Gaze de sist: Autorizatia de construire e OBLIGATORIE pentru prospectiunile seismice 2D si 3D

Conform unei informari primite de As. Neuer Weg din partea Inspectoratului de Stat in Constructii – ISC, in 06. 03. 2014, Ministerul Dezvoltarii Regionale informase inca in 04. 06. 2013 Agentia de Resurse Minerale (ANRM) , s.c. PROSPECTIUNI S.A. cat si petenta, Consiliul Judetean Timis, ca lucrarile de achizitie de date seismice 2D si 3D – precum cele efectuate de s.c. PROSPECTIUNI S.A. in mai multe judete ale tarii (Timis, Sibiu, Mures, Neamt, Constanta, Vaslui, Arges) “sunt de natura lucrarilor de constructii care ne cesita emiterea autorizatiei de construire/desfiintare, in conditiile art. 2 alin. 4 lit. d.) si art. 3, alin 1, lit. e.) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.” Totodata se mentioneaza ca “executarea fara autorizatie sau cu nerespectarea acesteia a lucrarilor prevazute la art. 3, alin 1, lit. e.) constituie infractiune.”

De aici reiese cat se poate de clar ca s.c. PROSPECTIUNI S.A. si ANRM stiau cel tarziu de la mijlocul anului trecut ca firma aceasta executa lucrari de prospectiuni in contradictie flagranta cu legea, cat si cu inducerea in eroare a autoritatilor publice, prin prezentarea unor puncte de vedere lipsite de temei juridic, emise de institutii de cercetare in domeniul petrolier, in care se afirma in mod abuziv si gresit ca lucrarile de achizitie dta 2D si 3D NU ar necesita autorizatii de construire.

In lumina celor de mai sus refuzul unor autoritati precum Institutia Prefectuluii, Presedinti CJ, Primari, IPJ-uri in judetele Timis, Sibiu, Arges, Neamt etc. de a dispune oprirea lucrarilor de prospectiune constituie grave incalcari ale prevederilor legale si ale sarcinilor de serviciu ale functionarilor publici in cauza.

Descarcati textul original aici >>>  ISC-autorizatiiconstruire-prospectiuni

ISC-Sigla_2014

Posted by at 11/03/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , ,

6 Responses to Gaze de sist: Autorizatia de construire e OBLIGATORIE pentru prospectiunile seismice 2D si 3D

 1. Legislativ... says:

  Din pacate este gresita pozitia. In aceste articole se vorbeste despre foraje de prospectiune geologica si nu geofizica. Daca ati fi putin atenti ati vedea care este diferenta. Dar ignoranta este pretutindeni si folosita pentru manipularea excesiva. Ganditi inainte de a face niste afirmatii. Pozitia luata de autoritati este ABUZIVA si nu este in spiritul LEGII.

 2. delia says:

  stimati domni,

  nu cumva legea este realizata aiurea? as vrea sa imi explice cineva ce constructie este necesara pentru realizarea unui foraj?

 3. Legislativ... says:

  Pentru realizarea forasjelor de explorare geologica si eventual exploatare (ATENTIE!)
  – un foraj de explorare este pentru explorare si atat – adica pentru a vedea geologia in punctul respectiv, unde faci forajul si costa o caruta de bani doar pentru a creste cunoasterea fondului geologic. Pentru asta, este nevoie de niste constructii temporare pentru care rebuiesc luate avize de mediu, de constructie, etc.
  – un foraj de exploatare implica mult mai multe lucruri.
  La aceste doua tipuri de foraje se lucreaza foarte multa vreme (luni de zile) si se fac pana la adancimi de 4000 de m – depinde de obiectivul geologic. – si aici, tot asa, cu multe, multe avize si foarte multe reguli de respectat.

  Ceea ce fac cei de la Prospectiuni (si de fapt orice firma pentru prospectiune seismica) sunt niste FORAJE DE PROSPECTIUNE GEOFIZICA, adica foraje de maxim 10m adancime si cu o raza de maxim 3 cm (adica atat cat sa intre doar pumnul in ele) care sunt astupate in maxim 2-3 zile. Partea cea mai interesanta este ca pentru asa ceva este nevoie de maxim 30 de minute. Si mai interesant este ca nici macar nu se ajunge in acvifer. Iar daca se crede ca acviferul este mai aproape, atunci, aceste gauri se fac la maxim 3 m adancime.

  Si atunci de ce aceste articole peste tot?

  • Bacosca Antoanela Iustina says:

   Nu cumva esti de la Prospectiuni?

   • Legislativ... says:

    Nu trebuie sa fii de la o anumita firma ca sa vezi cum se incearca desfiintarea industriei romanesti in domeniul energetic. Trebuie doar sa ai putina minte.

Counter created by lite 1.4