Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012)

Balc Calin, un fost sef de district silvic, din cadrul Ocolului Silvic Gilau, Directia Silvica Cluj, se destainuie…

Dupa ce a participat, conform propriilor declaratii, timp de mai multi ani intr-o schema complexa de infractiuni silvice (despaduriri, furt si vanzare de masa lemnoasa, spagi, fals in acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor in campaniile electorale), Balc Calin (BC) s-a autodenuntat in iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj a DNA, impreuna cu mai multi colegi. Printre altele a denuntat practica finantarii campaniilor electorale (PDL, PSD, PNL) cu sume mari de bani (aprox. 100.000-250.000 Euro, contributie din partea a 1-2-3 angajati ai OS Gilau) proveniti din taieri ilegale de paduri.

O parte din banii platiti in campania din anul 2012 au fost obtinuti din vanzari de lemn taiat ilegal catre firma s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. (HS), cu sediul in mun. Sebes. In urma autodenuntului a fost arestat directorul DS Cluj (TRAIAN MARIS) si condamnat (cu suspendare).

BC si tatal sau, cat si colegi ai lui BC au fost supusi unui sir intreg de acte de ‘razbunare’, continand si controale ‘cu dedicatie’, spune BC, din partea Ministerului Padurilor (condus in acea perioada de dna. Lucia Varga), controale initiate de catre cei denuntati. Din acest motiv, BC s-a vazut nevoit sa paraseasca Romania, stabilindu-se in Germania.

cateuro

magrac1
Maguri-Racatau… Sursa foto: BZC.ro

Cititi detaliile relatarile lui BC mai jos sau aici (pdf): spagi-SCHWEIGHOFER-campanie-PSD-PNL

…………………………………………………………….

Mai da! Mai da! Mai da!“
Cum au ajuns, in 2012, spagile de la firma SCHWEIGHOFER,

prin personalul ROMSILVA,

la PSD si PNL

INTERVIU telefonic cu un fost silvicultor, BALC CALIN (jud. Cluj)
Interviu telefonic, realizat de Hans Hedrich (HH), in 17. 05. 2015 cu Balc Calin (BC), in varsta de 37 ani; originar din zona Gilau/Cluj. A activat aprox. intre 2003 si 2013 ca sef al Districtului Silvic nr. 3, DOBRUSU, apartinand Ocolului Silvic (OS) „Somesul Rece“, cu sediul la Gilau (jud. CJ), subordonat Directiei Silvice (DS) Cluj a RNP ROMSILVA. Tatal lui BC este la randul sau silvicultor, din anul 1976.

0. Rezumat
Dupa ce a participat, conform propriilor declaratii, timp de mai multi ani intr-o schema complexa de infractiuni silvice (despaduriri, furt si vanzare de masa lemnoasa, spagi, fals in acte, sprijin financiar ilegal acordat partidelor in campaniile electorale), BC s-a autodenuntat in iarna anului 2013 la Serviciul Teritorial Cluj a DNA, impreuna cu mai multi colegi. Printre altele a denuntat practica finantarii campaniilor electorale (PDL, PSD, PNL) cu sume mari de bani (aprox. 100.000-250.000 Euro, contributie din partea a 1-2-3 angajati ai OS Gilau) proveniti din taieri ilegale de paduri.

O parte din banii platiti in campania din anul 2012 au fost obtinuti din vanzari de lemn taiat ilegal catre firma s.c. HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER srl. (HS), cu sediul in mun. Sebes.
In urma autodenuntului a fost arestat directorul DS Cluj (TRAIAN MARIS) si condamnat (cu suspendare).
BC si tatal lui, cat si colegi ai lui BC au fost supusi unui sir intreg de acte de ‘razbunare’, continand si controale ‘cu dedicatie’ din partea Ministerului Padurilor (condus in acea perioada de dna. Lucia Varga), controale initiate de catre cei denuntati.

Din acest motiv, BC s-a vazut nevoit sa paraseasca Romania, stabilindu-se in Germania.

1. „Am facut si eu parte din mafie!“
(Un fost angajat ROMSILVA se destainuie)

BC: Am facut si eu parte din ceea ce se numeste ‘mafia lemnului’. Nu am nimic de ascuns. Am facut si eu parte din asta. La inceput nu mi s-a sa parut asa extraordinar. Mici furtisaguri au inceput deja dupa Revolutie. Toti [silvicultorii] am pus in buzunar. Am fost partas. Dupa o vreme nu am mai suportat. Prea sa intins „tigania“. La inceput se fura mai putin. Dar apoi se venea deja cu pretrentii cu zeci de mii de Euro. Ni se spunea [de catre superiori]: -Trebuie sa ajutati campania electorala [a unui anume partid]. Ei stiau ca eu, in calitate de sef de distriuct ii pot ajuta [cu bani] in campania electorala.

Cei care cereau sa sprijinim campaniile erau directorii DS. Trebuia inainte de alegerei… Eram chemati personal la o locatie, la o cafea, un suc si ni se spunea: Trebuie sa sprijini partidul respectiv. Cum faceam asta: Dadeam lemn de lucru la oamenii din sat (Maguri-Racatau) si cu asta ii motivam sa mearga la vot. Dadeam la fiecare familie 20-30 de metri cub (mc). Lemnul dat locuitorilor era din padurile statului, administrate de RNP. Asta inmultit cu aprox. 200 de familii familii, va dati seama ce cantitati se adunau… Stiu ca asta se practica in fiercare campanie electorala, din 2004 incoace; se facea in toate zonele de munte de acolo.

Care-i explicatia: Directorii de Directie silvica sint promovati politic. In fiecare campanie partidele politice isi promoveaza directorii ca sa poate avea acces la „resursa“.

2. S-a furat ca-n codru la O.S. Somesul Rece (Gilau)
HH: Padurea cum s-a taiat apoi?
HH: S-a respectat amenajamentul silvic sau nu?
BC: Nu s-a respectat niciun amenajament silvic niciodata. S-a furat „ca in codru“.

H: De cand se livreaza lemn catre HS din zona Gilau/OS Somesul Rece?
BS: Lemnul merge catre HS; au inceput sa livreze la HS de la noi imediat de la incheierea contractului dintre HS si RNP ROMSILVA (aprox. in 2003). [HS lucreaza in teritoriu cu asazisi ‘directori zonali’ care procura lemnul pt. firma.] Gerald Schweighofer le dadea bani la directorii de zona ai companiei. ‘Directorii zonali’ sint oamenii din teritoriu; ei cauta masa lemnoasa pt HS; ei erau angajati ai HS. Astia mergeau direct la OS. Directorul zonal vine cu hartia [hartia = APV – aviz de punere in valoare a lemnului, in care sunt trecute cantitatile si calitatea lemnului ce urmeaza sa fie ‘recoltat’] si spune: – Avem 5.000 mc [acordati de catre RNP, in baza contractului privilegiat cu HS].

3. Angajatul SCHWEIGHOFER mituieste personalul ROMSILVA pt. a obtine lemn taiat ilegal

BC: Omul HS mergea la fiecare district [subunitate a unui Ocol silvic], si cu ala [seful de district] statea de vorba si se punea la cale talharia.
HS, la inceputul activitatii in Romania facea dintai taieri legale. Cumpara un ‘parchet ras’ [o anumita cantitate de lemn ‘pe picior’, in padure, ce urma sa fie taiata la ras, adica complet], taierile secundare [rarituri] au urmat doar mai tarziu, dupa ce s-a terminat lemnul bun [din taierile la ras]. Venea [reprezentantul HS] la mine si spunea: -Cum putem face sa luam lemn de la Dvs.? Am fost abordat si platit [mituit] de HS ca sa dau lemn in plus [fata de cantitatea prevazuta in APV]. Mita era de aprox. 150 lei/mc. Banii mi-i dadea in mana. In unele situatii vorbea si direct cu padurarul si cu un anume inginer responsabil cu probleme de paza. Banii trebuia sa-i impart. Imi luam partea mea; apoi trimiteam o parte in sus, pana la director si apoi ajungea la politruci.
Numele omului de la HS il dau mai incolo; la fel si numele omului din DS… [vezi jos]

HH: Cam ce suprafete sau cantitati s-au taiat ilegal?
BC: Ar trebui sa am harta districtului. Daca vezi ce e pe teren, faci infarct! [In zona Maguri-Racatau] s-au defrisat munti intregi!
In 2006 s-a elaborat ultimul amenajament silvic [document complex in care se prevad, in detaliu, pe o perioada de 10 ani, masurile de interventie in ‘fondul forestier’/padurea pt. care a fost elaborat]: Am participat si eu la asta. E corect facut. Dar acuma acolo nu mai e padure! Acolo trebuia sa se respecte regimul silvic [taieri conform prevederilor din amenajamentului silvic]. In schimb s-au taiat paduri de 50-60 de ani [prea tanara pt. a fi taiata]!

Taierea se facea/face de catre firme intermediare. Gerald Schweighofer nu e prost: Si-a angajat firme. El platea firmelor doar serviciile forestiere prestate.
In ceea ce priveste hartiile de provenienta: Sa zicem ca HS avea 500 de mc, in mod oficial – si mai primea 200 mc in plus.

4. Acte false pentru lemnul taiat ilegal,
livrat la SCHWEIGHOFER

HH: Cum se face rost de acte?
BC: Eu mergeam pe teren, aveam multe parchete, chiar si vreo 20; dintre care 7 erau lemn pentru populatie. Eu lasam sa mearga omul sasi ia 20 mc. Eu ii dadeam insa 30 mc, cu conditia ca actele de provenienta sa ramana la mine. El isi putea vinde lemnul fara acte si actele ramaneau la mine pe care le foloseam apoi pentru transportul altor lemne: Asa faceam rost de acte pentru 3-4.000 mc de lemn cu care imi justifcam cantitatea de masa lemnoasa [pe care o vindeam mai departe].

GS dadea spaga direct la RNP. Nu poti sa inchei contract mare cu cineva/RNP fara sa dai bani. Sint ferm convins ca acolo s-au invartit milioanele de Euro si de acolo a venit in jos spre noi.
Angajatii OS transferau o cota parte din spagile pe care le primeau catre district si DS.

5. „ASTIA FURA LA DIAMETRU!“
(Despre receptia materialului lemnos la SCHWEIGHOFER)
BC: Receptia se face cu un sistem destept. Fiecare lemn in parte e filmat si masurat [pe banda rulanta].
Lemnul murdar se declasa iar incapand cu un diametru de 30 cm se scadeau 2 cm coaja. [Conform unui specialist, legislatia romana prevede scaderi de 2 cm la coaja doar de la diametre de 40 cm in sus. In felula sceste este pagubit furnizorul, resp. statul roman.] Eu sint convins ca HS a furat si la diametre [lamasuratoare]. Dar nu e palpabil. Eu facusem de mai multe ori cubajul la rampa si scadeam coaja; faceam cubaj strict. La HS ieseau insa 3-4-5 mc mai putin. Eu cred ca fura la diamtere. Chestia aia [instalatia de masurare] e facuta de mana omului. Daca iei numai cate 1cm din diametru…

De la HS am discutat doar cu directorul de zona… In schimb, a stat de vorba asociatul meu. Am avut si o firma de exploatare forestiera – nelegal. Asociatul meu a avut multe discutii cu cei de la HS. Si acuma lucreaza cu ei. Asociatul auzise de la seful de zona ca se aducea lemn din Ucraina, la un pret foarte mic, care putea fi, teoretic, radioactiv. HS il taia si il trimitea de aici cu acte de RO. Mare „tiganie“! Asociatul meu auzea doar discutiile pe tema asta. Asta era in urma cu cativa ani.

Pe Karl Schmidt (director achizitii la HS) l-am auzit spunand o data: -Aduceti lemn de oriunde, nu conteaza provenienta! Noi doar sa ne acoperim cu hartii. HS spune spune ca sint sfinti. Nu sint sfinti de loc. Ei aveau stiinta de unde vine lemnul. Directorul zonal, „Dorin“, avea banii [pentru spagi] de la Gerald Schweighofer.

6. O parte din banii primiti de la SCHWEIGHOFER
ajung in campania electorala a PSD si PNL

BC: In 2012 mi-a ajuns. Superiorii mi-au cerut 100.000 de Euro. Sigur, eu am furat banii aia. Dar nu mi se pare corect sa m a stranga astia de oute si sa spuna: „Mai da-mi, mai da-mi, mai da-mi!“ Am dat acei bani dar ei imi cereau tot mai mult. Am stat de vorba cu politruci grei, de la PNL si PSD. Banii ii aveam cash. Lucrand ani si ani in silvicultura, aveam bani. Acuma sint sofer de camion si imi platesc pacatel, cum ar veni. Am dat banii superiorului si unui politician (PNL). Am dat mai multi decat cei 100.000. Am dat bani si la PSD.
Apoi au cerut bani si de la colegii mei, tot sume din astea. 250.000 EUR. Colegul acela a murit; a facut infarct, dar nu din cauza mafiei lemnului…

Cand nu am mai vrut sa platesc, se facea presiune asupra mea; la discutii. Mi se spunea: Daca nu poti, nu e problema, gasim pe altii in locul tau care sa vrea! Tu o sa-ti iei viteza! [vei fi dat afara] – asta imi spunea superiorul meu.

H: Banii aia pe care tu si colegii i-ati platit la superiori si polticieni, au fost castigati si din lemn vandut ilegal catre SCHWEIGHOFER?
BC: Categoric …acei bani au fost si din lemnul vandut la Holzindustrie Schweighofer.

La un moment dat a inceput o chestie: PSD-ul zicea: Nu vrem sef de district de la PNL. Era o lupta intre cainii din PSD si PNL, jigodiile astea ordinare. Eu eram mai prieten cu PSD. PNL il voiau pe altul in locul meu. Pana si sefii de district si padurarii se numeau/numesc politic.

7. Autodenuntul (2013)
BC: In toamna lui 2012 eu si colegul meu, Voicu Tomos, am discutat. Orice om normal judeca: Mai frate, eu am dat 100.000 de euro. Ce trebuie sa fac ca sa-i scot? Voicu s-a dus la DNA [in ianuarie/februarie 2013] primul si a facut autodenunt si denunt impotriva superiorilor si a vorbit. Dupa care m-am dus si eu, voluntar. Imediat dupa asta l-au arestat pe director DS Cluj, TRAIAN MARIS si pe padurarul caruia ii dadusem bani (MARIS VALENTIN).
Despre firmele care livrau/livreaza lemn la HS nu pot vorbi acuma. Pot spune insa ca acel coleg care a murit intre timp a facut rost, de la o firma fantoma, de un bloc de avize de insotire a marfii [aviz de transport], in 2011. [Un bloc contine 50 de avize, fiind vorba defapt de jumatate de bloc de avize. Conform unor informatii din interiorul ROMSILVA, un bloc ‘in alb’ se vinde(a) la 10.000 Lei = 100 lei/aviz].

HH: Ce puteai face concret cu acel bloc?
BC: Concret, cu acel bloc puteam sa vand lemn catre HS.

[Acest bloc de 50 de avize a fost depus la DNA.] M-am si folosit de alte avize pentru a livra lemnul la HS. Avizul provenea de la firme fantoma. Originalul ajungea la HS, iar duplicatul se ardea.

8. Razbunarea ‘sistemului’ (ROMSILVA si POLITICA)
BC: Dupa ce am fost la DNA a inceput razbunarea din partea colegilor din D Cluj si din partea clasei politice din Cluj (PSD, PNL). Autodenuntul l-am facut in primavara, februarie 2013.
Apoi au inceput controale, din ordinul dnei. ministru VARGA (PNL). Ea a cerut: „controale realizate cu obictivitate.“ MARIS TRAIAN, seful DS Cluj, este la PNL. Ministra VARGA la fel. Varga a venit personal la Cluj, in control.

A fost si in district la mine, la sesizarea superiorilor, drept razbunare. In urma controlului s-au constatat pagube de 2.6 milioane lei. (Este totusi o suma mica; e mai mult acolo [mai multa paguba]). Controlul nu a fost facut cu obiectivitate. Ei au dat in mine si in padurari. I-au destituit apoi pe toti padurarii mei. Voicu e dat in judecata, cu 1,1 milioane lei, Morar Flroin, Rosu; Matis…
In districtul 2 l-au gasit doar pe tatal meu cu paguba, nu si pe altii. Asta mi-a pus capac. Am sa le arat ca au gresit. Trebuiau dati cu totii afara. E o „tiganie“: Seful corpului de control al DS Cluj (NEAG) nu a fost intrebat/sanctionat, cu toate ca se afla pe post din 2004.

Cei 100.000 de Euro eu ii dadusem lui MARIS VALENTIN, de unde au ajuns la MARIS TRAIAN, seful DS Cluj.
Acuma m-am refuguat aici, in Germania. Nu mai puteam sa stau acolo. Primeam amenintari de la rudele lui Traian Maris. Deocamdata nu exista proces impotriva mea, doar impotriva padurarilor mei; apoi urmez eu. Deocamdata DNA mi-a dat scoatere de sub urmarire penala. Dupa denunt au fost condamnati MARIS TRAIAN si MARIS VALENTIN. Cel care a dat mita mai departe (MV) a primit 2 ani cu suspendare, pentru ca ramasese vaduv; de aceea a primit suspendare. (Eu ii facusem flagrant.)

La DNA ii spuneam anchetatorului: In tine am incredere, dar in colegii tai nu. Anchetatoruel moment… Insa dupa 1 an a fost arestat colegul lui de la masa alaturata, TATAR pentru ca furnizase informatii in mod ilegal. Ii spuneam lui VOICU: Noi ii dam drumul la Armagheddon, dar vom fi mancati! Colegii fugeau de mine dupa denunt. Ma considerau tradator.

Mai mare mafie ca mafia lemnului in RO… [nu este]. Toata lumea e implicata; de jos si pana sus se invart miliarde de Euro. Sint implicati oameni de toate categoriile si tot felul de nenorociti. I-am spus si lui Voicu: Ai familie, ai copii, ai parinti. Daca pleci din sistem ai de-a face cu ei, ca la mafie. Pe mine m-or nenorocit… In RO nu am incredere in nimeni. Ma rog lui Dumnezeu dar e greu sa schimbam ceva.

Sa faceti oamenii sa iasa in strada – cand sint multi puterea creste!, vorba aia… Schweighofer trebuie sa plateasca cu bani paguba pe care a produs-o! Am vrut sa cer azil politic in Germania, la Karlsruhe. Dar daca cer asta, pot pleca in Romania doar cu acordul lor. Trebuie sa-mi intretin familia… Sa-i ajut pe mama si pe tata. Am si doua fete acasa…

Consemnat de Hans Hedrich
17. 05. 2015

3 Responses to Cum au ajuns spagile de la SCHWEIGHOFER in campania electorala a PSD si PNL (2012)

  1. roland says:

    Mafia lemnului inca nu a fost eradicata si va dura mult pana va fi pusa la pamant intru-cat tentaculele acestei caracatite sunt bine infipte in sistem inclusiv politisti sunt cooptati in mafia lemnului si atunci te intrebi:-Oare cine va face dreptate in aceasta tara cand chiar si organul de ordine care ar trebui sa puna punctul pe “i” si acesta este corupt.Ce face SRI-ul si celelalte structuri ale statului care supravegheaza politistii care sunt predispusi la fapte penale DGIPI sau DGA.

  2. Vieru Sava says:

    Mi-e greata cand aud de spaga, peste tot aceiasi problema veche!

  3. Derscanu says:

    Problema banilor e grava in Romania!

Counter created by lite 1.4