Ieri demolam si minteam, azi “consolidam” patrimoniul sasesc. Miraculoasa metamorfoza a Fundatiei Michael Schmidt

Fundatia Michael Schmidt a omului de afaceri cu acelasi nume – un concetatean sas plecat in Germania si reintors in Romania cu afaceri prospere (si controversate) – cumparase in 2011 casa parohiala din satul Crit/Deutsch-Kreuz, comuna Bunesti, jud. Brasov, un imobil parte dntr-un ansamblu monument istoric. Intentionand sa construiasca pe acel amplasament un complex hotelier, in zorii zilei de 23 august 2012, simuland lucrari de restaurare la vechiul imobil (dealtfel perfect stabil din pdv. static), proprietarul l-a demolat cu un excavator cu senile.

Subsemnatul, impreuna cu colegul meu Johannes Klein am depus plangeri penale care au fost musamalizate insa in mod profesionist la Parchetul de pe langa Judecatoria Rupea – o judecatorie cu antecedente in pervertirea realitatilor si a  adevarului, rezultatul investigatiilor fiind deja clasicul N.U.P. (neinceperea urmaririi penale) a patronului fundatiei. Ce am reusit totusi sa obtinem intr-un final este confirmarea oficiala ca imobilul a fost DEMOLAT CU INTENTIE. In primele sale rezolutii, parchetul sustinea, in ciuda evidentelor, a legilor staticii si a declaratiilor mai multor martori oculari ca imobilul in cauza s-ar fi “autodemolat”.

Demolarii i-a urmat in 2013-2014 o asazisa “reconstructie” in varianta kitsch, la care s-au facut partasi cam toate autoritatile relevante din judetul Brasov, inclusiv Tribunalul si Curtea de Apel care au refuzat sa anuleze autorizatia de construire, in ciuda constatarii Inspectoratului de stat in constructii ca aceasta fusese emisa cu incalcarea legii.

Vazandu-se cu imaginea publica sifonata, in urma publicarii de numeroase articole pe acest blog, Fundatia MS s-a lansat in 2013 in activitati festiviste, organizand un eveniment microregional, cultural-campenesc, numit HAFERLANDWOCHE, la care au participat de atunci nume sonore si cu potential de spalare de imagine, precum Klaus Johannis , Emil Hurezeanu, episcopul evanghelic Reinahrd Guib, cantaretul rock Peter Maffay, deputatul Bundestag-ului Bernd Fabritius s.a. (Daca fundatia facea asta FARA sa fi demolat initial o cladire de patrimoniu, atunci ar fi fost o initiativa onesta si laudabila!)

Ultima initiativa a demolatorilor sasi este un proiect de restaurare/consolidare a unor case traditionale din Crit, recent lansat si promovat pe FB., intentia declarata fiind “consolidarea” patrimoniului construit local.

Dorim sa felicitam Fundatia MS pentru acest exercitiu de imagine demers de salvare a patrimoniului sasesc local, vrem sa le atragem insa atentia ca lucrarile de consolidare NU se fac cu subminarea fundatiilor unei cladiri, asa cum au facut-o la casa parohiala, iar restaurarea unor pereti se face cu spaclul si mistria si NU cu cupa excavatorului! Daca tin cont de aceste doua sfaturi si nu vor folosi ciment, fier beton si tigle de fabrica (asa cum au facut-o la “reconstruirea” cladirii demolate), atunci s-ar putea sa iasa ceva bun. Dar pana nu fac dovada profesionalismului si a bunei credinte, initiativa FMS este la fel de onorabila si laudabila ca infiintarea unui centru pentru protectia animalelor de catre o firma de mezeluri sau a unui centru de copii de catre un – PARDON – pedofil.

Hans Hedrich
vicepresedinte NW
07. 02. 2016

casacrit-veche
Casa parohiala originala

dk2
Fotografie realizata dupa demolarea casei parohiale de la Crit, 2012

DK-bau1
“Reconstructie” ilegala cu fier beton, ciment etc.

dk-neu
Rezultatul final: Un conac kitschos de …frumos. Sursa: ADZ.ro

 

Posted by at 07/02/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4