“Îi băteau să deie auru’!” – Relatari despre exproprierea minelor de la Rosia Montana, in 1948
RO: O lucrare de istorie orala, publicata in 2006, prezinta tragedia prin care au trecut minerii aurari din Rosia Montana in timpul ‘nationalizarii’ (=exproprierea si inchiderea) minelor, in 1948 – si ne duce cu gandul la istoria recenta a Rosiei Montane.
DE: Ein ‘oral history’-Aufsatz von 2006 fuehrt uns die Tragoedie der Goldschuerfer von Rosia Montana (Goldbach) waehrend der Enteignung ihrer Bergwerke und ihres Goldes im Jahre 1948 vor Augen – und laesst an die juengste Geschichte denken…
………………………..
Va supun atentiei un interesant studiu de istorie orala (autor: Marius CRISTEA) privind impactul dramatic pe care l-a avut aplicarea “Legii nr. 119 din 11 iunie 1948 pentru naţionalizarea întreprinderilor industriale,
bancare, de asigurări, miniere şi de transporturi” asupra proprietarilor de mine din Rosia Montana.
Titlu in lb. engleza: «THE NATIONALIZATION PROCESS IN ROMANIA CASE STUDY: THE EXPLOITATION OF GOLD IN THE ROSIA MONTANA REGION» by Marius Cristea.
Sursa/Source: Oral History Institute Yearbook (Anuarul Institutului de Istorie Orală), issue: VII / 2006, pages:
294306, on www.ceeol.com.
Legea exproprierii proprietarilor de intreprinderi a fost impusa la RM cu deosebita brutalitate fata de localnici, comitandu-se numeroase abuzuri si chiar incalcari flagrante ale respectivei legi, pentru a-i deposeda pe localnici de steampuri dar si de aurul deja produs. Tortutile si tratamentele inumane la care au fost supusi numerosi aurari (inclusiv femei) de catre ‘Securitatea’ din Campeni si Militia din Rosia Montana i-a determinat pe unii localnici sa se sinucida, relateaza cei sase martori intervievati.
Dupa inchiderea minelor private, arderea steampurilor si confiscarea aurului multi rosieni au inceput sa paraseasca localitatea, cautandu-si slujbe pe santiere in alte zone ale tarii. Citind articolul de fata avem ocazia sa reflectam si asupra politicilor agresive si manipularilor sistematice carora le sunt expusi localnicii din Rosia Montana in ultimii 12-15 ani, dupa lansarea proiectului aurifer al RMGC. Acestea lasa sa se inteleaga ca in spatele proiectului RMGC stau persoane si grupuri din aceeasi fosta ‘Securitate’ a statului care a contribuit, in 1948, la distrugerea vechii Rosii Montane – si care urma sa devina “supervizorul” industriei aurifere de stat in deceniile socialismului si postsocialismului.
1948 reloaded? Legiferarea distrugerii Rosiei Montane are, din pacate, traditie…