Gaze de sist: SCRISOARE DESCHISĂ catre s.c. PROSPECTIUNI S.A. privind ilegalitatile comise de lucratorii firmei

Asociația Neuer Weg
Pța. Republicii nr. 16
505200 Făgăraș
Tel. 0752-616128, 0747-356810
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro

către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor
s.c. Prospecțiuni S.A.
Strada Caransebeş nr. 1
012271 Bucureşti, România
Telefon: +40 21 319 66 60
Fax: +40 21 319 66 56
Email: office@prospectiuni.ro , resurseumane@prospectiuni.ro , recrutare@prospectiuni.ro

Subiect: Activități ilegale și destructive ale s.c. Prospecțiuni S.A în unele comune din sudul Transilvaniei, în timpul explorării unor zăcăminte de gaz de șist.

SCRISOARE DESCHISĂ

12 august 2013
Stimată doamnă, stimate domn,

În contextul întrunirii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor s.c. Prospecțiuni S.A., din data de 12.08. 2013, dorim să vă transmitem un mesaj “din realitate” – un mesaj al celor afectați direct sau indirect de activitațile de explorare a gazelor de șist desfășurate de compania Dvs. în zona Sighișoara – Biertan – Moșna – Mediaș – Cund.

În urma unor investigații pe teren am documentat o serie de nereguli și ilegalități pe care vi le aducem la cunoștință pe aceasta cale – în propriul Dvs. interes. Ca o constatare generală, foarte multi angajați ai s.c. Prospecțiuni S.A. se comportă pe teren nu ca o echipă profesionistă a unei firme responsabile ci deseori asemeni unei “găști” de persoane imature și iresponsabile care sfidează și abuzează localnicii cu premeditare și într-un mod sistematic, cu totul inacceptabil pentru un stat de drept membru al Uniunii Europene.
Mai precis, din informațiile pe care le-am obținut atât de la lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. cât și în baza propriilor constatări și a numeroase mărturii, am ajuns la concluzia că firma Dvs. își desfășoară lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist) în perimetrul RG 03 Transilvania Sud cu comiterea a numeroase ilegalități. Enumerăm, in cele ce urmează, cateva dintre ele:

1. S.c. Prospecțiuni S.A. execută împușcări, cu toate că decizia etapei de încadrare a proiectului de explorare, emisa de catre APM Sibiu (doc. nr. 56/05. 04. 2013) nu prevede utilizarea acestei tehnologii. Astfel se încalcă legislația de mediu cât și regimul armelor și munițiilor.

2. Conform informațiilor noastre, s.c. Prospecțiuni S.A. nu a încheiat contracte sau acorduri cu Consiliile locale pe ale căror teritoriu administrativ activează. În concluzie, lucrările de explorare, pe terenurile proprietate publică, se desfășoară ilegal.

3. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. intră fără acordul proprietarilor în grădinile și pe câmpurile acestora pentru efectuarea de lucrări (com. Moșna, com. Malancrav, com. Valchid). Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

4. Utilajele și lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. provoacă distrugeri la recoltele de pe câmp. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptași de răspunderea penală.

5. Vibrațiile utilajelor s.c. Prospecțiuni S.A. produc daune (crăpături) la structura de rezistență a clădirilor istorice, preponderent la fațade și bolți. Despăgubirile modeste, promise/acordate ulterior, la presiunea acestora, nu-i scutește însă pe făptăși de răspunderea penală. (Exemple: sat Valchid, com. Hoghilag, jud. Sibiu; aprox. în 09. 08. 13).

6. In 09. 08. 2013, lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO(!) de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației.

7. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. au intrat, în 09. 08. 2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei s.c. Prospecțiuni S.A. pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului.

8. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (Exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09. 08. 2013).

9. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. lasă în urmă cabluri, folie de plastic, țăruși și alte deșeuri, ceea ce contravine condițiilor de realizare a prospecțiunilor, impuse de APM Sibiu.

10. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. îi amenință, îi înjură și îi scuipă pe cei care li se opun (în repetate rânduri, în 10. 08. 2013, la Mălancrav). S-a consemnat un caz în care lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. au trimis bătăuși, printr-o firmă de pază, ca să-i bată pe cei care se opun activităților lor ilegale (Exemplu: Localnic bătut în zona Moșna, jud. Sibiu).

11. Lucrătorii s.c. Prospecțiuni S.A. mint și induc în eroare localnicii, negând că ar căuta gaze de șist. La Biertan, un lucrător a afirmat față de o jurnalistă(!) că ei doar fac curat în sat pentru că urmează să vină președintele Băsescu în vizită!

12. Când li se cer explicații de către localnici pentru lipsa lor de respect față de dreptul la proprietate, lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. afirmă cu maximă seriozitate că ‘pe timpul lui Ceaușescu’ s-ar fi procedat la fel, doar că atunci localnicii nu ar fi primit nici măcar despăgubiri, dand de ințeles că s.c. Prospecțiuni S.A. ar proceda legal, corect si ‘generos’ față de localnicii afectați.

13. Tinand cont de faptul ca s.c. Prospectiuni S.A. isi desfasoara activitatea in beneficiul s.c. ROMGAZ S.A., companie de stat, rezulta ca firma Dvs. obtine profituri din sfidarea celor care le asigura veniturile: platitorii de taxe, accize si impozite. Consideram ca acest aspect constituie culmea umilirii la care s.c. Prospectiuni S.A. ii supune pe cetatenii Romaniei.

Concluzii
1. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. încalcă, în timpul activității lor din zona menționată, cu premeditare și în mod repetat, nenumarate norme legale, printre care și Codul Penal.

2. Un număr foarte mare de lucrători ai s.c. Prospecțiuni S.A. sfidează în mod vădit chiar angajamentele HSEQ (Health, Safety, Environment, Quality) ale s.c. Prospecțiuni S.A. cât și fișa postului și contractul de muncă încheiat cu angajatorul – creând astfel daune materiale și de imagine lui s.c. Prospecțiuni S.A.

3. În baza constatărilor și concluziilor de mai sus vom depune denunț penal/plângere penală împotriva s.c. Prospecțiuni S.A., împotriva patronului s.c. Prospecțiuni S.A., Ovidiu Tender, împotriva conducerii s.c. Prospecțiuni S.A., reprezentată prin dl. Gehrig Stannard Schultz, cât și împotriva lucrătorilor care au săvârșit faptele penale menționate.

Solicitări
1. Către s.c. Prospecțiuni S.A.:
Sistarea imediată și deplină a lucrărilor de explorare, ilegale și destructive, din perimetrul menționat si continuarea lor doar după efectuarea unui studiu de impact asupra mediului și avizarea favorabilă a acestuia.

2. Către s.c. Prospecțiuni S.A., Inspecția Muncii, Garda de Mediu, APM Sibiu, Corpul de Control al Guvernului, Corpul de Control al Ministerului Industriilor, IPJ Sibiu, IPJ Mureș:
Cercetarea și sancționarea disciplinară, administrativă și penală a activității lucrătorilor s.c. Prospecțiuni S.A. în perimetrul menționat; retragerea/anularea deciziei de incadrare a APM Sibiu.

3. Către s.c. Prospecțiuni S.A. și instituțiile statului:
Comunicarea, în timp util, a măsurilor întreprinse

Hans Hedrich
Vice-președinte
Asociația Neuer Weg

…………………………………………….

whuett12
Cabluri si senzori instalate ilegal, fara acordul proprietarior, pe terenurile localnicilor. Deseori s-au produs si pagube la recolte. (Foto: 10. 08. 2013, intre Copsa Mare si Valchid)

whuett11
Casa istorica in satul Valchid/Waldhuetten, com. Hoghilag, jud. Sibiu, cu fatada crapata, in urma vibratiilor produse de utilajele de proespectiune ale firmei. Daunele s-au produs aprox. in 09. 08. 2013.

malancrav 13
Tupeu maxim sau culmea inconstientei?: Lucratori ai s.c. PROSPECTIUNI S.A. au intrat si executat lucrari chiar si in gradina conacului Printului Charles de Wales, din Malancrav, aprox. in 09. 08. 2013.

malancrav 12
Ameninta, insulta, scuipa: Lucratori ai s.c. Prospectiuni S.A. – in 10. 08. 2013, la Malancrav (al 4-lea din stanga, cel cu sapca verde, m-a insultat in mod repetat si m-a amenintat; iar al 6-lea din stanga, cel cu tricou alb, m-a scuipat pe mine, atunci cand a scuipat in directia persoanei care ma insotea si care incercase sa faca o fotografie cu lucratorii firmei)

a consemnat: Hans Hedrich, vicepresednte NW

Posted by at 12/08/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Politik & Wirtschaft,

38 Responses to Gaze de sist: SCRISOARE DESCHISĂ catre s.c. PROSPECTIUNI S.A. privind ilegalitatile comise de lucratorii firmei

 1. Lakatos Melinda says:

  Ocrotiti natura si pamantul natal!
  Lakatos Melinda

 2. Anonymous says:

  🙁

 3. libero says:

  ma scuzati, protestul dvs contine fff multe erori. mentionez doar citeva:

  1. nu este vorba de gaze de sist, ci pur si simplu de gaz conventional. avem nevoie de asemenea resurse ori ba? Dvs nu faceti altceva decit sa declansati o fobie inutila.

  2. nu este nevoie (pt. dvs nr. 2) de un acord cu consiliile locale. mai ales ca resursele de SUB pamint nu apartin proprietarilor pamintului, ci intregii natiuni (= statului). asta scrie in constitutie, nu o scot de la mine. In plus acest demers de explorare a primit absolut toate avizele necesare. Altfel cu siguranta nu ar fi fost pus in practica.

  3. in cazul in care se produc pagube (recolte, eventual de alta natura) o sa existe despagubiri.

  4. pot intelege teama comunitatii locale, insa este necesar din punctul meu de vedere sa stim ce resurse avem si sa le valorificam in folosul intregii comunitati. ROMGAZ poate deveni o firma mare de tot. si nu in ultimul rind varsa zeci de milioane de euro la buget din profit + alte citeva sute de milioane de euro din taxele indirecte.

  In concluzie, mai multa moderatie si profesionalism din partea Dvs.

  Mit freundlichen Grüßen,

  libero

  PS. Nu lucrez nici pt ROMGAZ, nici pentru PROSPECTIUNI

  • hans says:

   @libero:
   ad 1. insasi directorul romgaz a spus in mai multe interviuri ca romgaz a descoperit resurse de gaze neconventionale!

   ad2. daca vrei sa-ti ampasezi, ca si proprietar al unei carciumi, 2 scaune pe trotuar, ai nevoie de un HCL / aprobarea CL – si dvs. sustineti la modul serios ca pentru lucrarile executate de proespctiuni S.A. NU ar fi nevoie de autorizatie a CL? ma intreb, pe ce lume traiti?

   ad3. asta e o promisiune, iar cuantumul despagubirilor platit pana acuma este doar simbolic. problema este insa alta: incalcarea dreptului la proprietate, consfiintit de constitutie – indiferent daca se prodic daune sau nu. cum de nu constientizati si tot ocoliti (si in discutia purtata la telefon) acest aspect absolut esential al problemei? inseamna ca NU sunteti echidistant si nici de buna credinta, cand ma criticati, ci afirmati chiar (la telefon), in paralel cu realitatea, ca tot ce am scris “e o miniciuna”.

   ad4. nu cred ca intelegi nimic din teaama comunitatii – criticile dvs. partinitoare, generalizarile din discutia telefonica si ignorarea celorlalte aspecte esentiale ale problemei ridicata de mine (incalcare repetata a dreptului la proprietate, distrugeri, amenintari, batai, injurii, scuipat, impuscari in sit UNESCO, noaptea) demonstreaza asta.
   faptul ca intr-unul si acelasi subpunct vorbiti de temerile comunitatii, pe care pretindeti ca le-ati intelege, si de perspectivele economice fantastice ale ROMGAZ-ului, arata fara echivoc cat sunteti de partinic si cat de mult ignorati realitatile de pe teren si adevarurile incomode.

   PS: se pare ca considerati OK ca romgazul sa devina mare si tare la bursa, pe spinarea contribuabililor, a protectiei mediului si adrepturilor omului! atunci nu-mi ramane decat sa spun: noapte buna, romania, stat de drept!

   PS2: vazandu-va supararea vizavi de niste adevaruri incontestabile si documentate – probe ce vor ajunge pe masa procurorilor -, vazand ca dispuneti si o serie de informatii din interiorul ‘sistemului’, interventiile dvs. le vad ca pe cele ale unei persoane care urmareste doar interesul material al industriei gazului si nicidecum binele comun. eu, in schimb, nu urmaresc avantaje materiale de niciun ffel ci doar documentarea si transmiterea unor adevaruri, in interesul REAL (nu doar declarativ) al comunitatii.

   hans hedrich,
   sighisoara

  • andreea says:

   Foarte frumos!Dar firma Prospectiuni lucreaza pentru Chevron si, indiferent de greselile de neiertat din prezenta scrisoare,pe care le-ati sesizat d-voastra, EI FAC O MULTIME DE NEREGULI, CONTRACTUL IN SINE DINTRE CHEVRON SI STAT E ILEGAL (sunt o mie de motive pentru a-l declara in acest fel – o spun specialistii, nu niste diletanti ca noi ) , S-A FACUT UN REFERENDUM (pe alocuri chiar VALIDAT ), CARE NU E LUAT IN SEAMA, SI, MAI ALES, DACA SE PUNE IN PERICOL VIATA OAMENILOR TOATE CELELATE SUNT VORBARII FARA IMPORTANTA !
   Sincer, ma doare in cot de Romgaz si de cine vreti d-voastra, daca TREBUIE SA IMI PARASESC CASA PENTRU CA IMI POATE EXPLODA DIN CLIPA IN CLIPA SI NICI DETECTOARELE DE METAN,PUSE IN BAIE, care sa te avertizeze sa iti inchizi apa, pentru ca e pericol de explozie – EXACT CA LA MIILE DE AMERICANI DIN ZONELE DE EXPLOATARE A GAZELOR DE SIST CARE AU INCHEIAT CONTRACTE CU CHEVRONUL – NU MI SE PARE O SOLUTIE INTELIGENTA!
   RISCAM TOTUL, DAR NU VIATA! E dovada minima de INTELIGENTA de care am da dovada !!
   Apropo, e proverbial deja exemplul americanului care SI-A FACUT O CASOAIE DE LUX, CAT TOATE ZILELE, SI A TREBUIT SA O PARASEASCA PENTRU CA ERAU SCURGERI DE METAN ATAT DE MARI,INCAT II PUTEA EXPLODA CASA IN ORICE CLIPA!!
   INTREBARE: la ce dracu’ ii mai folosea casoiul ala, daca a trebuit sa lase totul balta, ca sa ISI SALVEZE VIATA!
   DESPRE ASTA VORBIM !!!! Restul sunt interese meschine, ale unora flamanzi de bani si fara constiinta !

  • DAC says:

   Avem noi sau escrocul international Tender?

 4. libero says:

  http://www.zf.ro/companii/romgaz-profit-de-771-milioane-de-lei-pe-primul-semestru-11245818

  in 6 luni adica romgaz are un profit de 771 milioane ron. intr-un an o sa faca asadar cca 1,4 miliarde ron. prin lege, cel putin 50% din acest profit intra la buget. asta inseamna cca 200 milioane de euro.

  de acolo se platesc pensii, salarii si alocatii la prunci.

  iar daca romgaz nu descopera alte “izvoare” de gaz, in citiva ani poate sa-si inchida portile.

  pot sa inteleg f bine teama comunitatii locale, insa lucrurile trebuie privite cu 2 ochi, nu cu unul singur. si clar ca firma prospectiuni trebuie sa respecte 100% ceea ce scrie in avizele de mediu primite.

 5. libero says:

  hans, es tut mir Leid. sinteti sigur ca e vorba de gaze de sist in cazul in speta? lucrul acesta se poate vedea in documentatia aprobata de cei de la mediu, nu din ce declara (cind? in ce context?) ipotetic seful de la romgaz.

  pt. 2: analogia cu circiuma este nepotrivita. chiar daca consiliul local ar interzice printr-o hotarire explorarea / exploatarea resurselor aceasta ar fi atacata in contencios, pt ca este ilegala.

  pacat ca o critica adresata mesajului dvs aduce cu sine o consideratie de genul ” nu cred ca intelegi nimic din teaama comunitatii – criticile dvs. partinitoare”….

  Viele Grüße
  libero

 6. libero says:

  hans, eu chiar nu am de-a face cu romgaz & co….. pt a elimina orice dubiu.

 7. libero says:

  eu imi doresc ca dvs, comunitatea locala in general, sa gasiti impreuna cu romgaz si prospectiuni un compromis rezonabil pt toate partile. bazat insa pe documente si pe respectarea 100% a legii, nu pe zvonuri, presupuneri si fobii.

  • Anonymous says:

   Noi “comunitatea locala in general” am intzeles dorintza romgaz si a firmelor care efectueaza prospectziuni, intzelegem si zorul guvernului de a se conforma diferitelor “to do list” si dorurilor diferitzilor “mari licurici” carora nu dorim sa le facem servicii de suctziune. Cineva trebuia sas-si piarda scaunul vara trecuta pentru prea marea compliantza cum altcineva scade in sondaje banuit fiind de complicitate la compliantzele primului. In ce ne priveste am fi dorit ca ROMGAZ sa fi ramas ce a fost, o regie 100% romaneasca cu sediul la Medias. Suntem provinciali… Nu Va intzeleg pe Dumneavoastra, care rezulta ca Va aflatzi in Germania? Daca da, stiti ca in Germania pentra schimba directia unui fir de iarba sunt necesare o serie de expertize si aprobari.Pe noi se pare ca nu ne intereseaza aspectul formal al afacerii nici cel financiar ci cel “existential” al nostru si al resurselor tarii.

   • libero says:

    sorry, romgaz are 15% capital fondul proprietatea si restul statul roman.

    si banuiesc ca in ultimii 20 de ani au fost “scurgeri” de bani imense de la romgaz inspre baietii destepti.

    este esentiala din punctul meu de vedere listarea la bursa a romgaz (un 10-20% din actiuni) astfel incit acestia sa fie constrinsi sa publice TOT ce au in ograda. surprizele s-ar putea sa fie majore.

    toate firmele (“regiile” cum le numiti dvs) nelistate la bursa sint niste vaci bune de muls pina la moarte….

 8. hans says:

  multumesc pt. raspuns.

  1. sincer, nu stiu despre ce zvonuri vorbiti. cele scrise de mine se bazeaza pe foarte multe marturii si pe fapte REALE + pe documente oficiale. cum spuneam, vom depune probe la politie/parchet. si tocmai in acest sens ma voi stradui sa intocmim un dosar cat mai complet si “beton”, ca sa aiba ce rontzai dnii. ovidiu tender si complicii [sic!] cat si eventualli politisti si procurori corupti care le vor da, din oficiu, un prin N.U.P. – ca doar asa se face in romania cu marii afaceristi care comit ilegalitati: li sse da N.U.P. din oficiu, fara a se cerceta cazul in detaliu si fara a se audia toti martorii importanti. cunoastem… dar n-o sa le iasa.

  2. nu e vorba de necocieri, targuieli, compromisuri – ci de respectarea legii. atat. dupa cum v-am demonstrat de mai multe ori ca prospectiuni s.a. exact asta nu face: sa respecte legea! atunci despre ce vorbim aici? nu inteleg ce pretindeti ca doriti sa lamuriti, cand totul este clar ca buna ziua, documentat samd.

  PS: deoarece nu v-am retinut numele la telefon, v-as fi recunoscator sa mi-l mai spuneti odata, impreuna cu un minim de informatii despre activitatea dvs. profesionala – ca sa inteleg mai bine contextul si intentiile postarilor dvs.!

  cu stima, hans hedrich

 9. libero says:

  Sehr geehrter Herr Hederich,

  1. de la bun inceput: NU ati vorbit cu mine la telefon. sint un simplu internaut, care intimplator a dat peste site-ul dvs deci si peste protestul dvs. faptul ca am formulat citeva critici ar trebui sa va bucure.

  2. din ce document oficial ati aflat ca ar fi vorba despre gaze de sist? Daca imi aratati un asemenea document, insa DOCUMENT, nu presupuneri de genul -citez din protestul dvs: “lucrările de achizitionare date seismice (=explorarea zăcămintelor de gaze de șist)” – diseara ies cu pancarda in fata primariei de la mine din oras sa va sustin demersul.si-mi pun poza la dvs pe site.

  Mit freundlichen Grüßen,
  libero

 10. libero says:

  si doar o ultima consideratie si inchei interventiile mele:

  Größte deutsche 3D-Seismik der letzten zehn Jahre abgeschlossen
  Deutsche Rohstoff AG – Datengrobauswertung deutet mehrere Öl- und Gasvorkommen an
  Geschrieben von Björn Junker • 31. Mai 2012 • Druckversion

  Insgesamt 672 Quadratkilometer in Deutschland untersuchte die Rhein Petroleum GmbH, an der auch die Deutsche Rohstoff AG (WKN A0XYG7) beteiligt ist, mit einer 3D-Seismikkampagne auf Öl- und Gasvorkommen. Die umfangreichen Arbeiten wurden nun erfolgreich abgeschlossen, wobei auch Budget- und Zeitplan eingehalten werden konnten. Die vorläufige Betrachtung der gewonnenen Daten erscheint viel versprechend.

  sursa: http://www.goldinvest.de/index.php/deutsche-rohstoff-ag-datengrobauswertung-deutet-mehrere-oel-und-gasvorkommen-an-24979

  din cite se vede altii pot. si e clar ca nu e vorba de gaze de sist tot ce inseamna seismica….. in fine, mult succes comunitatii dvs si sa nu-mi luati in nume de rau interventiile mele.

  cu stima,
  libero

  • Anonymous says:

   Cred ca Germania va fi si operatorul si beneficiara a ce va extrage,daca si cind…

 11. hans says:

  libero, eu nu-s firma de prestari servicii cautare pe internet, ma intelegi? da un sarci, straduieste-te – si doar daca nu gasesti numic, apeleaza la altii, ok?

  nu stiu, dar nu ma impresionezi, scriindu-mi, de-a valma, in germana si romana.

 12. libero says:

  pacat ca va iesiti in pepeni si deveniti arogant….. nu eu trebuie sa dau sarci pe internet (doar nu eu am scris “protestul”), ci dvs sa va probabati afirmatiile cu DOCUMENTE clare si oficiale din care sa reiasa ca in zona dvs se fac prospectiuni pt gaze de sist. altfel nu sinteti credibil.

  Auf (nicht)wiedersehen! (fara sa-mi doresc sa va impresionez cu germana)!

  • Turcu Victor says:

   Afirmatiile arogante si total neinteresate ale “domnului” libero nu pot fi luate in considerare si ar trebui ignorate ca pe orice anonima.Gaz de sist sau nu este vorba in primul rand de incalcarea PROPRIETATII.
   Ca cetatean al Roamaniei ma intereseaza respectarea proprietatii si a mediului in care traiesc si nu ma intereseaza profiturile potentiale ale unei firme.
   La cat ne costa pe noi factura de gaz,contributia romgaz la bugetul de stat ma lasa rece.
   Victor Turcu

  • Bunicutza says:

   @libero
   Indiferent ca se fac prospectiuni pentru gaze de sist, sau gaze conventionale, normal este sa se respecte in primul rand Constitutia Romaniei care prevede si apara dreptul la proprietate. Indiferent ce se cauta, nimeni nu poate sa patrunda pe o proprietate privata fara acordul scris al proprietarului acesteia, nici macar procurorii nu au acest drept fara mandat. Chiar daca gazele de sub pamant sunt proprietatea statului roman, acesta trebuie sa ceara acordul proprietarului terenului pentru a face prospectiuni, asta pana se modifica legea minelor, care speram noi ca nu se va modifica in curand.
   In ceea ce priveste problemele de mediu, guvernului Romaniei pare sa-i pese prea putin de ele atata vreme cat poate sa faca repede rost de niste bani pentru alegerile de la anul, si din acest motiv doreste sa dea drumul unor proiecte controversate, fara a avea in spate o legislatie care sa protejeze mediul si populatia de eventualele efecte nocive ale unor dezastre ecologice, care, chiar si in cazul in care investitorii ar fi de buna credinta, ceea ce nu e cazul actualmente, pot sa se produca accidental. Din acest motiv in sectoarele primare, adica minerit, exploatare de gaze si petrol si exploatari forestiere in Romania intra acum companii controversate, care au fost nevoite sa se retraga din alte parti ale planetei, in urma unor scandaluri de proprtii privind tocmai nerespectarea normelor de poluare a mediului inconjurator.
   Probelma e ca ceea ce se strica acum nu va mai putea fi reparat niciodata, sau cel putin nu in cursul catorva generatii. Ce va ramane in urma lor? Un lac urias cu cianura, terenuri gaurite precum cascavalul, apa otravita si paduri rase de pe fata pamantului. Wellcome to the Carpathian Garden!
   De asta e important sa ne opunem atata vreme cat se mai poate.

   • hans says:

    cam asa stau lucrurile. conteaza, in primul si in primul rand, incalcarea dreptului la proprietate de catre s.c.prospectiuni s.a., in cautarea lor de gaze de orice fel ar fi ele!

    dar cand cineva se pune pe carcotit, ca dl. “libero”, atunci insista la nesfarsit pe un aspect marginal dintr-un total de 13 probleme serioase – si-ti mai si da teme de casa, sa-i cauti, sa-i dovedesti, sa-i dai mura-n gura… si cand spui “ho!”, te considera arogant.

    not amused…

  • Iustinian says:

   Evidentele nu se cer probate!

 13. libero says:

  normal ca sinteti arogant, dle hans. nu sinteti capabil sa recunoasteti ca in demersul dvs de protest ati comis citeva erori. eu doar le-am semnalat. dvs va simtiti lezat si raspundeti cu bita. ce mi-e “prospectiuni”, ce mi-e “herr hans”…. si cu asta adio si succes in continuare!

  • Dan Lupsa says:

   Bre nea libero, cat de prosti ne crezi totusi?
   Modul in care ai intervenit aici demosntreaza clar ca ai legatura directa cu cei care exploateaza. In nici un caz nu esti “un cetetean interesat de binele comunitatii”
   Ai impresia ca daca postezi din anonimat ca un sobolan esti mare si tare? De ce nu iti dai numele si experienta profesionala asa cu a cerut domnul Hans?
   Exemplu domnului Hans cu carciuma nu e deplasat. Si eu, daca vreau sa imi pun un stalp LA MINE IN CURTE am nevoie de o autorizatie de construire de la primarie. Cum spui tu cretinitati de genul celei ca cei care fac prospectiuni, sapa, pun dinamita etc, nu au nevoie de asa ceva?
   Domnilor din zonele calcate de idiotii astia, cat de greu va e sa ii scoateti cu suturi in fund pe muncitorii aia?
   NU lasati gunoaiele asea sa distruga o zona atat de superba.

   • libero says:

    stimate dle lupsa,

    “sobolan”? va rog sa va adresati in acest mod tatalui dvs.

    • Gheorghe Lancranjan says:

     Mie nu-mi place ce face guvernul.Sa ne spuna care-i treaba.Unde, ce, de ce seface si cu ce ne alegem !

 14. claudia says:

  gaz, ne-gaz, sist, ne-sist, mi se pare abominabil ce se intampla. ce drept are o firma/corporatie/entitate sa dea buzna in vietile acestor oameni, in niste spatii care pentru ei sunt *acasa*, fac parte din existenta lor zilnica, din viata familiilor lor? si daca ar sta pe diamante nu ar fi ok. doar pentru ca avem de-a face cu comunitati rurale, unele sarace sau lipsite de putere, doar pentru ca sunt in “provincie” sau la mama dracului nu inseamna ca acesti oameni si vietile lor nu conteaza si ca trebuie sa renunte la linistea si viata lor pentru binele natiunii insetate de gaz sau pentru bunul mers al sfantului capitalism. cum era sa se intample asta in ograda lui ovidiu tender sau in straturile cu dalii ale dlui schultz?

 15. Faptul ca va camuflati si camumflati sub masca ”libero”, denota un act de necinste. Pentru mine, asta e suficient in a va clasa…Pe dl Hans Hedrich, il cunosc destul de bine pt. a va spune ca nu-i sunteti si nu-i puteti fi egal. Din nici un punct de vedere. La dvoastra vederea e dirijata de ochelari cu dioptrii ce pot vedea doar unidirectional. La fel cu aceia ai vanzatorilor de tara. Des-interesati.

  • libero says:

   dle radulescu, si mai ce ati dori sa aflati? cnp-ul, nr meu de cont? nr de la pantof?

   eu credeam ca este posibil sa vorbim rational despre o chestiune f importanta (si pe alocuri dramatica): resursele romaniei.

   nu ma faceti vinzator de tara, pt ca nu mai traiesc in RO de 20 de ani cca. (dl. hans poate sa confirme ca IP-ul meu este din Germania) tara nu o vind eu, o fura altii. cei care locuiesc in RO in primul rind….

   demersul dlui hans este binevenit. si partial il sustin. ceea ce imi doream este eliminarea unor inexactitati & fobii.

   • Iuliu Vaida - Sibiu. says:

    “Libero” Romania n-a fost vanduta ci luata cu japca. Mult a fost putzin a mai ramas. Putzinul acela trebuie prezervat. Personal nici nu vreau sa-mi iau lumea-n cap.

 16. hans says:

  salut!
  incerc sa contribui la aplanarea discutiei in contradictoriu…
  1. firmele neaga ca ar fi vb de gaze de sist – pt. ca se vinde extrem de nasol “marfa”. romgazul a declarat insa ca au descoperit gaz neconventional in ardeal. deci – ramane suspiciunea.

  2. problema de baza este alta: in timpul explorarilor firma comite urmatoarele ilegalitati:
  a. se incalca sistematic dreptul la proprietate,
  b. se produc daune insemnate in culturi + la case (am vazut azi la primaria biertan o factura de 9000 lei emisa pe numele s.c. prospectiuni s.a.)
  c. se incalca decizia de incadrare a APM sibiu – privind aprox. 10-15 conditii impuse, pe care le voi detalia in curand, cu documentele aferente.
  d. proiectul depus de firma la APM nu mentioneaza folosirea de explozibili – deci au comis fals intelectual si fals in inscrisuri atunci cand au depus proiectul la APM.

  PS: pe PRO TV si DIGI 24 vor fi azi/maine reportaje de stiri despre problema aceasta. am fost azi pe teren cu 2 echipe de filmare.

  • Marina Stefan says:

   Nici in Intelegerile scrise pe care le face Prospectiuni SA cu proprietarii de terenuri (satul Cris, comuna Danes, Jud. Mures) NU se mentioneaza explozibilii. Am poze si le-am postat pe facebook. Alt aspect: proprietarii NU sunt informati despre posibilul impact al prospectiunilor, fie cu Vibroseis, fie cu explozibili. Nici despre ce urmeaza daca se gasesc hidrocarburi in urma prospectiunilor.
   Compania Prospectiuni SA trateaza cu discriminare proprietarii de terenuri, astfel : cu unii incheie astfel de intelegeri iar cu altii nu. Desi cetatenii din Malancrav le-au spus ca nu sunt de acord sa le permit accesul pe terenuri, lucratorii intra abuziv, desi acest fapt contravine Comunicatului de presa al Romgaz. (o copie pe cronologia mea de facebook)

 17. Dr. Mihai Man says:

  Guvernele vin si pleaca. Fiecare guvern in functie acuza precedentul de catastrofele pe care le lasa mostenire natiunii. Guvernul nu a cerut voie natiunii, in felul prevazut in Constitutia Romaniei, sa intreprinda cercetari si expluatari de resurse minerale in teritoriul national, de felul celor care pericliteaza bunul natiunii suverane – teritoriul national.Din pacate resursele minerale ale natiunii sunt concesionate sau vor fi concesionate unor firme straine cu redevente nesemnificative. Pierdere primara sunt zacamintele in sine si secundara deteriorarea pentru decenii sau definitiva a habitatului. Considerentele geopolitice,interesele globale etc. nu ne intereseaza.Ne intereseaza jaful fara precedent care se produce si transformarea tarii in lada de gunoi si poligon de incercare pentru tehnologii dubioase. Ca cetateni avem la dispozitie liberaxpimare, apelul la presa, apelul la organizaii internationale, votul si exprimarea de veto in referndum.

 18. Bartolomeus Dragffi says:

  Platoul Transilvaniei prin constitutia geologica si relief favorizeaza alunecarile de teren. Zona centrala este in deficit de apa.Necesar ar fi un program de reimpadurire, deloc de impuscari subterane si injectari de lichide industriale in subteran.

 19. hans says:

  Este oficial: s.c. PROSPECTIUNI S.A. exploreaza (si) GAZE DE SIST.

  “Romgaz a descoperit gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, în perimetrele din Transilvania, pe care le va extrage în scopuri comerciale, în perioada următoare urmând să utilizeze tehnologii noi de exploatare şi explorare, a declarat şeful direcţiei de dezvoltare a Romgaz, Radu Gheorghe, la Forumul Regional al Energiei pentru Europa Centrală şi de Est (FOREN).

  TITLU ARTICOL:
  Romgaz vrea să producă gaze neconvenţionale, inclusiv gaze de şist, descoperite în Transilvania

  SURSA:
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/romgaz-gaze-sist-energie-romgaz-foren-167915.html

  CITAT:
  “Romgaz produce gaze din roci dure, compacte, cu conţinut de argilă. În anii trecuţi nu eram siguri că în perimetrele din Transilvania sunt gaze neconvenţionale, precum shale gas – gaz de şist, sau gaz de cărbune. Au fost 20 de sonde şi am obţinut rezultate de la un sfert din ele. Tehnologia de atunci poate fi updatată acum. Se poate spune că am produs gaze neconvenţionale accidental până în prezent. Iar acum vom testa cu sonde noi. Suntem în fază de reevaluare atât la gazele convenţionale, cât şi la cele neconvenţionale. Suntem în faza de explorare”, a afirmat Radu Gheorghe.
  50% reducere pentru Cardul de Membru! Cumpără-ți acum cardul de membru la Orhideea SPA pentru un an și ai prima luna all inclusive gratuit!

 20. hotsau prost says:

  Batalia pentru resurse este acerba, se pare ca nu s-a inteles nimic din povestea Rosia Montana….Similitudinile cu uciderea si mutarea fortata a amerindienilor, distrugerea mayasilor ar trebuie sa ne dea de gandit.Linia, Siria, Irak, Afganistan.
  GINDITI DIN NOU si reactionati, dar reactionati, nu stati ca nu este de stat

Counter created by lite 1.4