Gaze de sist in Ardeal: Biserica Evanghelica în Romania critica din nou lucrarile de explorare
Reinharr Guib, Episcopul Bisericii evanghelice C.A. din Romania
Redam mai jos, in traducere, extrase din comunicatul Episcopului Bisericii Evanghelica C.A. din Romania, dl. Reinhart Guib. [Textul de mai jos NU reprezinta comunicatul oficial al Bisericii evanghelice.]
DOCUMENTUL ORIGINAL (in lb. germana) il gasiti aici >>>
“Integritatea Creației Divine primeaza!”
Nu se poate ca starea de sanatate a oamenilor, drepturile lor și protecția animalelor și plantelor sa fie puse in joc pentru goana dupa profituri nechibzuite și pe termen scurt. Integritatea Creației trebuie sa aiba prioritate fata de interesele economice individuale”, declara cu ingrijorare, dl. Reinhart Guib , Episcopul Bisericii Evanghelice din Romania.
În special, impactul fracturarii hidraulice asupra calității apelor subterane și riscul greu de estimat al unor cutremure sunt o potențială amenințare la adresa populației. Mai multe comunitati locale ale Bisericii Evanghelice din Romania participa in mod activ la mișcarea pașnică de protest împotriva proiectului de prospectiuni (explorare) a gazelor de șist din sudul Transilvaniei.
Astfel, membrii prezibiteriului Bisericii evanghelice din Sibiu se declara in mod clar in favoarea participarii la protestele față de prospectiunile (explorarea) gazelor de șist în satele din Transilvania. Mulți membri ai bisericii au participat la manifestații, impreuna cu familiile lor, cu colegii și vecinii. Sănătatea, natura si cultura noastra sunt amenintate. Deja la începutul lunii septembrie 2013 Biserica Evanghelica din Romania si-a exprimat pozitia critica fata de prospectiunile (explorarea) gazelor de șist. Valea Tarnavelor și Podisul Hartibaciului sunt afectate in mod deosebit de aceste lucrari.
“In loc sa protejeze monumentele culturale nationale din aceste regiuni, care sunt strans legate de biserica noastră, autoritatile locale permit ca aceste bijuterii arhitecturale vechi de secole sa fie puse in pericol”, se arată dezamăgit Episcopul Guib. “Transmitem un mesaj de solidaritate tuturor celor care sunt afectați în mod direct, ca si proprietari sau vecini ai acestora, de evenimentele din ultimele săptămâni. Avem datoria creștină de a apăra lucrarea lui Dumnezeu împotriva goanei dupa profit cu orice pret. Doar astfel putem dezvolta activitati economice sustenabile si beneficii intregii comunitati.”
Imagine: Nemsa/Nimesch, una dintre comunitățile din zona Medias/Mosna, afectată direct de lucrarile de explorare.
Sursa foto: Biserica Evanghelica în România