Gaze de sist: “Vreau sa-l vad pe Ovidiu Tender in catuse!” (Willy Schuster/Mosna)

willy-sa1

Relatare de pe tarlaua lui Willy Schuster, taran bio din Mosan, jud. SB, ale carui terenuri au fost astazi din nou asaltate ostentativ de catre lucratorii firmei s.c. Prospectiuni S.A.:

Astazi, aprox. la ora 7-8 dimineata, un autobuz al firmei de prospectiuni a adus zeci de muncitori pe terenul lui Willy Schuster pentru explarari. Willy si cativa zeci de volutari i-au alungat pe muncitori, dupa care Willy a “sechestrat” o masina de teren a firmei ce se afla in continuare pe terenul lui.

Aprox. la ora 9 au venit alte doua masini de teren, insa au fost intoarse din drum de voluntari, la fel si 3 masini ai serviciului de paza ISP.

Aprox. la ora 9.30 a sosit in apropiere directorul lucrarilor seismice, Ghe. Daianu. Acesta i-a amenintat pe cei circa 30 de voluntari ca va aduce 400 de muncitori si ca ii va “lua la bataie” pe voluntarii care-l apara pe Willy. La un moment dat, Ghe. Daianu a strigat in directia voluntar ceva gen “Sa-i sugeti pula lui Pinciu” (proprietarul unui teren invecinat cu cel al lui Willy”. Exista inregistrari video care probeaza comportamentul deosebit de vulgar si jignitor al reprezentantului s.c. Prospectiuni.

Aprox. la ora 9.45 au venit doi politisti ai sectiei Mosna. In aceste momente Willy repeta fata de ei ca NU va preda masina catre firma ci doar catre Politie, ca si proba la dosar, repetand ca singura solutie pentru acest conflict ce dureaza din luna martie este ca Ovidiu Tender sa ajunga “in catuse”, deoarce il ataca in mod repetat cu trupele lui de prosepctiuni si de securitate.

La ora 10.05. cei doi agenti ai Politiei Mosna s-au indepartat de la locul faptei, au spus insa ca vor raporta evenimentul inregistrat si ca vor veni alti politisti in cursul zilei.

Aprox. 10.15. voluntari alearga in urma si pe langa o masina de teren al firmei ce se deplasa ilegal prin livada vecinului lui Willy, dl. Pinciu. Masina era cat pe-aci sa-l calce pe voluntar. Dl. Pinciu, prezent si el la fata locului confirma ca firma de prospectiuni NU a incheiat niciun fel de acord cu el. De aceea, lucrarile din acea zona, de pe terenurile lui Willy si ale dlui. Pinciu sunt de natura penala.

Aprox. la 10.30. Politia l-a dus de la fata locului pe Ghe. Daianu de la s.c. Prospectiuni S.A. Acesta amenintate cu violenta si ii insultase pe voluntari.

Aprox. la 10.45.  voluntari fac un tur cu masina prin comuna Mosna si ii cheama pe localnici, prin megafon, sa vina in ajutorul lui WIlly. Acuma stiu ‘toti’ din Mosna ca sunt probleme serioase cu firma de Prospectiuni. Multi localnici raspundeau la apelul voluntarilor cu semne de solidaritate.

Aprox. la ora 11 a venit o masina de la postul TV Antena si a facut primele filmari in centrul satului, cu echipa de voluntari care anunta localnicii prin megafon. Ar trebui sa apara la stiri.

Acuma, in zona sunt prezenti ca. 50 de voluntari si cam tot atatia localnici, multi dintre ei romi de la marginea satului, in apararea lui Willy si a dlui. Pinciu, prezent si el acolo. Una dintre voluntare completa o plangere penala impotriva celor care i-au intrat lui Willy din nou pe teren.

La fata locului erau, la ora 11.30 mai multe masini de politie + o dubita de Jandarmi. Cea din urma pare sa se fi indreptat spre satul Alma Vii.

Ora 12.55: Voluntarii se pregatesc de plecare in satul vecin Alma Vii, la caminul cultural, unde va loc un eveniment de informare si de protest impotriva explorarilor de gaze de sist in zona, la care sunt asteptati 100-200 de persoane din toata tara.

Am iesit la Alma Vii, la 5 km distanta, intr-un convoi de aprox. 40 de masini, lung de cca. 350-400m. In drum s-au efectuat decablari spontane. La Alma Vii s-au tinut, la caminul cultural din sat, discursuri si s-au cantat cantece patriotice  si religioase. Unele cantece erau cu tenta nationalista, categoria “Cenaclul Flacara”, paralele cu specificul multicultural si tolerant al Transilvaniei, in sec. XXI.
Imi permit o observatie personala in acest sens – bazata pe propria experienta -, anume ca problemele de protectia mediului se rezolva cu civism si nu cu patos national, cu intonarea de cantece militaresti si fluturat excesiv de drapele. Aceasta constatare este valabila atat pentru cauza Rosia Montana si va fi valabila si in chestiunea explorarilor de gaze de sist in Transilvania.

Cred ca se poate spune fara exagerare ca ziua de azi a fost una istorica pentru Mosna/Alma Vii – si poate reprezenta un punct de turnura in confruntarea dintr “armata” infractionala a celor de la s.c. PROSPECTIUNI S.A. si societatea civila si civilizata din Transilvania si Romania. …Ceva comparabil cu protestele de la PUngesti si castigarea procesului in instanta la Vaslui, impotriva Chevron. Sa vedem insa daca beneficiarul final al prospectiunilor, s.c. ROMGAZ are taria/curajul celor de la Chevron, de o sista (macar din considerente strategice) lucrarile de prospectiuni, pana la pronuntarea unor autoritati competente resp. a unor instante de judecata asupra legalitatii activitatilor firmei Prospectiuni S.A.

Intr-un articol al cotidianului Romania Libera managerul firmei, Gehrig Schultz, admite doua adevaruri esentiale – care defapt ar trebui sa aiba drept urmare oprirea imediata a lucrarilor, de catre Inspectoratul de stat in constructii. Citam: “încercăm să avem autorizaţii active pentru mediu şi certificate de urbanism” – de unde rezulta ca aceste autorizatii (de construire?) si certificate de urbanism SUNT OBLIGATORII, ins afara ca firma sa le fi obtinut.

ACTUALIZARE
Aprox. la ora 17 20-30 de voluntari, ajutati de numerosi localnici, au inceput o actiune de “decablare” a zonei Alma Vii, strangand sute, daca nu mii de metri de cabluri seismice de pe dealuri – o actiune de o importanta majora – inclusiv simbolica. Imaginea grupului de protestatari ce se intoarce, pe inserate, in sat, tragand in urma lor “prada de razboi” si trecand impasibili pe langa echipajele de Jandarmi si Politie care-i lasa, neputinciosi, sa treaca – este imaginea unui mars de triumf al opozantilor gazelor de sist, asupra firmei s.c. PROSPECTIUNI S.A. Cine nu intelege acest mesaj este ori inconstient ori total rupt de realitate – precum personajul comic al zilei, dl. Daianu. (Vezi jos)

Aprox. la ora 18 directorul lucrarilor seismice al firmei PROSPECTIUNI, Ghe. Daianu – cel care ii amenintase si jignise in dimineata zilei de azi pe voluntari – s-a deplasat la caminul cultural din Alma Vii, intentionand sa-si recupereze cablurile luate de protestatari. Aparent, Daianu nu intelese avertismentul sever pe care-l primise in dimineata zilei de azi din partea protestatarilor, astfel incat a trebuit sa fie aparat la Alma Vii de catre Jandarmii inca prezenti la evenimentul de protest. A fugit apoi cu masina, lovind-o de un stalp.

CONCLUZIE FINALA
Protestul de la Mosna si Alma Vii nu s-a incheiat in seara aceasta. Succesiunea si varietatea evenimentelor dramatice de azi, evenimente dominata de protestatari si localnici interpunctata de gafele de un penibilism greu de egalat al reprezentantului s.c. PROSPECTIUNI, prefigureaza o intensificare a luptei si, in cazul optim pentru s.c. PROSPECTIUNI S.A., oprirea lucrarilor. Continuarea lor va insemna o escaladare inevitabila si extinderea lor la nivelul intregii tari – cu  repercusiuni dramatice asupra s.c. PROSPECTIUNI S.A. si a beneficiarului s.c. ROMGAZ S.A., resp. a cursului lor de actiuni la bursa din Londra.
Un pronostic: In maxim 1-2 saptamani s.c. PROSPECTIUNI S.A. va inceta lucrarile de explorare din sudul Transilvaniei…

Hans Hedrich

JOS: FOTOGRAFIILE VICTORIEI. Oamenii inving o corporatie agresiva si serviciul de paza al acesteia – iar Politia si Jandarmeria acceptand, neputincioase, victoria.
(Fotograf: Catalin Grosu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posted by at 16/11/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz,

25 Responses to Gaze de sist: “Vreau sa-l vad pe Ovidiu Tender in catuse!” (Willy Schuster/Mosna)

 1. Simona Niculescu says:

  Sunați la procuratură, urgent !

 2. pixar says:

  Sabotati-le lucrarile, alt sfat nu am. Cuie in pneuri, zahar in rezervoare, cabluri rupte…

 3. Timisoara says:

  Si eu vreau sa-l vad pe TENDER si pe alti MAFIOTI in puscarie.
  “Angajatii” firmei nu cumva erau din serviciile secrete ale suspendatului de la Cotroceni???
  Der TEUFEL soll ale mafioten nehmmen !!!

  • r_13 says:

   nu, era chiar el, deghizat! bai frate, aveti mari pr. cu capul..

   • anti FORTA CIVICA, USL, PDL, PNL ARD, PC, PUR, UDMR.... says:

    hai marsh, de distrus! esti doar un satanist nenorocit, solidar cu interesele mafiotilor. pacat ca nu iti cunosc numele, sa iti dau un acatist cu dedicatie; tie si familiei, sa scapam odata de jegurile din tara asta.

 4. Transilvania Libera says:

  INDEPENDENTA ! MITICI AFARA DIN ARDEAL !

 5. un roman says:

  Ovidiu Tender este, de ani buni, protejatul unor inalti demnitari de la Bucuresti. Prin falimentarea unor fabrici (combinate petrochimice)a lasat zeci de mii de personae fara o sursa de venit lucru ptr care trebuia incarcerat de vreo saisprezece ori lucru care nu s-a intamplat datorita protectiei de care beneficiaza, desigur contra-cost.

 6. @ Transilvania Libera says:

  Unitate! Afară cu ”ardelenii” șovini din ardeal!

 7. hans says:

  chestiunile de mediu nu se rezolva cu lozinci nationaliste sau regionaliste – chiar daca aceste chestiuni au si conotatii si implicari nationale si/sau regionale. solutia este civismul, nu “lozicaraia”.

  • Mihai Nicolescu says:

   Domnule Hans, cu tot respectul, actiunile de acest gen sunt animate tocmai de acest spirit, “national” sau chiar “regional”.

   Pentru ca este vorba de insasi viata celor care locuiesc pe aceste pamanturi. Careia ii mai zice si natiune, nu?

   Civismul este o denumire inventata de comunisti/seculari pentru a inlocui dragostea de aproapele. Daca nu ar fi asa, spuneti-mi dvs, ce este civismul? Stie taranul ce inseamna acest concept? Fie la Pungesti, fie la Mosna?

   Sunt de acord cu dvs ca lozincaraia nu este o solutie si nu rezolva nimic. Dar un cantec de suflet este oricand binevenit, sa nu uitam ca toate revolutiile s-au facut cu oameni care cantau si toate au dat…imnuri.

   Deci faptul ca se canta imnuri nationaliste nu e o problema, nu se urmareste “elimiarea” cuiva sau alte aberatii de genul asta. Iubirea de neam nu implica si ura fata de strain. Punct.

 8. TENDER SI CHEVRON, DOUA INIMI DE SIFON !(avantpremiera pt. un A3 ce va fi postat maine la manifestatia din Piata Universitatii…

 9. Timisoara says:

  Sa nu uitati, NUMAI UNITI SALVAM ROMANIA !!!

 10. ana says:

  felicitari dragi mei consateni, sunteti adevarati romani,mergeti tot inainte impreuna caci unde sunt multi dusmani nu au ce face numai sa se retraga cu coada intre picioare,multe felicitari

 11. Cami says:

  Respect pentru actiunile voastre!

 12. Ichim Caminschi says:

  Nu este corect spus ca Politia si Jandarmeria se uita neputinciosi.Polia si Jandarmerie are potenta destula de a opri 30-40 de oameni ,sau chiar si o 100,dar nu au luat masuri de interventie,pentru-ca SUNT SIGURI CA LOCALNICI AU DREPTATE LA FEL CA SI IN CELELALTE LOCALITATI UNDE ACEASTA FIRMA DE PROSPECTIUNI SI FIRMA CHEVRON,ADUC MIZERIA SI MOARTEA ! DECI CINSTE LOR POLITISTILOR SI JANDARMILOR DE LA FATA LOCULUI,CACI MENIREA LOR ESTE DE A APARA DREPTATEA SI PE CEL CE O ARE!

 13. Dumnezeu says:

  Futu-i in gura sa ii fut.

 14. Geofizicianul says:

  Voi acesti ”ecologisti” convinsi , cand o sa va deplasati numai perpedes, cu bicicleta sau cu caruta, atunci sa faceti scandal. Dar cand voi veniti cu masinile la demonstratii si folositi gaz sa va incalziti acasa nu mai comentati.

  Gazul si petrolul cum credeti voi ca se produce?

  Credeti ca vine singur pe teava din neant?Habar nu aveti ce inseamna seismica si achizitia de petrol si gaze dar va dati cu presupusul si va credeti haiduci.

  Sunt curios cati dintre voi ar renunta la masina si gaz la soba??????????

  Voi stiti cati oameni traiesc de pe urma firmelor de petrol si gaze???? SUTE DE MII

  Sunteti niste ipocriti si sper ca la iarna sa va taie gazul de acasa sa vedeti ce inseamna sa fii ecologist convins nu ecologist de internet si haiduc.

  • Cristi says:

   Bai dobitocule. Tu chiar traiesti in lumi paralele? Ce relateaza acest articol….si ce spui tu? Nu a zis nimeni ca nu vrem sa folosim gaze si petrol, atat timp cat sunt exploatate cu bun simt, fara distrugerea panzei freatice.Tu cred ca esti prea batut in cap si nu cunosti unele chestiuni legate de violarea proprietatii etica si bun simt….si ce legatura are petrolul cu gazele de sist? Si cum sa intri cu japca pe terenul omului sa intinzi cabluri ma broscoiule? Dar de……ce stie broasca ce-i ala oceanu`. Nu are sens sa imi mai bruschez tastele cu infantili ca tine.

   • Geofizicianul says:

    Mai discutam la anul cand va sari pretul la gaz si o sa plangeti toti, sa vedem atunci cati mai sunt asa haiduci

    • Anonymous says:

     Cat de inchis la minte trebuie sa fii sa ai asa gandire? Sau trebuie sa ne multumim cu niste locuri de munca pentru cativa ani, ca apoi sa nu mai ramana nici macar cat e acum? Si pe langa asta, te-ai pus macar pentru cateva secunde in situatia lor? Da, e ceva normal probabil sa dea buzna pe proprietatea altora fara permisiune. Unde e normal? Logic ar fi, nicaieri. Sau tu nu ai avea nici o problema daca intr-o zi te-ai trezi cu te miri ce pe propriul teren? De ce mai exista termenul de proprietate in aceasta situatie?
     Pacat de Romania si de toate bogatiile ce le avem. Cred ca ar putea fi una dintre cele mai frumoase tari. Nu pot sa inteleg de ce unii vor pur si simplu sa o distruga. Cat de fericit poti sa fii atunci cand faci rau altuia?
     Dar poate totusi, aceste proteste vor face o diferenta si sper ca este un pas inainte pentru Romania. Oricat de mic. Iar cei care s-au implicat, merita toata admiratia!

  • roman says:

   Geofiziciene, esti un d o b i t o c. Ai invatat meserie pe banii fraierilor care platesc taxe si acum te dai scolit? De unde ai scos ca daca ne gauresc astia pamantul o sa fie gazul mai ieftin, b o u l e? Traiesti pe alta lume?

 15. gheorghe says:

  geofiziciene, traim de zeci de ani si avem gaz. Fara sa ne poleze nimeni subsolul si panza freatica! Apoi, ceea ce este strigator la cer este INDIFERENTA statului, care NU APARA dreptul de proprietate, care este garantat de constitutie! Chiar daca subsolul este al statului, aasta nu inseamna ca intra cand vrea pe un teren privat, fara acordul proprietarului pentru a face prospectiuni sau whatever…

  • Geofizicianul says:

   Daca nu era mediaizarea asta ipocrita si distrugatoare la tv cu gazele de sist nu sarea nimeni de fund in sus. Voi aveti habar cum se exploateaza gazul si petrolul acum?

   Voi stiti ca doar ajunge la voi in masina sa va miscati fundul sa fiti haiduci moderni cu masini, nu cu magari si cai.

   Interesele sunt mult mai mari decat credeti voi. La TV se bat gigantii din domeniul petrolier, voi astia aprigii sunteti doar niste papusi pe care ii folosesc ei.

   Firmele petroliere cu asta se ataca, scapati voi pe moment de Chevron si prospectiuni, dar las ca vine Gazpromul si va pune piciorul in gat.

   • Mestere geofizician , am o singura intrebare pentru mataluta : ce-ai face daca ti-ar intra in batatura , FARA ACORDUL LU’ MATALE , o sleahta de nesimtiti care ar incepe sa sape si sa distruga ? Ai sta cu destiu-n gura sau ai pune mana pe topor ? Ca despre asta-i vorba , nu despre Gazprom …

 16. viktor says:

  Bravo acelor sateni !Avem nevoie pe zi ce trece de astfel de oameni in toata Romania pentru cas lupta impotriva mafiei care conduce Romania a inceput .Aceasta mafie in frunte cu PONTA si Dragnea trebuie opritaaltfel ne vom trezi cu toata Romania ,cu toata apa otravita exact ca si in alte tari .Trebuie sa fim uniti si indiferent de pretul nostru ,nu trebuie sa cedam altfel peste cativa ani copii nostri vor bea doar apa importata si vor mana cartofi cu gaze de sist .

Counter created by lite 1.4