Gaze de sist: Un nou camp de lupta – de data asta in Tinutul Secuiesc (zona Manisca Mare – Nagy-Mányicska, jud. CV)
EN: A new shale gas exploration/fracking site to be opened soon in Covasna/Kovaszna county, Szekely region, Transylvania/Romania. The county environmental agency (APM) ruled that the 3600m deep exploration drill does NOT require an Environmental Impact Assesment. The same institution recently ruled as well, that a planned gigantesque “wood slaughterhouse” of 70ha of size in the village of Reci/Rety doesn’t need an EIA either.
Doamnelor si domnilor,
Cred ca va trebui sa trecem pe harta campurilor de lupta anti-fracking si zona MANIŞCA MARE – Nagy-Mányicska, apartinand de orasul (si totodata statiune balneara) Covasna, din judetul cu acelasi nume. Zona se afla la aprox. 7 km de comuna Comandau/Kommando, cunoscuta atat pentru atractiile sale turistice (patrimoniu natural si industrial) cat si pentru defrisarile masive din ultimii ani.
Din informatiile gasite pe site-ul APM Covasna rezulta ca se va instala, in cel mai scurt timp, o sonda de explorare de hidrocarburi – cu un foraj de 3600m. Persoane din domeniul silviculturii si de explorari de hidrocarburi sustin ca ar fi vorba de cautarea de gaze de sist.
Se pare ca fracturistii din corporatii si din institutiile tarii depun efoturi sustinute pentru a si-i ridica in cap nu doar pe romanii din Moldova, pe roamnii, sarbii, ungurii din Banat si Crisana, pe turcii, tatarii, bulgarii din Dobrogea, pe romanii, romii si sasii din sudul Ardealului ci si pe secuii din Harghita-Covasna-Mures. “Bun venit”, confrati ardeleni, in club!
PS: Acelasi APM Covasna a considerat ca nici construirea unui “abator de paduri” al firmei Holzindustrie Schweighofer in satul Reci-Rety, langa Sf. Gheorghe, pe o suprafata de aprox. 70ha si cu o capacitate de aprox. 1 milion de arbori/an NU ar urma sa aiba impact semnificativ asupra mediului – motiv pentru care Greenpeace Romania a cerut demisia directoului institutiei.
Imagine din zona Comandau. Foto Toro Attila, Sf. Gheorghe. Mai multe imagini ale zonei (unele impresionante, altele deprimante) aici >>>
Harta a judetului Covasna; Kovaszna megye terkepe
………………………………
Mai jos un extras din Decizia APM Covasna: (Textul integral aici >>>)
Caracteristicile proiectului:
– mărimea proiectului – Proiectul constă în execuţia prin foraj a sondei de explorare 4000 Greşu în perimetrul de dezvoltare exploatare petrolieră EP I – 5 Greşu, în baza Avizului nr. 251 – C / 27.05.2013, emis de Agenţia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru precizarea condiţiilor structurale, verificare şi, dacă este cazul, valorificarea acumulărilor de hidrocarburi situate în zona Manişca, situată pe flancul extern al Unităţii Medio-Marginale, în apropierea zonei de contact cu Pânza Cutelor Marginale.
Terenul propus pentru forajul sondei 4000 Greşu este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Covasna, situat în estul judeţului Covasna, la limita cu judeţele Buzău şi Vrancea. Obiectivul este localizat la aproximativ 7,1 km NE faţă de cea mai apropiată casă din localitatea Comandău, 11,2 kmE-SE faţă de cea mai apropiată locuinţă din oraşul Covasna şi aproximativ 15 km E faţă de cea mai apropiată gospodărie din localitatea Chiuruş (judeţul Covasna). În ceea ce priveşte localizarea obiectivului faţă de ariile naturale protejate, menţionăm că terenul propus pentru realizarea proiectului se află la o distanţă de cca. 2 km V – SV faţă de Parcul Natural Putna – Vrancea, respectiv siturile Natura 2000 ROSCI0208 Putna – Vrancea şi ROSPA0088 Munţii Vrancea şi la aproximativ 4 km V faţă de cea maia apropiată rezervaţie naturală, respective Rezervaţia Naturală Vârfu Goru. Accesul la sondă se va face prin două variante:
1. Din oraşul Nehoiu, pe drumul judeţean DJ203K până în comuna Gura Teghii, apoi pe drumul forestier existent, localizat în apropierea amplasamentului viitoarei sonde de explorare pe o lungime de aproximativ 50 km;
2. Din oraşul Covasna, pe un drum forestier până la amplasamentul sondei, pe o distanţă de aproximativ 55 km.
Drumul forestier va fi racordat la careul sondei printr-un drum de acces proiectat cu o rază minimă de racordare a aliniamentelor de 15 metri. Realizarea drumului de acces presupune şi supratraversarea unui pârâu, situat la nord est de amplasament, prin construirea unui pod cu piloni de susţinere pe ambele maluri ale cursului de apă.
Suprafaţa de teren ce va fi ocupată de instalaţia de foraj este de aproximativ 9.000 mp. Aceasta se află în proprietatea unor persoane fizice din oraşul Covasna, judeţul Covasna, pentru utilizarea acestuia fiind încheiat un contract de închiriere teren pe o perioadă de 2 ani între acestea şi Amromco Energy SRL. Coordonatele sondei în sistem STEREO 70 sunt: X (N) =606010 Y (E) = 477920, iar adâncimea proiectată a sondei de explorare 4000 Greşu este de 3.650 m. Procedeul de foraj ce urmează a fi utilizat pentru execuţia sondei este forajul rotativ cu circulaţie permanentă a fluidului de foraj. La începerea operaţiunilor de forare, fluidul de foraj utilizat iniţial este adus de la o staţie centrală de fluide sau de la o altă sondă aflată în construcţie, după care necesarul de fluid este asigurat prin completare în instalaţia existentă în careul sondei. Circuitul complet al fluidului de foraj este următorul:
Un articol mincinos si nesimtit, bazat pe presupunerile unei persoane care nu are nici o treaba cu ingineria sau tehnica … o persoana care nu vrea altceva decat sa se evidentieze si sa castige capital de imagine in fata oamenilor cu suflet civic. In primul rand, nu exista argile Siluriene in bazinul neogen (mare parte holocen) in care se face acel foraj. Numai in acele argile, care au fost roci sursa de hidrocarburi (se gasesc in Forelandul Carpatic: Podisul Moldovei, Campia Romana, Dobrogea) si care au o matrice organiza secundara ce poate incastra gazul metan, numai in acele formatiuni poti avea gaze de sist. Amromco sapa acolo o sonda de explorare (adica una prin care incearca sa afle informatii suplimentare despre formatiunile geologice, in speranta ca se vor gasi resurse de petrol conventional). Studiul de mediu e foarte bine facut iar legislatia pentru petrol e foarte bine definita datorita traditiei vechi a industriei Romanesti de profil. Insa … ce rau ii merge Romaniei ca are propriile resurse de petrol si ca ne putem deplasa toti prin tara asta. Ar fi mult mai bine sa importam si sa coste dublu, ca doar avem bani.
Luptand impotriva a tot ce se face in tara asta bazandu-ne pe ce presupunem noi, fara sa stim nimic despre acel subiect … nu o sa faca altceva decat sa ne traga inapoi. Romania e o tara frumoasa iar Romanii sunt un popor superb. Pacat ca in ultima vreme grojdia societatii a inceput sa fie populara si sa isi propage minciunile in interese proprii.
Poate vrei sa vezi ce s-a intimplat DEJA la Izvoarele,ca vad ca esti destept de bubui.Dupa scris…cam pari angajatul chevron…
Adevarat, minte de ingheata apele, nu are nici un argument cu sursa clara.
nu sapa pentru gaze de sist.minciuni.
Se dau avize fara nici un fel de verificare, chiar in zone protejate. Iar la adancimi atat de mari se gasesc hidrocarburi de sist *gaze sau/si petrol.
http://nazone.ro/2013/11/noua-sonda-pentru-gaze-sau-petrol-de.html
Felicitari d-lui Hans pentru curajul si devotamentul cu care investigheaza toate aceste cazuri . Multi dintre cei care il critica aici sunt doar niste slugi ai coruptiei din tara asta . Urmarim si citim cu atentie toate articolele NW si suntem alaturi de echipa . Salutari