De la sapaturi arheologice la razboaie ideologice la crime impotriva umanitatii

RO: Ce (nu) dovedesc descoperirile arheologice si in ce scopuri perverse pot fi ele instrumentate in societati multietnice?
DE: Was beweisen archaeologische Entdeckungen (nicht) und zu welchen Zwecken koennen sie in multiethnischen Gesellschaften missbraucht werden?
EN: What do archaeological findings actually (not) prove and what can they be abused for in multiethnic societies?

………………………….

Pentru ca tot ne gasim in mijlocul unui vartej de evenimente si contexte istorice, repostez un filmulet deosebit de interesant, din 1942, gasit pe FB, despre descoperirea mormantului unui calaret presupus maghiar din perioada stabilirii triburilor unguresti in Ungaria si Transilvania de azi. Este un reportaj “video” tipic pentru acea perioada, destinata emisiunilor de stiri (si propaganda) difuzate in cinematografe inainte de proiectia filmelor.

Fragment din comentariu: ‘Noiembrie 1942. Cluj, pe strada Zapolya. In urma unor sapaturi s-au adus la lumina zilei ramasitele unui ostas maghiar, impreuna cu armamentul complet si ramasitele calului sau de lupta. Vestigiile valoroase au fost trimise cu escortă militară decorată la Muzeului Ardelean. (…) Aceasta descoperire dovedeste din nou locuirea continua, de peste 1000 de ani, a maghiarilor, pe teritoriul Clujului…” (Traducere preluata partial de pe FB).


PONTURI: Observati cum se schimba tonul comentariului in ultima fraza, cand ‘speaker’-ul face legatura (obligatorie) dintre trecut si prezent! Observati muzica militara, triumfalista care acompaniaza intreg filmul. Observati si pavajul degradat din incinta muzeului unde au fost duse obiectele descoperite. (Asta apropo de alocarea resurselor in regimurile dictatoriale/ideologizate… 😉 )

Mesajul si scopul principal al filmului este justificarea apartenentei ‘Kolozsvar-ului’  (si a Ardealului de nord) la Ungaria, dupa Arbitrajul de la Viena, din 1940, deoarece mormantul calaretului ungur ar dovedi o continuitate de 1000+ de ani de locuire maghiara in regiune samd. Cunoastem acest tip de discurs codat si in varianta de 2050 de ani – cu Burebista/Decebal si Traian in rolurile principale. Justificarile pe baza de discurs istoriografic NU se rezuma insa doar la apartenenta teritoriala a unei regiuni (de regula multietnice, -confesionale) ci tintesc, mai ales, politicile actuale fata de “restul” populatiei, de alta etnie/confesiune religioasa decat “natiunea de stat”. Altfel spus: dezgropand morti, ruine, cioburi samd. ii punem la punct pe “ceilalti”, atribuindu-le in spectacolul istoriei de zi cu zi rolul de statisti sau, in cel mai bun caz, de personaje secundare, subordonate personajelor principale…

Astfel, nu e de mirare ca in anii 90 ai secolului trecut, in Clujul funariot se sapa de zor in apropierea statuii lui Matyas bacsi, doar doar s-or gasi suficiente vestigii de continuitate multimilenara daco-romano-romaneasca pentru a-l indeparta eventual din spatiul public pe respectivul calaret maghiar (aparent de etnie destul de corcita, “maghiaromana”). Rezultatul sapaturilor este acea vitrina subterana din Piata Unirii/Matyas in care au fost expuse resturile unor ziduri antice astfel incat sa-i incurce, la modul figurat pe maghiari atunci cand cer tablite bilingve/trilingve in capitala transilvana. Si pentru a-i impiedica, la propriu, pe romani, maghiari samd. atunci cand se aduna la un protest anti-RMGC sau la proiectiile TIFF in aer liber.

castru1
Sursa foto: Wikimedia Commons

piata-unirii_cristi-m
Sursa foto: www.emilboc.ro

Ghinionul propagandistilor nationalisti (de toate natiile) cu diplome de istorici sau arheologi este acela ca ideologia autohtonismului exclusivist pe care acestia a construiesc cu oase rupte si cioburi sparte, este lipsita de temei juridic. Niciodata si nicaieri in istorie nu au existat si nu exista principii/norme de drept comun, administrativ sau international care ar sustine acest concept politic(!) aparut in Europa sec. XVIII-XIX in cursul destructurarii monarhiilor si imperiilor ereditare si multietnice. De aceea, cei care sapa in “glia strabuna (si sfanta)” cu scopul implicit/explicit al marginalizarii, discriminarii si exproprierii ‘celuilalt’, defapt construiesc castele de fildes suspendate in nori – care, paradoxal, chiar ‘plutesc’ o vreme deasupra capetelor noastre. Si care vor pica – ne invata asta chiar desenele animate – exact in momentul in care cel care pluteste deasupra unei prapastii isi da seama ca e …in aer.

Efectul secundar al “arheologiei politice” in regimurile dictatoriale, autoritare resp. in perioadele de conflicte este acela ca se instrumenteaza de catre regim pentru a distrage atentia de la problemele prezentului – si de la eventuale ilegalitati flagrante, abuzuri sau chiar crime comise de propriul stat si in numele propriei natiuni. Astfel, in Ungaria lui Horthy, nu cred ca se proiectau la cinema stiri despre masacrele comise de armata(?) ungara la Ip, Traznea si Moisei impotriva unor civili romani – si cu atat mai putin despre crimele de razboi comise, intre anii 1941-42, de diverse divizii de infanterie maghiare in campaniile de combatere a partizanilor din Ucraina. Astfel, in epoca in care la Cluj se dezgropa si era plimbat prin oras un fost razboinic maghiar, in Ucraina erau bagati in morminte 25.000-30.000 de civili slavi – si cateva sute de soldati maghiari…

Evident ca cele de mai sus se aplica, in acea perioada, si pentru crimele altor regimuri si armate “prietene” si vecine (de ex. armata romana in Odesa, crimele Wehrmacht-ului pe frontul de est) cat si pentru cele comise de trupele sovietice si de regimul stalinist pe care l-au importat in Ungaria, Romania, Basarabia samd. dupa cucerire. Si, facand un salt in timp, ajungem rapid in Iugoslavia descompusa a anilor 90 si la atrocitatile prea bine cunoscute, comise in baza aceluasi tip de discurs istoricist, codat politic. Asadar, in perioade de criza si de conflict, drumul de la sapaturile arheologice la razboaiele ideologice si de la razboaiele ideologice la crimele impotriva umanitatii este unul cat se poate de scurt.

Lucrarea stiintifica  de mai jos (in limba germana) despre crimele de razboi comise de armata maghiara il are ca autor pe reputatul istoric maghiar Krisztian Ungvary si se numeste: “Forte de ocupatie maghiare in Ucraina, 1941-1942”.
LINK: Ungarische Besatzungskraefte in der Ukraine 1941–1942.
(Voi scrie un articol separat despre aceasta lucrare care a starnit valuri in Ungaria, in urma cu aprox. 10 ani.)

Posted by at 26/07/2014
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft, Wissenschaft & Forschung, and tagged with: , , , , ,

6 Responses to De la sapaturi arheologice la razboaie ideologice la crime impotriva umanitatii

 1. Csilla Boer says:

  egyszer nezz utanna hogy miert voltak Eszak-Erdelyben osszetuzesek a magyar hadsereg es egyes helybeliek kozott -majd ha mindent elolvastal akkor rajossz hogy tevedtel! mert azoknak volt egy kirobbanto oka! azok nem csak ”ugy” tortentek! te kiragadsz egyes esemenyeket aztan azokat ugy manipulalod ahogyan akarod! ugyhogy Horthynak nem kellett kendozni a dolgokat!ez az allitasod hamis! te sok mindent kene tudjal errol a temarol hogy velemenyt mondhass rola!

  • hans says:

   jo estet,

   legyen szives, irja meg on, hogy mi volt az oka azoknak a gyilkossagoknak maramarosban! kulonben, a cikkemben nem ezek allnak a kozpontban, hanem tobbek kozott a magyar hadsereg altal elkovetett nagymerteku gyilkossagok es haborus bunok ukrajnaban. azon kivul, allitasaim a tortenelemrol/regeszetrol es ennek szereperol a politikaban indirekt modon nagyon elonyos helyzetbe teszik az erdelyi magyar lakossagot.

   udv

 2. Csilla Boer says:

  par pelda az 1940-es bevonulas alkalmaval tortent incidensekrol :

  Bihardioszegen a roman hadsereg belelott a bekes magyar tomegbe -egy meghalt-a temetesen reszt vett egy par magyar katona is – a temetes utan ezek visszafordultak az alakulatukhoz -mikor ezt az a bizonyos Dumitru Lazea (Arges-bol szarmazott -aki reszeg volt a szemtanuk szerint ) megtudta garazdalkodni kezdett a faluban embereket hurcolt ki a hazakbol hogy nyilvanosan agyonlovi oket -a helybeliek a magyar katonak utan futtak hogy tudassak beluk hogy ez mit csinal a faluban es mikor az elso magyar katonakat meglatta sortuzet rendelt amiben o is megsebesult ,a romanok ott hagytak halottaikat es elfuttak -Lazea zsebeben 100 ezer lejt talaltak es egy listat a helybeli vagyonos emberekrol amelyeket o ”latogatta” eleg surun es kirabolta oket ;a magyar hadsereg ellatta a roman tiszt sebeit es megvedte attol hogy a helybeliek meglincseljek -amit o bizony meg is erdemelt volna azokert amiket a kornyeken vegbevitt+az elhunyt roman katonaknak gondoskodtak az eltemetesen -Debrecenbe atcsempesztek korhazba mivel Varad fele nem vihettek mert ott meg allomasoztak roman katonak -sajnos 5-en meghalt es katonai tiszteletadas mellett temettek el-kesobb exhumaltak es athoztak ide -siremleket alitottak neki de arrol egy szot sem szolnak hogy Debrecembe csempeszte at a magyar hadsereg hogy probaljak megmenteni az eletet

  ..de terjunk ra az altalad emlitett Ipp es Ordogfalva helyekre -mert azokat hozod te fel indokul-es itt nem hagyhatunk ki egy nagyon fontos reszletet -mert nem eleg csak ugy egy bizonyos reszletet kiemelni es azt kommentalni -hanem az egeszet kell elemezni-mivel az egesz tobb reszetbol tevodik ossze ! es az egyik reszlet ez -Eszak-Erdely visszavetele egy kidolgozott terv alapjan kellett volna megtortenjen amelyre a roman fel alairasat adta -az egyik reszlet ez volt -a roman fel valalja hogy begyujti a fegyvereket a civilektol azert hogy a magyar hadsereg incidens mentesen tudjon elorehaladni ,a magyar hadseregnek szigoru parancs volt adva hogy fegyvert ne hasznaljon a civil lakosaggal szembe …errefel a szilagysag kornyeken -amely tudva volt hogy Maniu ”feszke” a roman lakosagot jol felfegyvereztek! -pont a forditottjat csinaltak mind amit alairtak -es ennek tobb oka s volt :1) alkalmat adott a roman civileknek hogy ugy garazdalkodjanak ahogy ok akarnak a magyarokkal szemben addig amig a magyar hadsereg megerkezik-amit meg is tettek -azelott valo nap magyar emberek estek aldozatul 2) lehetoseget adtak incidensek kialakulasara mikor a magyar hadsereg odaer ;3) kellettek megtorlasok-amelyek tudot dolog hogy aldozatokkal jarnak hogy aztan legyen amit mondjanak -ugy ahogy manapsag is teszik -tehat azt a taktikat alkalmaztak hogy ” a verekedes ugy kezdodott hogy a komam visszautott ” ..az Ipp nevu faluban a bekesen elonyomulo magyar hadsereget granatok fogadtak amelyek egy par magyar katonat megoltek ,Ordogfalvan meg az ortodox templom tornyabol tuzet zuditottak a magyar hadseregre (tobbek kozott a pap leanya volt az egyik ) a magyar katonak meg visszalottek es igy alakult ki az az incidens -es itt a mostani szemtanuk ugy hazudnak mind festos -mert az egyik azt mondja hogy o a mezon volt (ha a magyar hadsereg olyan felemletesen viselkedett akkor o hogy vonult ki bekesen dolgozni a mezore ? ) es latta hogy a templom eg es a magyar katonak lovoldoznek -de hogy miert lovoldoztek azt nem mondja ..masik szemtanu -aki konnyes szemmel mondja el hogy a magyar hadsereg gyermekeket gyilkolt le es azelott mondja hogy o is gyermek leven nezte az utrol hogyan vonul be a magyar hadsereg -hat akkor itt mirol beszelunk ? miert gyilkolt a magyar hadsereg csak este es napkozben nem? annak volt egy nyomos oka! masik -azt allitja hogy a csaladjat ejszaka kivittek az udvarra ,foldre fektettek es kozelrol 2 rend lovest adtak le az egesz csaladra -amelyikbol pont o maradott meg elve! hat kerem szepen letezik hogy valaki 2 sortuz utan meg eletbe maradjon ? hat ha ez nem hazugsag akkor mi? ..ami pedig az ejszakai raziat illeti a faluban – az azert volt mert a haluban sok helyen fegyvert rejtegettek -a magyar hadsereg pedig azt kereste es nem azert ment hazrol -hazra hogy csak ugy a roman lakosagot lemeszarolja ! nagyon sajnos hogyha a visszavonulo romanok fel nem fegyverzik a civil lakosagot akkor ezek nem tortentek volna meg ! felbujtattak oket ,ok elmentek es ezeket itthagytak egy nagy sz@#$$ban!ezert voltak azok a megtorlasok -megtorlasok amelyeket el lehetett volna kerulni! csak ahhoz mind a ket fel kellet volna tegyen rola! nem csak az egyik!

 3. Csilla Boer says:

  ja ,meg csak azt felejtettem el hogy az a bizonyos szemely aki valalta hogy atcsempeszi a roman tisztet a hatarvonalon Debrecembe egy zsido volt ,aki a szemtanuk szerint miutan a szekerebe tette a sebesultet ugy indult el hogy egyet utott a lora ,egyet utott hatul a szekerben levo sebesultre es minden goborbe belehajtott -talan csak o tudja hogy miert .ennyi!

Counter created by lite 1.4