Cine a omorat Siria? Si ce putem face aici si acum?

Iata aici cateva imagini insuportabile din Siria.
INTREBAREA nr. 1: Cine a comis aceasta oroare inimaginabila prin care trece respectiva tara? Assad, din dorinta  de a-si pastra puterea? Rebelii/luptatorii pentru libertate? SUA, Marea Britanie, Israel?, tari care au format statele si au modificat granitele din aceasta regiune – si care, drept urmare, considera zona ca pe un poligon de manevre geostrategice, aducand populatiei siriene moarte si dezastru, in timp ce la striga, prin mass-media, lozinci despre eliberare si democratie? Sau o fi predispozitia la violenta si cruzime, aparent endemice in “Orientul Apropiat” (denumire inventata de vestici)? – daca privim doar faptele asasinilor(!) si a lui Timur Lenk, in urma cu 800-900 de ani…
Sau este de vina islam(ism)ul? Sionismul? Neoprotestantismul misionar? Ateismul liberal? sau Big money – cei care, incepand cu Revolutia Americana din 1774, au revolutionat si supus propriei logici financiare cat si propriilor interese tari si continente intregi: vezi 1789, 1848, 1918, 1945, 1989, Revolutiile portocalii, Primavara araba… Sau o fi de vina insasi fiinta umana: egoista, cruda, oarba? Sau un amestec din toate astea?

Indiferent, cine, indiferent de ce a facut-o – suntem din nou martori, cum niste (mai multi) indivizi egocentrici necunoscuti noua (de sex masculin, evident, pt. ca femeia nu prea are asemenea preocupari destructive), imbracati in costume fine si/sau in uniforme militare fabrica istorie, pe spinarea altora – o istorie dupa chipul si asemanarea acestor autointitulati demiurgi ai istoriei… Iar cei carora nu le convine asta sau care, intamplator, stau in calea planurilor de afaceri sau a gloantelor si obuzelor, aceia vor fi expulzati cu respectiva munitie. Expulzati, in cel mai tragic caz, din propriul corp, sau, in cazurile semi-tragice, din propria casa sau din propria tara.

syrien1

Acesti “expulzati” (fericiti ca mai sunt in viata) marsaluiesc instinctiv, constient sau cu o agenda in acele regiuni ale lumii din care li se trage nenoricirea cea impachetata in lozinci si promisiuni …”promitatoare”, de cumparat pe credit si in rate, cu dobanda variabila. Adica se indreapta spre occident. In directia tarilor industrializate cu indelungi traditii misionare, coloniale, de comert cu sclavi, arme, ideologii si utopii. Tarile, popoarele, culturile, societatile din estul Europei se afla – ca de atatea ori in decursul istoriei migratiei si a invaziilor pe batranul continent – in zona de tranzit a celor dezradacinati si in cautare de ceva mai bun decat ce au lasat n urma. Washington, London, Paris, Berlin: Avem o problema!

INTREBAREA Nr. 2: Ce-ar fi daca noi, cei din Ardeal/Banat/Crisana/Maramures, ai caror istorie si viata cotidiana a fost (si este) eminamente influentata de fenomenul migratiei (in cele mai diverse directii cardinale) ne-am deschide, in mod proactiv, acestor grupuri de refugiati si le-am atribui spre folosinta parcele de teren in satele pe jumatate pustii de la noi. Si i-am lasa sa se autoadministreze (si integreze) prin proprii reprezentanti si in propria lor limba in aceste noi cartiere sau localitati? Si daca functioneaza, s-ar putea extinde modelul asupra altor regiuni si tari din zona…

…Cam asa trebuie sa se fi intamplat si pe timpul migrarii germanilor (viitorii sasi) in sudul Transilvaniei, in sec. 12/13, a relocarii secuilor din sudul in estul Transilvaniei cu ocazia venirii nemtilor; apoi venirea si stabilirea armenilor, evreilor samd. In sec. 18. au fost colonizati in Banat si Ardeal nu doar actualli svabi ci si romi, slovaci s.a. Nu in ultimul rand, avem, in sec. 20., o istorie recenta a migratiei romanesti din Moldova si Oltenia in Ardeal si Banat samd. Multi dintre noi avem experienta propriei emigrari / reintoarceri (de) peste hotare, din perioada comunista si/sau postcomunista.
Cu alte cuvinte: Daca exista populatie in Europa, “competenta” intr-ale migrarii, relocarii si locuirii de noi spatii, atunci in mod cert ardelenii, resp. o buna parte dintre noi!

Evident, un asemena proiect/experiment etno-demografic nu va decurge de la sine, fara probleme sau fara conflicte, deoarece migrantii (o stim din proprie experienta) iau cu ei bagajul “invizibil” al propriilor valori colective, considerate “normale” si de la sine intelese – si pe care doresc sa le traiasca si sa le perpetueze in noua patrie. Sirienii, afganii, irachienii samd. vor avea in bagajul lor si experienta traumelor si a violentei prin care au trecut. Le vor aduce cu ei si le vor trai, intr-un fel sau altul, pana ce vor fi trecut peste aceste amintiri… Dar cu o atitudine creativa si totusi pragmatica, cred ca se poate “manage-ui” fara riscuri prea mari un fenomen care …oricum va avea loc, fara sa fim intrebati de cineva, daca suntem sau nu de acord cu el. Posibil ca valul de migratie ce va ajunge in urmatorii 2-3-5-15 ani in Europa sa fie de ordinul milioanelor de persoane. Va fi consemnat drept o a doua migratie a popoarelor in Europa, dupa cea de la sfarsitul antichitatii…

Asa ca s-ar putea foarte bine sa avem de ales intre o frustrare colectiva indelungata (ce se adauga la actualele multiple frustrari colective fata de disfunctionalitatile Romaniei de azi), vazand cum se descompune realitatea pe care o cunoastem si cu care suntem familiarizati, sau alegem in mod constient si curajos sa luam taurul de coarne, transformand o problema intr-o solutie creativa… Reinventam Transilvania, preferabil intr-o varianta acceptabila pentru toti locuitorii sai, ramanand totusi noi insine. Sau alegem sa reactionam punctual la ceea ce va veni, urmand ca noi si/sau urmasii nostri sa fie profund schimbati, identitar, etnic samd., de catre noii veniti.
Ce parere aveti?

Posted by at 04/09/2015
Filed in category: Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft, Uncategorized, and tagged with: , ,

2 Responses to Cine a omorat Siria? Si ce putem face aici si acum?

  1. “(…) Si daca functioneaza, s-ar putea extinde modelul asupra altor regiuni si tari din zona…” Si daca nu functioneaza ? Cine va raspunde ? Soros ? Dumneata ? Cei asemenea dumnitale, care nu mai prididesc sa-ntoarca-n gura, cat ii ziulica de lunga, cuvinte ca “empatie”, “toleranta”, “solidaritate”, “compasiune” samd ?

    Daca in “bagajul “invizibil” al propriilor valori colective” acesti migranti vor cara obiceiul de a snopi in bataie femeile considerate de ei ca fiind imbracate indecent ? Sau obiceiul de a lua gatul necredinciosilor ? Daca vor refuza “integrarea” ? Daca vor vrea sa ne “integreze” ei pe noi ? Nu ne-ajunge cu tiganii ?

    N-ar fi mai bine sa-i primeasca si sa-i gazduiasca fratii lor arabi, ca au posibilitatea s-o faca ? De ce trebuie neaparat sa facem noi experiente in care sa ne periclitam existenta ca popor si ca rasa ? De ce sa nu le spunem, frumos, ca nu-i vrem ? De ce sa nu ne aparam familiile, pamantul si casele daca nu inteleg de vorba buna ?

    Puteti sa-mi raspundeti la intrebarile astea folosind ideile si cuvintele d-vs., fara sa repetati cliseele propagandistice rostogolite de apologetii dictaturii globaliste ?

  2. Cu titlu de exemplu, o mostra de “valoare colectiva” carata in “bagajul invizibil” de migranti.
    Precizez ca acest clip, in virtutea dreptului la opinie, este frecvent sters si de pe You Tube si de pe Facebook : https://www.youtube.com/watch?v=6dOtmQhFb7U

Counter created by lite 1.4