Fabrica SCHWEIGHOFER de la Reci, proiectata ilegal: OAR suspenda dreptul de semnatura al arhitectilor

COMUNICAT DE PRESA

In urma unor sesizari depuse in 2015 de Asociatia Bankwatch Romania, cu sediul la Bucuresti, si Asociatia Neuer Weg, cu sediul la Fagaras, Comisia Nationala de Disciplina a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) a decis, in 24. 03. 2016, suspendarea dreptului de semnatura a arhitectului Nemeth Csaba Iosif si a arhitectei Nemeth Judith Julia, din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, pentru o perioada de 12 luni.

In drept, completul de judecata a CND OAR a constatat ca, in cadrul proiectarii fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER in localitatea RECI, jud. Covasna, paratii si-au  indeplinit deficitar si cu rea-credinta sarcinile profesionale, au elaborat proiectul necorespunzator, din pdv. tehnic, au eludat responsabilitati profesionale, si-au asumat sarcini incompatibile cu calitatea pe care o aveau in proiect (dna. Nemet Judith Julia avand doar statut de “conductor arhitect”, nu de arhitect, asa cum prevede legea pentru proiecte de amploarea fabricii de debitare a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER de la RECI, Covasna) – vezi pag. 4 a Hotararii.

“Prin elaborarea deficitara a proiectului, atat in faza de avizare, autorizare, dar si in ceea ce priveste  verificarea proiectului, sotii Nemeth au incalcat atat interesele investitorului, dar si interesul public, proiectul nefiind verificat corespunzator asupra categoriei de importanta a acestuia la toate cerintele de calitate cerute de Legea nr. 10/1995 a calitatii in constructii, neavand astfel certificata protejarea comunitatii, vecinatatilor si a mediului inconjurator”, se mai arata in Hotarare.
Totodata, proiectantilor li se imputa si faptul ca NU au respectat prevederea din Codul deontologic al profesiei de arhitect prin care se cere respectarea culturilor, valorilor si a obiceiurilor comunitatilor locale la proiectarea unor constructii. Or, prin amplasarea fabricii-gigant, cu o suprafata de aprox. 70 ha, in imediata apropiere a trei situri NATURA 2000 cat si a unui loc de comemorare istorica, intr-o zona cu o valoare naturala, culturala si peisagistica ridicata, trebuie sa constatam cu regret ca arhitectii au adus un mare deserviciu nu doar tagmei arhitectilor ci si comunitatii din care fac parte si pentru care nu si-au asumat un minim de raspundere.
LINK Hotarare CND OAR: CND-OAR-nemeth

Consideram justa si binevenita aceasta decizie a CND OAR care confirma caracterul ilegal, chiar de natura penala, a investitiei firmei SCHWEIGHOFER la RECI – lucru constatat deja de un expert extrajudiciar in arhitectura si urbanism. Asociatiile Bankwatch Romania si  Neuer Weg au pe rol mai multe procese in contencios administrativ impotriva autoritatilor publice care au aprobat construirea fabricii de debitare a lemnului a firmei HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER in comuna Reci, jud. Covasna. Deasemenea, Asociatia Neuer Weg si vicepresedintele acesteia au fost actionate in instanta in Viena/Austria de catre firma HS si proprietarul acesteia, GERALD SCHWEIGHFOER.

Cei care doresc sa ne sprijine in lupta pentru oprirea fabricilor construite ilegal de HS si, in perspectiva, desfiintarea firmei respective, o pot face prin donatii in contul asociatiei, donarea a 2% din impozitul pe venit (pentru date bancare vezi pagina principala, partea dreapta sus) cat si prin consultanta juridica / reprezentare in instanta pro bono.

Va multumim!
Impreuna – si doar impreuna – ii vom invinge!

Fagaras, la 14. 04. 2016
Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg
Pta. Republicii nr. 16
505200 Fagaras
Tel. 0752-616128
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro 

rety-reci11Fabrica HS de la Reci, CV. Foto: Toro Attila, Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy

Posted by at 14/04/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , ,

4 Responses to Fabrica SCHWEIGHOFER de la Reci, proiectata ilegal: OAR suspenda dreptul de semnatura al arhitectilor

 1. gata cu minciunile says:

  Va multumim pentru efortul depus. Ati dovedit ca cu perseverenta si hotarare si cele mai antidemocratice demersuri, sprijinite de autoritati corupte, pot fi infrante. Conducerea Udemerista a consiliului local sprijina cu toata indarjirea astfel de proiecte distrugatoare a naturii, dar cand e vorba de apararea drepturilor maghiarilor, nu face nimic. Cand securistul de Dan Tanasa ii da in judecata din cauza inscriptiilor bilingve sau simbolurilor nationale, si tribunalele nationaliste hotarasc indepartarea acestora, autoritatile see conformeaza in loc sa mearga la Strassbourg si sa lupte pentru drepturile maghiarilor consfiintite de lege. In locul acesta ei se aliaza cu firme straine, pentru a distruge natura, padurile, apa, aerul acelora care ii voteaza in spiritul turmelor de oi.

  • hans says:

   asa este! dar asta nu-i impiedica pe un tamas sandor si pe altii sa se erijeze in aparatori ai comunitatii, fluturand stegulete fara sa se implice pentru impunerea legii pe toate planurile, inclusiv al protectiei drepturilor “minoritare”.

   sint dezgustat la maxim de ostilitatea si intransparenta si obstructionismul pe care le-am intampinat la CJ covasna, atunci cand doream sa obtinem documentele de interes public pentru fabrica HS de la reci. chiar acuma refuza din nou sa ne dea proiectul tehnic desenat al centralei de la reci ca sa putem porni proces impotriva lor.

   ZERO BARAT in materie de civism, participare publica, transparenta – astia sint capeteniile actuale din acea parte a secuimii.

   • gata cu minciunile says:

    Da, asa este, din pacate ceea ce ii tine la conducere pe udemeristi in Secuime este, in mod paradoxal, traditia de solidaritate comunitara, foarte puternica la secui, care se manifesta in institutia cumetriei (komaság), care incuscreste si uneste mai multe familii. Pe aceasta baza acestea se sustin unele pe altele, orice ar fi. Si la locul de munca se formeaza astfel de “bisericute” (de exemplu in scoli, pe care le stiu foarte bine), si se sustin reciproc, ca “cuscrul” lor sa devina director, director adjunct, etc. si diferitele cuscrii se lupta intre ele pentru posturi. Eu cred ca fiecare astfel de cumetrie are un reprezentant in conducerea locala a udemerului, intre consilieri, primari, etc. Deci se sustin pe baza acestor legaturi familiare sau formate prin aliante intre familii. Nu ii intereseaza ca acesti reprezentanti nu se lupta pentru binele comunitatii, important e ca sa fie “cuscrul” la conducere, si de aceea il voteaza. De aceea partide precum EMNP al lui Szilágyi Zsolt, care intr-adevar vrea sa lupte pentru drepturi, nu au nicio sansa in Secuime, fiindca udmrul s-a cladit pe aceste “cuscrimi”, si populatia o voteaza, pentru a-si vota “cuscrii”. Asa devine o traditie, care in trecut asigura unitatea si puterea comunitatii, o arma impotriva ei folosita acum de puterea actuala a statului.

 2. Bela Varga says:

  Schweighofer a numit un nou CEO pentru a crea impresia, ca se delimiteaza de vinovati.
  Noul CEO ,este exact ce le lipsea.
  Paranoic ,interesat doar de propria sa persoana.
  Ma indoiesc ca padurile din Romania, vor fi,mai protejate.

Counter created by lite 1.4