Cluj: Sesizari la CNCD impotriva functionarului public Tene Ioan Vasile si a Primarul Emil Boc

COMUNICAT DE PRESA

Astazi, 21 martie 2017, Asociatia Neuer Weg a depus sesizari la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si la comisia de disciplina a Primariei Cluj-Napoca, impotriva dlui. Tene Ioan Vasile si a Primarului municipiului Cluj-Napoca, dl. Emil Boc. Motivul este activitatea sustinuta de instigare la ura interetnica, desfasurata de dl. Tene, functionar al Primariei, pe portalul napocanews.ro, cat si refuzul dlui. Emil Boc de a supune sesizarile NW comisiei de disciplina a Primariei, motivand ca activitatile incriminate nu ar tine de competenta acesteia, deoarece ar fi fost desfasurate de dl. Tene in calitate de persoana fizica, si nu de functionar public.

In urma obtinerii unui punct de vedere de la Institutia Prefectului judetului Cluj ce contrazice argumentatia dlui. Boc, invocand HG 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina, Asociatia NW a hotarat sa supuna sesizarea, PENTRU A TREIA OARA(!) 😉 comisiei de disciplina – cat si CNCD. Sesizarea si istoricul acesteia le puteti descarca aici. In anexa propunem, pe langa tratatele internationale specifice, semnate si ratificate de Romania, si un comentariu al subsemnatului la un articol de presa (Ziua de Cluj) din 21. 03. 2017, prin care explicam contextul sesizarii cat si scopul acesteia.

Ne dorim si speram sincer ca demersul nostru, eminamente legalist, sa fie in interesul tuturor clujenilor si ardelenilor – o contributie la crearea unui nou si real consens de convietuire multietnica, multiconfesionala si multilingvistica, pe baza egalitatii depline de drepturi, sanse si obligatii in patria noastra comuna, Transilvania. Transilvania, acest veritabil microcosm european, unic prin diversitatea si reprezentativitatea sa, poate servi drept model de viitor pentru convietuirea pe intregul continent. Ca locuitori vechi si noi ai Transilvaniei avem sansa sa contribuim cu ce avem mai bun la Europa, in loc sa persistam in propriile probleme si obsesii fantomatice, rupte de prezent. Departe de noi dorinta de a ‘supralicita’ sau ‘scandaliza’ cazul Tene-Boc – dorim in schimb sa ne folosim de reglementarile in vigoare, pentru a aduce un aport pozitiv pentru noi toti. 🙂

cu respect si cu optimism,
Hans Hedrich, vicepresedinte NW
Tel.: 0752-616128
hanshedrich@gmx.de

auton1
………………………..

ANEXA
Carta europeana a limbilor minoritare si regionale
Conventia Cadru pentru protectia minoritatilor nationale
Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungara

…………………………

COMENTARIU pe portalul ZIUA DE CLUJ si FB

Hans Hedrich ·

Buna seara si multumesc pentru publicarea acestui articol!
Doresc sa fac cateva completari/precizari privind sesizarea CNCD si a comisiei de disciplina a Primariei Cluj-Napoca, depuse astazi, in numele Asociatiei Neuer Weg (NW), din care fac parte:
01. Sesizarea are ca obiect activitatile net instigatoare ale numitului Tene Ioan Vasile, pe portalul napocanews (in special diversiunea sustinuta de TIV privind o piesa a trupei “Beatrice”, din Ungaria, pentru care o jurnalista TVR fusese sanctionata si destituita in 2016)02. In ciuda a doua sesizari trimise de NW comisiei de disciplina a Primariei Cluj, Primarul Emil Boc a refuzat sa dezbata cazul lui TIV, sustinand in mod neadevarat ca acest caz NU ar tine de competenta comisiei, fiind vorba de activitati de natura privata a lui TIV, exercitate in afara programului de lucru. Prefectura Cluj contrazice insa pe toata linia argumentatia dlui Primar, Legea privind statutul functionarilor publici obligandu-i pe acestia la o anumita conduita etica si in AFARA orelor de program, ceea ce dl. Tene NU a facut atunci cand a lansat si sustinut “diversiunea Beatrice”).

03. In concluzie, Primarul Emil Boc a refuzat, contrar prevederilor legale, sa supuna dezbaterii sesizarea subsemnatului impotriva lui TIV, motiv pentru care am formulat reclamatie si impotriva lui Emil Boc la CNCD.

04. Pozarea functionarului public TIV, “mostenit” de Primaria Cluj inca din ‘regimul’ Funar, in pretins aparator al intereselor romanilor ardeleni, “oprimati”(!!!), are la baza o serie de neintelegeri respectiv de distorsionari voite a unor realitati si adevaruri banale. Astfel, maghiarii din Ardeal / Tinutul Secuies, contrar intoxicarilor national-securiste din ultimele decenii, NU sunt straini in Ardeal, ci un grup etnic AUTOHTON si CONSTITUTIV, la fel ca romanii, germanii, romii, etc. De unde rezulta ca revendicarile tuturor(!) nationalitatilor privind folosirea limbii materne sunt perfect legale si acoperite de cartele, conventiile si tratatele semnate si ratificate de Romania, incepand cu 1995(!), dar aplicate doar partial de Romania (la fel ca atatea alte legi din alte domenii… Ele exista, dar nu se prea aplica…).

05. In materie de drepturi ale “minoritatilor etnice” asistam deci la un decalaj de implementare, de pana la 20(!) de ani (a se vedea refuzul ostentativ, ilegal, a Primarului EB, de a instala placute bilingve la Cluj!) – rastimp in care ponderea maghiarilor in Ardeal a scazut circa DUBLU fata de cea a romanilor, prin EMIGRARE si ASIMILARE. Aceste adevaruri sunt probate de studii si statistici romanesti(!) – dar tinute departe de publicul larg. Cu alte cuvinte: Nerespectarea drepturilor unui grup etnic/autohton, se rasfrange direct si masurabil negativ asupra existentei acestuia. Maghiarii si afla in aceasta situatie dramatica – chiar daca NU prea o spun cu voce tare (poate din resemnare ca nu au “cu cine vorbi” – vazand cu discursul public e monopolizat de diversionisti si instigatori?)

…Or, aceasta stare de fapt m-a motivat sa fac demersurile – si am increderea ca gasesc intelegere pentru asta la publicul larg!. Ele nu sunt indreptate nicidecum impotriva persoanelor Ioan Tene sau Emil Boc, cu care as putea sa ma inteleg de minune la o bere sau la discutii pe atatea alte subiecte de importana pentru noi! 🙂

(PS: Scuzati lungimea comentariului!)

cu stima
Hans Hedrich

Like · Reply · 48 mins
Posted by at 21/03/2017
Filed in category: Kultur & Gut, Politik & Wirtschaft,

One Response to Cluj: Sesizari la CNCD impotriva functionarului public Tene Ioan Vasile si a Primarul Emil Boc

 1. gatacuminciunile says:

  Da, aceasta incriminare a nationalitatilor, mai ales a maghiarilor se intalneste la tot pasul. Acum cateva zile am citit un articol pe Historia.ro legat de Nicolae Balcescu.
  In articol se mintre cu nerusinare despre pozitia guvernului revolutionar maghiar fata de romanii din Transilvania.

  “In acest timp revolutia maghiara continua,iar Bălcescu spera ca aceasta revolutie a maghiarilor sa duca la o noua redesteptare a sentimentelor nationale si la repornirea revolutiei,in tarile romane. In acest sens,el isi propune sa realizeze o conciliere intre Kossuth si Avram Iancu,[…]. Odata ajuns la fata locului,isi da seama ca maghiarii nu aveau de gand sa le faca nici o concesie romanilor,chiar in ciuda succeselor repetate ale lui Avram Iancu.

  In iulie 1849,Kossuth ii oferea lui Iancu un post de general in armata sa,nefacand insa niciun fel de concesii natiunii romane.”

  Autorul articolului “uita” de faptul ca in august-septembrie 1848 (!!!) – deci cu mai mult de o luna inaintea inceperii revoltei romanilor in Transilvania, atatati de oamenii imparatului si a generalului Puchner comandantul militar al Transilvaniei, fidel imparatului – comisia de uniune a parlamentului maghiar de la Pesta, prin includerea si a parlamentarilor romanilor ardeleni si din Ungaria, au elaborat un proiect de lege care acorda drepturi romanilor, pe care maghiarii din Romania nici azi nu o au aici! De exemplu folosirea limbii materne in institutiile de stat, posibilitatea corespondentei cu institutiile statului, chiar si cele centrale de la Pesta in limba romana, oficializarea limbii romane in zonele si judetele unde ei sunt majoritari, alegerea functionarilor de stat in conformitate cu ponderea etnica a populatiei din zona (de toate acestea in Romania de azi nici nu poate fi vorba…). Acest proiect de lege se referea si la celelalte nationalitati din Ungaria de atunci. conducatorii romanilor din Transilvania aveau cunostinta de acest lucru insa, au hotarat ca totusi sa inceapa revolta contra guvernului maghiar, macelarind cel putin 10 000 de civili maghiari, pentru ca se pare ca ei nu doreau egalitate cu maghiarii, ci ca ei sa ii subjuge, cu ajutorul trupelor austriece. Acest proiect de lege, cu toate ca a fost votat pozitiv de toate comisiile, prin care a trecut, din parlamentul maghiar, ajungand pana la presedintele parlamentului, pana la urma nu s-a implementat, din cauza inceperii razboiului, si a demiterii guvernului maghiar de catre guvernul imperial.
  In 28 iulie 1849 insa, si cu ajutorul lui Nicolea Balcescu, care, cu toate ca era un nationalist roman convins, a inteles ca se poate intelege cu maghiarii, si nu era de acord cu revolta antimaghiara condusa de Avram Iancu, omul imparatului, legea in cauza a intrat in vigoare, fiind prima lege despre drepturile nationalitatilor din istoria omenirii!
  Si articolul din Historia.ro, in loc sa sublinieze importanta lui Nicolae Balcescu in implemnentarea acestei legi, si in intarirea prieteniei romano-maghiare, minte ca maghiarii nu au vrut sa auda de drepturile romanilor, si Balcescu nu a avut niciun succes… Deci domnii “istorici” sunt gata chiar sa ii diminueze importanta istorica a lui Balcescu pentru a minti in legatura cu pozitia maghiarilor fata de romani in 1848-49, vrand sa ii arate asupritori monstruosi ai romanilor, pentru a crea ura impotriva acestei etnii in romani, si a da o baza istorica refuzarii acordarii drepturilor maghiarilor din Romania. Pentru ca daca ar recunoaste ca maghiarii au dat drepturi foarte importante romanilor, atunci cum ar putea azi refuza acelasi lucru pentru maghiarii din aceasta tara? Pentru a ne refuza drepturile, mai bine falsifica istoria, si diminueaza rolul istoric al unuia dintre importantele personaje ale istoriei romane, Nicolae Balcescu.

  De aceea am scris un comentariu sub articol, precizand toate aceste lucruri. Insa ieri, cand am vrut sa verific, daca comentariul meu inca mai este acolo, normal ca a fost sters. Dar eu eram sigur de acest lucru, intamplandmu-se de nenumarate ori ca siteurile romanesti, unde se postau denigrari si minciuni impotriva maghiarilor, si unde am scris comentarii care sa rectifice minciunile de acolo, sa imi stearga comentariile, de aceea am copiat comentariul si l-am salvat in word. Asa ca ieri cand am vazut comentariul meu sters, l-am repostat, impreuna cu niste cuvinte de “lauda” la adresa domnilor “istorici”…

  Iata articolul.

  https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/nicolae-balcescu-sufletul-revolutiei-de-la-1848

  Si comentariul meu este acolo, cine stie pana cand…?

Counter created by lite 1.4