Gusto Graeser, din Brasov, parinte spiritual al miscarii “hippie”

RO: Va recomand un articol interesant despre un personaj exotic, insolit, originar din Kronstadt (nu te-ai astepta) – un hipiot avant la lettre…
DE: Ein spannender Artikel (auf Rumaenisch) ueber einen der geistigen Urvaeter der Hippiebewegung, den Kronstaedter Gustav (Gusto) Graeser

gg1

…………………………………………….

Sursa articolului: Mihaela Kloos: Gusto Gräser, profetul nomad din Transilvania. (www.povestisasesti.com)
“Gusto Gräser sau Arthur Siebenbürger cum își spunea adesea, amintind de originile sale, este un sas născut la Brașov, în 1879. S-a retras în peșteri și în pădurile Elveției, a fost condamnat, amenințat cu moartea, internat în azil de nebuni, i s-a interzis să scrie. Pentru unii a fost o revelație, pentru mulți alții o amenințare.

Era o figură carismatică ce atrăgea în jurul său mase numeroase. Și-a împărtășit ideile în cercul rebelilor și anarhiștilor, a fost un “guru” pentru generații de artiști, ecologiști, pacifiști, hipioți, tineri în căutarea “adevărului”.  Mulți intelectuali din acea vreme au văzut în el întruchiparea “noului om”, concretizarea idealurilor lui Nietzsche, ale lui Whitman, cel care tolera toate religiile, însă nu credea în nicio biserică.

A fost numit un nou Francis de Asissi, propvăduind pe străzile Europei pacea, iubirea, renunțarea la proprietatea privată și viața în armonie cu natura.”

(…)

Continuare (cu fotografii, filme, surse info) aici>>>

Posted by at 02/08/2014
Filed in category: Leben & Sinn, and tagged with: ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4