Gaze de sist in Ardeal: Conflict nocturn intre protestatari si firma de paza ISP

ravasel1
Conflict nocturn la Ravasel…

In noaptea de 30. 11. 2013, activistii anti-sist au taiat, in semn de protest, un cablu telemetric [adica unul singur], in satul Ravasel, comuna Mihaileni, jud. Sibiu, motiv pentru care s-a ajuns la o altercatie cu angajati ai firmei de paza ISP – subcontractata de firma de explorari s.c. PROSPECTIUNI S.A. “Poanta” actiunii este aceea ca taierea s-a facut in mod intentionat chiar in fata ochilor unora dintre cei 10-15 “securisti” ai ISP – ca sa inteleega atat gravitatea situatiei cat si determinarea protestatarilor de a continua cu ‘decablarile’ pana la eliberarea zonei de intrusii lui Ovidiu Tender.

Acest nou incident se inscrie in seria de ‘evenimente’ conflictuale in chestiunea gazelor de sist din sudul Transilvaniei – conflicte ce persista si se intensifica din cauza faptului ca autoritatile refuza sa sisteze lucrarile vadit ilegale de prospectiuni. Mai mult, unii angajati ai firmei de paza se comporta, de luni de zile, fata de localnici si protestatari ca niste persoane lipsite de un minim de educatie… In ciuda atmosferei deosebit de tensionate, intr-un final conflictul a putut fi aplanat,  protestatarii plecand acasa – cei de la ISP renuntand la randul lor la sechestrarea (dealtfel ilegala) a protestatarilor.

Amintim ca, in 22. 11. 2013, Garda de Mediu Bihor a dispus oprirea lucrarilor de prospectiune a unei firme in vestul tarii, pentru faptul ca firma nu avea aprobarile si autorizatiile necesare. Deci: In Bihor se poate, in Sibiu nu… Si ne miram de conflictele care se amplifica in satele din judetul Sibiu…

Posted by at 30/11/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Kultur & Gut, Natur & Schutz, and tagged with: ,

43 Responses to Gaze de sist in Ardeal: Conflict nocturn intre protestatari si firma de paza ISP

 1. george says:

  pai in semn de protest fata de taierea cablulurilor poate sa darame si Prospectiuni casa protestarilor… nu e feina logica asta? ori sunteti imaculati cavaleri ai ecologisimului ori sunteti anarhisti? trebuie sa va decideti

  • hans says:

   sa vina sa ne demoleze.

   • irin says:

    george, prinzi fluturi! ce face prospectiuni e ilegal!! Daca nu stii, taci copile

   • george says:

    cred ca pentru unii, si nu ma refer aici la isp, conflictul (violenta) e foarte important(a). e aproape esential daca vrei sa arati cum marea corporatie calca in picioare oamenii. mai chemi un ziarist de la vice iar ala, intre doua articole despre “conferinta nationala de vomitat” si “o tanara din Haiti careia ii place pornografia cu lesbiene”, scrie cu patos despre cum sunt maltratati taranii (citeste willy schuster) in romania. mai cu un prieten din anglia, mai cu un ecologist ratacit de prin imprejurimi, uite asa cristalizezi opinia publica. mai baga si baietii de pe plantatia lui soros un articol despre lupta de clasa…Noi suntem cu drepturile de proprietate, dar nu si pentru altii…

    • Alexadru Dancau says:

     Stii ce nu inteleg eu? Unde erau acesti “Ecologisti” cand se aduceau gunoaiele radioactive din Italia pe la Constanta. De asta m-am gandit (si am inceput sa sap) la tot felul de legaturi “nebunesti” gazproame si astfel de nebunii.

  • linksonice (@linksonice) says:

   pai cum nene, daca prospectiuni vine pe proprietatea mea si aplaseaza gunoiaele lor, eu n-am voie sa le iau sau sa face ce vreau cu ele? e proprietatea MEA. de unde ti-a venit ideia nastrusnica ca are voie sa-mi arda casa? punctul cel din intai si cel din urma si cel mai important este ca e proprietatea MEA, nu a statului sau a lui prospectiuni SA, ca sa intelegi un lucru simplu.

   • Alexadru Dancau says:

    Nu, nu ai voie sa le iei cablurile.

    Legea e foarte clara. Tu spui ca daca eu imi las masina pe propietatea cuiva, acela poate sa o ia, nu?

    Tu esti unul dintre cei care posteaza in necunostinta de cauza.

    • dzeu says:

     poti la lasi masina in curtea mea daca eu te las. daca lasi acolo fara vointa mea sau cu violenta poti sati dau foc, you got it?

 2. Anonymous says:

  eco-anarhisti!

 3. Dancau Alexandru says:

  Mda.Hans, sper ca nu ai fost implicat in aceste incidente.

  Din pacate, eu nu inteleg aceste “manifestari”. ISP avea tot dreptul sa ii retina pe acesti”protestatari”, care se poarta ca niste pusti teribilisti si sa ii predea Politiei; la fel cum ei au facut cu Jeep-ul acela pe terenul lui Willy.

  Aceasta actiune nocturna a umbrit protestele, si din pacate participantii au aratat ca nu sunt cu nimic mai breji decat cei de la prospectiuni. Pacat; era prea frumos pentru Romania.

  • hans says:

   confundati actiunile de protest si de eliberare cu un concurs de frumusete si bune maniere. daca va intereseaza cele din urma, delectati-va pe site-uri gen http://www.missromania.ro.

  • valentin says:

   Daca tii minte becalii i-a sechestrat si a facut puscarie, deci cei de la paza daca faceau acelasi lucuru se aflau cam in aceeasi oala cu Becali. Esti firma de paza nu politie sa poti retine pe cine vrei cand vrei.

  • mihai tanase says:

   Nimic, niciodata si nicaieri în lume, nu s-a obtinut vreun drept sau un avantaj (doar) prin discutii si negocieri. Aceastea au existat ca o consecinta a unor lupte mai mult sau mai putin violente. E suficient sa pui mâna le o carte de istorie si sa o citesti, nu sa te uiti la ilustratii. Cât despre ceea ce tu numesti “dreptul” IPS de a retine, te uiti prea mult la seriale americane. Te-au îndobitocit de-a binelea.

  • cla says:

   Bai papagalule,tu cu cine tii?Tradator de tara care esti!Ti se pare ca merg lucrurile prea bine de vreo 23 de ani?Diavoli ce sunteti!TINE-LE PARTEA HOTILOR.AH,SCUZE..UITASEM CA SI TU TOT UN CORUPT ESTI!Mi-e sila !

  • Cox says:

   Esti dobitoc/dobitioaca- Firma ISP sau cum kkt s”o numi , nu are voie sa retina !!!! are voie sa protejeze un anunmit obiectiv ce il are in contract cu acte in regula . Aici sunt ori pe drumul public ori pe teren privat , ei sunt singurii care trebuiesc retinuti si dosare penale !

   • Alexadru Dancau says:

    Mai copilasi zapaciti de manifeste si OTV. Daca ISP are contract de paza cu un magazin, si il vede pe unul ca fura sau distrge acel magazin nu are dreptul sa il retina pana la venirea Pulitiei?

    Extrapoland, daca ISP are contract sa pazeasca un cablu, si il vad pe unii ca il fura sau il devasteaza, nu au dreptul sa ii retina pe aceia?

    Lasati telenovelele si “get in the real life”

 4. Claudiu says:

  Aceasta actiune poate fi interpretata in n moduri. Intrebarea cea mai importanta este: cablurile au fost taiate de pe proprietatea unei persoane care nu doreste sa se faca prospectiuni in gradina ei, sau au fost taiate fara sa fie intrebat proprietarul ?

  • Willy Schuster says:

   Draga Claudiu voi chiar nu pricepeti destul de profund ?
   Intrebarea cea mai importanta e: Are Prospectiuni SA vreo acoperire legala sa instaleze si sa bombardeze in spatiu public si privat ? (noi stim cu certitudine ca EI incalca intai, in mod flagrant si foarte penal Constitutia si legile) Autoritatile sunt absolut aservite infractorilor si un grup tot mai mare de tineri (si nu nuai), treziti le preiau atributiunile. Bravo acestor eroi, eliberatori de neam!!!

   • Claudiu says:

    In cazul de fata problema este cu doua taisuri, deoarece daca proprietarul este de acord cu prospectiunile pe terenul lui cei care au taiat cablurile pot fi acuzati de distrugere. Din cauza asta am intrebat.

  • hans says:

   cablul cu pricina (una bucata), din satul ravasel, com. mihaileni/SB a fost gasit si taiat pe spatiul public. important de retinut este faptul ca pentru instalarea acestuia s.c. PROSPECTIUNI S.A. nu a obtinut niciun fel de hotarare de consiliu local. invocarea, din partea firmei a unui prezumtiv “acord al primarului” este BULLSHIT CU PREMEDITARE, deoarece institutia competenta in materie de patrimoniu al unei comune este CL si nu primarul. cineva ne crede prosti.

   sa nu uitam nici faptul ca in urma cu 2 zile GM bihor a dispus oprirea unor lucrari similare in judetul bihor, pe motiv ca firma de explorare NU avea acordul autoritatilor locale.

   aceasta discriminare si vadita complicitate a autoritatilor cu infractorii de la PROSPECTIUNI este motivul pentru care niste persoane breze si verticale isi iau soarta in propriile maini…

   eu unul sunt adeptul actiunilor directe NONVIOLENTE (adica fara sa cauzeze daune materiale), dar am un maxim de intelegere pentru cei care, cu incalcari punctuale ale legii, si fara sa comita daune materiale majore, actioneaza in virtutea apararii unor valori democratice si drepturi umane ELEMENTARE. astfel, ei previn producerea unor pagube materiale majore, ce ar urma sa fie produse de firma de prospectiuni. concluzie: “economia”/”aritmetica” unor eventuale incalcari ale legii este NET FAVORABILA protestatarilor, firma de prospectiuni fiind un veritabil demolator al valorilor democratice si a statului de drept. DECI: daca se considera ca un erwin albu trebuie aspru criticat si/sau sanctionat, atunci firma PROSPECTIUNI ar trebui desfiintata, toti cei de la firma care au participat la incalcarea dreptului la proprietate si care au comis alte infractiuni inchisi pe vreo 25765 (douazecisicincedemiisaptesutesaizecisicinci) de ani si apoi trimisi pe marte sa prospecteze acolo.

   • Alexadru Dancau says:

    Punctual:

    “cablul cu pricina (una bucata), din satul ravasel, com. mihaileni/SB a fost gasit si taiat pe spatiul public”

    Adica, daca eu gasesc ceva pe spatiul public trebuie sa distrug nu? (huliganism, nu?)

    “sa nu uitam nici faptul ca in urma cu 2 zile GM bihor a dispus oprirea unor lucrari similare in judetul bihor, pe motiv ca firma de explorare NU avea acordul autoritatilor locale.”

    Oare problema este la Prospectiuni, care face asta pentru bani (normal, ca orice firma, vrea sa faca bani, ca si Gazprom de altfel 😉 ) sau la GM Sibiu?

    “erwin albu trebuie aspru criticat si/sau sanctionat, atunci firma PROSPECTIUNI ar trebui desfiintata”

    Da, Erwin trebuie condamnat, Prospectiuni si Consiliile locale desfiintate.

    • Cosmin says:

     Ce tot o aiuriti cu Gazpromul oameni buni???
     Chiar asa v-a indobitocit Secu pe toti???
     Gazpromul vinde in Romania si R Moldova, IMPREUNA, circa 0,6% din exportul total. Nici macar unu la suta! Pentru suma aia, sefii Gazprom nu trag nici macar un partz, nu mai veniti cu dezinformarea asta pentru copii inepti!
     Ba mai mult, au semnat cu China un acord si fiecare gram de gaz pe care reusesc sa-l deturneze dinspre vest spre est, le va aduce un profit mai bun!
     Din 2015 vom plange dupa gazele Gazprom, garantat.
     In alta ordine de idei, fara legatura cu cauza de fata, Gazprom vinde Romaniei gaz RUSESC la un pret, Jevron ne va vinde la acelasi pret aproape gaz ROMANESC din care statul roman ia doar 7%. Deci Romania da strainilor discount de 93% la gaz, pe spinarea mea si a ta. O intrebare: suntem normali???

     • Alexadru Dancau says:

      Nu zice nimeni nimic de Chevron, sa ii bag si pe aia pe unde au iesit. De ce sa cumpar de la Gazprom sau Chevron cand pot sa cumpar de la Romgaz. Eu sunt convins ca lui gazprom i-ar conveni sa puna Romgaz lacatul pe poarta, si sa acapareze toata Romania. In afara de Gazprom de unde mai putem importa noi gaz?

      Pe de alta parte, nu mi-e clar de ce sare toata lumea ca arsa cand se aduce vorba de Gazprom…

 5. Ramona says:

  Nu pot decat sa aplaud acest fel de actiuni impotriva celor care nu asculta vointa poporului. In occident protestele taranilor (adica acelora care primesc bani cacalau de la barosso si company) se manifesta cu foc si artificii, cu blocari de drumuri principale, cu balega aruncata in fata cladirii parlamentului european si cu amenintari la anihilarea economiei nationale. Occidentalii nu au respect pt autoritati corupte si mincionoase si actioneaza ca atare, au luptat si ei la randul lor pt drepturile pe care azi le au si vor sa le mentina asa cum sunt. Romania trebuie sa ia exemplu de la ei nu de la folclorul gen ‘miorita’ si ‘capul plecat nu il taie sabia’.

 6. "hans" (altul decat hans hedrich, admin-ul acestui blog! ;-) says:

  Urinez pe mormântul lui Zelea Codreanu.

 7. Alexadru Dancau says:

  Ce spuneti voi aici, e ca daca il prind pe unul in timp ce imi mazgaleste usa de la casa, imi taie cauciucurile de la masina s.a.m.d. nu am dreptul sa il retin pana nu vine politia nu?

  Daca eu fac scandal intr-un bar, daca fur intr-un magazin, etc. firma de paza a acelui magazin nu are voie sa ma retina nu?

  Incep sa cred ca scrieti pe aici fara sa ganditi.

  Parca aud pe acolo pe filamre vocea lui Erwin si a lui Hetti. Daca Erwin e implicat in actele astea de huliganism imi pare rau sa o spun dar votul meu pentru alegerile parlamentului european din 2014 l-a pierdut. Nu sunt de acord sub nici o forma cu actele huliganice, mai ales din partea unui om ca el.

  Incep sa fiu din ce in ce mai convins ca de fapt la mijloc sunt alte interese (materiale) poate interventia din umbra a Gazprom-ului?

  Treziti-va!

  • cla says:

   Hai sa mai lasam bunele maniere si pupincurismul de 2 lei…Daca mie-mi intra jegul pe proprietate ,ce vrei sa fac?sa-l primesc cu bratele deschise?Sa le spun spun,da,va multumesc domnilor ,imi faceti un bine??!CUM AI VREA TU SA PROCEDAM?

  • hans says:

   @AD:
   1. termina cu gazpromul, omule!
   2. in rest, gandesti logic, dar nu pana la capat.

   de aceea iti recomand urmatoarele:
   a.) cauta definitia hulganismului si vei vedea rapid ca taierea unui cablu intins ilegal pe spatiul public NU este un act de huliganism
   b.) nimeni nu spune ca ar fi legal sa furi. insa noi nu am furat si nu furam.
   c.) retinerea unei persoane intr-un magazin sau la cineva in curte, pana la venirea politiei o fi justificata – insa NU se aplica la situatia de fata, deoarece noi NU ne-am aflat pe terenul privat al cuiva si nu am furat nimic. din pdv juridic e o mica mare diferenta. cine e capabil sa o constate, da dovada ca are o gandire juridica si politica matura.
   d.) si daca ar fi sa punem in balanta ilegalitatile comise de reprezentanti ambelor parti, in mod cert, raportul dintre anii de puscarie pe care i-au acumulat cele doua tabere este de cca. 1000 (prospectiuni) la 0 (protestatari).

   iata dece evenimentele nocturne din pampasul transilvan isi au rostul lor mai profund – contrinuie la maturizarea civica a noastra, a tuturor.

   • Alexadru Dancau says:

    Nu, nu termin cu Gazpromul. Sunt curios de ce in diverse materiale publicate peste tot, cu lista celor care polueaza, toppul celor 7 firma care sunt cei mai maari poluatori etc, nu mentioneaza nimeni nimic de gazprom, cu toate ca este pe lista, si chiar este pe afisul acestui “manifest”

    a) stiu foarte bine, se numeste vandalism 🙂
    b) eu stiu foarte bine asta, dar legea si legiuitorii din tara asta sunt “defecti” asa ca o sa se incadreze fapta la ‘furt” si “distrugere”
    c)deci, daca eu il prind pe unul in parcarea din fata blocului ca imi taie cauciucurile nu am dreptul sa il imobilizez si sa chem politia?
    d)cam asa este.

    Problema este ca din pacate stim ca in Ro justitia este de cacat (scuze exprimarea plastica) si nu o sa se intample nimic. Consiliile locale si prietenii de la prospectiuni o sa isi vada de treaba in continuare, iar protestatarii o sa ajunga la parnaie.

  • Cosmin says:

   Ce tot o aiuriti cu Gazpromul oameni buni???
   Chiar asa v-a indobitocit Secu pe toti???
   Gazpromul vinde in Romania si R Moldova, IMPREUNA, circa 0,6% din exportul total. Nici macar unu la suta! Pentru suma aia, sefii Gazprom nu trag nici macar un partz, nu mai veniti cu dezinformarea asta pentru copii inepti!
   Ba mai mult, au semnat cu China un acord si fiecare gram de gaz pe care reusesc sa-l deturneze dinspre vest spre est, le va aduce un profit mai bun!
   Din 2015 vom plange dupa gazele Gazprom, garantat.
   In alta ordine de idei, fara legatura cu cauza de fata, Gazprom vinde Romaniei gaz RUSESC la un pret, Jevron ne va vinde la acelasi pret aproape gaz ROMANESC din care statul roman ia doar 7%. Deci Romania da strainilor discount de 93% la gaz, pe spinarea mea si a ta. O intrebare: suntem normali???

   • Cosmin says:

    Sa nu mai amintesc faptul ca direct sau prin interpusi, Gazpromul are perimetre concesionate pentru gaze de sist, alaturi de alte companii straine! Interesul lor este sa se exploateze gaze de sist in Romania. Gazele lor le vor vinde in est iar pe-ale noastre ni le vor vinde noua, la pret european!

  • mihai tanase says:

   La prima vedere cap ai, îti mai lipseste mintea. Care sunt prerogativele care-ti permit tie, un oarecare Alexadru Dancau, sa-l sechestrezi pe cutare pe motiv ca ti-a mâzgalit pe usa sau ti-a taiat cauciucurile ? Nu discut motiva sau validitatea gestului acelui cutare, problematica este altundeva: ce-ti permite tie sa-ti faci singur dreptate (pentru ca retinerea unei terte persoane împotriva vointei sale este un delict si un început de auto-justitie) ? Te crezi în far-west ? Lumea s-a trezit tu în schimb ar fi mai bine sa te duci la culcare. Hai, pa si somn usor.

 8. Rossi says:

  Atata timp cat cablul se afla pe o proprietate pentru care firma nu are dreptul sa isi intinda cablurile, stapanul terenului are dreptul sa faca ce doreste cu acele echipamente instalate ilegal. In acelas timp, oamenii prezenti pe acel teren aveau acordul acestuia … nu si firma de paza impotriva caruia se poate depune plangere penala.

 9. faptuitor says:

  te prindem noi, daiane, odata si-odata si atunci sa vezi cine pe cine mai injura si cine cui suge ce suge…

 10. ela says:

  ma angajatilor postaci cu cat santeti platiti de sri pentru postarile voastre ,stiti voi care sunteti.Va urez sa ciocniti intre voi cu cate un pahar de cianura ,poate asa va veti trezi si voi.

 11. hans says:

  am sters comentariile lui “nessaja”, pe motiv ca folosesc un vocabular deosebit de jignitor si amenintator la adresa unor persoane. ii recomand autorului sa inceteze calomniile, altminteri voi depune plangere penala impotriva lui. prin numarul IP il vom identifica si il vom prinde!
  (nu stiu si nu conteaza daca nessaja este sau nu ghe. daianu de la firma de prospectiuni – vulgaritatea si violenta exprimarii il recomanda insa…)

  indiferent de parerea dvs.: rog insistent s- o epximati in termeni decenti. cine insulta NU are argumente. pana acuma cei care insultau si jiugneau sunt sustinatorii prosepctiunilor. deduc din asta ca NU au argumente…

  • mihai tanase says:

   Bine asa 🙂

  • Cosmin says:

   Hans, în acest caz ar trebui să ştergi şi postul meu care i se adresa direct la mesajul cu înjurături. Nu mai prea are sens aşa… Mersi!

  • libero says:

   imi permit sa adaug ca mai sint multe mesaje de sters de pe acest site, e relativ simplu: tot ce contine “cacat” “voma” “omor” “idiot” “proasto/prost” “vaca” ecc…. spor la decablat postari. referitor la amenintatrile fata de familia lui willy pot sa spun ca acestea sint mai mult decit condamnabile. inadmisibile! rar mi-a fost dat sa citesc asemenea monstruozitati!

Counter created by lite 1.4