„Gingâs Han şi cerberul ce îi păzeşte cetatea au zis «SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!»“
Timotei Rad a călătorit fără bani, în șlapi, fără să mănânce chiar și 30 de ore. A pornit la drum în 4 mai 2012 și a parcurs peste 130 000 km in 5 etape prin 31 de țări. A făcut autostopul prin Maroc, Ceuta, Gibraltar, Spania, Portugalia, Andorra, Franța, Luxenburg, Belgia, UK, Germania, Elvetia, Austria, Italia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Serbia, Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, Mongolia, Kazahstan, Azerbaigian, Georgia, Armenia, Republica Nagorno Karabakh (Artah), Turcia, Bulgaria, Sahara și Siberia. „Cel mai mare vis al meu s-a îndeplinit; pot să mor liniștit“, spune Timotei descriind călătoria în Siberia. Aventura lui va continua cu drumul spre China prin Iran si ‘stanuri.
REP: Recent ai străbătut cu autostopul fostele țări sovietice. Ce fel de oameni ți-au ieșit în cale?
Am parcurs cu autostopul 29 200 kilometri în Rusia. Când am ajuns în Siberia, m-am pus în genunchi, am ridicat pumnii strânși și am plâns. Siberia era cel mai mare vis îndeplinit. Acolo, în cel mai friguros loc populat din lume, am întâlnit cei mai calzi oameni. În Mongolia mi s-au rupt ghetele și le-am aruncat. În Siberia am mers în șlapi. La un moment dat era să-mi pierd unul. M-am simțit ca Badea Cârțan; el s-a dus în opinci la Roma, eu în șlapi prin Siberia. În șlapi am prins și o noapte cu sub zero grade.
Niște tipi care m-au luat la autostop mi-au dat niște adidași. Afară era frig și noroi și m-au întrebat de ce sunt în șlapi. Mi-au dat o pereche cu un număr mai mare. I-am purtat o lună până în Kazakstan. Miroseau atât de urât, încât mă deprimau. Nu am mai suportat mirosul. La o zi după ce i-am aruncat, un alt tip m-a luat cu autostopul și mi-a zis că e maghiar, după care m-a dus la supermarket. „Eu biznis biznis, bani este“ mi-a zis, și mi-a cumpărat o pereche de ghete de 140 de euro. I-a plăcut că și eu călătoresc ca și Attila al lui, că-s nomad. Maghiarii au emigrat din stepa kazaha. S-au făcut studii genetice. Cei care au rămas acolo au fost convertiți la Islamism.
Directorul unui santier de drum lung de 700 km mi-a dat să mănânc, mi-a cumpărat suc și gumă de mestecat. Fiecare îți ia ce crede el că ai nevoie. Mi-a zis: „Dacă vrei să-mi mulțumești, zi-le românilor că rușii nu mai fac război, că-s oameni buni“.
REP: Cum ai fost privit și primit pe unde ai umblat?
În Azerbagian uitasem să scot bani. Îmi era foame. Am intrat într-un restaurant și am întrebat dacă pot să plătesc cu cardul. Era o dugheană pe marginea drumului. Au zis nu. Am scos telefonul și l-am oferit în schimb. „Eu îți dau ție telefonul și tu îmi dai mie să mănânc“. Un tip mi-a răspuns: „Azi e ziua mea, mănânci din partea casei“.
Cei mai faini oameni i-am întâlnit în Siberia. Unul m-a luat din localitatea Holodn, care înseamnă frig și m-a dus până în localitatea Bolsevica, unde au fost deportați bolșevicii. Era șofer pe un camion mare. M-a dus la el acasă. Văzând eu cât e de amabil, am întrebat dacă pot să stau la el două-trei zile, să scriu. Și a zis da. Altcineva care m-a luat la autostop mi-a pus bomboane în rucsac cu numele meu, Timi. Altul mi-a dat o gheară de urs.
Rușii mă întrebau dacă ești în siguranță călătorind în România. Mulți ruși m-au întrebat serios dacă există vampiri în Transilvania. Cam singurul lucru pe care îl știu rușii despre România este că românii sunt țigani; asta au învățat la școală în perioada comunistă. M-a luat unul cu autostopul și i-am zis de unde sunt. Și mi-a răspuns: „Ah, ce tare, și eu sunt țigan“.
REP: Cauza Roşiei Montane face pentru prima oară inconjorul lumii cu autostopul…
Proiectul minier e o insultă la adresa fiecărui român! Am întâlnit peste 1000 kilometri de mine aurifere pe Drumul Oaselor. Dezastru! Avalanșe! În zonă nu locuiesc decât cei care exploatează aurul. Am rugat pe cineva să îmi facă o poză cu tricoul „Salvaţi Roşia Montană şi Araratul, munţi sfinţi ambii. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, Roşia Montană e mult mai sfânt. Argumente pentru a distruge natura nu poți avea!
Mongolia-Curtea imperială a lui Gingâs Han
Simbolul Arţahului e acest monument. Gagii reprezintă un soţ şi o soţie cu forme de munţi şi spune: „Munţii suntem noi“! Iar noi românii spunem la fel când vine vorba de Roşia Montană. Roşia Montana suntem noi! Nu acceptăm să vă bem cianura! Plecaţi!
MONGOLIA! In the middle of nowhere, între dealuri, iurte, cai şi iaci! Mongolii crescători de iaci, cai, vaci şi capre PRICEP MESAJUL!!! Politicienii noştri, nu!!!! SALVAŢI ROŞIA MONTANĂ!
Mongolia – in desert! Rucsacul meu ‘’Columb’’ si cortul meu ‘’Hotel Sant’’ transmit acelasi mesaj:
SALVATI ROSIA MONTANA!
Moscova – Piata Rosie. Salvati Rosia Montana, alaturi de 2 francezi ce fac inconjurul lumii cu bicicleta
REP: Care sunt lucrurile, aspectele din viața ta pentru care ești recunoscător?
Sunt recunoscator pentru anumite persoane din jur, nu-mi prea place să dau nume. Când mi-a venit ideea asta, am primit feedback negativ. Cei mai mulți mi-au zis că sunt nebun și că e imposibil. Sau „Ia-ți un loc de muncă, fă ceva serios“. Însă sunt câțiva oameni care m-au susținut. Sunt foarte bucuros că sunt sănătos, că am enegie și pot să merg mai departe. Visul ăsta îmi dă energie. Sunt fericit cu ceea ce am, chiar dacă mi s-a întâmplat să mănânc trei zile în șir doar o dată pe zi, știu că fac ceva ce are sens. Sunt un om norocos, destinului sau divinității, dacă există acolo sus, i-a plăcut fața mea. Sunt recunoscător pentru chestii simple de genul: stai să râzi cu prietenii până nu mai poți, fluturași în stomac, bungee jumping.
REP: Ce sfat le-ai da celor care, asemeni ție, și-ar dori sa porneasca la drum?
Sa calatoreasca fiecare după cum se simte pe el însuși. Să nu facă ceva doar pentru că sună cool. Călătorind ajungi să te cunoști pe tine foarte bine. Eu, spre exemplu, am învățat răbdarea. Cineva spunea că ajungi să te vezi în oglinzi prin oamenii pe care îi întâlnești pe drum. Un proverb turcesc zice „oare cine este mai înțelept, cel care citește multe cărți sau cel care călătorește?“. Răspunsul este că ar trebui să le faci pe amândouă, însă înveți mai multe călătorind, fiind expus direct altor culturi.
”Adoptă o țară” pentru a susține visul lui Timotei și urmărește aventura în jurul lumii cu autostopul pe blogul creat special pentru aceasta – Autostop Magellan sau pe pagina de Facebook Înconjurul lumii cu autostopul.