicht.

Skepsis gegenüber KJ äußert in einem Artikel auch die Umweltaktiviin maria Olteanu aus Bukarest. Sie zieht dabei Parallelen zum Medienhype und zu den Hoffnungen, die in die Wahl von Obama gesetzt wurde und befürchtet für später eine ähnllich große Enttäuschung auch bei Johannis. LINK hier >>>

ORIGINALZITAT KJ:În campanie, mi-am asumat respingerea unor proiecte de exploatare care pun în pericol oamenii şi mediul. Astăzi, reiterez ideea și vă spun că nu voi accepta proiecte de exploatare a resurselor naturale ale României fără dezbatere, fără garantarea siguranţei totale pentru sănătatea oamenilor şi fără protejarea mediului înconjurător şi intereselor comunităţilor locale.Quelle hier >>>

kj-umwelt
An den Taten werden wir ihn messen…

2 Responses to Klaus Johannis spricht sich (ein wenig) gegen das Rosia-Montana-Projekt und Schiefergsförderung aus

  1. Roser says:

    Klaus Johannis spricht (ein wenig ) !

  2. Roser says:

    Klaus Johannis auf den richtigen Weg – sein erster Diskurs – Top !

    (Statul de Drept si combaterea Coruptiei )!!!

    http://www.gandul.info/stiri/in-primul-sau-discurs-public-pe-tema-coruptiei-presedintele-klaus-iohannis-lauda-dna-ul-lui-daniel-morar-si-al-laurei-codruta-kovesi-13641627

    Centrul Român de Politici Europene organizează, miercuri, începând cu ora 10:00, conferinţa de lansare a Indexului Sustenabilităţii DNA. La eveniment participă preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi este invitat procurorul- şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

    În primul său discurs pe tema corupţiei de la alegerea sa în funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis a lăudat eforturile Laurei Codruţa Kovesi şi ale lui Daniel Morar în acest domeniu şi şi-a afirmat sprijinul „pentru ca instituţiile să coopereze pentru a recupera prejudiciile constatate în dosarele de corupţie”. Iată discursul preşedintelui ales de la conferinţa organizată de CRPE:

    “Vă mulţumesc pentru această invitaţie, care mă onorează. Este un moment special pentru că este prima întâlnire într-un astfel de cadru, după validarea mea de către Curtea Constituţională a României.

    Salut aici efortul colectiv al organizatorilor, care şi-au propus să discute şi să măsoare, cu instrumentele societăţii civile, dar şi al factorilor din sistemul judiciar, funcţionarea unor instituţii-cheie din România implicate în combaterea corupţiei.

    De foarte multă vreme, în societatea noastră se discută despre marile scandaluri de corupţie. Anchetele, care se succed cu repeziciune în ultimii ani, înfăţişează un peisaj sumbru: o Românie înfricoşătoare, o ţară parazitată de corupţie. Trebuie să înţelegem, însă, că o Românie în care, politicieni şi oameni de afaceri se unesc într-o alianţă nocivă pentru a devasta bugetul public, este o Românie asasinată.

    Nu trebuie să ne ferim de aceste imagini şi nici de acestă etichetă. Ele arată, de fapt, cum am ajuns ca societate, unde suntem şi, mai ales, cât de urgentă este schimbarea. De fapt, aceasta este România anormală de care vrem să ne despărţim cât de curând şi să construim împreună România noastră, România oamenilor normali.

    Desigur, putem analiza cauzele, însă, nu e suficient pentru a înlătura efectele. Pentru aceasta este necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice şi de mult curaj şi intransigenţă din partea tuturor instituţiilor responsabile. Nu cred că e imposibil, e doar greu. Şi acesta este motivul pentru care cer cetăţenilor României, cer societăţii civile, profesioniştilor şi instituţiilor să se mobilizeze exemplar într-un efort de redefinire a respectului şi demnităţii şi de redevenire ca societate şi stat.

    Corupţia este, în acest moment, principalul duşman al competiţiei libere şi al promovării care are la bază meritocraţia, generând o amplă frustrare şi demobilizare a adevăraţilor profesionişti Corupţia ne afectează traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopează investiţiile străine, dezvoltarea civică, iniţiativa şi inovaţia. Corupţia inhibă şi intimidează, generând centre de putere şi control paralele şi ilegale, incompatibile cu democraţia iar pe termen lung conduce la regres, segregare socială şi economică şi, cel mai grav, la o răsturnare endemică a valorilor .

    Totodată, corupţia este, de departe, principala problemă internă de siguranţă naţională. De aceea, prevenirea, descoperirea infracţiunilor de corupţie şi pedepsirea infractorilor sunt deziderate ale oricărei Justiţii şi, cu atât mai mult, al celei din România.

    Fără o Justiţie independentă şi funcţională, o naţiune poate trăi de zece ori un secol, fără să aibă o formă de stat. Fără un stat de drept adevărat şi fără domnia legii, nu putem avea democraţie şi nici separaţia puterilor în stat. Cu o Justiţie eficientă, însă, o naţiune poate face paşi uimitori, ca şi cum ar trăi un secol în zece ani.

    Dacă există astăzi un efort asumat şi apreciat în combaterea corupţiei, acesta este meritul a numeroşi factori (diplomaţi, jurnalişti, activişti din societatea civilă), dar, mai ales, este meritul acelor oameni oneşti şi curajoşi din Justiţia română care au dovedit că vocaţia se suprapune cu formaţia şi, în acest fel, lucrurile pot fi schimbate.

    Misiunea mea principală este aceea de a ocroti şi sprijini acest demers, precum şi de a încuraja celelalte instituţii ale statului să se angajeze activ şi să coopereze pentru atingerea acestui scop. Preşedintele trebuie să fie nu doar garantul, ci şi cel dintâi promotor al statului de drept.

    Concret, îmi doresc în mandatul meu dezvoltarea capacităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi îmbunătăţirea performanţei la nivel local a acesteia. DNA a fost o instituţie foarte performantă a ultimilor ani, începând cu mandatul lui Daniel Morar şi continuând cu mandatul actualului procuror-şef.

    Ca Preşedinte al României, voi milita ca justiţia şi instituţiile de control financiar-fiscal să coopereze, prin folosirea tuturor mijloacele aflate la dispoziţie, pentru a recupera prejudiciile generate de corupţie şi a reduce costul social al acesteia. De asemenea, reiterez poziţia mea de neobstrucţionare de către clasa politică a anchetelor penale efectuate de către instituţiile abilitate.

    Şi, în final, dacă vă întrebaţi cumva dacă noul preşedinte va fi un aliat al dvs. în această luptă pentru combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept, vă asigur că răspunsul nu poate fi decât unul afirmativ.

    Vă mulţumesc şi vă doresc inspiraţie şi putere de muncă!”

Counter created by lite 1.4