Eritrea is coming! Sau: Despre sansele Transilvaniei de a se redescoperi, redefini si regenera…

Eritrea in drum spre Europa! Iata-l! Lungul mars al popoarelor africane/asiatice spre Europa…

eritrean-refugees-leave-camp-isreal-750x562
LINK sursa: Eriland.com 

Acum o saptamana acesti oameni au pornit din Eritrea – spre nord. Destinatia declarata: Europa. Intr-o buna zi vor ajunge prin zonele noastre – si si Romania va deveni mai devreme sau mai tarziu o destinatie de interes pentru ei, logic – chiar daca o destinatie de mana a treia! Tot ce e mai bun si mai promitator decat disperarea de acasa, inseamna o noua sansa pentru ei. Asa e / a fost si pentru milioanele de cetateni romani de toate nationalitatle care au parasit tara in ultimele decenii de national-comunism si cleptocapitalism securist!

Apropo de frica de colonizare a Romaniei (care a colonizat Transilvania in mod constient si ostentativ in ultimii 90 de ani): In judetul  Bistrita tocmai au fost stabiliti, in mod planificat, ucrainieni fugiti din regiunea Donbas. Foarte bine! Prezenta slava in zona Bistrita-Suceava-Maramures este istorica, dupa cum o indica insasi denumirile Bistrita, Suceava, … Deci Romania este deja o tinta a imigrarii (sa ne gandim doar la basarabeni dar si la zecile de mii de arabi care s-au stabilit in Romania cu ani in urma! Va multumim ca ati ales sa ramaneti in Romania, dle. palestiniano-sirian, Raed Arafat!)

Cred ca, intr-un scenariu pesimist, vom ajunge oricum in situatia de a trebui sa gestionam un influx de persoane pe care nu noi il vom controla… Raportul dintre statutul de localnic/autohton versus nou venit/imigrant/”venitura” se va modifica, vrand nevrand – asa ca va trebui reevaluat in mod proactiv chiar de catre noi, actualii autohtoni multietnici din Romania/Transilvania.

De aceea, ca un prim pas, am face bine sa se renunte in Romania (si cam in toate tarile din Estul Europei) la conceptia nefondata, dar intentionat inoculata si bine inradacinata, nationalista, conform careia doar etnicii care dau numele tarii respective ar fi autohtoni in acea tara. Adica romanii in Romania/Transilvania, iar “restul lumii” (unguri, nemti, tigani, …) ar fi niste straini tolerati de autohtoni. Bullshit cu premeditare (dupa cum ar trebui sa stie insasi mediile securistoide care au implantat aceasta gandire sectanta), nonsens contrazis de istorie si de dreptul international public si de practicile si constitutiile multor state plurietnice…

Asa ca, daca ne acordam/admitem in RO reciproc, in mod oficial, statutul de autohtoni/grupuri constitutive  pentru romani-maghiari-tigani-germani-slavi-evrei-etc. vom intra automat in ‘mindset’-ul necesar pentru a gestiona strategic, suveran, proactiv, cu ratiune dar si cu empatie, ceea ce, intr-un scenariu deloc fantezist, se va putea petrece in urmatorii ani/urmatoarele decenii: influxul a sute de mii, milioane de noneuropeni in UE – deci si in RO si Transilvania. Acesti nou veniti – daca vor veni si vor ramane vor fi autohtonii de maine ai Ardealului/Romaniei/Europei. Daca ignoram aceasta dinamica ce incepe sa se desfasoare sub ochii nostri, multi dintre noi vor putea ajunge …emigranti(!) pentru ca nu vor vrea sa traiasca intr-o tara incapabila sa intre in contact cu realitatile demografice din interiorul si din exteriorul granitelor sale.

Daca ramanem in actualele paradigme identitare hibride, rupte de realitate – autohtonism exclusivist al autodeclaratelor natiuni tutelare din tarile Europei de Est, iar Romania va insista sa-si pastreze iluzia de stat national(ist), etnocratic, in ciuda unui istoric plurietnic a unor regiuni precum Ardeal, Banat, Maramures, Oltenia, Crisana, Dobrogea, Moldova, Bucovina, atunci vom plati cu totii pretul acestei iluzionari colective si fruste – asa cum o facem deja demult, cred eu… Adica vom deveni/ramane obiect al istoriei, in loc sa fim actori ai evenimentelor istorice, si multi dintre noi si urmasii nostri vor fi maturati de valurile istoriei care incotro, asa cum s-a intamplat in ultimele decenii ale comunismului mai ales cu “minoritatile etncie”, iar in ultimii 10-20 de ani si cu o buna parte dintre romanii “majoritari”.

Emigratia ultimelor decenii din Romania este un semn clar in acest sens – si poate doar un preludiu pentru ceea ce va veni, daca nu ne bagam mintile in cap si nu actionam in consecinta – consensual si in interes comun. Daca stim sa administram creativ ceea ce oricum se va petrece, vom putea propulsa aceasta regiune a Europei de (sud)est intr-o pozitie centrala a Europei de maine, matura si acceptata ca partener egal in ecuatia politica a continentului.
Parerea mea (destul de umila).

Ah, da… Si care ar fi solutiile pragmatice, creative pentru gestionarea imigrantilor? Dincolo de masurile administrative, igienico-sanitare, de securitate etc.,
1. Am putea identifica viitoare zone unde sa se stabileasca imigrantii, cartiere, zone, orase, sate – unde sa participe din start si autoorganizat la administrarea zonelor pe care le locuiesc – dupa principii comune cu ale noastre dar si dupa unele reguli si cutume proprii, compatibile cu constitutia si cadrul legal. Si: s-o faca chiar si in propria limba – cu limba engleza ca limba de mediere/lingua franca cu actualii autohtoni – adica noi. Aceste cartiere ar putea capata un statut juridic special care sa faciliteze integrarea si un aport constructiv al localnicilor si la noilor veniti la administrarea si dezvoltarea zonelor respective.

2. Le acordam
din start vize de sedere ca in SUA, pe perioade de cate 10 ani, cu drept de munca samd.

3. Incurajam schimburile
si comunicarea cu locurile de origine ale noilor veniti (de la Siria pana in Somalia) – afaceri comune, deschidere de curse aeriene directe spre acele destinatii, proiecte culturale comune etc.

4. Zonele de colonizare
sa fie transformate in mod constient in tinta unor proiecte de dezvoltare urbana sustenabila/rezilienta, low impact, (energii regenerabile, gradini urbane, centre de cartier, democratie directa etc.)

5. Fiecare tara
din UE/Occident sa “adopte” cate un lagar de refugiati in tarile de origine si sa se implice in mod proactiv pentru imbunatatirea semnificativa a situatiei de acolo cat si in tarile respective. Astfel, acele lagare, actualmente veritabile insule ale disperarii si lipsei de perspectiva, pot deveni oaze de speranta ce se pot transforma, pas cu pas, in noi asezari umane – vezi cazul lagarului Zaatari din nordul Iordaniei…
Suna utopic, stiu, chiar daca masurile sunt perfect fezabile – trebuie doar un mindset potrivit pentru asta… Alternativa la asemenea “utopii” nu este insa “realitatea realista” ci o distopie si agonie cultural-civilizatorie ce se va putea instala in batrana Europa pentru intregul secol XXI… Dupa care tot se va intampla ceea ce sp-ar putea intampla deja de acuma: Fostii imigrantivor fi devenit, in a patra generatoe, autohtoni, si reprezinta, impreuna cu urmasii vechilor autohtoni, populatiile plurietnice din tarile Europei…

 

Posted by at 23/09/2015
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

5 Responses to Eritrea is coming! Sau: Despre sansele Transilvaniei de a se redescoperi, redefini si regenera…

 1. alex says:

  tu mai si citesti ce scri ma baiatule?

  • Anonymous says:

   Nu mai citeste asta nimic ! Pacat ca i-am sustinut actiunile ecologiste …

   • hans says:

    mersi pentru sustinerea din trecut. din curiozitate: sub ce forma ai facut-o si cat te-a costat?

    • Anonymous says:

     N-are importanta cat o costat atata timp cat altii te platesc mai bine sa le sustii obiectivele politice !

 2. hans says:

  “ce scrii”, nu “ce scri”!

Counter created by lite 1.4