Deputatul Bogdan Diaconu (P.R.U.): Inscriptiile bilingve (romano-maghiare) sunt legale

Deputatul Bogdan Diaconu, cunoscut pentru luarile sale de pozitie manipulatorii si instigatoare, de ex. impotriva etnicilor maghiari din Romania, a depus in 2015, conform propriilor declaratii, un proiect de lege pentru “interzicerea limbii maghiare in institutiile din Romania“.

Lasand la o parte faptul ridicol de discriminatoriu ca aparent doar limba maghiara trebuie exclusa in opinia lui BD, nu si alte limbi ale populatiilor “minoritare” in Romania, lasand la o parte ca limbile “minoritare” NU sunt considerate limbi oficiale si sunt folosite destul de rar sau deloc in administratie (ca limba de comunicare, neoficiala), domnul politician Diaconu se scandalizeaza pentru ceva ce el insusi admite ca este …LEGAL.

Pentru a demonstra asta, imi permit sa redau un schimb de mesaje private pe FB pe care l-am purtat cu el, in august/septembrie 2015, pe aceasta tema. Fiind vorba de o conversatie pe un subiect de interes public, fara elemente de natura privata, consider ca se justifica publicarea respectivului dialog – sau sa-i spunem mai degraba monolog in paralel – cu atat mai mult cu cat acest politician (indragit pe FB si de numerosi prieteni FB de-ai mei!) a trecut la infiintarea de grupari paramilitare, interzise prin lege, cu care intelege sa-si promoveze ideologia si interesele.

Schimbul de mesaje dintre mine si BD trata doua subiecte:
1. Faptul ca BD manipulase la modul grosolan opinia publica, postand in acea perioada o fotografie a unei masini a politiei locale din Odorheiu Secuiesc, inscriptionata, conform lui BD, exclusiv in limba maghiara, afirmand prin aceasta ca limba romana ar fi practic exclusa/interzisa in acel oras resp. in acele zone. Manipularea a fost insa expusa in cel mai scurt timp prin fotografii ce demonstrau ca pe celelalte laturi masina politiei locale era inscriptionata in limba romana sau in romana si maghiara.
2. Faptul ca BD se scandalizase pe FB din cauza unor placute (bilingve) ale unor judecatorii/tribunale din jud. Harghita, despre care sustinea ca ar fi inscriptionate doar in maghiara(!) si ca prin aceasta limba romana ar fi mai mult sau mai putin interzisa in acel judet.

Tinand cont de acest “istoric” veti intelege si motivul postarii discutiei mele cu BD: Dupa cum veti observa mai jos, politicianul recunoaste ca utilizarea limbii maghiare, pe langa limba romana, este perfect legala in inscriptiile oficiale. Si atunci se pune intrebarea fireasca: De ce minte si manipuleaza opinia publica cu premeditare si insistenta? De ce instiga in acest fel la ura impotriva unui grup etnic precum maghiarii?

In mod cert, multi romani de buna credinta considera problema urii interetnice “de laborator”, produsa industrial si aruncata pe piata in stil profesionist-mercantil de persoane ca BD si altii asemenea lui, ca pe o problema reala – doar ca ramane o problema destul de abstracta, vaga, indepartata, ambigua, situata undeva intr-un spatiu geografic relativ indepartat; o problema care priveste grupuri despre care NU s-a invatat la scoala aproape nimic POZITIV, in schimb ele sunt prezentate deseori in massmedia in context negativ, de pericol la adresa romanilor samd.

Pentru maghiarii (si nu numai) care sunt obiectul acestei uri cuasi-istorice, generate in ultimele decenii chiar de catre statul roman resp. de catre functionari publici sau prsoane apropiate structurilor statale, problema este una reala si cu impact negativ asupra vietii lor personale si asupra perspectivelor de viitor ale maghiarilor din Romania per ansamblu. Imaginati-va doar ca ati face parte din comunitatea romanilor din Ungaria si ca politicieni maghiari ar instiga in mod continuu impotriva dvs. – facand uz de cele mai grosolane manipulari, stiind ca vor fi aplaudati de un numar mare de conationali…

De aceea, tacerea nu este nicidecum o solutie (cu atat mai putin o solutie “de bun simt”), iar amanarea unor aspiratii legitime si legale, precum implementarea legislatiei nationale si internationale privind asazisele “minoritati nationale”, pe motiv ca in Romania exista probleme “mai importante” sau ca “nu e inca momentul potrivit” este o iluzie si o autoamagire resp. o minciuna colectiva. Haideti deci sa vorbim, argumentat si rational, despre probleme reale ce trebuie si pot fi rezolvate prin CIVISM, la fel ca atatea alte probleme reale ce apar intr-o societate europeana de secoolul XXI.

……………………………….

(SUBLINIERILE IMI APARTIN)

30.08.2015 02:25

HANS HEDRICH
buna seara, imi permit sa va trimit acest mesaj si pe privat. (…) sunt deschis pentru un schimb de argumente rationale cu dvs.

stimate ‘domn’ diaconu!

01. se pare ca insistati sa va ‘stricati’ karma bine de tot – cu mincunile astea premeditate si sistematice! masina in cauza e inscriptionata preponderent in romana si in plus si in maghiara – limba populatiei autohtone din secuime! n-o sa credeti, dar conform dreptului international si a practicilor din tari cu un oaresce democratie, intr-o regiune multietnica TOATE grupurile ce-ao locuiesc, sunt AUTOHTONE – asa si secuii in secuime!

02. pana si in romania care se autodefineste, in paralel cu realitatile pe teren, stat NATIONAL, inscriptiile bilingve sunt perfect legale si in plus sunt prevazute in tratatele internationale pe care RO le-a semnat – si pe care insista sa NU le prea aplice…

03. nu in ultumul rand, romanii le-au primis, la 1 decembrie 1918, nationalitatilor din ardeal folosirea propriei limbi in administratie – promisiune de care inca NU s-au onorat nici dupa 95 de ani! dc intr-adevar cautati adevarul si va scandalizeaza nationalismul (oricarui grup), atunci sigur ati dedica ample articole si acestui subiect – sau altuia, mai de actualitate: (de ex.) elitele etnic romanesti din harghita, dl. sef IPJ MOLDOVAN, e un fost tortionar comunist, iar mircea dusa, cel care mozoleste drapele cu fiecare ocazie, e un notoriu hotz de lemne – si cam atat.

04. ironia sortii este ca de regula romanii neardeleni sunt cei care instiga cel mai des la ura impotriva maghiarilor – ultimul mare grup etnic care inca nu a parasit ardealul, in urma politicii nationaliste romanesti. se pare ca si dvs. visati la epurarea etnica a ardealului precum defunctul ceausescu sau etno-infractorii precum funar si vadim…

05. iar punctul pe i: autohtonii dintr-o tara au dreptul la autodeterminare interna – asta o spun tratatele internationale si interpretarile acestora de catre specialistii in drept international. cu alte cuvinte: au dreptul sa hotarasca in ce forma doresc sa se organizeze si sa traiasca la ei acasa, indiferent de componenta etncia a acelei tari.

06. in concluzie sunteti pe total contrasens cu realitatea din ardeal si cea la scara internationala – si ati merita o plangere penala pentru instigarea la violenta si ura intre etnii!

07. ardealul e un microcosm european si exista de circa 1000 de ani sub acest nume – adica cu vreo 850 de ani inainte sa apara numele de romania… (asta) sa ne dea de gandit – daca avem cu ce… cine atenteaza la identitatea ardealului, acela atenteaza la identitatea si la valorile europene! dvs. pareti sa fiti chiar mandru de acest destructivism in care va complaceti – destructivism de natura penala, repet!
cautati in constitutia romaniei articolul privind dreptul la identitate – si cautati si carta limbilor regionale si minoritare pe care romania a semnat-o. cititi eventual si raportul guvernului SUA sau chiar si a ONG-ului ACTIVEWATCH despre cum incalca nationalimul institutionalizat din RO acele tratate pe care RO le semnase…

08. ma tem ca ultranationalistii deghizati in ‘eroi’, ca dvs. vor duce romania de rapa!
hans hedrich’ politolog din ardeal = erdely = siebenbuergen = europa

30.08.2015 13:53
BOGDAN DIACONU

foarte frumos despre altii, ati uitat de drepturile românilor, nu am timp sa va insir aici cum sunt ele incalcate

30.08.2015 15:12
HANS HEDRICH

Va multumesc pt raspuns. Trebuie respectate drepturile oricui, evident – desigur si cele ale romanilor! In caz ca sunt incalcate, (sa fie) facute sesizari si sanctionate. Aspect important: Institutiile cheie din Secuime sunt conduse si dominate de etnici romani (SRI, Armata, Prefectura, Politie, Jandarmerie, regii nationale…). In concluzie, dc drepturile romanilor in Secuime sint/ar fi incalcate, atunci in mod evident din cauza neimplicarii acelor institutii…
Cu stima, Hans Hedrich

30.08.2015 16:19
BOGDAN DIACONU

si eu va multumesc pt dialogul civilizat, nu ma pot lauda ca altii care nu sunt de acord cu mine au aceeasi atitudine…

01.09.2015 17:13
HANS HEDRICH

buna ziua, ma faceti sa revin… domnule diaconu, pe personal mi-ati dat (implicit) dreptate ca e perfect legal ca se folosesc inscriptii bilingve si am apreciat ambii dialogul rational si civilizat pe care l-am purtat. mi-ati dat implicit dreptate ca masina politiei locale din odorhei era inscriptionata IN AFARA DE ROMANA si in maghiara – si nu doar in maghiara, cum ati insinuat dvs. in cazul de fata e si mai evident: pe placuta tribunalului scrie cu litere ‘discriminatoriu'(?) de mare IN ROMANA, despre ce institutie e vorba – si cu litere mici si timide apare si inscriptia in limba bastinasilor secui. iar dvs. va scandalizati in public de acest lucru normal si legal, sau pretindeti macar, in timp ce, pe privat imi dati dreptate ca acuzatiile dvs. sunt nefondate… nu mai inteleg nimic.
PS: daca pana si institutia justitiei afiseaza placute bilingve – deci o institutie centrala/deconcentrata (dominata de etnici romani), e evident ca e PERFECT LEGAL – sau credeti ca insasi justitia ar face un gest evident de ilegalitate?
o zi buna

BOGDAN DIACONU

e simplu, acum e legal cu placutele bilingve, eu am depus ieri o lege prin care sa interzicem acest lucru, asadar sa devina ilegal pentru a proteja limba română de lucrurile care se întâmplă în anumite zone

01.09.2015 19:32
HANS HEDRICH

am inteles. doar ca acea lege, dc ar fi votata si promulgata, ar fi in contradictie cu diverse tratate si carte internationale/europene, semnate si ratificate de romania – deci ar intra pe contrasens cu constitutia tarii (care prevede si ea diverse drepturi lingvistice precum si dreptul la identitate). deci ar trebui sa cereti si revizuirea constitutiei cat si retragerea romaniei din tratatele semnate – inclusiv tratatul de buna vecinatate cu ungaria, unde exista prevederi privind interdictia de a modifica componenta etnodemografica a zonelor locuite de maghiari – lucru esential pt ca un grup etnic sa ramana in viata.

acel tratat cu ungaria sta chiar la baza aderarii romaniei la NATO – si, nu in ultimul rand, este tratatul prin care ungaria recunoaste granita de vest a romaniei (care trece printr-o regiune unde romanii au fost dintotdeauna minoritari, pana la 1918 – deci nu e o granita dupa principii etnice sau de unitati administrativ-teritoriale ci strict geopolitice, dupa cum se stie (infrastructura de cale ferata samd. ce leaga baia mare de oradea, arad si timisoara – revenind romaniei, cu toate ca romanii au fost dintotdeauna minoritari in acele orase, pana la 1918/20)

…in concluzie, pentru ca proiectul dvs. de lege sa devina lege aplicabila, ar trebui sa scoateti romania din mai toate structurile europene si euroatlantice la care a aderat dupa 1989 – si in plus ar trebui sa desfiintati tratatul de vecinatate cu ungaria, deci sa renuntati la garantarea granitei de vest a romaniei de catre ungaria. deci asta-i pretul inflamarii dvs. pentru faptul ca bastinasii din secuime se folosesc, pe langa limba romana si de limba maghiara, autohtona in acea regiune…
de aceea cred ca riscati sa fiti atacat vehement chiar de catre nationalistii si patriotii romani!
toate cele bune!

bd-hr1
Postare cu masina politiei locale din Odorhei, inscriptionata aparent doar in limba maghiara. SURSA: pagina FB a lui Bogdan Diaconu

hradev
Adevarul din spatele minciunii lui Bogdan Diaconu… SURSA: Adevarul.ro

Posted by at 05/02/2016
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Politik & Wirtschaft, and tagged with:

3 Responses to Deputatul Bogdan Diaconu (P.R.U.): Inscriptiile bilingve (romano-maghiare) sunt legale

 1. Brandon Sukys says:

  This whole thing is ridiculous. You have to accept that a big part of Transylvania is Hungarian. It is unreasonable to ask for forbidding ones native language if a big part of the population is Hungarian.
  This mentality is keeping Romania at bay and that’s why you people can’t progress and developed…. Because of this type of thinking.
  Look at Belgium people , Dutch and French sings everywhere, even the subtitles in the cinema are bilingual, not talking about all the English singes as well.
  Hatered will lead nowhere…try getting along for once !!!

  • hans says:

   thank you! indeed belgium or switzerland provide good examples of how to manage a complex, democratic multilingual society!
   concerning romania: it should put in practice and make part of its own identity the international treaties signed already 10-20 years ago.

 2. gata cu minciunile says:

  O discutie intr-o emisiune din Ungaria despre lipsa de reactie la hotararile discriminative ale “justitiei” romane care a incalcat dreptul de folosire a limbii maghiare (hotararile judecatoresti definitive impotriva inscriptiilor “Községháza” – Casa satului din satele secuiesti, dispunand indepartarea acestora – cazuri initiate de celebrul Dan Tanasa…), din partea diplomatiei maghiare si a partidelor si organizatiilor civile si culturale maghiare din Transilvania: http://www.echotv.hu/video/110542/20160206_Toresvonalak. Da, da de gandit ca incalcarea acestor drepturi fundamentale europene, si a hotararilor Acordului Bilateral cu Ungaria, nu il face pe nimeni sa atraga atentia Consiliului Europei sau Tribunalului de la Strassbourg, ca Romania in legatura cu incalca flagranta a acestor drepturi, pe care ea insasi le-a semnat si s-a angajat sa le respecte. Unul dintre interlocutori chiar spune ca Uniunea Europeana nu este interesata de respectarea drepturilor nationalitatilor din Europa, fiindca de multe ori a respins astfel de cereri adresate ei de catre reprezentantii minoritatii maghiare de pe teritoriul Romaniei sau Slovaciei.

Counter created by lite 1.4