Există riscul unui “meltdown” geopolitic, dacă se ajunge la un război cu Iranul
Iata ce spunea specialistul in Orientul Mijlociu, Michael Lüders, la postul public de TV german PHOENIX, in contextul atacului rebelilor Huthi, din Yemen, asupra unor instalatii petroliere in Arabia Saudita, in septembrie 2019: “Este de sperat ca reprezentantii politici ai SUA si Arabiei Saudite se vor gandi foarte, foarte bine, cum vor riposta, pentru ca, daca se ajunge la un razboi impotriva Iranului, atunci vom asista la o “topire nucleara”/meltdown (Kernschmelze), din pdv. politic si militar, iar situatia din regiune nu va mai putea fi controlata.” (vezi jos, aprox. min. 5.45)
Cu alte cuvinte, va avea loc un fel de descompunere totala a ordinii in acea zona – a se vedea mega dezastrul si ororiile din Siria de azi.
Un alt aspect interesant mentionat de analist este faptul ca, aparent, armamentul ultrascump, achizitionat de Arabia Saudita de la SUA nu ar contribui semnificativ la siguranta tarii, din moment ce rebelii Huthi au fost in stare sa atace fara mari probleme facilitati industriale din tara vecina. Asta ma duce cu gandul la critici aduse de specialisti sistemului de rachete Patriot, pe care le-a achizitionat recent si Romania, considerate inefective.
PS: Nu sunt fan al vreunui regim dictatorial sau autoritarist, sunt pro-european si nu am antipatii antiamericane. Incerc doar sa arat acele aspecte ale imixtiunii SUA in aceasta parte a lumii pe care nu le prea gasim in massmedia din Romania – probabil din motive de afiliere geopolitica a tarii noastre. Totodata, nu consider ca un analist politic, oricare ar fi el, ar detine formula magica pentru explicarea situatiei din Iran, Siria, Israel, Ucraina etc. Viata e complexa si are multe aspecte – asta e dictonul in care cred cel mai mult si dupa care ma ghidez atunci cand caut sa inteleg o situatie politica conflictuala si complicata. Simplificarile extreme, moralismul si atribuiriile culturaliste de regula rateaza subiectul.
h2, 13. 01. 2020