Fabrica SCHWEIGHOFER de la RECI/CV: Proces pierdut in prima instanta de ONG-uri

COMUNICAT DE PRESA
15. 09. 2016

Asociatiile Bankwatch Romania si Neuer Weg au pierdut in prima instanta procesul intentat in decembrie 2014 Consiliului Local Reci, jud. Covasna, privind anularea HCL nr. 36/2013 privind aprobarea Planului urbanistic zonal (PUZ) elaborat de s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., pentru construirea fabricii de debitare si prelucrare a lemnului din aceasta comuna. Paratele cer reclamantelor cheltuieli de judecata de 13.000 de lei.

Dupa cum reiese din expertiza urbanistica extrajudiciara, inclusa in concluziile scrise depuse de reclamante la dosar, PUZ Reci a fost elaborat/aprobat cu numeroase incalcari ale legii:
1. lipsa stampile si semnaturi pe documentatie => NULITATE DOCUMENTATIE
2. avize invalide, emise in alt scop decat aprobarea PUZ,
3. lipsa unui certificat de descarcare de sarcina arheologica,
4. inceperea lucrarilor ilegale de constructie(!) la fabrica in timpul elaborarii PUZ => ilegalitate elaborare PUZ in asemenea conditii,
5. lipsa deszbaterilor publice pe marginea PUZ

In aceste conditii, consideram decizia Tribunalului Bucuresti in dosarul 41943/3/2014 injusta si nedreapta, autoritatile si firmele iresponsabile fiind incurajate in acest fel sa continue cu exploatarea si distrugerea mediului inconjurator si a resurselor tarii. Dupa obtinerea motivarii scrise urmeaza sa facem recurs la Curtea de Apel.

Incurajam totodata cetatenii si organizatiile de mediu sa se implice pe toate caile legale pentru protejarea naturii, a padurilor cat si a statului de drept si a drepturilor cetatenesti. Doar asa vom face firmele si autoritatile – inclusiv tribunalele – sa ia decizii legale, juste si acceptabile. Lupta pentru o cauza comuna duce la solidarizarea si cooperarea reala intre oameni, la o mai buna cunoastere si intelegere intre ei – adica intre noi -, ne inspira si ne da optimism! Deci merita sa lupti – chiar si impotriva celor care par mari, protejati, privilegiati si cuasi-intangibili.

PS: Asteptam cu interes comunicatul de presa al firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER, de pe propriul site (de propaganda si manipulare ), www.schweighofer-initiative.org – si mai ales cum vor explica ‘miracolul’ castigarii procesului in conditiile de ilegalitate sus mentionate.

Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg, Fagaras

ANEXE:
1. Concluzii-PUZ – dosar 41943-3-2014
2. Link dosar 41943/3/2014

rety-reci11
Sus: Fabrica HS de la Reci/CV. Foto: Toró Attila, 2015

Posted by at 15/09/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: ,

2 Responses to Fabrica SCHWEIGHOFER de la RECI/CV: Proces pierdut in prima instanta de ONG-uri

  1. Uwe says:

    Incredibil, cum se poate ca in anul 2016 un tribunal poate sa ignore toate aceste incalcari? Sper sa aveti succes cu recursul si respect pentru eforturi si implicare! Trebuie sa le aratam ca nu mai pot sa-si bata joc in halul asta de oameni.

Counter created by lite 1.4