Fabrica SCHWEIGHOFER de la Reci, “scoasa din priza” temporar

Sfintu Gheorghe / Sepsiszentgyorgy
26. 05. 2015

COMUNICAT DE PRESA

Fabrica de debitare a lemnului a s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl., de la Reci/Covasna, construita ilegal si pusa in functiune la fel de ilegal si-a suspendat activitatea. Acest lucru a survenit aparent deja cu oacazia celui de-al doilea protest impotriva despaduririlor, din 16 mai a.c. si a putut fi constatat astazi, 25 mai 2015, la o vizita pe teren a unui grup de ecologisti.

Pornind de la prezumtia ca suspendarea s-a facut in urma dezvaluirilor din mass-media cat si a protestelor de strada din ultimele saptamani care au avut ca tinta si firma sus mentionata, consideram oprirea functionarii fabricii ca pe un lucru firesc, un semn de normalitate si de LEGALITATE atat din partea firmei cat si din partea autoritatilor care, de asta data, aparent, au dat curs solicitarilor strazii, ale unor ONG-uri si/sau ale factorului politic.

Acuma ca, implicit, s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. a admis ca functionase ilegal, solicitam autoritatilor statului sa ramana ferme in privinta aceasta si sa nu permita o reluare a activitatii ilegale a fabricii de la Reci! Vom considera orice repunere in functiune a fabricii, fara autorizatiile necesare, un abuz si o fapta penala, atat din partea firmei cat si din partea autoritatilor statului, ceea ce ne va determina sa cerem, prin toate mijloacele legale, sanctionarea celor raspunzatori cat si oprirea fabricii.

Reamintim ca fabrica HS de la Reci nu este doar un veritabil ‘abator de paduri’ (taiate ilegal) ci si un proiect investitional grevat de nenumarate ilegalitati flagrante, unele de natura penala, de incalcari a legislatiei romanesti si ale unor directive europene. Din acest motiv, mai multe ONG-uri (Bankwatch Romania, Greenpeace Romania, Neuer Weg si E-JUST) au initiat mai multe procese in instanta si depus reclamatii la institutiile statului pentru impiedicarea construirii resp. oprirea definitiva a fabricii.

Reamintim ca in vara anului 2013 HS incepuse sa construiasca fabrica in mod ilegal, inainte sa fi obtinut planurile urbanistice, avizele si autorizatii necesare. In urma unor proteste si a unei deplasari pe teren cu reprzentanti ai presei si ai ISC Covasna, ecologistii obtinusera, la 8 august 2013 sistarea lucrarilor de constructie pentru cateva luni. Asadar, oprirea functionarii fabricii in ultimele zile, reprezinta o a doua victorie de moment a opozantilor proiectului si o mica compensare pentru umilintele si frustrarile repetate la care au fost supusi in ultimii aprox. 2 ani de catre autoritatile complice ale investitorului… Deci merita sa te implici pentru respectarea naturii si a legalitatii!

Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg

rety-reci12 rety-reci11
hs13
Fabrica Reci scoasa “din priza” (pentru a doua oara) – speram ca pentru o lunga perioada de acum incolo!
Fotografii: Toro Attila, Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy

 

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4