+++ COMUNICAT DE PRESA +++ Seful IPJ Harghita, Moldovan Radu Sandu, acuzat de tentativa de omor


COMUNICAT DE PRESA

Seful IPJ Harghita, Moldovan Radu Sandu, acuzat de
tentativa de omor

Fagaras, 21. 10. 2013

Asociatia Neuer Weg
Pta. Republicii nr. 16, 505200 Fagaras
Tel. 0752-616128 (Hans Hedrich)
hanshedrich@gmx.de
www.neuerweg.ro

Stimati reprezentanti ai presei,
Chestorul Moldovan Radu Sandu, actualul sef al IPJ Harghita, cunoscut pentru numeroasele acte de tortura si cruzime savarsite in perioada 1986-1989 impotriva a numerosi tineri din municipiul Miercurea Ciuc, este acuzat, intr-un interviu, de catre dl. Andras Mihaly, un fost locuitor din acest oras, de tentativa de omor, comisa in februarie 1988, prin batai repetate si abandonarea, in stare de inconstienta, intr-o padure.

mrs1
Moldovan Radu Sandu,

Conform declaratiilor lui Andras Mihaly, acelasi tratament i s-ar fi aplicat, cu acea ocazie, si lui Pancel Zoltan, un prieten al victimei. Tentativa de omor a fost savarsita, conform declaratiilor lui Andras Mihaly, cu concursul lui Pop Ilie, lucrator in cadrul Militiei resp. a “Securitatii” cat si a patru agenti de Militie, neidentificati.

Amintim ca plangerile penale depuse in trecut impotriva lui Moldovan Radu Sandu pentru actele de tortura comise inainte de 1989 nu au dus la condamnarea acestuia, aparent in urma unor amenintari la adresa victimelor cat si in baza traficului de influenta exercitat prin intermediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Mures.

Mentionam deasemenea ca Moldovan Radu Sandu a fost acuzat si de colegi subalterni din IPJ Harghita, printre altele, de purtare abuziva si vatamare corporala grava. In ciuda acestor fapte, Moldovan Radu Sandu a fost avansat, in 2012, la gradul de general, de catre fostul Ministru al administratiei si internelor, Mircea Dusa, actualmente Ministru al apararii nationale.

Interviul cu dl. Andras Mihaly, subtitrat in romana si engleza il puteti viziona mai jos (partea I si II) iar traducerea si transcrierea, in rezumat (RO si EN) o puteti citi in Anexa nr. 1. Documentul din interiorul IPJ Harghita, privind acuzatiile colegilor la adresa lui Moldovan Radu Sandu, poate fi citit in Anexa nr. 2. Comunicatul de presa in format pdf poate fi descarcat aici:
COMUNICAT DE PRESA-moldovan-acuzat-de tentativa-de-omor (pdf)


VIDEO II: Seful IJP Harghita, Moldovan Radu Sandu, acuzat de tentativa de omor (II.)

Speram ca aceste informatii sa fie de interes pentru dumneavoastra, ele prezentand aspecte esentiale ale relatiei dintre autoritatile romanesti si locuitorii din Tinutul Secuiesc dintr-o perspectiva aparent noua pentru publicul larg din Romania, dar totodata bine cunoscuta si documentata in judetele Harghita/Covasna/Mures.

Contact Andras Mihaly (SUA):
Facebook
Email: misike6@yahoo.com
Telefon: 001-512-507-9916

cu stima,
Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg
Scopurile Asociatiei Neuer Weg sunt, conform statutului, protectia mediului si a patrimoniului istoric, apararea drepturilor cetatenesti, promovarea valorilor transilvane si europene, lupta anticoruptie si impotriva abuzului de putere.

……………………………………

ANEXA nr. 1
TRANSCRIERE INTERVIU (RO)
Seful IPJ Harghita, Moldovan Radu Sandu, acuzat de tentativa de omor

[Conform propriilor declaratii, Andras Mihaly (50 ani), originar din Miercurea Ciuc, il cunoscuse pe Moldovan Radu Sandu inca din 1983, intr-o discoteca din statiunea Izvoru Muresului, jud. HR. Fiind amenintat de mai multe persoane, Moldovan a fost ‘scapat’ chiar de Andras, pe care avea sa incerce sa-l omoare, in 1988.]

“Trebuie să fi fost spre sfârşitul lunii februarie, în 1988. Am mers să cumpăr ţigări, îmbrăcat într-o geacă subţire. M-am întâlnit cu un prieten, Pancel Zoli. Am fost împreună acolo (când s-a întâmplat). A sosit un ARO albastru al Miliţiei, în fata poştei vechi din Miercurea Ciuc.

Dintâi a coborât Moldovan Radu Sandu (actualmente şef IPJ Harghita), apoi Pop Ilie şi încă câţiva (patru) miliţieni. Moldovan a venit la mine, m-a întrebat: ‘’Ce faci, mă?’’, după care m-a lovit atât de tare în faţă încât am căzut la pământ. Se pare ca am vrut sa-l lovesc si eu pt. ca militienii m-au tinut si Moldovan a continuat sa ma bata. Pop zicea: ‘’Lasă-mă să dau şi eu!’’ Iar Moldovan zicea în timp ce eu zăceam pe jos: ‘’Dă-i, că mai suflă!’’ Ne-au bătut până nu mai ştiam de noi şi ne-am pierdut cunoştinţa. Doar ne văitam.

Se apropiaseră nişte oameni şi ne-au încărcat repede în maşină. Credeam că ne duc la Miliţie, insă era curios că maşina mergea mult prea departe. Când am vrut să întreb unde mergem, un miliţian m-a lovit cu piciorul în cap încât mi-am pierdut cunoştinţa. Când mi-am revenit, eram în zăpadă, înconjuraţi de brazi, plin de sânge şi cu mâinile aproape îngheţate. La fel era şi Pancel Zoli.

Cumva îmi revenisem şi începeam să-l scutur pe Zoli. Trebuie să fi fost vreo minus 25-28 de grade Celsius. Încercam să ghicim unde suntem. Credeam că suntem în apropierea Miliţiei, într-o altă parte a oraşului. Trebuia să plecăm de acolo, altfel îngheţăm. Norocul nostru a fost că la 100m se găseau urmele maşinii de Miliţie cu care am fost aduşi. Aveam să aflu mai târziu că era deja ora 1 noaptea. Când ieşisem să cumpăr ţigări, fusese doar ora 8.30 seara. Am mers după acele urme de maşină şi am ieşit pe şoseaua dintre Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc (la aprox. 5-7 km de oraş).

Am reuşit să opresc un camion ce transporta lemne, care ne-a dus până acasă. Nu am vrut să ne vadă soţia în halul ăsta. Nici măcar n-am fi putut să-i explicăm ce ni s-a întâmplat. Şoferul m-a dus până la uşa casei, m-a proptit de ea, a sunat la sonerie şi când soţia a deschis uşa, am căzut în faţă, ca un buştean. În ziua următoare, sub uşa de la intrare, am găsit o citaţie la Miliţie pe numele meu – şi atât.
Nu m-am dus, de frică, pentru că mă temeam că acela îmi va fi sfârşitul. În săptămânile ce au urmat m-am ascuns în casă.

În 20 aprilie (1988) am luat trenul Braşov – Arad – Curtici şi am trecut ilegal graniţa în Ungaria.

Rep: Nu ai încercat să mergi la doctor ca să constate oficial ce ţi s-a întâmplat?
Nici nu se punea problema! Îmi era clar că ăştia voiau să mă omoare! Eram înspăimântat de tot ce mi se întâmplase. Nu-mi părăseam apartamentul decât seara târziu. Eram sigur că au vrut să mă omoare.

Altfel nu se explică de ce ne-au dus şi ne-au aruncat în pădure, atât de departe de Miercurea Ciuc. Asta mi-ar mai fi lipsit: să merg la doctor! Erau alte vremuri pe atunci!

Rep: Ştiu că erau alte vremuri pe atunci, întreb însă pt. ca la Tribunal ar trebui dovedite afirmaţiile tale – mai ales că Pancel Zoli a murit între timp…
Soţia mea îşi aminteşte în ce hal eram în acea seară; la fel şi un bun prieten de-al meu căruia îi povestisem mai târziu ce am păţit. Nu am vorbit cu mulţi despre toate astea pentru că nu puteai avea încredere în oameni. Mulţi erau “turnători”.

Nu aş ezita să-i spun toate astea lui Moldovan în faţă. În plus, ar fi bine să dăm de acel Pop Ilie…
Pop Ilie era securist, 100%, negru la faţă, avea aprox. 1,65m înălţime, cu un început de chelie şi mustaţa neagră. În prezent ar trebui să aibă în jur de 65 de ani. În total, cei care ne-au bătut au fost 6 inşi: cei 4 miliţieni ‘simpli’, Moldovan şi cu Pop.

Rep: Poliţia îşi are sediul şi azi în acea clădire?
Da, da, da! Te duc să ţi-o arăt, dacă vrei!

Rep: Ai vrea să revezi acele locuri şi să te întâlneşti cu Moldovan?
Da, tare aş vrea! Aş vrea ca Moldovan să mi se uite în ochi când neagă cele întâmplate!
Am citit multe despre ce a făcut şi “nu” a făcut Moldovan (acte de tortură). Ştiu că vreo zece persoane l-au reclamat şi şi-au retras apoi plângerea, de frică.
Mie nu mi-e frică de el. De aceea aş vrea…

Rep: Cum ai spera să se finalizeze toate acestea?
Să-şi recunoască fapta.

… De ce a făcut-o cu cineva (ca mine) care în urmă cu câţiva ani îi salvase, poate, viaţa la Izvoru’ Mureşului? [Conform relatării lui Andras, acesta îl cunoscuse pe Moldovan incă din 1983, într-o discotecă din staţiunea I.M., acesta fiind ameninţat de nişte persoane – Andras scăpându-l pe Moldovan de probleme în acea seară…]

Deci îi salvasem ‘pielea’ atunci – şi mai târziu m-a invitat chiar la nunta lui!
Mă întreb de ce a încercat mai apoi să mă omoare? De ce? Pentru ce? Poate că aş fi uitat chiar bătaia primită de la el. Dar mă doare faptul că m-a/ne-a dus în pădure. Nu ştiu cum ar putea justifica acest lucru. Ar putea zice că era datoria lui de miliţian să facă “ordine”, să racoleze poate informatori şamd.
Dar de ce ne-a dus în pădure? În ochii lui deja nu mai valoram nimic.”

SFARSIT

…………………………………………………………………

INTERVIEW ENGLISH VERSION
Police Chief of Harghita county accused of attempt of murder (Interview)

[According to Andras Mihaly, a 50 year old former inhabitant of Miercurea Ciuc/Csikszereda, he knew Moldovan Radu Sandu already in 1983 when he saved him from serious trouble with other visitors in a disco in the mountain resort Izvoru Muresului, Harghita county. Still Moldovan apparently tried to kill him in 1988…]

“It must have been at the end of February 1988. I went out to buy cigarettes, wearing only a thin jacket, when I met a friend of mine, Pancel Zoli. We where together (when it happened). A Militia blue car stopped in front of the former post office in Miercurea Ciuc/Csikszereda, Harghita county (Szekely region).
Moldovan Radu Sandu (the current Police Chief of Harghita county) came out of the car first, followed by Pop Ilie and a few more (four) militia officers. Moldovan came to me and said: “Hey, what’s up?” and he hit me so hard in the face that I fell down to the ground. I must have tried to hit back; the officers were holding me and Moldovan went on beating me fiercely. Pop said: ”let me him him too” Moldovan ordered while I was laying down on the ground: ”Hit him, he is still breathing!”.

They beat us up until we lost consciousness. At one point some people loaded us fast into a car. I initially thought they were taking us to the Militia station, but the trip took way too long. When I tried to ask where were we going, a soldier hit me with the foot in my head until I fainted. When I woke up, we were both laying in the snow, in a forest, full of blood and with our hands almost frozen. I tried to shake up Zoli in order to wake him up as well. It must have been minus 25-28 degrees Celsius. We tried to guess where we were and imagined we are close to the Militia station, in a different part of the town. We had to get away from there, otherwise we would have frozen to death. Luckily that just one hundred meters away we found the traces of the militia car that had brought us there. Later I found out that it was 1am, in the middle of the night. When I went out for cigarettes it was 8.30 p.m.

We followed the car tracks that lead us to the main road between Miercurea Ciuc to Odorheiu Sec. (at 5-7 km from town). I managed to stop a wood truck which took us back home. I didn’t want my wife to see us this way. We couldn’t even have explained her what had happened to us. The driver brought me to my flat, leaned me towards the door, rang the bell and when my wife opened it, I fell inside like a log.

Next day, under my door I found an official Militia subpoena on my name. I didn’t go to the interrogation out of fear that this could have been my end. During the next few weeks I hid inside the house. On April 20 (1988) I took the train to Brasov – Arad – Curtici and illegally crossed to border to Hungary.

Q: Didn’t you go to the doctor to officially document what had happened to you?
No way! It was clear to me that these guys (the militia officers) wanted to kill me. I was so scared that I was leaving the house only late in the evening. I was sure that they wanted to kill me. Otherwise they would not have got us out in the forest and left us there, so far away from the city. This would have been the last thing I needed: to go and see a doctor! Times were so different back then!

Q: I know, times were very different back then. I’m just asking because you have to prove this in court, especially since Pancel Zoli had died in the meanwhile.
My wife remembers well how bad I looked that night; same as a good friend of mine that I told him later about what had happened to me. I haven’t talk to many people about all this since I couldn’t trust them. Many were militia moles.
I wouldn’t hesitate to tell all this to Moldovan himself. Moreover, it would help to find Pop Ilie…
Pop Ilie worked for the Romanian Communist Secret Service. He was 1.65m tall, had a dark skin, partly bold headed and had a black mustache. He must be around 65 years old. There had been 6 persons: 4 militia officers, Moldovan and Pop who beat us up.

Q: Is the Police nowadays located in the same building?
Yes, yes, yes! I’ll take you there if you want to!

Q: Would you want to see those places again and even meet Moldovan?
Yes, I’d like that a lot! I’d like to see Moldovan looking in my eyes while denying all that he did to me! I have read a lot about Moldovan’s deeds in the past (eg. torture acts). I personally know that over ten people filed complaints against him, but later withdrew them- out of fear. I am not afraid of him. That’s why I’d like to do that…

Q: How would you hope for all these to finalize?
I’d like Moldovan to admit his deeds. Why did he do this to someone (like me) who maybe even saved his life a few years earlier in a disco in Izvoru Muresului? [According to Andras, he knew Moldovan since 1983 when he saved him from serious trouble with other visitors in a disco, in the mountain resort Izvoru Muresului]
Back then, I saved his ”head”, so to say – and later on he even invited me to his wedding. So, I wondered a lot: Why did he try to kill me? Why? What for? Maybe I would have even forgotten that beating but it hurts me that he took me/us to the forest. I don’t know how he could justify this. He might say that it was his duty to keep ‘law and order’, recruit people for the secret service, etc. But why did he took us to the forest? In his eyes I must have been dead already.

END

……………………….

ANEXA nr. 2
“Seful IPJ Harghita, Chestorul Moldovan Radu-Sandu, obisnuieste sa-si bata subordonatii si colegii.” (Document din interiorul IPJ Harghita)

01. In timpul unui exercitiu de alarmare, in cursul anului 2007, MRS l-a batut crunt pe ofiterul de politie Schiopu Doru, din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Harghita.
Martori la intreaga scena au fost Comisar sef ASANDEI CEZAR (actualmente la IPJ Neamt?) – sef al Serviciului de Circulatie, cat si adjunctii lui Moldovan. In urma bataii, ofiterul a avut nevoie de ingrijiri medicale, i-au fost rupte hainele si chiar a ramas cu sechele.

02. Un alt ofiter agresat a fost comisarul sef CHIRIAC, din cadrul Politiei municipale Miercurea Ciuc, care a fost batut chiar in biroul lui Moldovan, in perioada cand acesta isi cerea transferul de la Politia Odorheiu Secuiesc la Miercurea Ciuc, in cusul anului 2008. Dupa ce Moldovan a refuzat, ofiterul a fost nervos, [ceea ce] l-a enervat pe Moldovan care l-a batut crunt in biroul sau. Acest ofiter a fugit la geamul biroului, plin de sange, amenintand ca se va sinucide aruncandu-se pe fereastra. Martori in acest caz au fost adjunctii lui Moldovan care nu stiau cum sa-l potoleasca pe acesta, intervenind in birou chiar si alte cadre de politie care se aflau in hol.

03. In anul 2004 l-a batut pe ofiterul de serviciu de la IPJ Harghita, agentul de politie SPACIUC care, in urma batailor primite s-a pensionat.

04. In anul 2008, in cadrul unui exercitiu de alarmare “112” a lovit mai multi agenti de politie care actionau in teren, iar apoi a inceput sa strige in statia radio, in timpul actiunii: “Asa va vreau, leii mei!”, fiind in mod evident in stare de ebrietate. La incheierea actiunii, pe timp de noapte, i-a adunat pe toti agentii de politie care au actionat si i-a incolonat in fata bisericii ortodoxe din Miercurea Ciuc, le-a cerut sa stea in genunchi pe treptele acesteia si le-a ordonat sa se roage pentru iertarea pacatelor si sa-I multumeasca lui Dumnezeu ca au un sef atat de bun. Persoana care era de serviciu la ofiterul de serviciu, agentul de politie SANDU (agentul de politie care lucrase si la Politia Transporturi Feroviare), poate fi martor cu privire la cele intamplate.

05. In primavara anului 2012 Moldovan la batut pe Ofiterul de serviciu al IPJ Harghita, BUTUCARU RADU(?), un ofiter care in anii anteriori, inainte de avansare, lucrase in cadrul Directiei Medicale – Cabinetul medical al IPJ Harghita.

06. CIOBANU FLORIN, sef de post la Sindominic a fost gatuit, in 2009, de Moldovan Radu-Sandu.

07. GRAMA OVIDIU, ajutor de politist in satul Tomesti, comuna Sindominic, a fost gatuit, in 2009/2010, de Moldovan Radu-Sandu.

08. Politistul PETCU, din com. Racu, a fost gatuit, in 2013, de Moldovan Radu-Sandu care a incercat deasemenea sa-l loveasca cu piciorul; motivul fiind aparent faptul ca politistul ar avea un conflict cu un alt politist, protejat de MRS.

09. Politistul MICU, din cadrul DGIPI, a fost si el agresat fizic de Moldovan Radu-Sandu.

10. Politistul BUTUCARU, de la Serviciul Paza si Ordine Publica, a fost si el agresat fizic de Moldovan Radu-Sandu.

La victimele de mai sus se adauga si multi alti politisti agresati de Moldovan dar care nu au curajul sa depuna plangere. Cele descrise mai sus reprezinta poate doar 10% din actele de agresiune comise de Moldovan Radu-Sandu asupra politistilor.”

SFARSIT

………………………………..

Posted by at 21/10/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, and tagged with: , , , , , ,

3 Responses to +++ COMUNICAT DE PRESA +++ Seful IPJ Harghita, Moldovan Radu Sandu, acuzat de tentativa de omor

 1. Serpico says:

  de vreme ce individul are protectie politica, singura solutie este ca niste politisti “cu sange in instalatie” sa-l “rezolve” (…) pe acest dobitoc sinistru, (…).

 2. hans says:

  mersi, serpico, pt comentariu… dar cu scuzele de rigoare: a trebuit sa-ti cizelez ‘putin’ comentariul pt. ca mie-mi revine raspunderea legala privind mesajele postate aici. mersi pt intelegere. in rest nu cenzurez ABSOLUT nimic – indiferent daca-mi plac comentariile sau nu!

  cu stima,
  hans hedrich

 3. lt.kojak says:

  Fostul militian e puternic sustinut de deputatul Mircea Dusa, care de altfel l-a inaintat la gradul de chestor pe cand era ministru de interne. De asemenea subalternii nu au curajul sa-l reclame nici din cauza unor pile din MI.

Counter created by lite 1.4