E oficial: ONCE a mințit. Sub crucile de beton din Valea Uzului SUNT morminte de soldați ungari

 

 

Ceea ce anuntasem nu demult, plecand de la documente militare oficiale din 1917, se confirma oficial astazi, in urma intalnirii romano-ungare a specialistilor: ONCE a mintit. Sub crucile de beton amplasate ilegal de Primaria Darmanesti in cimitirul de soldati din Valea Uzului se gasesc intr-adevar morminte ale unor soldati ai armatei Ungariei, cazuti in Primul Razboi Mondial. Prin urmare este contrazis si ultimul mit denigrator la adresa maghiarilor, lansat in cadrul diversiunii chiar de catre ONCE si preluat pe nemestecate de presa si politicieni, conform caruia crucile de beton ar fi fost ridicate pe un loc liber de morminte si nu deasupra unor morminte de soldati. Asadar, ONCE a servit publicului romanesc inca o minciuna, mult dorita de nationalisti, insinuand ca si “partea maghiara” ar fi manipulat opinia publica cand a facut afirmatii contrare.

Informatia de mai sus a fost transmisa astazi de mai multe organe de presa de limba maghiara, (vezi si stire agentie MTI in lb. romana) in urma intalnirii unor reprezentanti ONCE si MApN cu omologii lor ungari de la Institutul si Muzeul de Istorie Militara din Ungaria, afirmatia privind mormintele soldatilor ungari apartinandu-i lui Kovács Vilmos, reprezentantul IMIM. Din articolele de presa maghiare mai reiese ca partea romana s-ar fi declarat de acord cu executarea de sondaje pe parcela pe care fusesera amplasate ilegal crucile – cu conditia ca sapaturile sa se extinda asupra intregului cimitir. Personal nu-i vad rostul unei asemenea masuri, decat de a complica inutil treaba si de a distrage atentia de la chestiunea legata strict de mormintele din parcela mult disputata. In septembrie ar urma sa aiba loc o iesire in teren – poate chiar in compania unor atasati militari ai altor state ale caror soldati sunt ingropati in acel loc. Cu acea ocazie se va putea gasi solutia potrivita pentru cimitir.

Referitor la preluarea in administrare a cimitirului de catre MApN, Kovács Vilmos ar fi spus urmatoarele: De regula cimitirele sunt administrate de comunitatile locale si nu de catre stat, iar prezentul cimitir ar fi fost amenajat si intretinut destul de bine de catre Sanmartin. In afara de asta, conform tratatului bilateral specific dintre Romania si Ungaria, nu se va putea prelua administratia cimitirului de catre MApN fara acordul Ungariei. Nu in ultimul rand, in Ungaria nu ar exista niciun cimitir de soldati (cu sute de morminte de soldati romani) administrat de catre stat.
Deci: Se vede din nou ca situatia juridica a cimitirului “disputat” este cat se poate de clara, problemele au aparut din cauza intruziunilor initiate de catre statul roman, prin intermediul unor ministere, a Primarului din Darmanesti si a altor grupuri, iar problema va putea fi rezolvata cu usurinta daca exista bunavointa de partea romaneasca.
PARANTEZA: Sa nu uitam un factor structural esential in raporturile romano-maghiare: Partea maghiara se gaseste intr-o crasa inferioritate numerica si de asimetrie de putere si capacitate de framing/definire a negocierilor in comparatie cu partea romaneasca, de unde rezulta ca maghiarii sunt din principiu interesati de cooperare si comunicare si solutii pragmatice, neavand oricum multe alte instrumente la indemana. Partea romana in schimb tinde foarte des sa refuze cooperarea si comunicarea cu cealalta parte, afisand de pe o pozitie de cuasi-monopol ignoranta sau atitudini ostile deja ritualizate, lipsite de fond, fata de partea maghiara. Vezi exemplul cimitirului international de soldati din Poiana Sarata, romanizat sistematic in trecut…

Afland ca tocmai ieri, 25. 06. 2019 s-ar fi intabulat deja cimitirul din VU in proprietatea Darmanestiului; afland tot ieri ca MCIN a avizat favorabil si retroactiv aspectul estetic al crucilor; vazand totodata ce conditii irelevante si cu caracter obstructionist ridica partea romana pentru efectuarea sondajelor, se poate deduce ca de partea romana NU se doreste o revenire la normal. A se vedea si redarea foarte trunchiata a intalnirii bilaterale de astazi in presa, de ex. pe HOTNEWS, pe baza unei stiri AGERPRES: LIPSESTE cu desavarsire orice referire la existenta soldatilor ungari in parcela cu pricina sau ca Romania NU va putea prelua in administratie cimitirul FARA acordul Ungariei! Posibil ca informatia lipsa din presa se datoreaza comunicarii selective si manipulatorii din partea MApN si ONCE si lipsei de acces a mediei romanesti la sursele de limba maghiara. (Avantaj ungurii din Romania care cunosc ambele limbi si pot urmari traseul minciunilor oficioase venite de la autoritatile romanesti – cat si cele venite pe filiera UDMR… 😉 )

…Si chiar daca s-ar agrea o solutie, conflictul va putea fi (si ma tem ca va fi) usor reaprins: Imaginati-va doar impactul vizual major si potentialul de manipulare si incitare, cand crucile sau monumentul ar fi scoase din pamant si mutate din acel loc! Mai ales ca in toamna tarzie a acestui an vor avea loc alegerile prezidentiale. Daca suntem o societate ce incepe realmente sa se maturizeze, atunci toti candidatii si toate partidele ar cadea de acord sa NU instrumentalizeze subiectul cimitirului resp. s-ar amana acolo interventiile pana dupa alegeri.
Dar este Romania o societate matura din pdv. identitar? Asta e intrebarea. Cine indrazneste sa dea un raspuns 100% pozitiv? 😉

h2, 26. 06. 2019

ACTUALIZARE 27. 06. 2019: Dupa o semnalare prin FB cu privire la omisiunile din stirile aparute in presa de limba romana, G4 Media a publicat un articol separat cu privire la mormintele soldatilor maghiari/ungari de sub crucile de beton din cimitirul Valea Uzului.

Posted by at 26/06/2019
Filed in category: Uncategorized,

18 Responses to E oficial: ONCE a mințit. Sub crucile de beton din Valea Uzului SUNT morminte de soldați ungari

 1. Terente says:

  Da, s-a confirmat cea ce am stiut cu totii.
  Problema e ca mass media romaneasca acum tace malc, toate lumea da din zor de burete sa stearga urmele mizeriei.
  Din cate am inteles, s-a convenit sa se faca prospectiuni arheologice sub crucile de beton. OK.
  Dar, tu, ONCE sa conditionezi treaba asta de prospectiuni pe intreaga suparfata a cimitirului, acolo unde se stie sigur identitatea celor inmormantati, mi se pare strigator la cer.
  Adica sa rascolesti, sa distrugi tot cimitirul, mi se pare o razbunare primitiva, o josnicie cum nu se mai poate.
  Ar fi bine ca in toamna sa mearga si atasatii militari straini in cimitir sa se convinga cum a devenit Romania raiul minoritatilor etnice.
  Din fericire, incep sa apara si numele huliganilor dinamovisti care sub indrumarea directa a col. jandarm Cucos & Co. au devastat si profanat cimitirul.
  Mare e gradina zoologica mioritica: ce neam, ce tara!

  • hans says:

   daca nu scriati si ultima propozitie, erati mai credibil.
   pe fond va dau dreptate. presa romaneasca tace de te dor urechile. iar conditia(!) nici macar propunerea ONCE de a sapa in tot cimitirul e jignitoare, fiind pe langa subiectul disputei – si e clar o noua schema grobiana de a mentine subiectul intr-un continuu suspans resp. de a determina partea ungara sa NU insiste pe sapaturi sub crucile de beton tocmai ca sa nu vina partea romana cu sapaturi inutile in restul cimitirului.

   vedem ultimele(?) zvacniri ale (post)ceausismului, reconectat la legionarism.

   • Terente says:

    D-le Hans,
    in cazul in care considerati ca ultima propozitie/sau postarea anterioara este una calomnioasa, nelalocul ei in spatiul public sau strica nivelul acestui site, va rog sa-l stergeti, din partea mea nu este nicio problema.
    (Eu imi asum aceasta constatare, nitel mai acida, pentru ca mai nimeni din societatea majoritara nu s-a scandalizat de comportamentul autoritatilor. Dimpotriva, in spatiul public, si nu numai, toata lumea injura si dau vina numai pe unguri, jubiland intr-un fel sau altul pentru felul cum le-au aplicat corectia necesara, citez: “b……or”.)
    Cu stima.

   • gata cu minciunile says:

    Domnule Hans, este usor sa dati verdict asupra unei propozitii care reflecta nesfarsita calomniere si jignire la care sunt supusi maghiarii, si minciunile, purtarea de tip bantustan a statului roman fata de maghiari.
    Zi de zi, ora de ora, suntem atacati, si statul face propaganda si atatare impotriva noastra, inventand minciuni peste minciuni, acuzand fara oprire comunitatea maghiara, creind ura in romani.
    Va intreb: nu avem nici dreptul sa ne suparam? Nici macar atata drept uman nu avem in tara asta?
    Asa cum a fost atacat Kelemen Hunor fiindca a declarat ca cele intamplate in Valea Uzului, si reactia statului roman, reflecta foarte bine tara asta. Si cum a fost atacat, injurat, trimis in Ungaria de politicieni, mass media, si prin asta si cetatenii indusi in eroare?
    Aceasta campanie continua imi aminteste de anii 30 a fascismului si nazismului.
    Deci noi putem fi calomniati, furati, talhariti, batuti, injurati, amenintati zi de zi, ora de ora, dar noi nu avem dreptul sa spunem nicio vorba mai putin gandita, ca reactie la aceasta campanie de teroare?

 2. Serban says:

  Cum s-a confirmat? Cum a devenit “oficial”? Pentru ca a zis asta un maghiar din Ungaria? Pe bune? Eu habar nu am care e adevarul, dar daca partea romana zice ca A si partea maghiara zice ca B, cat de nesimtit sa fii sa zici ca B e adevarul absolut, fara nici un alt argument decat ca a zis Vilmos Kovacs.

 3. Andrw says:

  cand e vorba de o tema gingase politicul si massmedia tace,pana nascocesc alte matanii in sensul desinformarii si inducerii in eroare a lumii,asta e practica seculara in privin:ta ardealului a magharilor secui din romania.IDEOLOGIA lui Bretianu: sa distrugem tot din fasa ce e legat de trecutul istoric al maghiarilor.De a maturat sub pres istoria de o mie de ani a magharimii,distrugerea din radacini economic,militar,cultural si lingvistic tot ce e maghiar.”declaratia din 20 iunie 1920″,pt.cei care nu stiu…….

  • Terente says:

   Declaratia de care vorbiti a fost data la data de 1 iunie 1920.

  • hans says:

   exista acel document undeva?

  • Valer says:

   Fals: ONCE a adus probe ca peste 19 morminte ale ostașilor romani s-au pus cruci de soldați unguri. Totuși partea maghiara a cerut săpături doar sub crucile de beton, refuzând sa se facă săpături și sub crucile amplasate ilegal de partea maghiara. După care Hans vine cu titluri bombastice. Dl Hedrich va dau un sfat: stick to the facts, altfel nu arătați decât ca nu sunteți nici obiectiv și nici echilibrat.

 4. Ion A. says:

  in 1917 au fosat inmormantati acolo doar unguri, dar apoi au fost adusi si militari morti din alte 5 armate, inclusiv romani; ca atare, corect este sa spunem “in acel cimitir sunt SI maghiari, nu DOAR maghiari”

  • Aioanei says:

   Nimeni n-a zis ca nu sunt si altii inmormantati acolo, e vorba de un cimitir militar austro-ungar, unde au fost inmormantati germani si rusi.
   Mai putin romani, unul singur are o cruce identica cu ceilalti si este cinstit la fel ca si ceilalti.

  • hans says:

   nimeni nu a afirmat ca acolo ar fi fdoar maghiari, ci preponderent soldati ai ungariei (multietnici) cat si soldati rusi, germani, romani, cei romani fiind din 1944.

   doar ca articolul de fata este despre alt subieect, anume minciunile in lant propagate de autoritatile romanesti, incriminatoare la adresa maghiarilor.

   cu stima

  • Valer says:

   Aveți dreptate. Hans omite sa informeze ca 19 morminte ale romanilor au fost profanate de către comuna Sanmartin. Acest lucru a fost demonstrat de către ONCE. Și acesta e motivul pentru care ONCE cere săpături și in alte locuri din cimitir, însă partea maghiara vrea săpături doar sub crucile amplasate de comuna Darnanesti.

   • Terente says:

    @valer, Dl. Hans a informat corect, spre deosebire de altii.
    Iar cea ce minte (din nou) ONCE nu are absolut nicio relevanta. 🙂
    Va ambalati dijiaba.

   • Gata cu minciunile says:

    Este clar ca acolo au fost inmormantati soldati ai Ungariei. Documentele arata acest lucru.
    Daca Romania, in anii 20, a pus morminte romanesti peste mormintele maghiare din 1917, asta se numeste furt de morminte, si este ilegal.
    Cei care vorbesc despre morminte romanesti aflate deasupra mormintelor maghiare, vor sa legalizeze furtul de morminte, si desacralizarea autoritatilor romani din 1926-1928. Deci argumentele cu care vine statul roman astazi, pentru a argumenta pogromul de acum o luna din Valea Uzului, se bazeaza pe un alt pogrom de-al sau din anii 1926-1928: cel al mormintelor soldatilor maghiari, facut atunci de un stat roman de aceasi teapa cu cel de azi: un stat hraparet, care nici macar pentru morti nu are respect, care face o politica de confiscare si asimilare fortata atat deasupra solului, cat si sub el.
    Deci statul roman, pentru a argumenta o faradelege facuta acum, se apara, scotand in fata tuturora o faradelege de a sa,de mult uitata, de acum 100 de ani.
    La asta se spune proverbul: Daca taceai, filosof ramaneai.

 5. Dorel says:

  Astazi Kelemen Hunor a reclamat premierului Dancila faptul ca, crucea de beton din cimitir aa primit autorizatie de monument de la Ministerul Culturii. Kelemen a reclamat si faptul ca, crucea ortodoxa amplasata in cimitir este un simbol legionar.
  Peemierul a promis ca se va ocupa de caz: altfel zis, nu se va intampla nimic.

 6. Gata cu minciunile says:

  Ieri am trecut cu masina prin valea Prahovei, si am gasit 4 cimitire de soldati in zona. M-am oprit la fiecare si m-am uitat mormintele cui sunt puse acolo?
  IN TOATE CIMITIRELE SUNT INMORMANTATI DOAR ROMANI! unde sunt mormintele soldatilor dusmani? Nu au murit acolo soldati ai vreunei alte tari? Cu cine s-au luptata soldatii romani acolo, daca nu cu soldati? Cu ursii? Normal ca nu. Atunci unde sunt acei soldati dusmani morti? Sau soldatii romani au fost atat de slabi ca nu au reusit sa omoare niciun dusman, pe cand ei au umplut 4 cimitire?
  Nu cred asta. Acolo, sub pamant, sigur sunt sute de soldati maghiari, si poate si nemti, insa Romania nu si-a facut datoria, la care o obligau acordurile cu Ungaria si alte state, nefacand soldatilor maghiari si germani morminte si cimitire.
  In loc sa se apuce, macar azi, sa faca acele morminte si cimitire, fura si confisca putinele morminte si cimitire maghiare, care exista in Romania.

Counter created by lite 1.4