Cum s-a obligat România, cu mândrie, să le acorde maghiarilor …autonomie

 

 

Iata care e pretul promisiunilor si declaratiilor politicianiste, bombastice, dar lipsite de continut, in materie de drepturi minoritare, cu care guvernantii Romaniei au inteles sa fenteze opinia publica nationala si internationala in ultimele decenii: In 2012, ministrul afacerilor externe a Romaniei, Titus Corlatean, a afirmat, in esenta, cu ocazia aniversarii a 10 de ani de la semnarea Declaratiei de cooperare strategica intre Romania si Ungaria, semnata in 2002, ca:
1. ambele state vor ramane ferm agajate in pastrarea identitatii etc. a minoritatilor nationale si
2. (implicit), ca Romania ar fi dezvoltat/ar dezvolta un model de convietuire interetnica, la cele mai inalte standarde europene.
CITAT:Cele două state rămân ferm angajate în păstrarea şi prezervarea identităţii etnice, lingvistice, religioase şi culturale a persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, de o manieră constructivă şi pragmatică. Contribuţia minorităţii maghiare din România la asigurarea stabilităţii şi dezvoltării societăţii româneşti, pe fundalul creării progresive în România a unui veritabil model european de gestionare a raporturilor majoritate – minoritate, la standardele europene cele mai ridicate, este evidentă.” (SURSA: Comunicat de presa MAE, 29. 11. 2012, alin. 10)

Si care-i “problema” cu aceasta mirobolanta – si de realitate contrazisa – afirmatie a domnului fost ministru? A zis si el ceva acolo, a mai bifat niste obligatii de protocol, uitate in timp record, a repetat niste minciuni in limbajul de lemn euroatlantic si gata! Ungurii se enerveaza, caravana trece… Ei.., din pacate (pentru nationalistii din institutiile de forta ale Romaniei), treaba cu promisiunile neonorate NU e chiar atat de simpla. Mai rau: Domnul ministru – la fel ca toti cei care au promovat oficial mitul “modelului romanesc-european” in materie de minoritati – s-au angajat, probabil FARA SA STIE, la respectarea, adica la punerea in practica, a acestor declaratii! NU, nu glumesc, NU exagerez si NU vorbesc prostii. De ce? Simplu, pentru ca deja in 1974(!), prin hotararea din 20. 12., Curtea Internationala de Justitie de la Haga a decis, intr-o disputa privind declaratiile unilaterale de intentie ale unor state (concret: Franta, fata de Noua Zeelanda), ca acestea produc obligatii si trebuie puse in practica, la fel ca si obligatiile contractuale asumate prin negocieri. PUNCT.

Pe intelesul oricarui politician (nationalist), indiferent de coloratura etno-politica: Ai promis ceva? Atunci musai sa te tii de cuvant! Motivarea CIJ este aceea ca nu doar incheierea unor contracte/tratate scrise intre doua state are la baza buna credinta (“good faith”) intre partile contractante si ca atare trebuie puse in practica in baza principiului PACTA SUNT SERVANDA (“tratatele trebuie respectate”), ci si declaratiile unilaterale ale unui subiect de drept international. Adica: Sistemul international poate functiona DOAR pe baza prezumtiei de buna credinta a  ‘actorilor’ (adica a statelor suverane), ceea ce implica respectarea promisiunilor – chiar si a celor facute informal. Sursa aici (art. 46-49, 52). Si ca sa nu existe dubii: Acest articol NU l-am scris de capul meu, ci plecand de la un fragment din ‘manualul de drept international”, St. Hobe: Einfuehrung in das Voelkerrecht, pag. 232-233 (“Introducere in dreptul international public”), in care se explica, pe intelesul omului de rand, resp. a studentilor, ce am scris si mai sus: CIJ a stabilit in 20. 12. 1974 ca declaratiile unilaterale ale unui stat creeaza obligatii juridice pentru acesta. PUNCT. (Vezi cele doua fotocopii mai jos)

Sa vedem acum ce inseamna decizia CIJ din 1974, aplicata la declaratiile mai mult decat generoase ale oficialului roman din 2012: Angajamentul ferm, constructivismul, pragmatismul si cele mai inalte standarde europene in materie de minoritati nationale – cu care a defilat in public domnul Corlatean, includ, LOGIC, urmatoarele:
1. forme de larga autonomie teritoriala, culturala (precum in Tirolul de Sud, Insulele Aaland, Groenlanda)
2. acordarea dreptului la autodeterminare interna-externa (conform rezolutiilor ONU 2020a/1966, 2625/1970, conform Legii referendumului Scotiei din 2013, conform art. 4. al Statutului special al UTA Gagauzia)
3. afisarea propriilor simboluri nationale si regionale (conform Constitutiei Spaniei)
4. oficializarea limbii “minoritare” (dupa modelul Insulelor Aaland, modelul Flandra)
5. oprirea colonizarii etnodemografice (conform Recomandarii CoE 1201/1993),
6. oprirea exploatarii economice, prin drenarea redeventelor, impozitelor si taxelor din regiuni spre centru (conform art. 1/2/ Rezolutie ONU 2020a/1996),
7. incetarea oricaror forme de incitare la ura si educarea etniilor tarii in spiritul cunoasterii reciproce si a respectului
8. implementarea in litera si spirit a tuturor tratatelor si normelor specifice in materie de minoritati, adoptate de Romania (de ex. Carta limbilor regionale, Conventia Cadru Minoritati, Recomandarea CoE nr. 1201/1993 samd.)
9. implementarea art. III a Rezolutiunii celor 1228 de delegati romani de la Alba Iulia, din 1. 12. 1918, privind autoguvernarea nationalitatilor din Ardeal
10. alte norme si bune practici, recomandate de ONU, CSCE, CE.

Cam asta inseamna “standardele europene cele mai ridicate” in materie de minoritati etnice, promise, cu TITLU DE OBLIGATIE, de dl. Corlatean. Bine de stiut ca NU doar dl. Corlatean ci si alti inalti demnitari precum Bogdan Aurescu (fost ministru MAE) si Klaus W. Johannis (fost Primar Sibiu) s.a. au repetat, papagaliceste, basmul dulce-acrisor ca Romania ar fi un model de convietuire interetnica la nivel european – ceea ce OBLIGA Romania si mai mult sa aplice decizia CJI din 1974. Deci, suntem pe drumul cel bun! Ii invit asadar pe guvernanti si pe concetatenii mei sa ne punem pe treaba si sa transformam Romania intr-un “veritabil model” de convietuire interetnica, “la standardele europene cele mai ridicate“! Acum ori niciodata!
🙂

Hans Hedrich, politolog
Bad Kissingen, la 08. 02. 2018

bla1

 

IMG_20180208_033112

IMG_20180208_033121

 

hobe1

 

 

Posted by at 08/02/2018
Filed in category: Politik & Wirtschaft,

22 Responses to Cum s-a obligat România, cu mândrie, să le acorde maghiarilor …autonomie

 1. adevarul istoric says:

  Cindva la inceputul anilor 1990, cind presa scrisa si audiovizula era mult mai libera decit astazi, domnul Philippi, presedintele pe tara de atunci a FDGR, intr-o emisiune televizata a declarat urmatoarele. Pina cind sasii au apartinut de maghiari, am avut cu ei niste discutii foarte grele despre drepturile noastre, dar dupa ce am cazut de acord de ceva, maghiarii au respectat intocmai promisunile. Dupa 1918 cu romanii se intimplat tocmai invers – la negocieri de obicei sunt acceptate foarte repede cererile noastre, numai ca apoi promisiunile nu sint respectate.

  • prisecaru says:

   Asta e din ciclul a fost odată cândva, undeva…
   Uite că îţi servesc eu una proaspătă şi tot nemţească:. Domnul Hartmut Koschyk, împuternicitul guvernului federal german pentru imigranți și minorităţi, a declarat: “Politicile statului român privind minoritățile sunt apreciate de partea germană în mod special, iar colaborarea bilaterală pe chestiunile legate de protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității germane din România reprezintă un model de abordare în spirit European”. (aprilie, 2017, la sesiunea aniversară, a XX-a, a Comisiei guvernamentale mixte româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România).
   Şi mai am şi altele, dar o las doar pe asta că este exact pe subiect.
   Acesta este adevăr istoric, fiindcă este o declaraţie oficială care rămâne consemnată ca atare!

 2. tibi says:

  Fiind o declaratie comuna romano-maghiara, ambele parti au acelasi drepturi si obligatii.
  Asadar, sa ne lumineze Hans, tot punctual, pe standardele prezentate chiar de el, cum respecta Ungaria drepturile minoritatii romane din Ungaria. De pildă, cum s-a realizat oficializarea limbii “minoritare”, dupa modelul Insulelor Aaland, modelul Flandra! Ca să nu se facă iar că nu înţelege, să ne spună la ce instanţă de judecată din Ungaria procesele se ţin în limba română!

  PS. Intrucat Hans mi-a explicat ca m-a cenzurat fiindca sunt troll (securist, spalat pe creier, etc), adica foloseste exact modul de defaimare securisto-comunist atunci cand nu are contraargumente (a invatat, probabil, cum se face de la prietenul sau, securistul dovedit Laszlo Tokes), il anunt, ca sa se oftice, ca rezervarea unei noi adrese de e-mail dureaza cateva minute.
  Asa ca merg inainte, in ciuda jignirilor disperate a lui Hans, mai ales ca prin grantul prin care el a infiintat acest portal, s-a obligat sa asigure dialogul, nu sa incalce dreptul la libera exprimare.

  • hans says:

   Domnu’ troll,
   V-am taiat Si O sa vA tai macaroana pt atac la persoana. EU Nu cenzurez. Dar nici Nu tolerez marlanismele unor oaspeti anonimi/Pseudonimi “la mine in Casa”.
   Acest site e Al meu Personal Si Ma Costa 50 de euro le an. Atata IMI permit. Nu stiu despre CE grant delirati.

   PE Fond, obligatiile statelor.sunt cele PE Care Si le asuma concret, prin tratate sau declaratii. RO si-a asumat cele mai inalte standarde europene in privinta minoritatilor, crezand jmekereste ca blablaul nu.ar produce efecte juridice. Ghinion!, pt ca cu asemenea inconstienta si fudulie s-a obligat sa le implementeze, chiar Si UNILATERAL. ASA spune dreptul international public – DC ati inteles continutul postarii mele.
   Iar dc Si Ungaria a debitat declaratii Mai generoase decat ceea CE si-a asumat prin tratate, atunci Si ea treb sa le puna in practica, la fel ca Romania. Simplu. Dreptul e acelasi pt toti.

   Un Pont: NU VA trebe adresa de e-mail valabila Sau noua pt a comenta. Si oricum Nu VA cenzurez continutul. Elimin doar comentariile cu atacuri la persoana. ASA voi face in curand Si cu cel de sus.

   • prisecaru says:

    Scuze, dar n-am înţeles! Când spuneţi “cel de sus” vă referiţi la mine, la anonimul care semnează “adevărul istoric” sau la Dumnezeu?

 3. Radu Stefanescu says:

  So…. und?

  • hans says:

   So, Rumänien ist laut Völkerrecht verpflichtet, die höchsten europäischen Minderheitenstandards einzuführen – dazu gehört auch die Autonomie.
   Das ist doch schon was.

 4. prisecaru says:

  Hans iar se faultează singur!
  Aşa după cumTibi a observat imediat, la rându-i, şi Ungaria (nu doar România, după cum scoate din context Hans!) se obligă să dezvolte un model de convieţuire interetnică, la cele mai inalte standarde europene. Ei, da!, aici sunt probleme mari, căci deşi guvernul maghiar a recunoscut, tot oficial, că trebuie ca minorităţile din Ungaria să fie reprezentate în parlament (ca în România!), cică n-a găsit încă soluţii, dar mai caută. Aşa au căutat ei sute de ani până le-a acordat o brumă de drepturi românilor transilvăneni. Păi noi de ce ne-am grăbi? România Mare abia ce împlineşte doar o sută de ani:)! Ca să las gluma la o parte, un acord reciproc se face în sistem oglindă.
  A mai făcut guvernul maghiar vreun pas în plus? Vreun exemplu de progres pentru România cea naţionalist-anacronică? Ioc!
  Apoi, Hans ne înşiră care sunt cele mai înalte standarde. Aşa a stabilit EL, cică e LOGIC, deci nu se comentează, căci ne stinge lumina!
  Evident, şi eu, şi Tibi, şi Zimbru şi alţii care îl contrazicem sau îi cerem să ne răspundă suntem securişti, criptocomunişti, spălaţi pe creier, moldo-vlahi (în sens peiorativ!), lipsiţi de inteligenţa de a înţelege postulatele indiscutabile formulate de Înălţimea SA, Hans Hedrich, politolog de largă recunoaştere mondială.
  Păi dacă am fi numai noi, ar fi bine pentru nervii lui Hans. Dar să vedeţi pacoste: s-a băgat şi el în discuţie pe forumul Hotnews, forum ştiut ca fiind preferat de tinerii educaţi şi şcoliţi prin Occident, din curentul #Rezist, şi a fost pus la punct prin zeci de replici şi mii de disk-like-uri, inclusiv de cetăţeni de etnie maghiară. Aici s-a păcălit EL, că nu mai are butoane ca să cenzureze ceea ce nu-i convine sau unde nu are ce răspunde. Iată link-ulk: https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22221574-doctore-cere-scuze.htm. Vă daţi seama, mii de troli lucrează pe ascuns ca să-l bruieze pe politologul Hans Hedrich, asta e persecuţie etnică! LOGIC, nu-i aşa Hans?

  • hans says:

   Invatati sa cititi, Nu doar sa scrieti! DUPA cum rezulta din communicatul MAE din 2012, Este o declaratie.a ROMANIEI, exclusiv – Nu una comuna, Romania-Ungaria. Deci RO se obliga UNILATERAL sa faca ceea CE a spus. :)))))) Prostia si fudulia se platesc, Mai ales cand vin la pachet, ca in cazul de fatza.

   PS: de parca ar insemna ceva sa.fii contrazis PE un Forum hotnews, unde, la fel ca Si PE NW, poate posta orice troll Si habarnist, ca doar Nu ti se cere diploma Dr bac sau test IQ inainte sa comentezi, …DIN cate stiu.

   Deci: invatati sa cititi Si sa intelegeti cele citite DC Nu vreti sa cadeti in derizoriu. DUPA aceea invatati sa raspundeti RATIONAL Si PUNCTUAL la cele postate de mine. ASA e practica academica. Restul sunt discutii la nivel der crajma, PE care prefer da le evit.
   Succes cu formarea continua!

   • prisecaru says:

    Raţional şi punctual: spuneţi că România şi-a asumat unilateral nişte obligaţii. Şi-a asumat, concret, şi vreun termen şi nu l-a respectat? Chiar din 2012 fiind, susţineţi că de atunci nu s-a mai făcut nici un pas, cât de mic, pentru drepturile maghiarilor?

    • hans says:

     vedeti mai jos. va consider dosar clasat pe acest blog. multumesc pentru intelegere. la (ne)revedere.

   • prisecaru says:

    Mă rog, asta e poziţia dvs., să fiţi sănătos, cititorii or să ne judece pe fiecare, că aşa e democratic.
    Dar îl jigniţi pe prietenul dvs. Dan Tăpălagă atunci când scrieţi că e citit doar de troli, habarinişti şi proşti. Şi să ştiţi că şi eu îl apreciez ca jurnalist.

    • hans says:

     vedeti mai jos. va consider dosar clasat pe acest blog. multumesc pentru intelegere. la (ne)revedere.

 5. hans says:

  Domnule, Romania a facut acele declaratii in Mod repetat, deci se obliga da le aplice. DC Si Ungaria procedeaza la fel, se supune acelorasi obligatii.

 6. Árus Zsolt says:

  Dacã suntem la capitolul promisiuni fãcute, sã nu uitãm de cele fãcute cu ocazia admiterii în Consiliul Europei, asa cum sunt consemnate aici:
  http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=13915&lang=en

  A se vedea articolul 5, care zice, cã România s-a angajat sã respecte principiile din Recomandarea 1201/1993, adicã asta:
  http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=15235&lang=en

  Iar în recomandare articolul 11 este despre autonomia teritorialã, asa cum o cer secuii.

  • prisecaru says:

   Raţional şi punctual: spuneţi că România şi-a asumat unilateral nişte obligaţii. Şi-a asumat, concret, şi vreun termen şi nu l-a respectat? Chiar din 2012 fiind, susţineţi că de atunci nu s-a mai făcut nici un pas, cât de mic, pentru drepturile maghiarilor?

   • prisecaru says:

    Scuze, răspunsul a fost pentru Hans. Însă, pentru că tot v-am deranjat, am și pentru dvs. o replică. Așadar, recunoașteți că este o recomandare, deci nu o obligație. Valabilă, de altfel,cu aceeași putere, pentru toate țările Uniunii Europene. Deci care țară din UE o aplică, asta ca să aibă și România un exemplu de bună practică? Nu mă refer neapărat la Ungaria, ci la democrațiile consolidate. Ca să nu greșiți, să știți că autonomia Cataluniei a fost înainte de intrarea Spaniei în UE.
    În semn de respect sincer pentru dvs., închei pe ungurește: köszönöm!

    • hans says:

     asa e cand nu ai simtul ridicolului…
     domnule draga – sunteti paralel, ca de obicei! rec. 1201 este a Consiliului Europei, nu a UE.
     nu cunoasteti nici macar diferenta esentiala dintre cele 2 institutii dar emiteti opinii en gros si ii ironizati pe cei care discuta in cunostinta de cauza, cum sunt dl Arus si cu mine.

     concluzie logica: NU avem cu cine discuta! nu stapaniti nici macar notiunile esentiale ale discutiei, de ex. WHOs WHO in materie de institutii in europa.

     dosarul PRISECARU e un dosar clasat pentru mine.
     urmatorul pacient, va rog!

     • prisecaru says:

      Halal pretext, de parcă ţările din UE n-ar face parte din CE!
      Eu spre valorile Europei Unite aspir, nu spre Rusia, Albania sau Serbia, ca dvs.Iar pe dl. Arus cu ce l-am jignit? Şi dacă întocmiţi dosare, ce faceţi cu ele?

     • hans says:

      domnule draga, cum v-am spus, acea recomandare 1201 este a CE si se aplica; LOGIC, in cadrul mecanismului CE – care este cu totul alta institutie si alt mecanism decat UE, chiar daca membrii UE sunt si membri CE.
      ramane cum am stabilit: simt pentru penibil, IOC, in schimb papagal mare, DA!
      adica sunteti paralel, adica troll, adica dosar clasat.

   • hans says:

    dc ati (fi) inteles continutul postarii mele, ati fi inteles ca RO si-a asumat, INVOLUNTAR, din TRUFIE si IGNORANTA, acele obligatii, crezand ca blabla-ul dulceag in politica internationala ar fi egal cu blabla-ul din politica interna – adica ceva ce nu ar crea obligatii de vreun fel. GHINION!
    cum spuneam deja: prostia si trufia se platesc, mai ales dc vin la pachet, precum in cazul romaniei nationaliste.

  • hans says:

   mersi mult. koszi.
   raman perplex de fiecare data, vazand ca toata isteria asta antimaghiara, pornind de la tema autonomiei, este lipsita de orice temei.

   CITATE:
   It appreciates the written declaration of the Romanian authorities in which they commit themselves to basing their policy regarding the protection of minorities on the principles laid down in Recommendation 1201 (1993) on an additional protocol on the rights of national minorities to the European Convention on Human Rights, as well as the commitments laid down in the letter dated 22 June 1993 of Mr Melescanu, Minister of Foreign Affairs of Romania. It wishes the honouring of these commitments to be monitored in accordance with Assembly Order No. 488 (1993).

   Article 11

   In the regions where they are in a majority the persons belonging to a national minority shall have the right to have at their disposal appropriate local or autonomous authorities or to have a special status, matching the specific historical and territorial situation and in accordance with the domestic legislation of the state.

Counter created by lite 1.4