Ce “nu” trebuie să știm despre Ardeal, după 1918 – ca să rămânem proști și după 2018


01. Suntem locuitori ai Europei, ne consideram informati, iluminati, traim (de putin timp)  in democratii si state de drept – si am fost invatati sa credem, prin retroproiectie, ca evenimentele si deciziile politice de acum aproape 100 de ani care au  dus la formarea statelor national(ist)e din Estul Europei trebuie, obligatoriu, sa fi fost, juste, drepte, democratice, rationale, ‘iluminate’ – deci fara alternativa si fara drept la replica pentru cei carora nu le-au convenit.

02. Maselor populare, din care facem parte si noi, le-a fost implantat crezul, in ultimii 100 de ani ca, odata cu declaratiile de unire sau independenta ale unor popoare, puse in act prin tratatele de pace de la Paris (semnate la Versailles, St.-Germain, Trianon, Neuilly-sur-Seine, Sevres), intre 1918 si 1920, in aceasta parte a Europei s-ar fi instaurat, subit, dreptatea istorica mult asteptata de ‘poparele asuprite ale imperiilor’ continentale defuncte, iar cei care au avut de suferit dupa 1918 sau care critica(u) deciziile luate atunci (de ex. maghiari, germani, turci, bulgari), ar fi, evident, persoane/natiuni nedrepte, manate de revansism, porniri irationale, reflexe sumbre, autoritare si ostile fata de beneficiarii acelor decizii politice (romani, sarbi, cehi, slovaci, polonezi, francezi).

03. In noile state formate resp. restructurate teritorial dupa 1918, discursul public, inclusiv naratiunile istorice despre momentul 1918-1920, asa cum au fost invatate de zeci de milioane de cetateni la orele de istorie, prin mass-media, prin opere de arta si pe alte cai, graviteaza in jurul termenilor de ‘natiune’, ‘teritoriu national’, ‘istorie nationala’, istoriografie, trecut istoric, creeandu-se o cauzalitate (fictiva) intre evenimente istorice indepartate (de ex. prima locuire, in antichitate, a unui teritoriu disputat, oprimarea etniilor majoritare de cele “minoritare”) si deciziile de la 1918, toate acestea facand parte dintr-un proces mai larg de nationbuilding si de construire de identitati colective, juxtapuse/antagonistice identitatilor nationale ale popoarelor de la care s-au obtinut recent noi si uneori vaste teritorii.

nicht-sehen-nicht-hoeren-nicht-sprechen-12e89ac4-e5c6-4a2b-aba7-14f2cda72116Nationalismul si “obligatia” de a refuza adevaruri incomode resp. de a le rastalmaci in conformitate cu dogme etnocentrice si agende politice…

04. Din cate se poate vedea, cu deceptie, in anul 2017, pana si intelectuali de marca, precum Andrei Plesu, Andrei Cornea – si cu atat mai mult un procuror securist istoriograf de nationbuilding precum Ioan Aurel Pop -, in ciuda bunelor intentii care-i anima (pe primii doi), nu ofera mai mult decat reproducerea acelorasi sabloane de gandire si promovarea acelorasi interpretari ale trecutului pe care le-am invatat (pe de rost), in clasa a IV-a, a VIII-a si a XII-a, in sistemul invatamantului de stat (national). Cartile mai recente despre Primul Razboi mondial, care contextualizeaza si relativizeaza evenimentele de atunci par sa fi ramas neobservate (->Christopher Clark, Lucian Boia).
Asadar, se vehiculeaza ritualic vechile dogme contondente, preponderent si explicit antimaghiare, ce pot fi rezumate la formula: “In 1918, poporului roman i s-a (re)dat un teritoriu cuasi-sacru (Transilvania), al carui proprietar de drept fusese (in mod exclusiv) inca din antichitate, in timp ce maghiarii ‘cotropitori’, ‘alogeni’ si ‘minoritari’ sunt singurii care nu pot accepta acest lucru. …Iar daca pana si sasii au imbratisat, spune legenda, “Marea Unire”, rezulta clar, ca ungurii sufera de o boala psihica colectiva, numita “Sindromul Trianon” – motiv pentru care romanii ar avea dreptul si obligatia paternalista sa ii judece sau sa ii ‘vindece’, cu metode neaose, de acest flagel (eventual contagios). Cam asa functioneaza discursurile in anul Domnului MMXVII, pe marginea subiectului “1918 + Transilvania”. Asadar, multi cred(em) ca ar/am stii cam tot ce trebuie stiut ca sa emitem opinii, judecati, sentinte despre ce si de ce s-a petrecut acum circa 100 de ani.

Istoricul Christopher Clark prezentand ideile de baza ale cartii sale “The Sleepwalkers / Somnambulii” (2014), despre modul in care a alunecat Europa, in vara anului 1914, in “catastrofa primordiala a secolului XX” (“Urkatastrophe des XX. Jahrhunderts”). O carte care schimba perceptia asupra Primului Razboi Mondial, incercand sa raspunda la intrebarea “cum s-a intamplat?”, in loc de “cine e de vina?” Momentul 1914 este descris ca unul dintre cele mai complexe din istoria omenirii – motiv pentru care, logic, si urmarile evenimentelor de dupa 1914/1918 trebuie privite si intelese in intreaga lor complexitate.

Lucian Boia, despre Romania si Primul Razboi Mondial

05. Curios, totusi: In mod (deloc?) surpinzator, in tari occidentale precum Germania, Marea Britanie, in manuale, in mediul universitar samd., discutia despre cauzele si deznodamantul Primului Razboi mondial si tratatele ce i-au urmat, graviteaza in jurul unor subiecte FOARTE DIFERITE de cele de la noi, cum ar fi:

A.) unificarea si ascensiunea economica si militara a Imperiului german sub Bismarck, dupa 1870 si impactul (economiei) Germaniei unificate asupra balantei puterii in Europa si pe glob

B.) concentratia de resurse de carbune si minereu de fier pe teritoriul german (zona Ruhr si Saar resp. in Silezia, astazi Polonia), net favorabila dezvoltarii industriei grele si de armament, in comparatie cu Franta coloniala, putere concurenta. …Motiv pentru care Franta eventual “dorea” un razboi (de revansa) cu Germania, inainte ca aceasta sa devina si mai puternica decat era deja. (LINK STUDIU: vezi si schita pag. 14, privind cresterea ponderii economiei germane, in comparatie cu cea a Frantei)

C.) Excluderea ostentativa a tarilor invinse de la conferinta de “pace”, de la Versailles (lucru unic in istoria mai recenta a Europei, in contrast puternic cu Congresul “dansant” de la Viena, din 1814-15, cu participarea Frantei postnapoleonice, invinse, aceasta fiind tratata de catre invingatori de la egal la egal) si impunerea unor conditii si obligatii imposibil sau foarte greu de acceptat pentru tarile “invinse” (invinse mai ales la masa verde, transformata in camp de lupta si instanta de judecata impotriva celor exclusi de la negocieri).

D.) Redesenarea granitelor Germaniei (Austriei si Ungariei) dupa 1918-1919, in functie de punctele mentionate mai sus: reducerea si fragmentarea spatiului economic central-european, ‘exproprierea’ Germaniei de o serie de regiuni industriale vitale (locuite preponderent de germani: Saar, Silezia Superioara, parti din Prusia Occidentala) realizarea unui “cordon sanitar” intre Germania si Rusia.

Relative+shares+of+world+manufacturing+output+(percentages)Ponderea crescanda a economiei germane la scara mondiala, in comparatie cu scaderea ponderii economiei britanice si franceze – motiv de serioasa ingrijorare pentru statele coloniale, concurente, tinand cont ca Germania isi procura o buna parte din resurse de pe propriul teritoriu sau din tari invecinate, in timp ce Franta si Anglia depindeau in buna masura de resursele aflate la mii de km distanta.

06. Revenind la tarile Europei de Est, resp. la Ungaria si tarile vecine, observam un lucru interesant: Punctele A.-D., de mai sus, se aplica, in detaliu, si situatiei Austro-Ungariei acum aprox. 100 de ani:

A.) Monarhia dualista era un spatiu economic relativ unitar, fiind in puternica ascensiune economica si infrastructurala. Chiar daca existau decalaje serioase pe toate planurile fata de Germania si alte tari vestice (coloniale), ‘Kakania’ – deci si Ungaria Mare, deci si Transilvania de acum 100 de ani faceau parte, fara dubiu, dupa standardele de atunci, din clubul celor mai prospere, ‘civilizate’ si importante state europene – si de pe planeta.

B.) Ungaria Mare isi procura multe resurse din periferiile sale (multietnice), avand industrie prelucratoare performanta in buna parte in Ungaria de astazi; beneficiind de un sistem de cai ferate deosebit de dezvoltat (radial si circular) ce asigura fluxul de materii prime si produse finite in toate directiile cardinale ale tarii.

C.) Ungaria a fost si ea exclusa de la masa negocierilor dupa 1918 – mai ales in urma nefericitului puci comunist-sovietic din 1919 -, fiindu-i impuse conditii si termeni imposibil sau foarte greu de acceptat.

D.) Retrasarea granitelor Ungariei s-a facut in functie de punctele de mai sus: fragmentarea spatiului economic, taierea constienta a legaturilor si nodurilor de cale ferata, ‘exproprierea’ de teritorii locuite de maghiari sau alte etnii, din motive geoeconomice.

Hungary-Romania_Boundery
Marea miza a trasarii granitei Romania-Ungaria: Linia ferata si nodurile de cale ferata ‘trebuiau’ sa revina Romaniei, la initiativa Frantei, indiferent de compozitia etnica complexa a zonei, deloc favorabila etniei romanesti (vezi si harta jos) Acelasi principiu s-a aplicat si la trasarea frontierei cu Regatul Sarbo-Croat-Sloven si Cehoslovacia. In cel din urma caz, un rol esential l-a jucat cursul Dunarii ca frontiera, pentru asigurarea unei iesiri la Marea Neagra pentru aceasta tara.

Ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge Ca si Germania, Ungaria urma sa piarda catre statele vecine, la initiativa Frantei, vaste regiuni cu importanta economica si infrastructurala, in ciuda compozitiei etnice complexe sau chiar net favorabile maghiarilor in zonele de frontiera. In imaginea de mai sus, vestita ‘harta rosie’, prezentata de groful Apponyi la conferinta de pace, aratand ca noile granite propuse si apoi impuse Ungariei ignorau compozitia etnodemografica a zonelor de frontiera, locuite preponderent de maghiari si alte nationalitati (germani, evrei), si mai putin de etnici ai statului vecin. Cele doua harti de mai sus ilustreaza logica geoeconomica urmata de puterile invingatoare intre 1918-20. 

07. Concluzionam urmatoarele: Cauzele reale ale izbucnirii Primului Razboi Mondial si ale deciziilor luate dupa sunt preponderent de natura geopolitica si de strategie economica (ca intotdeauna in conflictele armate, am putea spune) si NU chestiuni si conflicte pur “nationale”. Marea miza in toti acei ani NU erau nici pe departe nemultumirea sarbilor bosnieci, a polonezilor, a romanilor ardeleni, a cehilor samd. in Est ci spargerea blocului de putere germanic (de factura traditionalist-autoritara) din centrul Europei (bloc din care facea parte si Austro-Ungaria), de catre o coalitie de state coloniale Vestice, aflate intr-un stadiu mai avansat de participare a maselor la luarea deciziilor- adica erau (oarecum mai) democratice (in interior) – elementele de dictatura si oprimare hardcore ale altor populatii fiind “outsourced” in colonii resp. in comunitatile de afroamericani si perpetuate pana in anii 60(!) ai secolului XX: vezi Franta, Anglia, Australia, SUA.

08. Cum se leaga cauzele geopolitice/economice profunde ale Primului Razboi Mondial cu chestiunile national(ist)e din Europa de Est in secolul ce i-a urmat? Simplu (vezi si sus): Prusia Orientala, Silezia, Galitia, Ungaria Superioara, Bucovina, Banatul, Voivodina, Bosnia, Ardealul etc., vaste zone multietnice si multiconfesionale, formasera hinterland-ul economic al Germaniei, Austriei si Ungariei. Pentru atingerea obiectivului principal al Antantei coloniale, cel al fragmentarii economice, infrastructurale samd. a centrului Europei, era nevoie de fragmentarea politica, prin creeare de state/regimuri national(ist)e pe teritoriile desprinse, in urma unor declaratii unilaterale ale noilor nationalitati titulare (cehi, slovaci, sarbi, polonezi, romani). Inevitabil, creara acestor noi state/frontiere a mers mana in mana cu oprimarea constienta si ostentativa a populatiilor in detrimentul carora s-au facut, cu buna stiinta, respectivele ‘restructurari teritoriale” (in esenta germani, austrieci, maghiari).

09. Asadar, pentru realizarea si mentinerea in timp a acestor noi frontiere/regimuri, era inevitabila antagonizarea maxima a populatiilor beneficiare fata de cele dezavantajate din Polonia, Cehoslovacia, Romania, Regatul Sarbo-Croat-Sloven. In acest scop, si in Romania s-a facut si se face inca recurs ‘negativ’, in discursul public, in manualele de istorie, massmedia, dezbateri online, opere cinematografice, monumente de for public etc. la perioade istorice mai vechi, in care rolurile dintre cele doua mari grupuri erau inversate: maghiarii, germanii, austriecii dominandu-i si oprimandu-i chiar pe romani, cehi, polonezi etc., inainte de 1918.

10. Dupa 1918, statele beneficiare din estul Europei au recurs in acest scop, fata de populatiile autohtone ‘netitulare’ de pe teritoriul “lor”, la urmatoarele politici de stat:

A.) redefinirea arbitrara a acestor grupuri autohtone, constitutive ca “minoritati etnice” (supuse vointei unei “majoritati”, dispunand de drepturi lingvistice, adminstrative, funciare semnificativ reduse fata de membrii natiunii titulare, “majoritarii”)
B.) incriminarea colectiva, retroactiva si cuasi-generalizata a acestora,
C.) politici de expropriere, cu dedicatie, de bunuri individuale si colective,
D.) confiscarea si pervertirea istoriei, cu autovictimizarea cuasi-ritualica a natiunii titulare, dominanta. (Vezi decretarea unei prezumtive cuceriri “unguresti” a Ardealului “romanesc”, in sec. X; in ciuda unor evidente contrare. Vezi studiu: Sapaturi arheologice Dabaca )
E.) marginalizare, excludere individuala si colectiva din administratia publica, in paralel cu construirea de structuri administrative etnocratice, in favoarea natiunii dominante
F.) alungare/vanzare din tara de bastina,
G.) asimilare fortata,
H.) interzicerea/imposibilitatea folosirii limbii materne in administratie si in alte situatii oficiale,
I.) colonizarea masiva si sistematica a regiunilor “minoritare” cu functionari si populatie coetnica a natiunii titulare, pusi deseori in pozitii privilegiate si de dominatie fata de autohtoni
J.) tabuizarea si ascunderea evenimentelor si deciziilor istorice care au dus la constelatia geopolitica in Europa de Est de dupa 1918, cu refuzul dialogului de la egal la egal pe acest subiect
K.) mobilizarea populatiei natiunii titulare, dominante, in sensul realizarii obiectivelor de mai sus, mergand pana la comiterea de atrocitati si crime (vezi crimele si distrugerile de bunuri comise de civili romani fata de civili maghiari in zona Alba Iulia, Hunedoara, in 1918/1919); incurajarea cetateanului “majoritar” de a se manifesta ostil fata de “minoritar” si transformarea “majoritarului”, la nivel de discurs public, intr-un potential “etnoprocuror” care ii judeca (si condamna) pe “minoritari” in functie de atitudinea acestora fata de statul national(ist).
L.) dezbinarea, desolidarizarea in perioade de criza si instigarea “majoritarilor” impotriva “minoritarilor” in regiunile multietnice, cu scopul creearii si asigurarii unei solidaritati etnonationale panregionale a natiunii titulare dominante. (Vezi diversiunea antimaghiara de la Cluj, in 1956, orchestrata de Securitate in timpul Revolutiei anticomuniste din Ungaria)
M.) instalarea unor mituri nationale nechestionabile in mentalul colectiv “majoritar”, veritabile “teologii civile” si incantatii eroice despre propria natiune, dublate de diabolizarea “celuilalt” si izolarea “majoritarilor” de cunostinte elementare despre “minoritari”.
N.) Nerespectarea unor promisiuni asumate fata de “minoritati” (in Romania, de ex. punctul III. al Declaratiei de la Alba Iulia, cat si numeroase prevederi din Tratatele, Cartele si Conventiile specifice, semnate de Romania dupa 1989)

11.) Aceasta ‘resetare’ geopolitica, economica, nationala si identitara, de proportii, de la 1918-1920, impusa in mod autoritar si dublata de incriminari colective la adresa “invinsilor”, fusese criticata, chiar la momentul conceperii, deopotriva de catre invinsi cat si de catre analisiti critici din tabara invingatorilor, ca de ex. John Maynard Keynes, unul dintre clasicii economiei politice, care participase in calitate oficiala la “negocierile” unilaterale de la Paris. Keynes a pronosticat o mare criza economica mondiala, ca urmare a reparatiilor impuse Germaniei de catre Franta care domina procesul de elaborare a pacii de la Versailles. In perioada interbelica, in Germania invinsa, exista un consens aproape generalizat in spectrul politic ca “pacea” de la Versailles era inacceptabila in termenii de atunci – miscarea “revizionista” ce i-a urmat, impreuna cu ascensiunea nationalismului cel mai radical fiind si ele urmari aproape inevitabile ale noului cadru de functionare al Germaniei si Europei.

12.) Prin analogie, dar si cu o serie de diferente specifice, situatia Germaniei poate fi extrapolata asupra Ungariei ce se regasea in acelasi corset impus de Franta, asigurat de o alianta (Mica Antanta) a statelor beneficiare a desprinderilor teritoriale din Ungaria Mare (Cehoslovacia, Iugoslavia, Romania), revizionismul si iredentismul ungar (=salvarea populatiei coetnicie asuprite de sub stapanire straina) fiind urmari inevitabile si previzibile.

13.) In ciuda masurilor de asigurare a noului aranjament de la 1918-20, acesta nu avea sa reziste in timp, fiind urmat de o serie de revizuiri de granite si referendumuri locale. Ca fapt divers: Daca orasul Sopron a ales, prin referendum, in 1921, sa ramana la Ungaria si nu la Austria, oare cum ar fi ales Oradea, Arad, Timisoara, Salonta, Sabadka, Kassa. Munkacs, din tarile inconjuratoare, cu a lor populatie pestrita si o importanta sau chiar dominanta pondere maghiara? Interesant de observat ca pana si aliantele din cel de-al Doilea Razboi mondial, pronosticat de multi critici ai tratatelor de pace de dupa 1918, erau in parte “ignorante” fata de aranjamentele din acei ani: Italia si Romania au ajuns aliati ai Germaniei si Ungariei, Romania acceptand chiar un arbitraj, cu (retro)cedarea unei parti a Ardealului de Nord si de Est catre Ungaria.

14.) Dupa 1945-47, in scopul reconfirmarii si consolidarii in timp a aranjamentului de la 1918-20, tot la Paris, s-au reconfirmat in esenta, tot in mod autoritar si unilateral, granitele impuse cu 30 de ani in urma, iar pentru asigurarea acestor granite ce continuau sa ignore realitatile etnodemografice din teren, s-a recurs (inca din 1945-46) la epurarea etnica a teritoriilor locuite de secole intregi de germani in Polonia, Cehia, Iugoslavia, chiar si in Ungaria, cat si la ample colonizari de populatie coetnica. Se estimeaza un numar de circa 12 milioane de germani alungati din locurile de bastina, aprox. 6 milioane dintre ei murind in drum spre Vest. Din Cehoslovacia au fost alungati estimativ 120.000 de maghiari, in cadrul unui “schimb de populatie” net defavorabil maghiarilor. In Romania, o parte dintre sasi au fugit in Austria, cu trupele germane, cei ramasi urmand sa fie deportati in ianuarie 1945 in lagare de munca in URSS, fiind totodata expropriati cu dedicatie si dati afara din case, pentru a face loc romanilor si romilor.

15.) In 1944/1945, in Romania (si Transilvania de Nord/Est) se pusese in discutie alungarea maghiarilor si a germanilor dar nu s-a recurs la aceste masuri. In schimb, in Secuime si zona Calata (Kalotaszeg), la vest de Cluj, au avut loc atrocitati cu zeci sau sute de morti, ale unor detasamente semi-/paramilitare romanesti impotriva secuilor/maghiarilor (de ex. “Garda lui Maniu“) – lucru trecut sub tacere in bilantul conflictelor maghiaro-romane, la fel ca si atrocitatile din 1918 in zona Alba Iulia (cat si cele din 1848 la Aiud, resp. cele din 1784) comise impotriva maghiarilor. In mentalul colectiv al natiunii titulare din Romania au fost in schimb “pirogravate” in perioada nationalcomunista exclusiv evenimente si fapte reprobabile (incontestabile) comise de maghiari impotriva romanilor (vezi retorica acuzatoare de genul “Ip-Traznea-Moisei”).

16.) Alungarea “minoritatilor” din Ardeal nu a avut loc in forma directa si explicita in care s-a petrecut in multe alte tari din regiune – in schimb se poate constata ca s-a pus in practica intr-un mod mai subtil si tacut, dar totusi constient si sistematic, in cursul deceniilor de dupa 1945, cu rezultate “impresionante” atat pentru germani (minus 90% in comparatie cu perioada antebelica) cat si pentru maghiari (aprox. minus 30-40%?). Romanii greco-catolici, traditionalmente atasati spatiului centraleuropean, au fost arondati in 1948 bisericii ortodoxe. Astfel, in acel an, majoritatea “identitara” central-europeana, transetnica, a ardelenilor de confesiuni provestice a fost sparta, reconstituirea acesteia dupa 1989 fiind impiedicata de hegemonialismul bisericii ortodoxe cat si de migratiile in masa, net favorabile populatiei ortodoxe.

17.) In constructia identitara nationala a natiunilor titulare (= natiunea din al carei nume deriva denumirea tarii), dominante dupa 1918/1945 se pot observa cateva elemente comune: Cehi, slovaci, polonezi, romani, sarbi au insistat in discursurile istorice, concepute ca veritabile rechizitorii si capete de acuzare colectiva la adresa fostelor natiuni dominate: germani, maghiari, …turci, pe urmatoarele elemente:

A.) Relatia istorica dominanta de faptas-victima intre fosta natiune dominanta (minoritara sau epurata in prezent) si natiunea titulara (majoritara). Excluderea din imaginarul colectiv insasi a posibilitatii ca propria natiune, majoritara, sa fi comis, la randul ei, nedreptati sau chiar atrocitati impotriva altora resp. a natiunii actualmente “minoritare”, dominate.
B.) Anterioritatea locuirii unui teritoriu de care natiunea titulara fata de natiunea “minoritara”, prin care sa se justifice apartenenta teritoriala a unei regiuni resp. politicile etnocratice ostile indreptate impotriva altor grupuri. (Vezi teoriile continuitatii etnice la albanezi, romani, slovaci.)
C.) Pretinsa majoritatea numerica (preferabil eterna) a natiunii actualmente majoritare fata de actualii minoritari, prin care sa se justifice apartenenta teritoriala a unei regiuni resp. politicile etnocratice ostile indreptate impotriva altor grupuri
D.) Politicile de asimilare etnica sau convertire religioasa a membrilor fostei natiuni dominante (acum minoritare)
E.) Ignorarea aproape in totalitate a unor aspecte de convietuire pasnica a nationalitatilor cat si a unor aporturi pozitive incontestabile a natiunii minoritare, in vederea incriminarii colective si dezradacinarii acestor grupuri in locurile natale, supuse deja colonizarii sistematice
F.) Crearea perceptiei colective ca etnocratia propriei natiuni titulare, dominante, ar fi expresia mult ravnitei dreptatii istorice, instituite, cu mari sacrificii, dupa 1918.
G.) Ignorarea completa in discursul public a unor principii din domenii ce guverneaza realmente relatia dintre state si grupurile constitutive ale unui stat: dreptul international public si dreptul public/constitutional (vezi si jos).

18.) Unele efecte inevitabile sau chiar neasteptate ale deciziilor si politicilor descrise mai sus, dupa 1918, aplicate la Transilvania:
A.) Trasarea granitelor Romaniei dupa 1918/1947 s-a facut fara consultarea populatiilor autohtone (referendum) si cu ignorarea dreptului la autodeterminare, acordat in 1918 doar selectiv populatiilor pro-Antanta. Tinand cont de majoritatea confesiunilor pro-occidentale in noile teritorii vestice alipite Romaniei, un referendum probabil ca NU ar fi adus o majoritate absoluta pentru unirea cu Romania.

B.) Politicile etnocratice si de dominare etnica/confesionala in Ardeal NU au incetat dupa 1918 ci doar s-au inversat rolurile. Romanii, majoritari in Ardeal, insa minoritari in Banat, Bucovina, in toate orasele din regiunile alipite cat si in multe regiuni maghiare si germane, au devenit, prin decizii luate la Paris, un grup ce ii domina etnocratic pe maghiari, germani etc. – similar cu polonezii, sarbii, cehii, slovacii in tarile “lor”.

C.) Marginalizarea si excluderea sistematica a “minoritarilor” din administratia publica a fost o masura constienta pentru impunerea regimului etnocratic, decis la Paris. Insasi Liga Natiunilor, conceputa la conferintele de pace, avand partial si rolul de a compensa, in aparenta, refuzarea dreptului la autodeterminare a germanilor si maghiarilor, a considerat ca aceste masuri – mai precis, conditionarea mentinerii in functii a unor functionari publici de alta etnie decat cea romana de depunerea unei declaratii de fidelitate fata de statul roman – NU erau conforme cu tratatele de pace – insa in lipsa unor sanctiuni, aceste politici de excludere au continuat nestingherit.

D.) Colonizarea unui numar mare de functionari publici si de populatie coetnica, in noile regiuni “cucerite”. Deoarece  bazinul de recrutare al functionarilor publici centrali trimisi in noile “provincii” era, in mod artificial, redus la etnicii romani, reiese statistic ca pregatirea acestora lasa foarte mult de dorit, deoarece proveneau, inevitabil, din paturi sociale mai modeste. La care se adauga atat fondul cultural balcanic-fanariot al acestor functionari rudimentari din Regat cat si “misiunea” ostila fata de  Transilvania, pe care respectivii erau instruiti sa o indeplineasca. Coroborate, aceste politici de selectare a personalului adminstrativ au dus la rapida decadere economica, adminstrativa, civilizatorie a Transilvaniei.

E.) Centralismul financiar drena si dreneaza valoarea financiara produsa in Transilvania si o redistribuie discretionar si deseori ostil si incompetent, clientelar, in alte regiuni, cu disiparea efectelor de sinergie. Exemplele de acum aproape 100 de ani s-au uitat, cele din 2016-17 sunt insa notorii – si sfidatoare.

F.) O regiune multiculturala precum Transilvania, o oglinda a Europei in ansamblul ei, este lasata, de decenii, sa fie profund alterata din pdv. etnic, confesional, civilizatoriu, fara ca in statele occidentale (care au instituit dupa 1918 actuala structura statala a Romaniei) sa critice in vreun fel distrugerea constienta si sistematica a valorilor europene in aceasta zona. Predomina in continuare interesul geopolitic national de ex. al Frantei, deosebit de sensibila fata de cresterea dominatiei central europene si germane, defavorabia ei. Drept urmare, Franta, arhitectul etnocratiilor central-europene de dupa 1918 contribuie in mod cert la mentinerea acestui status-quo sfidator fata de idealurile declarate ale Frantei, util insa ecuatiei paneuropene de putere, Franta oferindu-le romanilor in esenta ideologie si o doza de magulire francofona, in schimbul bunastarii pe care ar fi oferit-o romanilor o Transilvanie libera de etnocratie, ancorata in Europa centrala, de care a fost si este tinuta departe.

G.) Dupa reforma agrara din 1921, prin exproprierea partiala, cu dedicatie, a colectivitatilor locale si institutiilor sasesti, a fost nevoie de cresterea semnificativa a darilor catre biserica, din partea populatiei evanghelice/sasesti, in vederea mentinerii sistemului scolar confesional – ceea ce, ulterior, pe fondul crizei economice mondiale a dus la saracirea multor familii si la ascensiunea miscarii de tip nationalsocialist la sasi (Erneuerungsbewegung), urmata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial de arondarea sasilor la miscarea nationalsocialista – ceea ce a servit dupa 1945 autoritatilor romane ca pretext pentru noi si aspre sanctiuni, exproprieri si deposedari de drepturi civile (intre 1944-1948, aprox.).

H.) Distrugerea, prin masuri de romanizare sau falimentare constienta a unor firme / a industriei performante din Transilvania, detinuta la 1918 in proportie de circa 2/3 de catre sasi, – urmata dupa 1944/45 de comunizare si dupa 1989 de o (re)privatizare deseori arbitrara, nepriceputa, a contribuit masiv la saracirea (dupa 1945) si emigrarea, dupa 1989, a sasilor, urmata de emigrarea romanilor si maghiarilor in ultimele circa 2 decenii, pe fondul saraciei cuasi-artificiale, instaurate in Transilvania.

I.) Romania (si nu numai) de dinainte de 1989 a practicat o politica intensa si nedisimulata de asimilare, disipare etnica, vanzare a nonromanilor catre alte tari. Dupa evenimentele din 1989, percepute de fostele elite nationalist-comuniste ca o infrangere, Romania, pana atunci hipernationalista si izolata, marginalizata in Europa, a adoptat unele reglementari ale Consiliului Europei privind asazisele “minoritati” nationale, pentru iesirea din izolarea cronica. Implementarea masurilor adoptate pe hartie este insa la fel de inconsecventa si uneori chiar absenta, ca si aplicarea altor norme internationale / europene in alte domenii. Totusi, fostele cadre ale aparatului de stat nationalist au reusit sa mentina in constiinta natiunii romanesti mitul ca masurile (incomplete) pentru protejarea “minoritatilor” ar reprezenta deja o performanta unica in materie si chiar o “privilegiere” si “discriminare pozitiva” a acestora.

19. Pe ultimul loc, dar nu in ultimul rand: Imaturitatea si antirationalismul la nivel de colectivitati, induse / perpetuate in tarile esteuropene (si nu numai – a se vedea Turcia in sec., 20, Irakul si Siria in sec. 21) prin deciziile autoritare si inechitabile de la Paris, in perioada 1918-20, se manifesta din plin, de ex., prin necunoasterea elementara a unor notiuni si principii de drept international public, de drept constitutional/administrativ de catre locuitorii acestor tari. Romania poate fi exemplul “perfect”, negativ, al acestui fenomen de, pardon, infantilism juridic si identitar colectiv. De aceea, prezint mai jos o lista (foarte incompleta) a unor termeni ce se cer cunoscuti, pentru a discuta in cunostinta de cauza si fara confuzii majore, ca in prezent, relatiile interetnice in microcosmul european, numit Transilvania.

A.) AUTOHTON: (=provenind de pe acest teritoriu/pamant) In tarile etnocratice, asa si in Romania, doar etnia titulara se autodefineste ca fiind autohtona, atribuindu-le altor etnii din tara un statut implicit de “alohtoni” – adica de “straini” …ce ar face bine sa se supuna vointei etniei titulare, sau sa paraseasca tara (Motto: Afara, afara, cu ungurii din tara!). Aceasta expresia arata ca se ignora un fapt dealtfel banal, anume ca indiferent de orice alti factori, orice grup etnic istoric al unor regiuni multietnice trebuie considerat autohton si constitutiv. Anterioritatea locuirii, cucerirea/colonizarea ulterioara de catre alte etnii, politicile de asuprire sau suferintele unei etnii NU ii cresc si nici nu ii stirbesc acesteia statutul de grup autohton si constitutiv. Adica: Indiferent de ce a fost in trecut, intr-o regiune precum Ardealulul, Banatul, Bucovina, Dobrogea etc., TOATE grupurile istorice sunt autohtone si li se cuvin drepturi si obligatii identice/similare. Nu exista inca reglementari internationale explicite in acest sens, insa in constitutiile/legislatiile unor tari exista prevederi clare in acest sens (Austria, partial Ungaria). In alta ordine de idei: Atata timp cat nu exista reglementari explicite restrictive privind statutul autohton al unor populatii istorice, se presupune, in baza drepturilor omului, ca au aceleasi drepturi si obligatii ca oricare alta populatie autohtona din respectivul stat (multietnic).

B.) PRINCIPIUL “UTI POSSIDETIS“: Adica: Indiferent de cum a dobandit o tara un anumit teritoriu (Ungaria ->Transilvania), acesta era considerat, pana la 1918, bun legitim al acelui stat. Asadar, Ardealul a apartinut LEGITIM Regatului Ungar, Imperiului Habsburgic, Austro-Ungariei pana in 1918, indiferent cum ar fi ajuns in posesia lui, cu multe secole in urma. Asadar, eforturile (dealtfel esuate) ale unor “istorici” nationalist-etatisti, precum Daicoviciu, Stefan Pascu, Ioan Aurel Pop, de a demostra o cucerire ostila a Ardealului “romanesc” de catre “ungurii navalitori”, in urma cu +/-1000 de ani, este pur si simplu irelevanta, din pdv al dreptului international, aplicabil pana la 1918. Acelasi lucru este valabil si pentru eventuale nedreptati colective, comise de o etnie fata de alta, in Ardeal. In dreptul international NU exista prevederi in baza carora, o etnie “dominatoare” (eventual minoritara numeric) sa piarda dreptul de locuire sau de statalitate asupra unui teritoriu, din cauza unor nedreptati sau chiar atrocitati comise fata de alta etnie ce locuieste acel spatiu! Asadar, indiferent ce se sustine in vulgata nationalista de pe internet (inclusiv de catre asazisi academici), aroganta sau dominatia etnocratica a maghiarilor asupra romanilor ardeleni dinainte de 1918 NU justifica in vreun fel deposedarea Ungariei de Transilvania. In baza aceluiasi principiu, nu s-ar fi justificat nici desprinderea Dobrogei sau a zonelor moldovenesti locuite de ceangaii maghiarofoni de Romania, inainte de 1918, cu toate ca nationalismul de stat al Romaniei se manifesta si mai agresiv si intolerant decat cel ungar.

C.) PRINCIPIUL “PACTA SUNT SERVANDA“: Tratatele, odata semnate, se aplica. Romania si respectarea unor tratatele semnate …it’s difficult, stim asta. Romania a semnat si ratificat in urma cu ani sau chiar DECENII! Conventia cadru privind drepturile minoritatilor nationale, Carta privind limbile regionale si minoritare, un generos Tratat de intelegere, cooperare si buna vecinatate cu Republica Ungara, prin care isi asuma UN NUMAR MARE de obligatii (in schimbul garantarii granitei de Vest), privind protejarea limbii, culturii si perpetuarii fizice, in teritoriu, a minoritatilor etnice/lingvistice. Multe articole s-au transpus in practica, multe inca nu.
Daca Romania ar pune in practica tot ce a semnat, practic toate inscriptiile/anunturile oficiale si comerciale (reclame, etc.) din spatiul public din Transilvania, Banat etc. ar fi multilingve, maghiarofobia, intretinuta de necunoastere ar inceta, maghiarii NU ar mai fi amenintati de disparitie, prin emigrare masiva, asimilare samd. Convingeti-va singuri, lecturand in detaliu si cu mare atentie acele documente – adevarul (incomod) este doar la un clic distanta: Draga Romanie, dragi romani nationalisti: Contractele si tratatele, odata semnate, SE APLICA, in litera si, mai ales, in spirit! Asta inseamna sa fii realmente european si racordat la principiile dreptului roman.

D.) OCUPARE, DOMINATIE, INVAZIE: Instapanirea asupra unui teritoriu, cu utilizarea fortei armate. Ardealul NU a fost “ocupat” nicicand de Ungaria – nici in sec. X/XI, nici in 1867, nici in 1940, asa cum, nici in sec. XVIII nu fost sub “dominatie” habsburgica. In acele perioade, Ardealul  forma parte integranta (vezi principiul “uti possidetis”) a acestor tari/imperii. Conform dreptului international, invazie si ocupare a Ardealului a avut loc doar in conflictele armate, de ex. cu habsburgii, otomanii in sec. XVI si XVII si …cu armata romana, in 1916 si 1918. Si totusi: Dupa invazie si ocupare, se aplica, intr-un final principiul uti possidetis, prin care cucerirea devenea legitima.

E.) ELIBERARE: Banal si fara echivoc, in 1916 si 1918, conform dreptului international, armata romana NU a “eliberat” Ardealul, ci l-a invadat si ocupat (vezi sus), asa cum se angajase Romania fata de Antanta, in Tratatul secret din 1916. Evacuarea populatiei sasesti din Brasov cat si impunerea limbii romane ca unica limba oficiala in acest oras locuit in proportie egala de cate 30+% de sasi, romani si maghiari, indica acelasi lucru: Armata romana se comporta ca o armata de ocupatie, nu eliberatoare.

F.) UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE sub Mihai Viteazu: O fantasmagorie ideologica, de proportii, in regim sandwich – adica compusa din doua felii, umpluta cu continut pur imaginar.
Felia 1.) Unificarea unor teritorii se face, logic, prin masuri politice si administrative concrete, materializate in institutii, norme legale, structuri si acte administrative REALE, consemnate, arhivate undeva – vezi (re)unificarea Germaniei. In lipsa unor asemenea masuri, logic, nu poate fi vorba de “unirea” acestor trei provincii de pe actualul teritoriu al Romaniei, aflate la acea vreme intr-un dezastru major, de nedescris, in urma unor razboaie interminabile.
Felia 2.) “Principatele/tarile romane” (adica Ungrovlahia, Moldova si Transilvania/Erdely) au fost inventate ca terminologie in perioada nationalcomunista, din motive ideologice evidente, pentru a implanta in perceptia colectiva pilonii imaginari ai unei statalitati exclusiv romanesti in cele trei regiuni istorice, peste care sa se “construiasca” apoi o “autostrada” retorcia pe care sa se poata ‘vehicula’ ideea inventata a unei necesitati/vointe nationale eminamente romanesti, pornite in trecutul indepartat (Burebista & Co.), cu o destinatie clara, eschatologica, in contemporaneitate = in statul national-unitar-indivizibil al Romaniei ceausiste/funariote.

G.) DECLARATIA DE LA ALBA IULIA, de la 01. 12. 1918: O declaratie de intentie, votata de un numar de 1228 de cetateni ai Ungariei, de nationalitate romana, dintr-un total de aprox. 100.000 persoane venite la Alba Iulia, privind alipirea zonelor locuite de ei, la Regatul Romaniei. Declaratia de la Alba Iulia contine si cateva articole privind deplina libertate nationala a nonromanilor cat si reprezentarea proportionala a acestora in politica si administratia publica, administratie ce ar fi urmat sa functioneze si in limbile acestor nationalitati. Reprezentarea proportionala  si folosirea limbi materne in administratia publica sunt promisiuni neonorate pana in prezent. In schimb, Romania si-a ‘exportat’ proprii functionari publici si, evident, limba romana, ca singura limba adminsitrativa, in teritoriile nou dobandite. Declaratia nu a fost legiferata ulterior de parlamentul de la Bucuresti.

H.) TRATATUL de la TRIANON (text complet, in limba engleza aici): In “Palatul Lacrimilor” (=Trianon; sugestiv nume)  de la Versailles/Paris, in 1920, Ungaria a semnat (sub mare presiune, dar totusi a semnat), un TRATAT international (chiar daca termenii i-au fost dictati) prin care a acceptat conditiile impuse, inclusiv pierderile teritoriale, consfiintite in 1947 si reconfirmate prin tratat bilateral in 1996. Pierderi: 2/3 populatie; 1/3 populatie de etnie maghiara, partial comasata, majoritara in imediata apropiere a granitei nou trasate. Vaste resurse naturale si culturale, infrastructuri, imobile administrative, educationale, ecleziastice, academice, samd., firme si societati de stat, arhive etc., au ajuns in posesia Cehoslovaciei, Regatului Sarbo-Croat-Sloven si Romaniei. Populatia maghiara din Romania a fost supusa in 1918/19 unor atrocitati si crime, urmate de exproprieri cu dedicatie, marginalizare si deposedare de drepturi lingivstice si civile.

I.) TRANSILVANIA DE NORD / EST (cu o usoara majoritate numerica maghiara) a fost (retro)cedata, in 1940, Ungariei de catre Romania – tot in baza unui TRATAT international (text integral aici, in limba germana), in urma unui ARBITRAJ, acceptat de Romania (sub presiune, dar totusi acceptat) cat si de celelalte parti implicate. Este vorba, asadar, de un TRATAT/ARBITRAJ, si nu un “Dictat” (sau “Diktat”) impus unilateral, asa cum se sustine in discursul mainstream romanesc. Altfel spus, din pdv. al terminologiei juridice, “Dictatul de la Viena” …nu exista, asa cum nu exista “Dictatul de la Trianon”. Strict moral/etic vorbind, tratatul de la Trianon ar putea fi numit dictat, mai degraba decat tratatul de la Viena, unde a existat un relativ consimtamant de partea romana. Tehnic vorbind, ambele sunt insa TRATATE internationale (chiar daca eventual tratate ‘inegale’).

J.) DREPTURI ISTORICE: Termen INEXISTENT in dreptul international sau statal/constitutional (Staatsrecht), termen foarte raspandit insa in discursul public, si in ‘vulgata’, desemnand un presupus drept (exclusiv) al unei etnii/natiuni(!) sau a unui stat asupra unui teritoriu (de regula multietnic). Astfel, se vorbeste despre invocarea dreptului istoric asupra Transilvaniei de catre “unguri” sau “romani” (ca natiune/popor). Dreptul international insa NU cunoaste aceasta notiune, deoarece subiectul de drept international este, de regula, STATUL, si nu ETNIA/NATIUNEA. Exceptie: Dreptul la autodeterminare al POPOARELOR (termen vag definit ca totalitatea locuitorilor unei tari si nu membrii unei comunitati etnolingvistice) – drept contrabalansat insa de dreptul fiecarui STAT la integritate teritoriala. Mai corect ar fi deci daca s-ar vorbi de dreptul Ungariei (Mari) la integritate teritoriala, inainte de 1918, in baza principiului “uti possidetis”. La fel, si Romania are, dupa 1918 si 1945 dreptul la integritate teritoriala, de ex. in baza Cartei ONU (art. 2/4 privind nonviolenta si integritatea teritoriala statelor) (principiul uti possidetis fiind contestat dupa 1918).

K.) SUBIECT DE DREPT INTERNATIONAL: …este de regula STATUL, nu etnia, natiunea. De aceea, lamentatia dovedit falsa (vezi aici, pag. 1-2, 20-28), dar intretinuta pana in prezent, conform careia “ungurii au navalit in evul mediu peste romani, furandu-le Ardealul” este IRELEVANTA din pdv. al dreptului international, pt ca statul sta in centrul atentiei, si nu un grup etnic. Presupunand ca asa s-ar fi intamplat – sapaturile arheologice ale lui Stefan Pascu la Dabaca in anii 60-70 dovedesc insa exact contrariul, anume ca anterior venirii maghiarilor in acea zona lipseste continuitatea locuirii pentru circa 200 de ani – Ardealul a devenit si a ramas in posesia LEGITIMA a Regatului ungar (nu a “ungurilor”, ca grup etnolingvistic!), tocmai in baza cutumei acelor vremuri, mult mai tarziu codificata in principiul “uti possidetis”.

L.) NATIUNEA DE STAT (germana: Staatsnation): Termen desemnand totalitatea membrilor unei natiuni de tip francez sau nordamerican (natiune voluntara), uzitat insa defectuos si in sens discriminatoriu in tarile esteuropene (termenul Staatsnation este la randul sau INEXISTENT in dreptul international sau constitutional) desemnand in mod gresit etnia titulara, adica cea care da numele unei tari si care ar fi, pesemne, indreptatita EXCLUSIV sa conduca tara in regim etnocratic. De ex. in Romania, sintagma ambigua de “stat national”, nedefinita in constitutie(!) este interpretata CLAR in sens restrictiv, etnic, adica cu excluderea altor etnii din totalitatea cetatenilor cu drepturi egale. Chiar daca aceasta interpretare este ‘agreeata’ de maghiari, germani, ei definindu-se ca cetateni romani de nationalitate/etnie maghiara/germana, ea este totusi discriminatorie, pentru ca ii exclude, virtual, pe nonromani din totalitatea cetatenilor cu drepturi egale. Similar, in diverse scrieri ale unor istorici sasi se vorbeste de ungarische / rumaenische Staatsnation inainte/dupa 1918, natiuni carora li se atribuie “dreptul” (INEXISTENT) de a conduce tara “exclusiv a lor” prin intermediul unor politicieni si mai ales functionari publici coetnici, cu excluderea discriminatorie a altor etnici de la posturile administratiei de stat. Aceasta interpretare a lui Staatsnation este mai degraba expresia unei imaturitati politice a natiunilor si etniilor din Estul Europei.

M.) MIGRATIE versus CONTINUITATE: Comportament constitutiv pentru multe specii, inclusiv specia homo sapiens cat si pentru grupurile pe care le formeaza acesta (familii, triburi, etnii, popoare); fenomen deosebit de raspandit intre populatiile din Europa de Sud-Est, in ultimele secole/milenii – fenomen tabuizat si ideologizat in istoriografiile national(ist)e, incepand cu sec. XVIII, pornind de la perceptia (nefondata din pdv. juridic) ca migratia intr-un spatiu ar diminua “drepturile istorice” ale unui grup etnic. De aceea, in istoriografia romaneasca, (ca si in cea albaneza, dealtfel), se insista, aproape obsesiv pe fenomenul de “continuitate a locuirii” in perioade istorice fara surse credibile, cu ignorarea fenomenului migratiei romanesti inspre Ardeal, incepand cu evul mediu si, mai ales, in epoca moderna timpurie.
Fenomenul migratiei a fost si este asadar foarte vizibil, constitutiv chiar, si in randul populatiei romanesti, de ex. migratia iobagilor romani plecati/fugiti din Valahia si Modova in Ardeal (si viceversa), mai ales pe pamanturile nobililor maghiari, in sec. 16-18, asezarea de romani munteni in zonele/satele sasesti din apropierea Carpatilor meridionali, la fel in Secuime, in diverse perioade istorice, la fel ca si migratia moderna in masa in orasele Transilvaniei si a Banatului, dupa 1918/1945.
Aceste miscari etnodemografice romanesti de amploare sunt relativ bine documentate in varii surse primare, dar prea putin cunoscute/discutate, din motive dogmatice (repet: nefondate din pdv juridic, dar delicate din pdv psihologic, pentru identitatea si autoperceptia maselor, invatate sa creada altceva). Migratii in masa in si dinspre Ardeal au avut loc, evident, si la celelalte populatii ardelenesti, migratia istorica facand chiar parte din setul identitar al sasilor, svabilor, si, desigur, al maghiarilor, romilor si evreilor. Concuzionand, se poate spune fara echivoc ca ardelenii de azi sunt(em) cu totii, practic fara exceptii semnificative, urmasii (urmasilor) unor fosti imigranti. Optiunea egalitatii de drepturi, obligatii si sanse intre aceste grupuri se impune, teoretic, de la sine.

N.) IREDENTISM / IREDENTISTI: Greu de crezut, dar, prin definitie, in Ardeal NU exista iredentism maghiar, asa cum nu exista iredentisti moldoveni in Basarabia, chiar daca ei isi doresc unirea cu Romania sau asa cum nu exsita iredentisti sarbi in Bosnia care vor unirea cu Serbia. Motivul: Conform definitiei si etimologiei, irdedentisti exista doar in “tara mama” (de ex. in Ungaria, Romania, Rusia, Serbia), de unde pretind sa isi “elibereze” coetnicii de sub o reala sa inchipuita asuprire, din statele/regiunile vecine, din dorinta de a uni ulterior teritoriile locuite de populatia coetnica cu tara mama. Asadar, IREDEDINTISTI sunt/erau nu doar nationalistii din Ungaria ci si, de ex., un Corneliu Vadim Tudor, Bogdan Diaconu, Dan Tanasa cat si cei de la Noua Dreapta, din afara Transilvaniei, sau jurnalistii unor publicatii extracarpatice gen Jurnalul National, Formula AS etc. care se lamenteaza pe marginea pretinsei si practic inexistentei discriminari a romanilor din Secuime.

O.) REVIZIONISM: Atitudine/actiune, de ex. politica, ce urmareste revizuirea/reanalizarea/reinterpretarea unor stari de fapt sau decizii – tipic: trasarea unor frontiere intre state. Dreptul international permite …revizionismul unor frontiere, in conditii de consens si negociere, cu excluderea violentei sau a amenintarii cu violenta. A se vedea cazul unor perimetre maritime disputate de Ucraina si Romaia cat si diferendul dintre Croatia si Slovenia privind accesul Sloveniei la apele internationale.

P.) PRIVILEGIU: In acceptiunea premoderna, privilegiul era un DREPT preferential (mai exact: ‘cu dedicatie’) acordat de suveran (monarh) unor persoane sau colectivitati, si nicidecum “drepturi excesive” dobandite de un grup etnic fata de alt grup etnic, asa cum se subintelege in disputele pe teme transilvane. In Ardeal, “drepturi cu dedicatie”, adica privilegii obtinute de la suveran (regele Ungariei) aveau grupurile nobililor, a secuilor si a sasilor de pe Fundus Regius, partial si romanii din zona Hateg samd. Grupuri fara aceste privilegii erau locuitorii altor regiuni resp. iobagii nobililor, indiferent de etnie, religie. In acceptiunea moderna, privilegiul este inteles ca un fel de discriminare pozitiva, abuziva, a unei persoane sau a unui grup, prin tratament preferential in detrimentul altora. In aceasta acceptiune, privilegiatii sunt de ex. reprezentantii unui regim etnocratic sau a unuia “clerocratic” (de ex. clerici catolici in Imperiul Habsburgic, in sec. 18, nobili si politicieni, functionari maghiari in Ardeal, in sec. 19, inceput de sec. 20, functionari romani in sec. 20 si 21, cultul ortodox in Romania, in prima jumatate a sec. 20, partial si dupa 1989 etc. In concluzie, prin definitie, intr-o etnocratie precum Romania in sec. 20., o minoritate etnica NU poate fi privilegiata in sensul modern, asa cum sustine mitul privind minoritatea maghiara care ar avea, pesemne, mai multe drepturi (adica “privilegii”) decat majoritatea romana.

Q.) AUTODETERMINARE: Drept enuntat de presedintele SUA, Wilson, in 1918, aplicat insa, constient selectiv, doar natiunilor ‘clientelare’ (polonezi, cehi, sarbi, romani, insa nu si germanilor si maghiarilor), in vederea destramarii imperiilor europene continentale, concurentele imperiilor coloniale maritime ale tarilor Antantei. In anii 1960, prin intermediul mai multor Carte ONU s-a legiferat dreptul la autodeterminare al popoarelor (in proces de decolonizare) – drept contrabalansat de dreptul fiecarui stat la integritate teritoriala. In literatura de specialitate, in prezent, se discuta termenul de AUTODETERMINARE INTERNA, in cadrul unui stat, cu acceptarea integritatii teritoriale a acestuia, de ex. prin forme de autonomie. Autodeterminarea EXTERNA (separarea de un stat existent) se considera legitima doar in cazul in care statul respectiv refuza sa asigure, prin masuri discriminatorii violente, existenta si perpetuarea unui grup etnic pe teritoriul locuit de acesta (adica autodeterminarea interna!).
In Transilvania, demersurile secuilor pentru autonomie si folosirea insemnelor proprii pot fi considerate expresii ale dorintei de autodeterminare interna, respinse insa in mod sistematic de statul roman. Pe cale de consecinta, in baza dreptului international, secuii ar putea invoca, foarte teoretic, dar totusi LEGITIM, dreptul al AUTODETERMINARE EXTERNA, adica ruperea de Romania care le refuza dreptul legitim la autodeterminare interna. Acesta este riscul pe care si-l asuma Romania prin antimaghiarismul institutionalizat pe care il practica. Nervozitatea si reactiile alergice ale prefectilor si a altor functionari cuasi-coloniali in judetele Harghita-Covasna-Mures ar putea avea acest substrat profund: Constiinta ca, in principiu, Romania se delegitimeaza singura in acele regiuni transilvane, riscand, intr-o eventualitate, intr-un context international propice secuilor, sa piarda acest teritoriu. De aici si veritabila obsesie de a mentine acolo cat mai multa populatie romaneasca, recent colonizata – incriminandu-i pe maghiarii autohtoni ca ar practica “epurarea etnica”.

R.) AUTONOMIE (teritoriala sau culturala): Forma de autoadministrare si autolegiurie a unui grup etnic (a. culturala) sau a unei regiuni (a. teritoriala), in anumite domenii de competenta, in cadrul unei tari si in conformitate cu constitutia tarii. Vezi Tiroul de Sud, in Italia. Autonomie NU inseamna SEPARATISM, SEGREGARE, IREDENTISM, cum intentionat se afirma, amestecand cu buna stiinta notiunile in discursul public romanesc mainstream, pentru a delegitima astfel o doleanta legitima a maghiarilor. Intamplare sau nu, definitia autonomiei de pe Wikipedia, in limba romana, asociaza autonomia cu independenta statala – fara a indica insa vreo sursa si in contradictie cu definitia curenta si practica autonomiei in multe tari.

S.) SEPARATISM / SECESIUNE: Miscare de rupere/separare a unui teritoriu de o tara, cu scopul constituirii unui stat separat sau alipirea/unificarea la/cu un alt stat, de regula vecin. Vezi si AUTODETERMINARE. Prin definitie, separatismul este esentialmente altceva decat autonomia. Elementul comun (exploatat de opozantii autonomiilor) este totusi AUTODETERMINAREA (a. interna = autonomie; a. externa = separatism). In ciuda conotatiilor sale negative, atribuite de regula de sustinatorii centralismului/nationalismului de stat, separatismul, in sine, nu este nici “bun”, nici “rau” – este similar unui divort colectiv, o dorinta / incercare a unei parti de tara de a parasi, din anumite motive, statul respectiv, de a iesi de sub jurisdictia acestuia. Conform Cartei ONU insa, fiecare stat are, prin definitie, dreptul la integritate teritoriala (drept partial contrabalansat de dreptul la autodeterminare al popoarelor) cat si dreptul la nonviolenta in relatia cu alte state. Pe de alta parte, separatismul consensual, de comun acord, este permis in dreptul international (vezi Cehoslovacia, in 1994).

T.) SEGREGARE: Termenul de segregare, fara conotatii negative, inseamna existenta separata, din pdv teritorial, a unor populatii, inclusiv a speciei umane. Segregarea conotata negativ denumeste in schimb separarea spatiala intentionata, de catre o persoana sau autoritate a unor grupuri, in scop discriminatoriu – grupuri care, in lipsa acestor masuri, ar imparti in mod firesc aceleasi spatiu (de ex. restaurante, mijloace de transport, institutii publice etc.). Este cat se poate de evident ca segregare nu inseamna nici autonomie si nici separatism, asa cum se insinueaza, intentionat calomnios in discursul antiautonomie in Romania. Este cat se poate de jignitor sa asociezi autonomia in Secuime cu separarea romanilor si a maghiarilor din acea zona in restaurante, trenuri, firme etc. cu intrari si spatii separate, utilizabile exclusiv de membrii unei singure etnii. Conform definitiei Comisiei Europene, separarea voluntara a unor grupuri NU constituie segregare.

U.) DISCRIMINARE: Conform legislatiei romanesti, “prin discriminare se întelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, înlăturarea recunoaşterii, folosintei sau exercitării, în conditii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertătilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vietii publice.” IMPORTANT: Conform Cartei limbilor regionale si minoritare, ratificata de Romania, “Adoptarea de măsuri speciale în favoarea limbilor regionale sau minoritare, destinate să promoveze egalitatea între vorbitorii acestor limbi şi restul populaţiei, sau urmărind să ţină seama de situaţiile lor specifice, nu este considerată ca un act de discriminare faţă de vorbitorii limbilor mai răspândite.

V.) MINORITATE ETNICA: Termen creat in preajma conferintei de pace de la Paris, in 1918-1919, desemnand grupuri etnice autohtone si pana atunci constitutive, unele dominante numeric in orasele si regiunele de bastina, ce s-au regasit, in urma retrasarii arbitrare a granitelor unor foste imperii multinationale, in state national(ist)e, cu populatii majoritare antagonizate fata de “minoritari”. Notiunea de minoritate etnica implica doar drepturi individuale – refuzandu-se drepturile colective si constitutive pe care le detineau respectivele grupuri in trecut – cat si o subordonare explicita sau implicita fata de un grup etnic majoritar.
Conceptia si proiectia de viitor in perioada 1918+ era accea ca “minoritatile nationale” vor trebui sa dispara in timp, prin asimilare, drepturile (net insuficiente) acordate acestora (tot  arbitrar), de catre statele etnocratice proaspat infiintate/extinse fiind un fel de plasture pentru perioada de trecere, pana la asimilarea definitiva in etniile titulare ale noilor state nationale, croite dupa modelul francez, dominant la acea vreme. Aceasta meta-conceptie de inspiratie franceza, iacobina, se regaseste in detaliu in politicile aplicate, printre altele in Romania (si mult mai extrem in Grecia, Turcia) popoarelor autohtone din teritoriile nou dobandite dupa 1918.
Cel tarziu in anii 1990, in urma unor decenii de conflicte si razboaie motivate partial national/etnic, pana si statele national-colonialiste care creeasera si impusesera aceste politici in Europa de Est (Franta) au admis ca au persistat sa impinga Europa (de Est) intr-o directie gresita, directie ce a culminat cu epurarile etnice din Balcani, Grecia, Turcia, la inceput de secol 20, cu exterminarile din lagarele naziste, cu deportari si noi epurari etnice in Polonia, Prusia Orientala, Cehia, Slovacia, Iugoslavia… Expresia reorientarii la nivel de conceptii si metapolitici nationale o reprezinta Conventiile cadru si Cartele privind protectia limbilor regionale cat si a “minoritatilor  nationale”, formulate dupa 1989 si ratificate de multe state in anii 90-2000. Datorita nationalismului institutionalizat din numeroase state semnatare, aceste tratate internationale sunt insa pur facultative. Astfel, Franta, tara in care isi are sediul insasi Consiliul Europei, NU a ratificat, pana in prezent, Carta limbilor minoritare si regionale.

W.) ASIMILARE: Acceptarea/Preluarea INVOLUNTARA, sub presiune/amenintare, de catre membrii unui grup identitar/ligvistic/religios a identitatii unui alt grup  identitar/ligvistic/religios. Vezi fenomenele de catolicizare, ortodoxizare, islamizare resp. de maghiarizare, romanizare, germanizare, polonizare etc. etc., URMARE a politicilor unor autoritati/state/centre de putere, ce s-au intiparit in constiinta publica colectiva in ultimele secole.

X.) ACULTURALIZARE: Acceptarea/Preluarea VOLUNTARA, chiar proactiva, fara presiune, de catre membrii unui grup identitar/ligvistic/religios a identitatii unui alt grup  identitar/ligvistic/religios. Vezi adoptarea culturii/limbii si modului de viata al unei culturi gazda de catre persoane provenind din alt mediu (de ex. saxonizarea unor polonezi migrati in sec. XIX in orase din Ardeal, maghiarizarea proactiva a armenilor din Ardeal, romanizarea grecilor/turcilor/slavilor in Bucuresti cat si a multor maghiari mutati in orase din sudul Romaniei.)

Y.) VINA COLECTIVA: Invinuirea si pedepsirea unor comunitati pentru fapte (aparent) comise de o parte dintre ei. Este un principiu INEXISTENT in dreptul international, constitutional, penal, dar aplicat totusi arbitrar si selectiv in unele conflicte majore de catre partea aflata intr-o pozitie dominanta: de ex. invinuirea Germaniei pentru izbucnirea Primului Razboi Mondial, invinuirea, deportarea, exterminara fizica a unor clase sociale si a membrilor unor etnii in URSS si in alte tari comuniste, acuzarea si exterminarea comunitatilor de evrei dupa 1933 in Germania si alte state dictatoriale, alungarea/deportarea colectiva a germanilor din Cehoslovacia, Polonia, Prusia Orientala, Ungaria, Iugoslavia, Romania dupa 1944/45, a maghiarilor din Cehoslovacia, a bosniecilor musulmani in timpul raboiului civil din Bosnia, in anii 1990.
Vina colectiva a unui popor se invoca deseori si in dezbaterile spontane de pe forurile online, pe teme national(ist)e, de regula pentru a delegitima sau inhiba exprimarea unor puncte de vedere nedorite (motto: “Taci din gura, pentru ca ‘neamul tau’ a comis, in trecut, x, y, z orori fata de ‘neamul meu’!’”)

Z.) TRANSILVANIA / ERDELY / SIEBENBUERGEN: Regiune intracarpatica, multietnica, multilingvistica, multiconfesionala de cel putin 1000 de ani, locuita in timp de varii populatii autohtone, cu modificari substantiale ale raporturilor majoritate-minoritate numerica. Regiunea poate fi considerata o reprezentare fidela, in miniatura, a Europei (prezenta istorica a TUTUROR marilor grupuri lingivstice si confesionale sa gaseste doar aici), reflectand, in evolutia (si involutia) sa toate tendintele majore, pozitive (convietuire, interactiune) si negative (hegemonialism, conflict), ale Europei de Vest, Centrale si de Est.

Hans Hedrich, politolog, activist civic
Sighisoara/Schäßburg/Segesvar
14. 08. 2017

Posted by at 13/08/2017
Filed in category: Buerger & Rechte, Leben & Sinn, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

93 Responses to Ce “nu” trebuie să știm despre Ardeal, după 1918 – ca să rămânem proști și după 2018

 1. nick says:

  Hans, ca articolul este o propaganda pura am inteles. Totusi am o nelamurire: ce intelegi prin : ,,cu modificari substantiale ale raporturilor majoritate-minoritate numerica,, . Cand au avut loc aceste modificari? Sau daca vrei cand au fost ungurii majoritari? Ca de fapt doar de unguri si romani este vorba- germanicii nu au contat.

  • hans says:

   daca ati fi citit (si inteles) articolul, ati fi inteles ca NU este propaganda – ci explica, printre altele, cum s-a nascut propaganda nationalista din tarile beneficiare ale pacii de la 1918-20.

   in ciuda faptului ca aparent nu va intereseaza un dialog de la egal la egal pe anumite chestiuni, ci incercati sa ma puneti la punct pentru ceea ce scriu, va raspund totusi argumentat si rational. modificari etnodemografice in ardeal au avut loc in mai multe etape, incepand chiar cu invazia mongola de pe la 1240, dar mai ales (si mai bine documentat in surse scrise) in urmatoarele perioade:

   01. dupa 1600 (razboiul civil de peste 10 ani din acea perioada). cu acea ocazie, populatiile maghiara si germana a fost decimata in multe zone prin care treceau armatele combatante – mai ales zonele de ses, de-a lungul raurilor. etnia romana fusese mult mai putin atinsa de asta, multi traind in zone de munte. iar in timpul si dupa incheierea acelui razboi, au venit multi romani din muntenia, stabilindu-se pe pamanturile nobililor maghiari, mai ales in lunca muresului, aproximativ in amonte de deva, pana in campia transilvaniei, intre cluj si tg mures. era o “afacere” reciproc avantajoasa (iobagii romani fugeau in ardeal de saracia si oprimarea si mai mare de care sufereau in muntenia) – cu mentiunea ca in urma sporului demografic al acelor noi locuitori ai transilvaniei, candva prin sec. XVIII, se esimeaza ca romanii au dobandit majoritate absoluta in ardeal. asadar, romanii isi datoreaza majoritatea numerica, in buna parte, insasi nobililor maghiari – cei pe care istoriografia romaneasca a ales sa ii diabolizeze, la gramada cu toti ungurii si secuii din ardeal.

   02. in sec. XVIII, sub maria theresia, au avut loc noi mutatii, colonizari de germani, romani, slavi), mai ales in banat si partium. multi tigani au fost sedentarizati in ardeal, fiind alungati/mutati din alte zone ale imperiului, mai la vest)

   03. dupa 1918 si 1945, in ardeal au fost colonizati sute de mii de romani – poate si 1-2 milioane. nu e niciun secret – e ceva asumat – dar exclus totusi din discursul public. curios: cel mai mare val migrationist romanesc in ardeal avut loc tocmai in perioada in care teoria continuitatii locuirii romanesti fusese ideologie de stat.

   04. dupa 1989,plecarea germanilor si a multor altora, din ardeal, a atras venirea de noi locuitori din moldova si regat, romani dar si romi (in satele sasesti, de ex.). de ex. pastorii la ciobani din ardeal sunt in mare parte moldoveni si regateni recent veniti.

   sper ca v-am raspuns cat de cat exhaustiv si convingator la intrebare
   cu stima

   • nick says:

    Deci sa inteleg ca tatarii la 1241 au avut treaba doar cu ungurii. Probabil cand intrau intr-un sat sau cetate ii alegeau doar pe unguri. Asta asa ca o observatie. Acuma eu zic sa il citesti pe Anton Verancsics . Omul, om important in statul maghiar nu este de aceiasi parere cu tine. Omul spune pe la 1550, ca romanii usor erau cati ceilalti locuitori luati la un loc deci majoritari. Deci razboiul religios de dupa 1600(?) nu a avut efectul pe care il invoci. Cand vorbesti de romanii care fugeau in masa in Ardeal poate aduci si ceva argumente. Cati au trecut? In ce perioada? Care au fost cauzele? Asta asa ca ceea ce postezi sa nu ramana la nivel de gargara pe net. Ce colonizari au avut loc sub Maria Tereza? Singurele mutatii de populatie au fost aducerea de olteni in Banat in perioada cand Oltenia era sub dominatie austriaca, Poate imi dai un alt exemplu din restul Ardealului.. In ceea ce priveste perioada 1918-1945 au fost cateva incercari de colonizare fara rezultate mai ales in zona Bihorului dar nu au influentat componenta demografica a zonei. Acuma trebuie sa recunoastem ca marile orase erau majoritar maghiare chiar daca zonele rurale din imprejur erau majoritar romanesti. Pana la 1945 nu a fost o politica concreta de romanizare a acestora. Dupa 1946, tinand cont de cererile teritoriale ale ungurilor care se bazau tocmai pe faptul ca marile orase erau majoritar maghiare( nu ii interesau zonele rurale) si de faprtul ca infectia de urss a creat o zona autonoma tocmai pentru a controla Romania, dupa 1958( scoaterea rusilor din Romania lucrurile s-au schimbat. Romanizarea marilor orase ale Ardealului devenea o problema urgenta o problema geostrategica . Cel care a rezolvat aceasta problema a fost Ceausescu. Prin romanizarea marilor orase Romania a scapat de numeroase probleme pe care ungurii ar fi putut sa le faca. Asta este pe scurt problema. Romanii au fost intotdeauna majoritari in Ardeal.

    • gata cu minciunile says:

     In 1241 acei putini romani din Transilvania pe atunci traiau in munti, locuri mai putin afectate de invazia mongola, decat zonele de ses. Populatiile nomade iubeau sesul, si ii atacau pe cei de acolo. Asta a vrut sa spuna Hans.
     Nu am cercetat ce a spus Verancsics, dar nu are nicio relevanta. Ce inseamna ca cineva sa scrie ceva? Chiar si personajele de azi spun si scriu lucruri gresite. Dar cei de acum 500 de ani? Asta a fost parerea lui si atat. Eu cred mai mult in recensamintele de impozit papale din secolele 13, 14, 15, 16, 17, 18, care erau antecedentele recensamintelor moderne, fiind cat se poate de corecte, pentru ca determinau cat sa plateasca populatia papei si regelui, care arata compozitia

     • Johnny says:

      Wow, recensamintele de impozit papale, in conditiile in care aproape toata populatia romaneasca era ortodoxa, cati crezi ca au contribuit la visteria papei?

     • nick says:

      Poate dai tu ceva argumente cand vorbesti de numarul romanilor. Verancsics nu era un simplu traitor prin Transilvania asa ca ar trebui sa te intereseze ce spunea. Asta ca sa nu spun ca era si un inalt prelat si deci stia ce vorbeste.

    • gata cu minciunile says:

     2. a Transilvaniei foarte corect. Si arata cum au ajuns romanii majoritari in Transilvania pana la 1750.

     • gata cu minciunile says:

      Johnny, aici chiar tu recunosti ca romanii au fost mai putin asupriti decat altii in regatul Ungariei si Transilvania. Deci chiar tu spui ca iobagii romani au dus-o mai bine decat iobagi maghiari, pentru ca nu plateau impozit bisericii. Ai daramat deci mitul asupririi romanilor! Te felicit pentru asta!

     • gata cu minciunile says:

      Nick. Da se stie cat de sdevarat vorbesc prelatii. Si istoricii spun: un document nu e document. Trebuiesc cel putin doua documente independente, care dovedesc acelasi lucru, pentru a se putea lua informatiile lor de incredere. Ar trebui sa stii asta. Asa ca lasa-ma cu predicile prelatilor, care rasucesc faptele dupa tema predicii lor… Vai de noi daca incrrcsm sa descifram istoria din predici…

     • gata cu minciunile says:

      Da iti pot da multr lucrari si harti legate de numarul romanilor si a maghiarilor din Transilvania din diferite epoci, dar momentan sunt in vacanta in strainatate,si comentez de pe mobil. Dar acasa pe laptop am aceste documente. Ti le voi da la sfarsitul saptamanii urmatoare.

   • Gore says:

    Sunt omise cu buna stiinta : – maghiarizarea fortata inceputa in 1880 de Apony si mai ales nu se mai spune de zecile de mii de romani ce fugeau din ardeal in Moldova si Muntenia. Articolul de sus este doar o propaganda extrem de usor demontabila. In perioada 1900-1914 politica de maghiarizare adusese colonizarea cu maghiari la o cota de aproximativ 100.000 de maghiari anual adusi din alte teritorii pt a echilibra procentajul in dauna romanilor. Sunt celebre cazurile Moisil si povestirile lui Raoul Sorban despre acea perioada.
    In sec xvii din ordinul Mariei Thereza au fost sterse de pe fata pamantului sute de sate romanesti.. Realitatea arata ca Ardealul era mult mai sarac decat Regatul pana in 1918. Povestile cu minunata bogatie din Ardeal sunt niste mizerii invrntate de extremistii maghiari ecistenti si azi la datorie. Daca doriti realitatea din 1900- 1914 cautati unul din discursurile lui Aurel Popovici .

    • gata cu minciunile says:

     Hai sa admitem minciuna despre marea maghiarizare dintre 1900 si 1914. Si cat fac adta din totalul de 1000 de ani, pe care il mintiti voi ca ati fi aici (in adevar sunt vreo 800 de ani in csre prezenta romanilor in Transilvania poate fi demonstrata)? Cam 1% nu? Deci maghiarii au vrut sa va asimileze 1% din timpul cat v-au fost “stapani”. Dar cat din timpul in care voi ne-ati fost stapani, ati facut o politica de romanizare? 99 de ani din 99 de ani! Asta inseamna 100%. Voi ati incercat sa ne romanizati un timp de zece ori mai lung decat noi, cu toate ca noi v-am “stapanit” un timp de zece ori mai scurt! Si sa nu uitam ca “marea maghiarizare” a inceput dupa ce romanii in 1848-49 au masacrat populatia maghiara a Ardealului de sud, ne tinand cont nici de sex nici de varsta, victima cazandu-i chiar si sora marelui scriitor Madach Imre, impreuna cu sotul si copilul ei, fiind aruncati la porci, si mancati de vii. In moduri asemanatoare care ar putea fi invidiate si de Pol Pot, sau de etnicii hutu din Ruanda au fost macelariti cel putin 10 000 de maghiari! Voi ce v-ati fi asteptat dupa faptele acestea de o barbarie fara de pereche in istoria lumii? Sa fiti linsi pe talpa, si pupati in cur? Ce ne-ati fi facut voi, daca noi v-am fi facut astfel de lucruri? Nici Avram Iancu sa

     • gata cu minciunile says:

      Corectare la ce am scris: noi v-am “stapanit” un timp de 10 ori mai lung.

    • gata cu minciunile says:

     u Axente Sever si ceilalti ortaci de ai lor nu au fost pedepsiti. Cel putin Avram a inebunit din cauza remuscarilor din cauza crimelor pe care le-a produs… Si voi va plangeti de o maghiarizare de 14 ani pe care, s-ar putea sa il fi primit pedeapsa ca uemare a omorarii barbare a 10 000 de oameni, si a distrugerii si incendierii unor orase ca Zlatna, Abrud, Ocna Mures, Ineu, Sacele, alba Iulia, Aiud, si a sute de sate? Dupa actele voastre barbare, care nota bene, au inceput dupa ce parlamentul maghiar le-a promis romanilor in vara lui 1848 mai multe drepturi, decat cele pe care le avem noi maghiarii astazi (corespondenta cu autoritatile in limba materna, angajarea functionarilor pe baza componentei etnice a zonei conform procentajului romanilor in populatie, porunci date in unitatile militare din zone romanesti in limba romona, educatie completa in lb. materna, etc)

    • gata cu minciunile says:

     Pe care voi nu le-ati gasit indeajuns, cu toate ca noi maghiarii azi nu avem cele mai multe din aceste drepturi, si v-ati aliat cu austriecii, macelarind in mod animaluc 10000 de maghiari? La ce rasplata va asteptati? Ia spune-mi… Voi va plangeti de o maghiarizare care nu a reusit nici macar sa ii faca pe 87 din roman8 ca sa stie limba maghiara, pe cand ati macelarit populatia maghiara din sudul Transilv(niei? Si nu va e rusine sa ii faceti pe croiminalii care ne-au macelarit in mod animalic, eroi nationali, si sa umpleti Transilvania cu statuile lor? Acest lucru denota o ura nemarginita fata de noi si un disrespect total fata de memoria noastra istorica si durerile noastre nationale! Sunteti nedescris de sadici si plini de ura, cuvtoate ca noi nu meritam asta. Teritoriile autonome romanesti, primele scoli romanesti, primele caryi romanedti tiparite, primele slujbe tinute in limba romana la presi7nea principilor maghiari, au jucat un rol nemaipomenit in dezvoltarea culturala a romanilor, despre care voi taceti cu desavarsire! Si inventati minciuni despre noi. Nu va e rusine? Nu credeti ca e un Dumnezeu sus, care vede toate astea?

 2. nick says:

  Apropo de cei 1228 de reprezentanti ai romanilor de la Alba Iulia. Hans fiul tatii eu zic sa vezi cedintionalele de Alba Iulia ca sa intelegi ce au vrrut romanii din Ardeal la 1918 si sa vezi pe cine reprezentau acesti reprezentanti. Deci inainte de a face gargara pe net trebuie sa te documentezi .

  • hans says:

   inteleg ca si asta e o punere la punct si nu o intrebare.
   cand puneti intrebari pe un ton normal, mai discutam. pana atunci va invit sa invatati cum sa puneti intrebari pe un ton normal, fara ironii si conotatii explicite de dominare

   • nick says:

    Este o punere la punct . Ai dreptate. Eu nu am pus intrebari, am spus ca postezi fara sa cunosti .

  • gata cu minciunile says:

   Apropo dle Nick, de cand 1228 oameni reprezinta populatia intreaga a Transilvaniei? Daca crezi ca 1228 era totalitatea locuitorilor din Transilvania la 1918, atunci gresesti amarnic. Asta nu e referendum. Pentru ca un referendum legat de apartenenta Transilvaniei sa fie legal, ar fi trebuit intrebati cel putin jumate din populatia Transilvaniei la acea data, indiferent de nationalitate, etnie, religie, etc.

   • nick says:

    te dai destept dar nu esti. Citeste credintionalele din Sala Unirii de la Alba Iulia ca sa vezi pe cine reprezentau cei 1228. Ai sa vezi cine i-a ales pe cei 1228. Nu au fost acolo de capul lor. Iti las tie placerea de a descoperi adevarul singur. Asta ca sa nu minti pe net.

    • gata cu minciunile says:

     Se pare ca nu stii ce inseamna un referendum. Referendumul nu se face prin reprezentanti care se autodeclara reprezentanti, ci insasi populatia.
     2. Intreaba toata populatia, asta insemnand si pe cei care nu erau romani, pentru ca altfel este nereprezentativa. Astfel de referendumuri, care intrebsu doar o parte din populatie dedpre lucruri care afectau toata populatia se faceau poate in regimul Apartheid… Deci ceea ce s-a facut la Alba Iulia este rasism, excluzandu-i pe maghiari, deci nu are nicio validitate. Fara a mai vorbi de treaba cu “reprezentantii”.

     • nick says:

      Cine a organizat vreun referendum in acea perioada. Nici sârbii, nici croații, nici slovacii, nici slovenii, nici rutenii. Deci despre ce vorbim? Daca ai citi credintionalele vei vedea ca de fapt cei 1228 de reprezentanți au fost aleși de romanii cu drept de vot in circumscripțiile așa cum erau ele organizate in imperiu austro-ungar.. Deci nici nu poate fi vorba de discriminare. La vremea respectiva nu se puneau astfel de probleme.

     • gata cu minciunile says:

      Oricum ar fi sistemul referendumului in acea perioada, cand se facea asa ceva, se intreba toata populatia, nu doar o nationalitate si atat. Sa nu uitam ca de exemplu in 1906 romanii aveau 14 reprezentanti in parlamentul de ls Budapesta. Ti-ar fi placut sa nu existe niciunul, ca romanii sa nu aiba drept de vot? Daca nu intrebi toata populatia, acel plebiscit e nul! Poate el sa fie la romani, la sarbi, la slovaci, etc… Acest lucru arata ca majoritatea hotaririlor Trianonului au fost ilegale.

     • gata cu minciunile says:

      Programul presedimtelui Wilson dupa care s-au facut aceste impartiri teritoriale, cereau explicit referendumuri cu intrebarea intregii populatii. Si nu s-a facut! Chiar Masaryk politicianul ceh care a organizat alipirea Ungariei de nord la Cehia, era terorizat de ideea, ca daca ar trebui sa faca acest plebiscit, majoritatea slovacilor ar vota pentru Ungaria. Si sa nu uitam un lucru, pe la craciunul lui 1918, la Cluj s-a tinut o alta adunare nationala, la care au participat 50000 de maghiari, germani si romani (lucru ce subliniaza ca ace adta adunare ar fi fost milt mai valida decat cea de la A. Iulia, reprezentand toate nation(litatile, nu doar romanii)

     • gata cu minciunile says:

      La aceasta, autoritatile romane care ocupasera estul Transilvaniei, i-au oprit si intors pe cei care veneau din acele zone, inclusiv secuii, obstructionand aceasta adunare, prin interzicerea participarii din jumatatea Transilvaniei sa participe, pe cand caile ferate maghiare MAV, i-au dus pe romani la Alba Iulia pe gratis (ticalosia romanilor fiind din nou dovedita)

     • gata cu minciunile says:

      Deci pe cand maghiarii i-au ajutat pe romani sa ajunga la Alba Iulia, romanii i-au oprit pe cei care doreau sa ajunga la Cluj. Cei 50 000, care s-au strans totusi au cerut ramanerea la Ungaria! Acest lucru e complet uitat de romani… De ce hotararea acestora nu a fost luata in seama dle Nick? Si acest lucru arata ilegitimitatea adunarii de la Alba Iulia.
      Dar intorcandu-ne la modul in care se faceau referendumurile pe atunci. S-a tinut un referendum asa cum se face si azi un referendum, si nu comedia care s-a facut la A. Iulia. In cazul apartenentei orasului Sopron s-a tinut um refrrendum asa cum se tine, si populatia a hotarat ramanerea la Ungaria. Deci povestile dtale ca asa se facea un referendum, cum s-a facut la A. Iulia, sunt neadevarate.

   • Gore says:

    Domnu hortistu , 1228 este totusi o cifra. Sub stapanirea maghiara romanii nu aveau nici unfel de drept . Dar dumneata in nesimtirea in care ai fost educat si crescut ne prezinti aici societatea feudala maghiara ca fiind democratica si ideala pt o minoritate inadaptata in Europa. Avram Iancu nu a innebunit deloc. Faptul ca me prezentati niste dementi rasisti drept eroi cum e Kossuth arata tocmai faptul ca nu ati reusit sa depasiti feudalismul in care sunteti bine ancorati .

    • gata cu minciunile says:

     Domnu Antonescistu, apartheidistu, Avram nu a innebunit? Asta inseamna ca nici cartile si lucrarile voastre nu le-ai citit, ce sa vorbesc dedpre lucratile altora?
     Esti prost si needucat, demonstrezi asta in ceea ce scrii. “Rasistul” ala de Kossuth a aprobat prima lege a drepturilor minoritatilor nationale din istoria Europei, la 28 iulie 1849, mai prostule! Ar fi bine sa citesti un pic de istorie, in loc sa scoti din burta prostii si minciuni. Ati dori voi sa aveti personaje istorice de teapa lui Kossuth, care in 1851-52 cand a vizitat America, mai apoi Anglia, a fost primit cu urale de zeci de mii de oameni, fiindmusafirul presedintelui american mai apoi a parlamentului britanic. Cu toate ca atunci nu era

    • gata cu minciunile says:

     Politician, fiindca revolutia maghiara fusese invinsa. Dar respectul americanilor si englezilor pe ce a infapruit in 1848, l-a facut iubit in America, undr Abraham Luncoln i-a preluat mai multe idei in politica sa. Atat de” rasist” era Kossuth…

 3. Monica says:

  Din punctul meu de vedere e interesant sa stiu cum gândește “tabăra adversa”, ca sa stiu cum sa ma pot apăra. Prin urmare, textul de fata dincolo de faptul ca enervează orice roman cu scaun la cap, e si o buna sursa de informații asupra modului in care sintem văzuți din perspectiva istoricilor popoarelor conlocuitoare. (Asa am invatat la școala in anii 70-80 sa ma refer vizavi de ungurii si nemții din România, ei sunt “popoare conlocuitoare”)

  Dar stiti bine ca istoria e scrisă de învingători. Si, pt națiunile mici si bătute de soarta ca ale noastre, e important sa găsești aliați intre învingători. Am avut noroc de oameni de stat înțelepți care au simțit curentele epocii si au stiut cu cine sa ne alieze.

  • gata cu minciunile says:

   Dna Monica, va puteti apara doar cu argumente documentate, ceea ce nu aveti.

   • Gore says:

    Dumneata nu ai avut nici un minim argument . Doar peipaganda horthysta de cel mai prost gust.

  • Hans Hedrich says:

   Buna, ziua, dna. Monica!
   Cu respect, dar mi se pare o foarte, dar foarte stranie perceptie: Tabara adversa versus tabara “noastra”, sau cum?

   Daca ati citit si inteles in esenta cele expuse de mine – recunosc, e un text luuung si cu multe urcusuri si coborasuri pentru cineva obisnuit sa percepa evenimentele istorice asa cum le-au fost servite prin manualele de istorie de factura nationalista – adica liniare, in alb-negru, fara nuante, contradictii, dileme samd. – deci daca ati citit textul meu, atunci ati vedea ca:
   01. NU este o pozitie partinica a cuiva inregimentat pentru o anumita cauza nationala
   02. incearca sa contextualizeze eveniemntele – scotand in acest fel participantii si “taberele” de sub spectrul judecarii moralizante;
   03. se pliaza pe linia unui Lucian Boia, Chr. Clark si alti istorici care incearca sa explice lucruri in esenta deja stiute – dar tinute departe de publicul larg, mai ales in tarile din est.
   04. in text veti gasi explicatii privind perceptiile dogmatice, ideologizate a evenimentelor de dupa 1914/1918. Daca cititi cu atentie, poate veti intelege mai bine de ce ati reactionat asa cum ati facut-o. NU va judec, va inteleg chiar, ca in baza informatiilor si interpretarilor invatate in cursul vietii, sub diverse forme, punctul dvs. de vedere pare corect si just. Daca va largiti insa bagajul de cunostinte pe subiectul in cauza, logic ar fi sa ajungeti si la noi concluzii, eventual mai echilibrate si autoreflexive.

   cu stima

 4. Ionela Ionescu says:

  Doamne cata nerusinare…..Avem parinti, avem bunici, avem strabunici STIM FOARTE BINE în ce hal a fost asuprita salbatic populatia romana de catre unguri şi sasi, VII SĂ VINZI CASTRAVETI LA GRADINARI să rastalmacesti ca albul e negru şi negrul e alb, CHIAR NU TI-E RUSINE?
  Mi s-a suit sangele la cap.
  Iobagii cei fiorosi şi grofii cei oprimati.
  Povestiri stiintifico-fantastice.

  • Granit says:

   Actualmente , noi care traim in tara asta si ne spune “minoritari”, dar nu se intelege ca numar ci ca “natiune mai joasa (sluga) “fata de cei “majoritari”.Ca ce au povestit stramosii este o chestie, poate e adevarat sau nu, dar “cotropirea” minoritatilor de catre “majoritarii” o traim zi cu zii acum, dar se zice ca nu e adevarat. Se spune de cei care sunt “majoritari”, sigur , ca ei stiu mai bine, simt mai bine durerile vecinilor.Toata lumea cunoaste, simte mai bine durerile celor bolnavi.

  • gata cu minciunile says:

   Doamna Ionela, asa de asupriti au fost stramosii dv in Transilvania, inainte de 1918, ca au avut mai multe scoli, ziare, reviste romanesti pe cap de locuitor, decat romanii din Regat. Tot in acea perioada ceangaii (populatia maghiara din Moldova) era fortat romonizata, neavand nimic ce sa o ajute sa isi prezerve nationalitatea, nici macar slujbe in lb materna. Si ce sa zic de rromi, care in Moldova si Muntenia, eliberati doar dupa 1860, au fost sclavi, ultimii sclavi din Europa! Ati fost si sunteti rusinea Europei privind drepturile nationalitatilor, si voi ne acuzati? Asta da nerusinare!

   • nick says:

    cate scoli au avut romanii? scolile generale erau confesionale sustinute de comunitatile locale. Cate licee aveau romanii inainte de 1918? Daca nu stii iti spun eu: vreo 4 si erau populatie majoritara. De universitati nici nu poate fi vorba. Apoi poate te interesezi c-am cum era tratata presa romanesca in a doua parte a sec. XIX cand in alte parti libertatea presei era un drept de mult castigat. Poate te interesezi c-am care are censul in Transilvania si Banat si de ce romanii care erau net majoritari au trimis in parlamentul de la budapesta cu mult mai putini parlamentari. Bine nu discuttam acuma cum au vazut ungurii deciziile Dietei de la Sibiu singura Dieta in care romanii au fost reprezentati conform numarului lor real. Mai vrei?

    • gata cu minciunile says:

     Da, erau confesionale, sustinute de credinciosi, pentru ca pe atunci asa se facea, numai comunismul a untrodus scolile sustinute financial de stat. Nici la maghiari nu era altfel. Deci dta ai fi dorit ca numai scolile romanesti sa fie sustinute financiar de stat, nu? Inainte ca bunurile comunitatilor sa fie confiscate de stat, sau date altora (precum statul roman interbelic a facut cu bunurile comunitatii sasesti, dandu-le asezamantului cultural Mihai Viteazu), aceste comunitati erau autonome, si aveau bani sa se sustina. De aceea aveau romanii scoli, foarte multe la numar, confesionale: 1448 de scoli romanesti pe cap de roman, pe cand in Regat erau doar 1418. Deci ei aveau autonomie culturala, prin care isi puteau cladi scolile, cate vroiau ei, si sustine revistele si ziarele, ceea ce azi statul roman interzice comunitatii maghiare. Normal ca dta nu intelegi nimic din asta, pentru ca esti un etatist nationalist, invatat de statul roman ca autonomia vine de la dracu… Statul vostru confisca toste castigurile economice din Transilvania, dandu-le moldovenilor, care le mistuie.Astia sunteti voi…

    • gata cu minciunile says:

     Cand statul roman confisca umpozitele locale, si le redistribuie altora, controleaza si numarul scolilor si revistelor in limba maghiara, pe cand romanii pre 1918 puteau sa le foloseasca pentru a cladi scoli si scoate ziare.

  • Hans Hedrich says:

   Stimata doamna Ionela Ionescu:
   Poate ca nu ati citit postarea (in totalitate) inainte sa va exprimati opinia. NU este vorba de rastalmaciri de vreun fel, NU este vorba de negarea asupririi romanilor in trecut samd., ci am incercat sa prezint, in baza unor documente resp. a unor interpretari arhicunoscute in tarile vestice resp. sa contextualizez ceea ce s-a petrecut de dupa 1918, cu toate consecintele pentru cei implicati.
   Daca, din acest motiv, “vi sa suit sangele la cap”, ok, e reactia dvs. strict personala – dar asta nu contrazice adevarurile prezentate aici – care sunt orice altceva, numai “povesti SF nu!”. Sunt, in parte, chiar locuri comune intre itsoricii informati. Daca aveti contraargumente rationale si verificabile, ele sunt oricand binevenite.

   Nu in ultimul rand, articolul poate fi interesant pentru dvs. si pentru ca arata cum s-au format dogmele si perceptiile antagonistice pe acest subiect, la membrii unei natiuni sau a alteia, in functie de ce parte a “baricadei” se situasera natiunile/tarile lor in Primul Razboi Mondial. Raspunsul dvs. mi se pare destul de reprezentativ, mai ales prin recursul la povestirile inaintasilor care, aparent, au cunoscut realitatile sumbre din Ardeal, dn proprie traire – recurs prin care ii interziceti unui “minoritar” (probabil in baza principiului VINEI COLECTIVE si EREDITARE?), sa puna in discutie anul 1918 in alta maniera decat cea promovata in Romania (nationalista).
   Demersul meu urmeaza o linie asemanatoare cu cea a lui Lucian Boia si a unui Christopher Clark (fara a ma compara cu ei in vreun fel ;) ): Sa intelegem CE s-a intamplat, in loc sa aratam cu degetul asupra urmasilor urmasilor urmasilor generatiilor implicate in acele evenimente tragice…

   cu stima
   autorul articolului

   • Gore says:

    Facatura maghiara de prost gust , cu nume nemtesc, cand vorbesti despre nationalismul romanescar trebui intai sa amintesti de atrocitatile Germaniei Hitleriste .

    • gata cu minciunile says:

     Germania si-a cerut scuze pentru faptele comise, si plateste si azi despagubiri, pe cand voi niciodata nu v-ati cerut scuze, sau cel putin sa opriti politica de asimilare, si ura nationalista, si de falsificare a istoriei, prezentandu-va martiri, pe cand ati fost raufacatorii, dar niciodata nu ati facut asta, ci continuati sa mintiti, asupriti, asimilati, alungati, si sa ii invinovatiti pe altii pentru cele facute de voi. Asta e diferenta dintre voi si Germania…

 5. Taz says:

  Eat shit…!!!

 6. Granit says:

  Va felicit Dl Hans, in sfarsit un articol foarte amplu si bine documentat si real. Cei care suntem “minoritari” am simtit si simtim si acum “realitatile” istoriei si putem face comparatie intre real si propaganda. Sa aveti sanatate, curaj ptr asemenea articole reale in ciuda atacurilor de la niste “nestiutorii de carte si de realitate.Domnul sa va ajute!!

  • Hans Hedrich says:

   Va multumesc!
   Cum spunea si istoricul Christohper Clark despre Primul Razboi Mondial: Conteaza mult mai mult sa intelegem CE s-a intamplat, in loc sa cautam “vinovati”, asa cum s-a gresit chiar la pacea de la Versailles: Atunci invingatorii mai mult sau mai putin autodeclarati au identificat un raufactor (Germania si aliatii ei), acestia au fost judecati in absenta si tarile lor au fost “executate silit”…
   Chestiunile acestui foarte complex moment istoric merita si chiar trebuie discutate in complexitatea lor – ca evenimente dintr-un trecut indeparta dar cu efecte concrete pana in prezent …si viitor.

  • nick says:

   Granit care este realitatea istorie?

 7. Luca Boros says:

  O expunere laborioasa tipic nemteasca.FELICITARI !!!

 8. A4 says:

  Viele Danke : Köszönöm szépen! macar acum am o imagine sintetika a ce a insemnat de fapt Trianon si istoria Ardealului evident nu a romaniei. as avea o rugaminte: daca aveti timp si bani sa scrieti cu generozitate cum au reusit sasii , svabii si tziptzerii sa dispara din Ardeal.

  O zi deosebita

  Tamás.

 9. Alex Ardeleanu' says:

  Felicitari pentru articol dle.Hedrich !
  Exceptional de bine scris si documentat !

 10. Johnny says:

  Nu contest motivele izbucnirii primului razboi mondial, este o analiza pertinenta. Nu contest nici macar raporturile de populatie din zonele acordate Romaniei prin tratatul de la Trianon. Insa articolul este partinitor. Vorbesti despre atrocitatile comise de romani la Abrud in 1848 fara sa pomenesti de cele comise de maghiari la Campeni cu cateva zile in urma. Vorbesti despre gruparile paramilitare romanesti care vanau maghiari in 1945-46, cu mentiunea ca ceea ce s-a intamplat la Ip si Traznea sunt doar “retorici romanesti”.
  Mai mult, vorbesti despre romanizare dupa 1918, fara sa pomenesti despre maghiarizarea agresiva a populatiei care a avut loc intre 1867-1918. Am cunostiinte svabi, din Banat, care imi povestesc ca daca ar mai durat administratia maghiara inca 30-40 de ani nu am mai fi discutat de germani, romani sau sarbi in Banat, Partium si Transilvania. Colonizarea si purificarea etnica nu a fost practicata doar de romani.
  Fara indoiala ca au avut loc multe atrocitati si nedreptati din partea ambelor parti, insa faptele trebuie prezentate obiectiv, fara a inclina balanta in favoarea victimizarii uneia dintre ele, iar pe cealalta sa o prezentam ca o natiune de monstrii.

  • Nagy Sandor says:

   @Johnny
   Sute de ani in scolile din Regatul Ungariri se invata in limba latina, in epoca medievala si in general institutiile de invatamant erau patronate de biserica.
   Maghiarizare !!!! ….80% din romanii din Transilvania nu stiau maghiara, dupa Trianon 1920, “dupa sute de ani de magharizare”. In zonele urbane unde majoritatea traiau maghiarii cam 30-40% din românii din Transilvania știau să vorbească maghiara sau germana…sașii ceva mai mulți vorbeau maghiara, dar știau și româna…acuma cu scrisul și cititul e clar că nu erau mai mult de 20%. In zonele mai izolate la tara majoritatea romaneasca nu stia maghiara.
   In general inainte de legea lui Apponyi in scolile nationalitatilor nu se invata limba maghiara doar incepand din anul 1907 s-a generalizat predarea limbii maghiare in toate scolile din Ungaria indiferent de limba de predare. Legea din 1868 prevedea ca limba de predare in scoli trebuie sa fie limba materna a elevilor ( era ceamai liberale lege ainvatamntului din zona ) In rest dau extrase din legea in discutie. Dar sunt sute de biblioteci online ude se pot gari documente si legea un original sau copii ……. “Az 1868-as törvény szerint az oktatás nyelve a tanulók anyanyelve – amennyiben ez „a községben divatozó [tehát általános] nyelvek egyike” – ez a jogszabály volt érvényben az 1920-as évekig.
   Ezen belül 1879-től valamennyi népoktatási intézményben kötelező tantárgyként bevezették a magyar nyelvet.
   Az 1907-ben, Apponyi Albert minisztersége alatt kiadott törvény a nemzetiségi egyházi iskolák államsegélyét ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a tanulók a negyedik osztály elvégzése után magyar nyelven – írásban és szóban – alapszinten helyesen ki tudják magukat fejezni. (Az oktatás ingyenességéről szóló 1908. évi 46. törvény szintén Apponyi Albert nevéhez fűződik.) “

   • nick says:

    Nagy Sando nu intelegi nimic, de fapt ungurii nu au inteles niciodata nimic. Eliminarea romanilor din viata publica a Ardealului a fost o greseala geopolitica fundamentala a statului maghiar. Istoria romanilor a fost paralela cu cea a maghiarilor fapt ce a fost un element important ce a dus la 1918. Acest lucru a dus apoi la un alt fenomen si anume, in constinta populara a romanilor nu exista nici o personalitate maghiara sau orice ce ar tine de cultura maghiara. Legea din 1868 o fi fost ea liberala dar dupa 1872 aplicarea ei nu a mai fost si s-a inceput un proces de maghiarizare. S-a mai dat si o lege a colonizarii(Legea V de prin 1892-1894) s.a.m.d. Incercarilșe disperate de astazi ale ungurilor de a incerca de a crea identitati diferite la romanii din Ardeal , inclusiv prin prezentarea unor personalitati istorice maghiare sau a unor evenimente din istoria maghiarilor din Transilvania care nu au avut nimic de a face cu romanii, sunt tardive.

  • gata cu minciunile says:

   Dle Johny, daca cineva trebuie sa prezinte obiectiv evenimentele, acesta e statul si istoriografia romana, care uita complet despre atrocitatile romanesti, mult mai numeroase, contra maghiarilor. Si sa nu uitam ceva: in general in atrocitatile maghiare de obicei erau omorati barbati, in 1848-49 de obicei pe acei romani care au omorat maghiari inainte, cpe cand romanii omorau orice maghiari, de la bebelusi pana la batrani de o suta de ani, fetite, si femei, chiar si.pe gravide. Asta e diferenta. Si despre toate acestea istoriografia si politicul roman tac, mai mult, le ridica statui si monumente una dupa alta criminalilor! Ma intreb camd va veni exemplul lui Charlottesville si in Romania?

   • Gore says:

    Atrocitatile romanesti contra maghiarilor ??? Stimate horthyst , cauta sa afli ce spuneU inainte de 1918 despre politica voastra maghiara din Transilvania , Julius Jung , Eduard Morphill, Aurel Popovici, etc etc. Faptul ca educatia maghiara este universal recunoscuta ca nici in momentul de fata nu s -a rupt de feudalism dumneata o dovedesti cu prisosinta. Un maghiar scria deunazi de ….atrocitatile romanilor asupra evreilor din Transilvania in 1940-1944. Dar voit omitea faptul ca acele atrocitati despre care vorbea erau infaptuite de regimul lui Horthy. Raoul Sorban a descris f bine situatia acelor vremuri precum si metodele hortistilor de atunci. Desigur nu aveti interesul sa aflati cine a fost si cu ce s-a ocupat Raoul Sorban in acea perioada. Vorbiti de atrocitatile romanesti f dar crimele maghiare infinit mai numeroase si infinit mai inti se in timp le minimalizati si chiar le prezentati ca fapte de eroism. Sa nu uitam ca insusi Hitler a fost oripilat de ceimele maghiare din Viievodina si Kosice determinandu -l pe acesta sa inlocuiasca administratia maghiara din acele zone cu cea germana. Domnule sunteti doar o mostra de inadaptare la realitatile si civilizatia europeana. Educatia dumitale feudala maghiara transpira pein tot ce postezi.

    • gata cu minciunile says:

     Legat de educatia “medievala” mahhiara doar atat voi spune, ca aceasta educatie “medievala” a produs 14 premii Nobel si 4 Oscaruri. Ia spune-mi domnule, cate Nobeluri si Oscaruri a produs educatia “ultramoderna” romana? Deci si aceasta arata ce stii tu despre noi! Stii doar minciunile nationalistilor vostri descreierati.
     Da politica noastra “nationalista” din Transilvania a produs o crestere foarte mare a romanilor, pe cand politica voastra “democratica” a produs disparitia aproape completa a germanilor, turcilor, tatarilor .(cu scufunarea giuvaerului numit Adakale), a maghisrilor din Moldova, sudul si sud vestul Transilvaniei, precum si din orasele mari.

    • gata cu minciunile says:

     l2. Legat de cel de al doilea razboi mondial sa nu uitam de atrocitatile antievreiesti din Basarabia si Bucovina, la care au cazut prada 400 000 de oameni omorati de romani cu mana lor in vagoane, si infometati la moarte. Ungaria nu a omorat cu mana ei pe evrei, doar cateva sute in Voivodina atunci cand mai multi. Ungaria a refuzat sa ii trimita la Auschwitz, si a ramas singurul safe space din teritoriile Axei, si doar cucerirea Ungariei de catre germani in aprilie 1944 a dus la deportarea evreilor din Unharia si Transilvania de Nord. Sa nu uitam ca Germania a ocupat Ungaria pentru ca ea refuza sa ii deporteze si extermine pe evrei. Cu Romania nu a avut probleme fiindca Romania si-a exterminat singura evreii.

     • Gore says:

      Nu medievala , ci educatie feudala despre care vorbesc marii psihologi dinEuropa ca va caracterizeaza pe voi maghiarii. Acele premii Nobel sunt acordate unor alogeni, din cei 14 daca sunt 2 maghiari. Ca sa nu mai amintim ca premiile Nobel sunt acordate asa cum sunt acordate , dar asta e o alta discutie . Cert este ca civilizatia maghiara sufera drastic, este arhicunoscuta eticheta pusa de paihologii europeni, prin care acestia arata si demonsreaza ca maghiarii prin educatia lor feudala nici acum nu s -au adaptat in Europa.cu o limba straina de Europa si o cultura non europeana , maghiarii sunt primii la sinucideri in UE.

     • gata cu minciunile says:

      Si care sunt marii psohopati care spun asta? Tu? Du-te in Ungaria si vezi cste autostrazi, spitale moderne,, si infrastructura moderna exista in si compara-le cu cea ce exista in Romania. Numara cate km de autosyraxi sunt in Umgaria, si cate sunt in Romania, mai prostule. Du-te in orasele din Romania, si numara cati cacati sunt pe strazi, si dupa aceea sa comentezi, bai prostule. Care tars nu s-a adaptat la Europa? Aia moderna sau aia plina de cacat pe strazi si fara autostrazi?
      Legat de “alogenii” despre care vorbesti tu: mai mult de jumatate dintre ei sunt etnici maghiari, si toti au u4mat scolile din Ungaria inainte sa plecr im strainatate. Deci ai facut aces educatie “mefievala”, despre care vorbesti tu, mai prostule rssist. Si te autocontrazici constant. Daca nu revunosti valoarea premiului Nobel, cel mai mare priu stiintific europen, atunci inseamna ca tu nu stii ce este Europa, deco sa tsci lrgat de modul in csre ne-am adaptat la Europa! Mai bine uira-te in oglinda…

     • gata cu minciunile says:

      Si nu uita sa numeri cati turisti vin in Ungaria si cati in Romania, si dupa aceea sa comentezi. Majoritatea turistilor straini care vin in Romania, vin sa vada cladirile si orasele facute in Transilvania in perioada cand era parte a Ungariei, sau condusa de printi maghiari. Si multe au fost facute de sasii pe care voi i-ti vandut, precum oile… Asa ca mai mult de jumate din banii adusi de turism il datorati arhitecturii si culturii maghiare si sasesti! Tu vorbesti ca nu avem cultura? Uita-te in oglinda, bai!

 11. Ciprian says:

  Hai, dom’le, plimbă ursul. Cînd îmi dai ca exemple pozitive nulități și impostori culturali, bașca profitori nerușinați, ca Pleșu, Boia și alții, atunci nu citesc mai departe nici măcar din curiozitate sau ca să mă minunez de aberațiile expuse.

 12. gata cu minciunile says:

  Multumim pentru acest articol deschizator de ochi. Ar trebui sa apara in ziare si reviste romanesti. Dar normal ca nu o sa o publice revistele “nepartinitoare si democratice” romanesti.

  • Gore says:

   Acest articol este o mizerie de propaganda sovina maghiara

   • gata cu minciunile says:

    acest articol incearca sa prezinte adevarul, pe cand istoriografia rasista din Romania este o mizerie plina de ura si politica de tip Apartheid, bazat pe mitul superioritatii rasiale romanesti. Acest articol in sfarsit ii ajuta pe acei romani care au minte, sa inceapa sa se gandeasca, ca nu tot ceea ce le este prezentat, e adevarat. Ii ajuta sa inceapa sa se gandeasca independent. Trebuie sa fii nebun sa nu iti dai seama ca cele scrise de istoricii romani nu sunt tendentios nationaliste. Acest articol e obiectiv si nepartonitor. Se bazeaza pe fapte, si nu tot ceea ce scrie este pe plac maghiarilor si literaturii de specialitate maghiara, si chiar acest lucru arata ca este nepartonitor, ceea ce radisti ca tine nu pot accepta…

 13. gata cu minciunile says:

  Faptul ca ieri Romania a atacat initiativa Minority Safe Pack, care dorea sa asigure drepturi egale pentru toate minoritatile europene. Romania este singurul stat european care a facut asta, aratand ca este cel mai opresiv stat european la adresa minoritatilor nationale. Nu ii e rusine lui Iohannis sa afirme ca Romania e un stat model? Se pare ca nerusinarea politicului romanesc e nemarginita.

  • Gore says:

   Dumneata nu ai avut nici un minim argument . Doar peipaganda horthysta de cel mai prost gust. Minti cu o nerusinare specific maghiara. Romania este data permanent ca ecemplu in UE la capitolul respectarea drepturilor minoritatilor. Asta in timp ce Ungaria si minoritatea maghiara din UE este universal recunoscuta ca inadaptata la civilizatia Europeana. Educatia specific feudala magjiara , cu o limba straina de Europa fara identitate fara cultura propie si inca puternic ancorata in feudalism , caracterizeaza in clipa de fata comportamentul sovin rasist maghiar . Ar fi timpul domnule maghiar deudal ce te autodenumesti atat de pompos si ipocrit :,,gata cu minciunile” sa te europenizezi si sa renunti la feudalismul de care dai dovada.

   • gata cu minciunile says:

    Dumneata nu ai argumente dle. Tu esti un nazist roman spalat pe creier, care este dusmanul argumentelor si a bunului simt. Eu am venit cu stirea ca Romania a atacat programul Minority Safe Pack, care cerea drepturi pentru nationalitati in Europa. Ia raspunde-mi dle, de ce Romania este singurul stat d in UE, care se opune unei legislatii europene care sa opreasca politicile unor state nationaliste europene?Nu fiindca se simte cuusca pe caciula? Pentru ca nu implementeaza cerintele UE pentru drepturile minoritatilor, si nu doreste ca sa fie oprita din politica de asimilare pe care o facr si astazi? Ba da! Faptul ca e singurul stat care se opune arata ca e cel mai nationalist si xenofob stat al Europei. Un stat bazat pe ura nationalista, un stat mincinos, care nu conteneste prin a se autodenumi model, pe cand ataca nu doar drepturile nationalitatilor din Romania, dar si cele europene. Cu aceasta actiune Romania a demonstrat din nou ca e o rusine a Europei. La fel cum sunt nationalistii plini de ura ca tine.

    • Gore says:

     Nu ai nici un argument , doar pareri personale tipic nazisto maghiare. Ungaria este recunoscuta azi in UE ca fiind cea mai sovina si rasista tara din UE fiind pe cale sa fie exclusa din UE rocmai pt nerespectarea drepturilor minoritatilor. Iar maghiarii deasemenea sunt cunoscuti ca fiind in UE natia cea mai sovina din Euroa. Parerile. dumitale personale nu sunt argumente. Ineptiile tale si ale lui Hans sunt rodul unei educatii sovinrasiste ce nuare nimic de a face cu Europa secolului XX ca sa nu mai amintim de UE si sec CXIva e prea mult pt voi

     • gata cu minciunile says:

      Tu esti cel care scrie pareri in loc de argumente mai antonescistule! Ungaria confera autonomie culturals minoritatilor, le permite sa isi foloseasca limba si simbolurile nationale, in Ungaria steagurile nationale ale minoritatilor flutura pe primariile si scolile unde traiesc si invata ei, pe cand in Romania acestea sunt vanate, in Ungaria inscriptiile pe limbs minoritstilor se pot afla si peste inscriptia in limba tarii, si pot fi mai mari decat acestea, pe cand in Romania nici nu poate fi vorba de acest lucru, in Ungaria niciodata nu s-au distrus inscriptii si monumente ale minoritatilor, pe cand in Romania astfel de lucruri se intampla zilnic. romania esye tara urii, a nedreptatii, a terorismului psihologic nationalist. De fapt ar trebui sa ia exemplu de la Ungaria, ca si tine, mai nazistule!

  • Taz says:

   … e simplu…pt ca doar in Romania sunt recunoscute minoritatile…

   • gata cu minciunile says:

    Aa si nu vrea ca minoritatile sa fie recunoscute in alta parte? Asta da bazaconie!

 14. iolanul Gheaorghe says:

  Articolul pleaca cu bune intentii,pacat ca progresiv ,usor deviaza in directia victimizarii populatiei maghiare,accentuind victimizarea populatiei maghiare .Si astazi in nordul si centrul Ardealului sunt numeroase familii care au numele maghiarizarte ( fortat ) desi nu stiu o boaba in limba maghiara Amploarea acestei actiuni o minimizati,Dece svabii si sasii vorbesc aproape in totalitate limba maghiara ??
  Dezbaterea ar fi interesanta daca nu ar avea un interes ,altul decat crearea de tensiuni intre populatia din Ardeal

  • gata cu minciunile says:

   Populatia maghiara nu este victimizata findca este chiar victima. Puneti-va intrebarea de ce sasii, svabii, turcii si tatarii din Dobrogea au disparut aproape complet chiar in timpul dominatiei romane, pe cand inainte de asta erau majoritari in foarte multe zone? Din cauza incurajarii lor sa emigreze, a politicii de asimilare fortata, a aducerii masive de populatie romaneasca in zinele lor, ei devenind cetateni de rangul doi acolo. Statul roman a facut o politica supereficienta de romanizare. Nu degeaba nici gagauzii nici nu vor sa auda de unirea cu Romania, fiindca isi amintesc de “tratamentul” primit in Romania Mar
   De ce au multe familii romanesti nume maghiare? Pentru ca la origine erau maghiari, fiind rimanizati. Acolo unde locuiesc eu, cunosc destui din astia, care maghiari fiind, s-au asilat, ca sa scape de “tratamentul” antiminoritar din Romania. Stiti, este destul de greu sa ramai maghiar in zonele mixte, stiind ca daca iesi din casa, poti fi atentionat sau chiar batut, daca vorbesti in maghiara. Eu de multe ori intlnesc pe strada maghiari care vorbesc in maghira, dar cand ma apropii, o schimba in limba romana, pentru ca cred ca sunt roman, si le-as putea face observatie.

  • gata cu minciunile says:

   2. La fel multii nu mai suporta isteriile antimaghiare de pe canalele, ziarele romanesti, si se asimileaza, scapand de toate acestea, devenind majoritari. Cunosc foarte multi care au facut asta mai ales oameni putini educati.

   Sasii si svabii cunosc doar maghiara? Aceasta bazaconie de unde ati scos-o? Duceti-va la Sibiu, Brasov, Sighisoara, Bistrita, Timisoara, si incercati sa vorbiti cu grrmanii de acolo in maghiara. Daca reusiti, si puteti documenta acest lucru, atunci aveti dreptul sa veniti aici si sa afirmati asta…

   • gata cu minciunile says:

    3. Dupa cate stiu eu, nu adevarul spus despre modul in care s-a confiscat Transilvania, si politica antimaghiara bazata pe minciuni creeaza tensiuni, ci minciunile spuse de politicul si mass media romaneasca, care ascund drepturile romanilor date de catre regii si printii maghiari, si inventarea de acuze false la adresa acestei minoritati, menite de a crea ura antimaghiara, atacarea dura a acelora, care spun adevarul, si refuzul oricarui dialog legat de aceste teme, creeaza conflict si tensiuni. Minciunea si terorizarea acelora care spun adevarul si doresc dialog, creaza tensiuni, si nu si nu dialogul si respectul reciproc.

    • Gore says:

     Pune-ti tu intrebarea unde au disparut etniile din Ungaria. Din 17 % germani in 1944 acum minoritatea germana din Ungaria abia ajunge la 0,17% ca sa nu mai amintim de celelalte etnii ce au disparut total . Comportamentul tau feudal maghiar expus aici prin cele scrise de dumneata este grotesc si infiorator de. Inapoiat.

     • gata cu minciunile says:

      Nu stiu de unde ai scos aceste numere, dar ultimul recensamant din Ungaria arata atat o crestere in populatie a germanilor, cat si a romanilor, slovacilor, etc. Pe cand de la 1918 incoace niciodata nu a crescut in proportie numarul minoritatilor, doar a scazut, exceptand rromii. Si asta arata ca politica Romaniei este bazata pe exterminsrea minoritatilor. In Romania numele maghiarilor de exemplu este folosit doar pentru ocara in stiri si emisiuni. Se face o politica de stat de denigrare si de atatare a populatiei contra maghiarilor, la fel cum se facea pe timpul lui Hitler.

    • Gore says:

     Minti cu o nerusinare specific maghiara. Cifrele date de mine le gasesti cu unsimplu search. De ce e mumita Ungaria cimitirul natiunilor ? De ce Ungaria are infringement la respectarea drepturilor minoritatilor in UE ? Esti doar unpropagandist de rahat ce macane ca un nesimtit mintind aici din greu .

     • gata cu minciunile says:

      Daca Ungaria ar fi cimitirul natiunilor, atnuci tu nu ai fi aici ca sa iti prezinti idioteniile nationaliste. Am fi avut 800 de ani ca sa va exterminam, dar nu nai ca nu v-am extrrminat, dar numarul vostru a crescut totaiult. Noi am dat autonomii Tarii Fagarasului, Tarii Chioarului, zonelor din Banat si Hateg, unde romanii erau stapani, in loc sa va bagam in cimitir. Ce vorbesti bre? Ar trebui sa ne multumesti in loc sa minti cu netusinare

     • gata cu minciunile says:

      Azi un Ungaria romanii isi pot arbora steagul Romaniei pe primarii, bisetici, scoli, pot sa foloseadca inscriptii bilingve, punand inscriptia romana sus, si dupa aia pe cea maghiara, pe cand in nu numai steagul Ungariei e vanat pe cladiri, dar si steagul secuiesc care nu e un steag statal, si cu toate acestea e vanat. Multe dintre inscriptiile maghiare au fost date jos cu toate ca se aflau sub cel romaneasca. Romania vaneaza tot ce e maghiar, si pe langa aceasta promoveaza o politica de denigrare de tip hitlerist la adresa maghiarilor, pune statuile macelarilor maghiarilor in fiecare oras transilvan, pentru intoarce pumnalul in ranile noastre nationale, si ii face eroi nationali. Inchide una dupa alta scolile noastre, pe cand in Ungaria muzica populara romaneasca este cantata de aproape toate ansamblurile maghiare, so romanii sunt respectati acolo, nu sunt atacati si denigrati. Cand vor canta ansamblurile romanesti din Romania si muzica populara maghiara?Ce ar fi sa invatati un pic de respect si toleranta de la noi, in loc sa mintiti cu nerusinare? Romania e cimitirul natiunilor! E deajuns sa te uito la datele statistice despre nation(litaile din Romania in ultima 100 de ani!

   • Gore says:

    Spui aici niste ineptii mai maridecat tine . Ai impresia ca imbecilitatile scrise de tine pot fi luate in seama de cineva ? Sovinismul tau maghiar este demascat tocmai de ineptiile rasiste afirmate cu non salanta de tine aici. Un laureat Nobel a refuzat invitatia la Budapesta prin anii 1910-1918 tocmai datorita politicii rasiste dusa la acea vreme in Transilvania de guvernul Appony. Iar dumneata vii aici si preamaresti guvernul maghiar de pe vremea unui Imperiu inapoiat total dinpunct de vedere legislativ la acea vreme ? Dumneata vorbesti aici nu de drepturile minoritatilor ci de sreptul feudal al maghiarilor de a fi deasupra legii in fatza celorlalte etnii. Cata nesimtire. Sumneata vorbesti si preaslavesti aici rasismul maghiar si segregarea rasiala. De aceea sunteti ultima natie din UE la aceasta ora.

    • gata cu minciunile says:

     Suntem ultima natie din Europa? Tu esti un cretin nationalist, inventezi toaye porcariile pe care le scrii aici dementule. Esti un cretin care nu poate intelege datele istoricilor. Uita-te la tine, du-te si mananca cacaturile de pe strazile voastre bai! Ultimul stat din Europa… Uita-te la voi bai! Numara cate km de autostrazi ati facut voi, prapaditilor, si compara-le cu cele din Ungaria, bai! Si du-te dracului cu premiatul nobel inventat de tine, care a crezut propagandei nerusinate si mincinoase romanesti. Dute si plimba ursul, ca nivelul tau de inteligenta mai mult nu iti ingaduie…

 15. Gore says:

  RĂSPUNSURI:

  01. Statele nationale din Europa de est s-au format prin eliberarea din statele ultra-nationaliste(!) din centrul Europei (Germania lui Bismarck si a prusacului Wilhelm II si Austro-Ungaria).
  Nationalismul german si austriac au provocat cele 2(doua) razboaie mondiale…nu noile state din est!
  Statele din est au suferit cele 2(două) Agresiuni germanice + consecintele: daca Germania nationalist-socialista (na-zi) nu ataca URSS, comunismul nu ajungea in inima Europei…

  02. Nu este o impresie a popoarelor, ci o realitate…
  Defunctele imperii erau nationalist-sovine, desnationalizatoare, opresive. Toate defunctele imperii (imperium= poruncă) sunt nepotolite si revansarde: imperiul german, imperiul austro-ungar, imperiul otoman, imperiul rus. Dovezi? Nici nu mai trebuie: uitati-va la actuala coalitie a lor, la imperiile economice create cu orice mijloace in fostele teritorii…la chiar ocupația teritoriala (Crimeea, Ucraina)

  03. Culmea nesimtirii neo-imperialiste:
  noi, Românii, nu am iesit din Vatra strabuna, dar nu avem dreptul la “legatura cauzala intre proprietatea de drept și fructele juridice ale proprietatii – pamantul parintilor nostri, mostenirea noastra, proprietatea copiilor nostri.
  Autorul distruge bazele Dreptului si fundamentul Dreptului International, readucând retrogradul “Drept al armatelor” din evul mediu (”am cucerit, este al meu”).
  In-cre-di-bil!

  04. Sindromul Trianon se manifesta la unguri nu doar în România, ci și față de Austria (Burgerland), Cehia, Slovacia, Ucraina subcarpatica, Serbia, Croatia – deci, bolnavul este unul singur: Ungaria feudală.
  Faptul ca i s-a luat inapoi in 1920 ce Ungaria luase prin rapt de la popoarele de mai sus, este Justitie Internationala. Iar Tratatul de Pace de la Paris 1947 este terapia.

  Nimeni nu are treaba cu majoritatea ungurilor – aceia cu care impărțim bunele si relele Istoriei.

  05. Invinsii nu au fost excluși de la masa tratativelor!
  Dovadă: au semnat tratatele de pace. Desigur, nici talharului nu ii place ca a ratat, ca a fost prins si judecat.
  Nu Invingatorii au inceput razboiul! Agresorii (invinsi) au fost -firesc- pusi sa plateasca pagubele produse (1914-18), apoi au fost iertati de plata Reparațiilor de război, ca sa nu se produca haos in inima Europei. Ce au facut învinșii? S-au militarizat pe ascuns, s-au inarmat si apoi…Revansa: al Doilea Razboi mondial!
  Razboiul se face cu arme si tunuri (otel si carbune) de aceea Zona Ruhr fusese pusa sub control după 1920.
  De aceaa noua Europă a creat -înainte de orice- “Comunitatea Europeana a Oțelului și Carbonului”… ca Germania sa nu mai poata concepe un al 3-lea razboi!
  Acum Germania si Austria ne lasa impresia ca pregatesc iar ceva, gen A 3-a Revanșă.

  06. Ungariei nu i s-a facut nicio nedreptate la Trianon (1920), nici la Paris (1947), nici la Conferinfa Helsinki (1975), nici prin Tratatul de baza romano-ungar (Timisoara 1996) si prin cele similare cu toti ceilalți vecini, semnate de bună voie de Ungaria, inainte de aderarea la UE…

  Obs. Aceleasi false argumenfe din pct. 06 le-a expus iridenta maghiara la toate conferintele de pace – a fost luata in ris.
  Inclusiv aceeasi harta cu rosu – vecinii si Romania au adus o hartă in care au inversat culorile (cu rosu erau romanii), impresia psihologica fiind inversată! Asa ca Aliații au analizat statisticile: structura etnica majoritara, pe regiuni. Primele sate maghiare din Banat abia intre 1886 si 1911, cu coloniști din zona Szeged. Dar e prezentat ca ”minoritar român”, eludînd faptul că politica de colonizare cu străini din toată Europa spre Banat și de mutare a românilor bănățeni din satele lor spre periferia Banatului a dus la alterarea proporției romînești de la peste 90% la circa 38%, conform statisticilor oficiale austriece, rămânând oricum cea mai numeroasă etnie, urmată la 10 procente sub ea, de către cei considerați germanici (alsacieni, olandezi, spanioli, italieni, francezi, slovaci, cehi, de origine). Curat murdar!

  07. Cauza Primului Razboi: dorinta Imperiului German si Austro-Ungar de a sparge alte imperii…de a stapani toata Europa si lumea.
  Cauza celui de Al Doilea Razboi Mondial: orbirea politica, spiritul revansard al învinșilor. Brutalitatea naționalist-șovină data pe față…

  08. Ce minciună: etniile germana/austriaca si maghiara au avut acelasi drepturi cu cetatenii statelor in care traiesc!
  Doar că unii* au pierdut privilegiile* feudal-imperialiste: caci nu există über-mensch (supra-oameni, cu drept de a subjuga popoare) cum pretindeau nazistiii.

  09. NEGAȚIONISM se numește această atitudine din pct. 09 și este sancționată prin lege în toate țările – inclusiv și mai ales in Germania, Austria si Ungaria.
  Cine sesizeaza Justitia despre acest caz?

  10. Minciuni sfrunfate de la A la…M.
  Dovezile sunt in documentele de arhiva…si pe teren:
  dupa 100 ani de la disparitia imperiilor feudale din inima Europei, comunitatile etnice sunt vii, au biserici, scoli si universitati, radio si televiziune, teatre (toate de stat!), sunt alese in administratia locala, in Justitie, Politie, Armată… alese in Parlament, sunt in Guvern (intre 1920-2017!)

  Chiar și intelectualii multiculturaliști (Plesu, Cornea…), iată, se desolidarizează de acele afirmatii – și aceasta spune totul.

  11. Vezi supra
  12. Ibidem
  13-15. RĂS-TĂLMĂCIRI… cusute cu ață din cămășile brune.

  16. Dar acum stie tot mapamondul: Germania Federala a initiat în anii 80 “rascumpararea” anumitor(!) cetateni din Germania comunista – care nici nu ar fi indraznit sa propună așa ceva. Mecanismul odata pus la punct, s-a propus tuturor statelor care aveau etnici germani. Desigur, nu “oricine” a fost “cumpărat” ci doar cei cu pregătire tehnică și științifică, muncitori calificați, pentru a adăuga plusvaloare muncii în Germania… arhivele stiu de ce!

  Exodul germanilor s-a produs insa după 1990 și din toata Europa de est – fugeau de urmarile comunismului creat tocmai de Germania nazistă… Celelalte etnii nu aveau unde sa fugă, decat in America si UE.
  Deci despre ce “epurări” vorbesc cei din articol?!

  17-19. “INVERSIUNI”.
  Cu scop de diversiune și destabilizare.
  Ca manifestele aruncate din avioane de NAZIști… și sovietici.

  • gata cu minciunile says:

   La aceasta nu voi raspunde acum ca sunt in vacanta, si e cam greu sa ma chinuiesc cu un comentariu atat de lung. Dar cand ma voi intoarce o voi face de pe laptop, pentru ca sunt prea multe bazaconii in el ca sa tac.

   • Gore says:

    Esti asteptat cu ineptiile feudale maghiare de secol VII

    • gata cu minciunile says:

     Chestiile pe care le scrii dta sunt feudale. Ura fata de altii pe carr o produci tu aici e feudala, nu altceva.

  • hans hedrich says:

   @Gore: Se pare ca insistati sa dovediti in public ca
   1. NU ati inteles cu adevarat textul care porneste tocmai de la o reasezare a discutie despre PRM, pornind de la alte intrebari decat cea a atribuirii vinei pentru izbucnirea razboiului. Concret, ii ignorati PE Clark Si Boia – Si reproduceti discursurile incriminatoare ce au dominat pana in prezent …monologul invingatorilor.
   2. NU stiti Sau nu vreti sa participati la o discutie, chiar si in contradictoriu, formuland CONTRAARGUMENTE. Dvs. repetati, aproape obsesiv, PE contrasens insasi cu noile cercetari ale unor istorici provenind chiar DIN tarile foste inamice ale Germaniei Si Austro-Ungariei, ca “BA nu, toate miturile si acuzatiile la adresa ungurilor/germanilor sunt adevarate!”
   Concluzionez ca nu urmariti sa aflati noi adevaruri ci sa VA impuneti punctul de vedere, dealtfel nu foarte original.

   PS: Noi publicatii istorice DIN 2016 arata rolul important jucat der Franta Si presedintele Poincare, la incercuirea si constrangerea constienta a Germaniei de a incepe un mare razboi. Deci, in loc sa aratam, la 100 de ani distanta, cu degetul asupra …Frantei, Rusiei, Serbiei, am avea mult Mai mult der castigat DC am intelege Cat mai in detaliu, CUM s-a intamplat ceea ce s-a intamplat.

   VA doresc o duminica placuta!

 16. Luca Boros says:

  O expunere laborioasa pentru informare a o.p.
  tipic nemteasca.FELICITARI!!!

 17. Kerekes says:

  Foarte bine scris dle. Hans ! Crapa fiara in unii pe aici ! :-)))

 18. alexandru says:

  Sunteti suparati pe Kelemen Hunor, care a spus ca la 1.dec. maghiarii din Ardeal nu se pot bucura. Toata Romania e bulversata. Ia uitati aici… Sovieticii in al doilea razboi mondial au ocupat Moldova de dincolo de prut. Multi ani / cam 50 / ziua “eliberarii Moldovei” era sarbatorit in fiecare an, cum a fost la noi 23 august. Cred ca si in ziua de azi rusofonii sarbatoresc aceasta zi. Ce credeti un bun roman din Republica Moldava va merge la o asemenea festivitate, cind acest zi este de doliu pentru adevaratii romani, pentru ca nu au fost eliberati de sovietici, ci cotropiti. Deci acolo merge, dar la noi nu? E asa de greu sa intelegeti ca dupa 1ooo de ani, maghiarii au pierdut Ardealul, si ziua de 1 decembrie nu poate fi o zi de bucurie si sarbatoare? Ca au pierdut legal sau ilegal, nu are importanta, in mentalul colectiv a maghiarilor in ziua asta au pierdut, si pierderea nu se poate aniversa cu bucurie. Asa de simplu este…

 19. adevarul istoric says:

  COMISIA INTERNA}IONALA PENTRU
  STUDIEREA HOLOCAUSTULUI IN ROMAANIA
  RAPORT FINAL
  (citat)
  Dintre to ̨i alia ̨ii Germaniei naziste, Rom‚nia poart„ responsabilitatea pentru cea mai
  mare contribu ̨ie la exterminarea evreilor, Ón afara Germaniei Óns„∫i. Masacrele s„v‚r∫ite
  la Ia∫i, Odessa, Bogdanovca, Dumanovca ∫i Peciora sunt printre cele mai hidoase crime
  comise Ómpotriva evreilor Ón timpul Holocaustului. Rom^nia a comis un genocid Ómpo-
  triva evreilor, iar supravie ̨uirea unor evrei Ón anumite p„r ̨i ale ̨„rii nu schimb„ aceast„
  realitate.
  Œn lumina faptelor rezumate Ón prezentul raport al Comisiei, eforturile de a-i reabilita
  pe cei care au Ónf„ptuit aceste crime sunt cu at‚t mai aberante ∫i mai Óngrijor„toare.
  Nic„ieri Ón Europa o persoan„ care a comis crime Ón mas„, ca Ion Antonescu, aliatul
  fidel al lui Hitler p‚n„ Ón ultima clip„, nu a fost vreodat„ onorat\ public ca erou na ̨ional.
  Istoriografia oficial„ comunist„ a Óncercat adesea s„ atenueze sau s„ nege pur ∫i
  simplu responsabilitatea pentru asasinarea evreilor, arunc‚nd Óntreaga vin„ asupra germa-
  nilor ∫i a elementelor declasate din societatea rom‚neasc„. Œn Rom‚nia postcomunist„,
  elitele politice ∫i culturale prefer„ adesea s„ ignore ∫i uneori s„ Óncurajeze propaganda
  pro-Antonescu, fapt ce a deschis u∫a neg„rii explicite a Holocaustului ∫i reabilit„rii unor
  criminali de r„zboi condamna ̨i. Pu ̨ine voci s-au ridicat public Ómpotriva acestui curent
  dominant.

 20. adevarul istoric says:

  Comisia Internationalã pentru Studierea Holocaustului în România.
  Raport final
  (citat)

  Concluzii si recomandãri
  Pag. 387-388

  Comisia conchide, împreunã cu marea majoritate a cercetãtorilor de bunã-credinþã ai
  acestui domeniu, cã autoritãþile române poartã principala responsabilitate atât pentru
  planificarea, cât si pentru punerea în practicã a Holocaustului. Aceasta include deportarea
  si exterminarea sistematicã a majoritãþii evreilor din Basarabia si Bucovina, precum si a
  unor evrei din alte zone ale României, în Transnistria; uciderea în masã a evreilor
  români si a celor locali în Transnistria; executiile masive ale evreilor din timpul
  pogromului de la Iasi; discriminarea si degradarea sistematicã la care au fost supusi toti
  evreii români în timpul administraþiei antonesciene . inclusiv exproprierea bunurilor,
  concedierea de la locurile de muncã, evacuarea forþatã din zonele rurale si concentrarea
  lor în capitale de judeþ si în lagãre, precum si utilizarea masivã a evreilor de sex masculin
  la muncã forþatã sub aceeasi administratie. Evreii au fost supusi degradãrii pentru
  simplul motiv cã erau evrei, au pierdut protectia statului si au devenit victimele lui. O
  parte a populaþiei roma din România a fost, de asemenea, supusã deportãrii si mortii în
  Transnistria.
  Numãrul victimelor
  Numãrul evreilor români si al evreilor din teritoriile aflate sub administraþie româneascã
  ucisi în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absolutã. Dar concluzia
  Comisiei în acest sens este cã, în timpul Holocaustului, în România si în teritoriile aflate
  sub controlul sãu au fost ucisi sau au murit între 280 000 si 380 000 de evrei români si
  ucraineni. În Holocaust au pierit si aproximativ 135 000 de evrei români care trãiau în
  Transilvania de Nord, aflatã sub conducere maghiarã, precum si 5 000 de evrei români
  care se aflau atunci în alte tãri din Europa.
  Referindu-se la România, Raul Hilberg a afirmat cã .nici o tarã, în afara Germaniei,
  nu s-a implicat în masacrarea evreilor la o asemenea scarã..
  Constientã de responsabilitatea enormã care i-a fost încredintatã, Comisia a decis sã
  nu mentioneze o unicã cifrã concluzivã privind numãrul evreilor ucisi în România si în
  teritoriile aflate sub autoritatea sa. În schimb, Comisia a ales sã defineascã douã limite
  între care se plaseazã aceastã cifrã, asa cum reiese din cercetãrile contemporane.
  Cercetãri viitoare vor stabili, sã sperãm, numãrul exact al victimelor, desi s-ar putea sã
  nu ajungem niciodatã la imaginea completã, din punct de vedere statistic, a carnagiului
  uman provocat de Holocaustul din România.
  Între 45 000 si 60 000 de evrei au fost omorâti în Basarabia si Bucovina de cãtre
  trupele germane si române în 1941. Între 105 000 si 120 000 de evrei români
  deportaþi au murit ca rezultat al expulzãrilor în Transnistria. În regiunea Transnistriei,
  între 115 000 si 180 000 de evrei locali au fost lichidaþi (în special la Odessa si în
  districtele Golta si Berezovca). Cel puþin 15 000 de evrei din Regat au fost ucisi în
  pogromul de la Iasi si ca urmare a altor mãsuri antievreiesti. Aproximativ 132 000 de
  evrei au fost deportaþi la Auschwitz, în perioada mai-iunie 1944, din nordul Transilvaniei,
  stãpânit de Ungaria. Informaþii detaliate privind originea acestor statistici, evaluarea si
  referintele lor sunt furnizate în capitolele din raport care abordeazã acest subiect.
  Au murit, de asemenea, o mare parte dintre romii deportaþi. Din cei 25 000 de romi
  (jumãtate dintre ei copii) trimisi în Transnistria, aproximativ 11 000 au pierit. Comunitãti
  rome nomade vechi de secole au dispãrut pentru totdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Counter created by lite 1.4