Dan Tănasă minte și se dă singur de gol: NU există discriminare a românilor în Secuime

 

 

Minciuna are picioare scurte – chiar si in Romania, unde, in materie de minoritati etnice, productia de fabulatii si intoxicari e la cote impresionante. Iata ca insasi samanul, pardon, sarlatanul instigarii maghiarofobe, Dan Tanasa, s-a incurcat in itele propriilor inventii si contorsionisme cerebrale, atunci cand a expus aparentele puncte slabe ale ultimului raport de monitorizare al Consiliului Europei privind rasismul si intoleranta in Romania. Mai precis, in 2014, C.E. publicase ultimul sau raport “ECRI” (European Commission against Racism and Intolerance) pentru respectiva perioada de monitorizare. In raport se fac o serie de mentiuni critice privind atitudini ostile si discriminatorii fata de diverse grupuri vulnerabile, precum romii, maghiarii, evreii. (Vezi raport ECRI 2014 aici>>>)

In mod (deloc) surprinzator, intr-un articol “EXCLUSIV”, DT, in loc sa reflecteze asupra continuturilor cat se poate de fondate si critice la adresa nationalismului romanesc, al carui promotor asumat este chiar domnia sa, se arunca intr-o serie de afirmatii polemice spre ridicole, acuzand C.E. ca “incita maghiarii la secesionism etnic”. Da, ati cititi bine! In universul lui Dan Tanasa, onorabilul Consiliu al Europei, cel care acceptase, in 1993, cu generozitate, Romania iliesciana-funariota in randul tarilor membre, incita in mod oficial la dezmembrarea tarii! Poanta poantelor vine insa spre finalul articolului sau cand arunca in discutie cateva intrebari nedumerite, aparent incisive, la adresa raportului, a autoritatilor romanesti si a C.E. Una dintre intrebari este aceasta: “De ce nu există nimic în raport despre discriminarea pe criterii etnice a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș?

M-am uitat in raportul ECRI 2014 si NU am descoperit NIMIC in acest sens. M-am uitat in cuprinsul raportului ECRI 2014, dar “romanii din judetele Covasna, Harghita si Mures” NU figureaza nici macar ca “Grup vulnerabil/tinta” (cap. V., pag. 34-49). NU figureaza ca atare nici in raportul ECRI din 2005. NU figureaza nici in raportul ECRI din 2001. NU figureaza nici in raportul ECRI din 1998. Chiar daca intr-unul din rapoartele mai vechi se admite ca ele NU pretind sa cuprinda toate fenomenele de discriminare sau toate grupurile vulnerabile, acestea se intocmesc, citez, de “membri independenţi şi imparţiali, aleşi pe baza autoriţăţii lor morale şi a unei recunoscute expertize în probleme de rasism, xenofobie, antisemitism şi intoleranţă”, purtandu-se “un dialog confidenţial cu autorităţile naţionale”, ECRI tratand “toate statele membre ale Consiliului Europei, de pe picior de egalitate.” (Sursa: Raport ECRI Roamnai, 2014, pag. 7) Deci putem pleca de la prezumtia ca rapoartele se intocmesc in cunostinta de cauza si cu buna credinta.

Care este atunci singura concluzie verosimila si justa a celor de mai sus? “Discriminarea” romanilor in judetele secuiesti/maghiare este sublima, dar se pare ca lipseste cu desavarsire. Pot exista exceptii, desigur! Dar se pare ca si in Secuime exceptiile confirma regula. Tinand cont ca nici dupa 20 de ani de raportare, cu participarea autoritatilor romanesti, romanii din Secuime NU sunt deloc mentionati ca grup discriminat, putem concluziona ca lipseste acel fenomen de amploare al discriminarii romanilor pe baza etnica in zonele secuiesti, asa cum ne este prezentat si inoculat insistent-obsesiv de Dan Tanasa, la unison cu posturile Antena3, B1, RTV, Realitatea TV.

In schimb, mai multe rapoarte ECRI mentioneaza atitudinea antimaghiara (si nu numai) din massmedia si de pe internet in Romania – vezi raportul 2014, pag 30+. Iar unul dintre cazurile de tratament discriminatoriu fata de maghiari, mentionat in ECRI 2014 este “fetita cu bentita” din Covasna – caz mediatizat si isterizat in mod “profesionist” chiar de catre Dan Tanasa (vezi pag. 48, alin. 169). Acuma intelegem mai bine reactia alergica a dansului fata de raportul ECRI care-i desfiinteaza chiar de doua ori ideile preconcepute si restabileste DOUA ADEVARURI de la fata locului:
1. In Tinutul Secuiesc romanii NU sunt un grup discriminat de catre autoritatile locale (de regula etnici maghiari).
2. In Tinutul Secuiesc, maghiarii sunt un grup discriminat in mod repetat de catre autoritatile centrale deconcentrate (de regula etnici romani). (Evident, NU se intampla in mod constant, NU peste tot, dar se intampla totusi in mod recurent si in chestiuni considerate sensibile…)

(OFF TOPIC) Deseori, cand se expune maghiarofobia din Romania, apare replica la cei care se simt vizati (ca o reactie de aparare/justificare?): “Ungaria ii trateaza si mai rau pe romanii de acolo!” Eu personal NU am urmarit si nu am scris despre aceste aspecte, pentru ca blogul de fata este despre TRANSILVANIA, in primul rand. Or, tocmai nationalistilor romani le place sa repete ca “Transilvania e in Romania!”. Exactamente! Tocmai de aceea nu prea scriu despre Ungaria, pentru ca scriu despre Transilvania si Transilvania este in Romania. Simplu. Totusi, pentru ca NU sunt un fan al populismului si pentru ca sunt DEZAMAGIT de Viktor Orban “cel nou”, dupa revenirea la guvern, in 2010, in comparatie cu Viktor Orban “cel vechi”, sef de guvern intre 1998-2002 (great job, man!), nu am nicio ezitare sa expun greselile atribuite Ungariei, printre altele in rapoartele ECRI. De exemplu cel din 2015.

Veti gasi acolo multe, prea multe referiri la atitudini publice, prezentari media, actiuni politice incriminatoare, discriminatoare si profund injositoare la adresa evreilor si romilor. Asta e adevarul trist. Cat despre “situatia ingrata a romanilor din Ungaria”, cu ‘regret’ pentru publicul romanesc dependent de drogul “ungurului romanofag”, raportul ECRI nu mentioneaza NIMIC. Din nou, NICIO discriminare a romanilor de catre unguri, nici macar in tara-muma a “raului originar”, din perspectiva nationalistilor romani. In timp ce rapoartele despre magiarofobia din Romania cuprind mai multe aliniate sau pagini, atitudini antiromanesti nici macar nu sunt mentionate separat ca atare, ci sunt subsumate in aliniatul privind cele 13 “nationalitati”(!) recunoscute in Ungaria, citat: “According to the Third Opinion on Hungary of the Advisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities, the representatives of national minorities other than Roma did not report intolerance towards their communities.” (vezi pag. 23, alin 69) Adica LIPSESC mentionari de fapte de intoleranta la adresa celor 13 nationalitati din Ungaria, cu exceptia romilor.

Revenind la situatia romanilor din Secuime/Ungaria si a maghiarilor din Romania, din cele de sus reiese ca cineva este ‘certat’ cu realitatea, respectiv traieste intr-o realitate paralela:
1. Ori Consiliul Europei
2. Ori Dan Tanasa & prietenii
Cale de mijloc nu exista.

pinocchio---yolo_o_724816

Posted by at 28/03/2018
Filed in category: Buerger & Rechte, Politik & Wirtschaft,

15 Responses to Dan Tănasă minte și se dă singur de gol: NU există discriminare a românilor în Secuime

 1. Árus Zsolt says:

  Tanasã are la îndemânã o soluitie foarte simplã: raporteazã la ECRI acele grave discriminãri a românilor în Tinutul Secuiesc. Iar dacã specializstii ECRI vor gãsi acuzele fondate, le vor mentiona în urmãtorul lor raport.

  Cât despre românii din Ungaria, ei au autonomie culturalã, îsi folosesc simbolurile nationale liber, iar pragul peste care îsi pot folosi limba maternã este în unele cazuri 20%, iar în alte numai 10%. Adicã au drepturi mult mai largi decât secuii, si cea ce este si mai important: acele drepturi se si respectã, cea ce în România e un vis frumos.

  • Zimbru says:

   Nu am vazut un comentariu pe acest blog, asa cum afirma Dl Hedrich in articolul sau, cum ca situatia Romanilor din Ungaria ar fi mai proasta decat cea a maghiarilor din Romania. In orice caz au mai putine drepturi politice decat minoritatile din Romania. De exemplu nu sunt reprezentati in Parlament. Asazisa autonomie culturala a romanilor din Ungaria este un fals. In Ungaria numai organizatiile culturale agreate de regimul Orban primesc niste fonduri de la stat, asa cum primeste UDMR-ul in Romania, iar asta este numita autonomie culturala. In Ungaria nu exista specializari universitare in limba minoritarilor romani si un singur liceu cu predare in limba romana care nu este suficient pentru numarul total al copiilor Romani. Este deci clar ca Romanii din Ungaria nu au mai multe drepturi decat maghiarii din Romania, ba probabil au chiar mai putine.
   Raportul Consiliului Europei nu s-a referit la aceste aspecte ci la faptul ca romanii nu au raportat nicio discriminare.
   Ceea ce este clar e ca Romanii din Ungaria afiseaza drapelul Romaniei alaturi de cel al Ungariei, iar la Sfantu Gheorghe sau in Odorheiul Secuiesc vezi numai drapelul Ungariei de 15 martie. Romanii din Ungaria au dovedit respect fata de statul in care traiesc.

  • Zimbru says:

   Si inca ceva in Ungaria nu exista niciun liceu cu predare exclusiv in limba romana, contrar situatiei din Romania.

 2. Baci Ungurean says:

  Sunteți dezamăgit de Orban, cel după 2002…
  A învățat el din campania mincinoasă a stângii, plină de ură, care are priză la cei care ar trebui să fie adepții populismului… lui, după părerea D-voastră. Numai că populismul a venit din partea socialiștilor și așa zișilor liberali, care au etichetat guvernările de dreapta drept fasciste și au tăinuit situația economică reală. Măsuri populiste: creșterea salariilor bugetarilor de către guvernul Medgyessy, neimpozitarea salariului minim etc. finanțate din credite. Așa le place socialiștilor: să cheltuie banii altora…
  Orban a reușit să scoată țara dintr-o recesiune similară Greciei, iar nivelul de trai crește de ani buni, pe fondul unei creșteri sănătoase a economiei.
  Cine a cunoscut Budapesta lui Demszky, portstegarul liberalismului, se poate mira cum s-a dezvoltat orașul după cei 20 de ani anarhici.Asta, pentru un exemplu, pentru care tot cotcodăcesc despre banii ieurepeni furați…

  • hans says:

   In principiu corect CE spuneti despre celelalte guverne de ultracacanari exsocialisti, convertiti la cica-liberalism. Dar asta nu justifica subminarea statului de drept. Inca odata: Ungaria si Orban si maghiarii din tarile vecine castigau enorm dc nu se baga in astea… Asocierea Ungariei cu autoritarismul e un dezavantaj major pt cauza si revendicarile juste ale minoritatilor unguresti. Asta o spun Si activisti promaghiari, fara simpatii cu stangistii.
   Pacat.

  • Zimbru says:

   Ungaria este un stat capturat de un singur partid stat. Mass-media este controlata, la fel si institutille statului. Asta o arata rapoarte oficiale ale institutiilor internationale. Deci ce sa mai, va place dictatura, il regretati si pe Ceausescu?

 3. Baci Ungurean says:

  Ba există: discriminare pozitivă. Sunt orașe și așezări rurale unde polițistul, jandarmul, funcționarul sau ostașul (de etnie nemaghiară 🙂 beneficiază de alocații și sporuri suplimentare față de alte zone ale țării.

 4. gata cu minciunile says:

  Unde este domnul Zimbru?
  S-a intamplat ceva cu el?
  Incep sa imi fac griji…

 5. gata cu minciunile says:

  Legat de “discriminarea” si “antisemitismul” guvernului Orbán, ar trebui sa va ganditi, ca guvernul Israelului, care este foarte atent la atacurile asupra evreilor in orice tara, in ultimii ani nu a facut nicio referire ca in Ungaria ar domni antisemitismul de stat, mai mult Beniamin Netaniahu este bun prieten cu Fidesz si Orbán, mai mult a aparat Ungaria cand opozitia a calificat campania anti-Soros drept antisemita, aratand ca Soros face o politica anti-Israeliana, si faptul ca e de origine evreu, pe el nu ca l-ar indemna la pro-semitism, ci chiar invers, sprijina miscarile anti evreiesti din Palestina, si prin sprijinirea migratiei in Europa, a contribuit la o crestere alarmanta a atacurilor antisemite din partea musulamnilor in vestul Europei, ceea ce a provocat atentate, executii (cum a fost cea a batranei din Paris acum cateva zile) si la emigrarea a mii de evrei de acolo, pentru ca se simt din ce in ce mai amenintati in vestul Europei. Acestea sunt fapte, si nu declaratii politice. Deci daca guvernul maghiar face o campanie anti Soros, asta nu inseamna ca acest lucru e antisemitism, pentru ca rezultatele politicii lui Soros si a ngo-urilor sale pro-migrationiste sunt mult mai periculoase pentru evrei decat orice. Ca rezultat, in Ungaria de la 2010 incoace numarul atacurilor anti evreiesti, nu ca s-ar fi ridicat, ci chiar invers. Pe cand in vestul si nordul Europei cu migratia, sprijinita de organizatiile lui Soros si de liderii acolo, atacurile anti evreiesti, soldate cu morti, si cresterea amenintarilor si discriminarii evreilor de catre noile comunitati musulmane a crescut alarmant, si ceea ce este si mai alarmanet este, ca aceste atacuri incearca sa fie musamalizate de guvernele vest europene unde ele se intampla…
  Guvernul maghiar nu ca ar ataca evreii, ci mai mult, baga bani in renovarea vechilor sinagogi, si cimitire evreiesti chiar si peste hotarele Ungariei, asa cum s-a intamplat nu de mult la Szabadka (Subotica) in Voivodina:
  http://www.vmsz.org.rs/hirek/sajtofigyelo/magyar-tamogatassal-befejezodhet-szabadkai-zsinagoga-felujitasa
  Legat de rromi, programul de munca initiat de guvernul maghiar a intors la viata activa in folosul societatii a sute de mii de rromi, care inainte traiau din ajutoare, si fapte nelegale. Aceasta a crescut respectul de sine in rromi si o sansa ca ei sa se integreze in societatea maghiara. Dupa cate stiu eu, si UE a felicitat acest program al guvernului maghiar.
  LEgat de atacurile asupra rromilor, si acestea aproape au incetat fata de guvernele socialiste anterioare. De exemplu pe cand in Romania in mod ostentativ se spune la emisiunile de stiri ca criminalul sau faptasul respectiv era rrom, si i se arata fata, in Ungaria este interzis acest lucru, si fata si identitatea faptasilor este ascunsa, ca sa nu se faca ura din aceasta cauza in populatie.

  • Zimbru says:

   Sa inteleg deci ca dvs considerati ca rapoartele oficiale ale Consilului Europei despre Ungaria, care scriu negru pe alb ca in Ungaria exista antisemitism si rasism impotriva romilor si a altor straini (chiar la nivel de politica de stat) sunt false? Deci sunt false si in ceea ce priveste situatia minoritatilor nationale in Romania, caci rapoartele Consiliului Europei nu sunt de incredere? Sau numai in cazul Romaniei rapoartele Consiliului Europei sunt juste iar in cazul celorlalte tari fiind doar niste facaturi?
   Faptul ca mentionati ca Netaniahu nu considera politica lui Orban ca fiind antisemita arata doar cine est Dl Netaniagu, adica un fel de Erdogan si Putin deci de aceasi sorginte ca si Dl Orban.
   In Ungaria exista antisemitism asa cum subliniaza rapoartele oficiale ale institutiilor internationale, si asa cum arata si descresterea foarte pronuntata a populatieie evreiesti. In 2013, 1000 de evrei plecau in fiecare an din cauza antisemitsmului.
   “I don’t want to cut my roots, but I see no good future for a child growing up in an increasingly xenophobic environment…As many as 1,000 Hungarian Jews are believed to be leaving the country each year, spurring fears among Jewish leaders about the future of Central Europe’s largest Jewish community – some 80,000 to 100,000 people. Immigration to Israel has tripled in the past three years. And many others have sought new lives in Berlin, London and Vienna, the Austrian capital just a two-hour train ride away.”
   Cititi aici: https://forward.com/news/breaking-news/171515/hungary-jews-emigrate-amid-anti-semitism-and-econo/

 6. gata cu minciunile says:

  “mai mult a aparat Ungaria cand opozitia a calificat campania anti-Soros drept antisemita” – aici ma refer la opozitia din Ungaria.

 7. Zimbru says:

  Inteleg ca blogul Dl Hedrich este despre Transilvania, politica Dl Orban are efecte importante din pacate si asupra Transilvaniei, inclusiv in ceea ce priveste relatiile dintre romanii si maghiarii de aici. Deci ar cam trebui sa tratati si despre politica acestuia, mai ales ca risca sa dea foc la butoiul cu pulbere cu afirmatiile pe care le-a facut la Baile Tusnad in vara anului 2017: “autonomie (in Tinutul Secuiesc) in lipsa a ceva mai bun”. Adica seful statului vecin afirma vualat ca autonomia este doar un pas catre secesionism sau alipire.
  De altfel tot Dl Orban cere altor state sa aplice politici exemplare cand Consiliul Europei arata ca exista in Ungaria actiuni politice incriminatoare, discriminatoare si profund injositoare la adresa unor minoritati nationale.

 8. Zimbru says:

  Dl Hedrich, ceea ce face raportul Consiliului Europei este ca nu mentioneaza discriminarea romanilor din Secuime. Asta nu iseamna ca nu exista, ci inseamna ca ea nu a fost raportata de catre statul Roman, sau eventual de ONG-uri, vina este deci a statului roman ca nu isi para cetatenii in fata discriminarilor.
  Sa afirmi ca NU exista discriminare a romanilor in Secuime pentru ca el nu a fost raportat catre Consiliul Europei inseamna sa sari o etapa logica si sa ajungi la o concluzie eronata, sper sa nu fie din rea credinta.

  • Zimbru says:

   Si ca sa vedeti cat de deschise sunt autoritatile locale din HarCov si cat de putin se gandesc la discriminari rasiale. Iata ca autoritatile locale doresc sa atribuie unei biblioteci municipale din Odorheiul Secuiesc numele de Nyiro Jozsef, un cunoscut fascist maghiar cu vederi pro-naziste.
   Iata ce scrie institutul “Elie Wiesel”pentru Studierea Holocaustului din România, care isi declara ingrijorarea:
   “Nyiro Jozsef a fost un influent intelectual maghiar din Transilvania din prima jumătate a secolului XX, membru al Parlamentului de la Budapesta în anii ’40. Acesta şi-a expus ideile extremiste în revista “Magyar Ero”, înfiinţată chiar de el, un instrument central al propagandei regimurilor Horthy şi Szalasi, care abundă în articole ultranaţionaliste, şovine şi antisemite. Nyiro Jozsef se numără printre fasciştii maghiari cu puternice vederi pro-naziste.”

Counter created by lite 1.4