Chiar are nevoie Bucureștiul de o statuie Luther-Calvin …de 2,5 milioane de Lei?
Primaria generala a municipiului Bucuresti intentioneaza sa cheltuiasca 2,5 milioane de lei pe un grup statuar Luther-Calvin. Suma pare “modesta” in comparatie cu penibilitatea de statuie dedicata Printului Rainier de Monaco (8 virgula ceva milioane de lei pentru un nene turnat in bronz, amplasat in fatza sediului Circului Bucuresti) – dar si doua virgula cinci milioane sunt bani multi pentru care au/am lucrat cetatenii tarii. Si ar putea fi cheltuiti mult mai util si corect, in scopuri caritabile sau educationale.
Este dragut ca Primaria Bucuresti face un gest neasteptat de “cosmopolitism” sau, domne feri, chiar de respect fata de ungurii si sasii luterani si reformati/unitarieni din Ardeal sau alti protestanti mutati la Bucuresti, dar tot proiectul asta suna cumva a oale sparte. Nici Luther, nici Calvin si nici discipolii lor ardeleni (de ex. Johannes Honter(us)) nu au vreo legatura istorica cu Bucurestiul. S-ar putea invoca eventual ca prima carte tiparita in limba romana, cunoscuta noua, ar fi fost “Catehismul lui Martin Luther” (in 1543). Dar in naratiunea national(ist)a romaneasca, acest gen de tiparituri au fost/mai este catalogat drept prozelitism si deznationalizare. La care se adauga suspiciunea BOR fata de bisericile protestante in general, mult mai accentuata decat insasi resentimentul anticatolic.
Atunci pentru ce o asemenea dubla statuie? Se simuleaza cumva toleranta religioasa/etnica in Romania, pentru a camufla un pic din ortodoxismul securistoid, grandoman-afacerist, pe alocuri clericalfascist care castiga tot mai mult teren chiar in Transilvania candva predominant protestanta? Vrea cineva sa faca pe plac ambasadorilor unor tari UE protestante de la care isi doreste Romania acceptul pentru “intrarea in Schengen”? A aflat cineva la Primaria Capitalei ca 2017 este “Pentacentenarul” reformei, initiate de un calugar catolic pe nume Martin (a lu’ Luther), in 1517, undeva in Germania? Cunoaste cineva un artist somer cu pile la Primarie?
…Intrebari peste intrebari – si un deviz de 2.500.000 de lei pentru o opera de arta pe care cred ca nimeni din Romania nu si-ar fi imaginat-o pana recent la Bucuresti.
PS: In ultimi 1,5 ani, in Transilvania au cazut doua turnuri de biserici evanghelice, in jud. Brasov, iar la Dobarca, jud. Alba, furtuna a distrus o parte din acoperisul inca intact de pa ruina altei biserici evanghelice. Asta nu inseamna ca banii ar trebui redirectionati catre acele cladiri! Evident, banii Primariei Bucuresti ii apartin Primariei – pardon, Consiliului Local, adica cetatenilor reprezentati de CL – si ei hotarasc ce sa faca cu ei. Eu le recomand sa faca ceva cu adevarat fain din acei bani, dar NU statui. Ceva fain pentru copii, scoli, tineri – in cel mai bun spirit protestant.
Un citat potrivit pentru ansamblul statuar…
Raspunsul simplu la titlul articolului dvs este Nu. Insa statul roman ar fi putu sa-si arate solidaritatea cu compatriotii protestanti care sarbatoresc 500 de la reforma, finantand reabilitarile bisericilor evanghelice care sunt intr-un stadiu avansat de degradare. Intr-un fel reabilitarea catedralei din Sibiu cu fonduri europene (care a fost anuntata anul acesta) este si un simbol de sustinere.
Cat despre biserica ortodoxa, aceasta ar trebui sa salveze comoara pe care o reprezinta de exemplu bisericile de lemn, dar si celelalte biserici vechi, in loc sa construiasca unele noi si sa dezafecteze cele istorice.
Asta, si multe altele ar putea fi facute in loc de proiecte care nu rezolva nimic, dar care creaza probleme suplimentare cum ar fi autonomiile teritoriale.
Pe Luther si pe Calvin il fac, dar pe David Ferenz (Franz Hertel) care a intemeiat singura confesie pe teritoriul actual al Romaniei (unitarianismul), si sub conducerea caruia s-a proclamat pentru prima data in lume libertatea religiei, in 1568, chiar in Transilvania, nu… Din nou un act de disrespect fata de maghiarii de aici din partea Bucurestiului.
Faptul ca se face o statuie a lui Luther si Calvin, chiar daca este total inutila (ar fi mai util sa se restaureze bisericile evanghelice care stau sa cada) nu poate fi considerat drept un afront impotriva maghiarilor. Asta este culmea, cu atat mai mult cu cat Calvin este important pentru maghiarii protestanti. Asta inseamna sa cauti nod in papura.
Nod in papura? Faptul ca Romania nu comemoreaza in niciun fel pe cel care pe teritoriul ei actual a introdus libertatea religiei si constiintei, arata ca tara asta nu isi asuma acest lucru, si ca nu este cu el de acord. Un lucru cu care ar trebui sa se mandreasca. Dar nu se mandreste, ci urmeaza politica contrara acestui principiu: cel al religiei de stat, ortodoxia, suprafinantata si ajutata sa cladeasca biserici si in locuri unde nu e niciun ortodox, pe cand celelalte confesii din Romania sunt pe pragul dezastrului. Tot asa Romania uita complet de celalalt mare nume al libertatii religioase legiferata la Turda in 1568, principele Janos Zsigmond.