Cazul “KAUFLAND Odorhei”: OPC Brasov si Covasna nu respectă Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare

 

 

Dupa cum se va arata mai jos, CRPC Brasov, OPC Covasna cat si functionarii acestor institutii nu aplica resp. incalca in judetele Covasna, Harghita, Mures unul sau mai multe aliniate din articolul 13 al Cartei europene privind limbile regionale sau minoritare, ratificata de Romania prin Legea nr. 282 din 6 noiembrie 2007.  Pentru inceput, sa prezentam insa putina informatie de context, anume cine sunt reprezentantii (politici) ai ANPC (Autoritatea nationala pentru protectia consumatorului pe plan regional si judetean – CRPC Brasov si OPC Covasna), cum s-au manifestat in unele situatii – si eventual ce legi au incalcat in cursul “scandalului” inventat de la KAUFLAND Odorhei si nu numai.

Dl. Sorin Susanu, instalat de PSD ca director al CRPC – Centrului Regional pentru Protectia Consumatorilor Brasov, a fost in mod cert una dintre figurile proeminente in “scandalul KAUFLAND Odorhei”, din 31. 08. 2017, fortat cu premeditare de un etno-provocator din Cluj si intors, cu efect de bumerang, impotriva acestuia. Ne amintim ca in 1 septembrie dl. Susanu a aparut pe scena “scandalului”, cu afirmatia “socanta”, dar neadevarata, ca inspectorii OPC/CRPC ar fi fost tratati la fel de discriminatoriu la hypermarketul KAUFLAND ca si autorul filmarii, fiind refuzati la servire cand s-ar fi adresat personalului in limba romana.
Acest neadevar, lansat in deplina cunostinta de cauza de dl. Susanu a fost la randul sau intens mediatizat, inflamand si mai mult spiritele publicului nationalist, fara ca dl. Susanu sa fi prezentat probe care sa-i sustina afirmatiile. Deloc surprinzator, afirmatia calomnioasa si instigatoare a dlui. Susanu a fost contrazisa la fel de repede ca si afirmatiile autorului filmarii, “Militianul”. Putem constata asadar ca dl Susanu a contribuit in mod repetat si proactiv la incitarea la ura si disturbarea linistii si ordinii publice, fapte sanctionate de art. 369 si 371 al Codului Penal.

Ce se poate citi pe internet despre “socialdemocratul” Sorin Susanu? Domnia sa este fiul destul de bogat al unui om de afaceri condamnat pentru evaziune fiscala. Tatal detinea o firma de Security la Brasov pe care a falimentat-o. Ca fapt divers: Este un loc comun ca acest ‘business’ este in buna parte in mana unor fosti securisti resp. oameni cu functii de decizie din aparatul de stat al fostului regim totalitar. Nu cunosc mai multe despre Liviu Susanu, dar o buna interconectare cu lumea “fostilor” ar putea explica in parte si manifestarile lui Sorin Susanu, fiul, ce vor fi prezentate mai jos. Referitor la averea lui Susanu: Evident, se prezuma dobandirea licita. Dar bate la ochi ca, pe de o parte, Susanu tatal scotea sume insemnate de bani din firma, inainte s-o declare insolventa/falimentara, pagubind cu aceasta statul, iar pe de alta parte fiul isi cumpara N masini, motociclete, barci cu motor, case si terenuri – in Romania si in Germania… Pe un blog brasovean, lui Sorin Susanu i se atribuie si cateva fapte mai serioase spre ciudate: agresiune fizica, sponsorizari de campanie electorala de catre a firma cu contract la stat, cat si un comportament usor bizar in cadrul unor evenimente de partid (vezi foto).
Revenind la functionarul public Susanu: Acesta este sustinatorul fervent al subordonatului sau ierarhic si coleg de partid, dl. Gheorghe-Mircea Diacon, directorul OPC Covasna.

Cine este asadar dl. Gheorghe-Mircea Diacon si ce se poate afla despre el? Conform unor articole de presa locala (preponderent maghiara), acesta ar fi venit la Covasna in modul deja clasic pentru foarte multi functionari publici (de ex. politisti) din judetele Tinutului Secuiesc si ale Transilvaniei: Lansand in urma localitatea natala din Moldova, in cautarea unui viitor mai bun in “Occident”. A urmat, tipic si asta, angajarea facila si aparent preferentiala in varii posturi publice cu responsabilitate, in localitati din frumosul si linistitul Szekelyfold/Tinut Secuiesc – ca si cum acolo nu ar exista suficienti doritori, poate chiar competenti si integri, pentru un job caldut pe bani publici, motiv pentru care trebuie importati din alte regiuni, indiferent de pregatirea lor si conduita etica. In cazul nostru, proaspatul venit a fost angajat la stat la Sepsiszentgyorgy/ Sfintu Gheorghe, resedinta majoritar maghiara a unui judet la fel de majoritar maghiar, dintr-o regiune istorica mai mare, majoritar maghiara. Fac mentiunea asta, pentru ca, asa cum se va vedea mai jos, existenta si manifestarile populatiei autohtone maghiare par sa prezinte, chiar si dupa multi ani de acomodare, o problema majora pentru oaspetele (nepoftit) al orasului, dl. Diacon.

Conform unui amplu articol de presa, in orasul/judetul adoptiv, dl. Diacon s-ar fi remarcat, in calitate de persoana fizica cat si de functionar public, printr-o serie de manifestari ce nu aduc deloc onoare institutiilor la care a activat sau mai activeaza inca (MAI Serviciu Penitenciare, Politie, Politie locala, OPC). Presa, reprezentantii unor institutii publice cat si o asociatie de drepturi civile ii atribuie lui Diacon o lista destul de lunga si …pestrita de fapte, precum:
– lipsa calificarii profesionale,
– hartuire sexuala (cu condamnare),
– mai multe altercatii in restaurante, sub influenta alcoolului,
condusul autoturismului OPC sub influenta alcoolului,
– controale si decizii de sanctionare abuzive, in special impotriva unor taximentristi si patroni de magazine maghiari,
– folosire ilegala / abuzarea unor simboluri nationale romanesti (imnul statului),
– uzurpare de functie prin controale la institutii si evenimente la care nu se aplica legislatia privind protectia consumatorilor,
– jigniri colective deosebit de grave si amenintari ‘cu dedicatie’ la adresa secuilor,
– mentinerea in functie si ascensiunea profesionala, in ciuda carantelor mentionate,
– dobandirea unor bunuri din surse intransparente,
– actiuni revansiste impotriva ziarului care a publicat articole ‘incomode’ privind atitudinea agresiva si nationalista a dlui. Diacon, s.a.
Pentru un scurt sumar al impresionantului anti-palmares profesional al dlui. Diacon vezi aici articol in limba engleza.

Aceste acuzatii vor trebui anchetate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor cat si de Politie, pentru a se stabili adevarul si masura in care domnii Susanu si Diacon sunt apti si demni de functia pe care o indeplinesc,  pe banii contribuabililor, inclusiv cei din judetele Covasna si Harghita.

Asadar, ani la rand, sub pretextul impunerii drastice a legii si sub semnul unei agende stravezii si ILICITE de  timorare si ‘reeducare’ a secuilor – cu ignorarea oricaror norme legale adoptate de Romania (vezi. art. 30-41), privind buna convietuire interetnica –  sefii OPC Brasov si Covasna au taiat amenzi en gros in Covasna si Harghita, in detrimentul activitatii de consiliere in vederea protejarii reale a consumatorilor. Despre aceste probleme reale din Tintutul Secuiesc probabil ca nu s-a aflat prea multe in presa centrala – hartuirea administrativa sistemtica a maghiarilor in Tinutul Secuiesc fiind practic tabuizata in media centrala – in schimb s-a mediatizat (recent si de catre dl. Susanu) stirea de tip FAKE NEWS, conform careia, Diacon ar fi fost batut (de cetateni de nationalitate maghiara, evident) chiar in timpul serviciului, drept razbunare pentru atitudinea sa profesionala intransigenta – cand defapt pare sa fi fost un accident in cadrul unei altercatii incepute de “victima”, la ora tarzie si sub influenta alcoolului.

Cunoasteti bancurile cu Radio Erevan, nu-i asa? Cam asa sta si cu stirile si scandalurile conotate etnic pe care le-au lansat pana in prezent domnii Susanu si Diacon in legatura cu “ilegalitatile” si “discriminarile” la adresa limbii romanesti in Tinutul Secuiesc. Intrebare catre Radio Erevan: “Este adevarat, ca domnul inspector Diacon  a fost batut de un ungur, la serviciu(?), pentru ca a cerut sa se vorbeasca in romana? Raspuns Radio Erevan: In principiu da, cu mentiunea ca dl. Diacon cazuse, baut, peste acea persoana pe care o amenintase si jignise, noaptea, intr-un restaurant, pentru ca aceasta indraznise sa ceara muzica de limba maghiara.

Inca un mic exercitiu de imaginatie: Sa ne gandim (eventual cu lux de amanunte) la reactia massmediei locale/centrale/internationale(?) cat si cea a localnicilor, intr-o situatie similara, ‘in oglinda’ – un tandem de functionari de stat, maghiari, protejati politic, veniti din alte parti ale tarii si instalati de UDMR in …Tara Motilor, si care apoi s-ar fi manifestat acolo ani de-a randul in felul cum au facut-o domnii Susanu su Diacon in Tinutul Secuiesc. Sa ne imaginam putin acest scenariu ca sa intelegem ce pagube majore produc domnii Susanu si Diacon nu doar in interiorul comunitatilor pe care au fost instruiti sa le tina sub constanta presiune, ci si fata de propria natiune, facand-o de rusine si producand o aversiune justificata si crescanda fata de aceasta la cei apartinand unui alt grup.

Aceasta lunga introducere a fost necesara pentru ca cititorii sa poata cantari mai bine daca si in ce masura atitudinile, afirmatiile, activitatile domnilor activisti, pusi de PSD paznici peste societatile comerciale din Regiunea Centru si judetele amintite, au fost/sunt legale, juste si echitabile …sau nu. Si acuma, dupa ce am aratat ca unii functionari de conducere ai CRPC si OPC au incalcat in mod repetat si flagrant atat Codul Penal cat si Statutul functionarului public (Legea nr. 188/1999), in numele unui nationalism de stat, frust, anacronistic si ignorant fata de normele legale ROMANESTI(!), sa trecem la subiectul initial: CRPC/OPC si nerespectarea Cartei europene privind limbile regionale sau minoritare: Care sunt prevederile pe care aceste institutii NU le respecta (pentru ca, foarte probabil, nici macar nu au cunostinta de existenta lor, data fiind ignoranta inca foarte raspandita in Romania privind asazisele “minoritati etnice” si reglementarile specifice in materie – reglementari cu care si multi “minoritari” ne familiarizam doar in ultima perioada, pentru ca nici liderii “nostri” nu considera ca ar fi important sa ne cunoastem in detaliu drepturile.

Mai jos va citez cateva aliniate din art. 13 al Cartei, privind drepturile in viata economica si sociala ce au fost adoptate de Romania pentru limba maghiara, conform L. 282/2007, si aplicabile la situatia agentilor economici cu consumatori, in Tinutul Secuiesc:

 “ARTICOLUL 13
Viaţa economică şi socială
1. In ceea ce priveşte activităţile economice şi sociale, Părţile se angajează, pentru ansamblul ţării:
(…)
c. să se opună practicilor ce tind să descurajeze folosirea limbilor regionale sau minoritare în cadrul activităţilor economice şi sociale;
d. să faciliteze şi/sau să încurajeze prin alte mijloace decât cele vizate în alineatul precedent, folosirea limbilor regionale sau minoritare.

2. In domeniul activităţilor economice şi sociale, Părţile se angajează, în măsura în care autorităţile publice sunt competente în zona în care limbile regionale sau minoritare sunt folosite, şi dacă acest lucru este posibil:
d. să supravegheze, prin mijloace corespunzătoare, ca instrucţiunile de siguranţă să fie înscrise şi în limbile regionale sau minoritare;

e. să facă accesibile în limbile regionale sau minoritare informaţiile furnizate de autorităţile competente, în ceea ce priveşte drepturile consumatorilor.”

INTREBARI pentru dl. Sorin Susanu si Ghe.-Mircea Diacon – si ca “tema” pentru viitoarele controale in “judetele problema, HR, CV, MS”, identificate de dl. Susanu in privinta utilizarii legale a limbii:
Ad art. 13/1c.: Ce masuri ati luat (dvs. sau institutia dvs.) impotriva descurajarii folosirii limbii maghiare pe exteriorul/in interiorul/in materialele promotionale/alte mesaje comerciale ale numeroaselor magazine, hypermarketuri, benzinarii, restaurante, hoteluri, companii de telecomunicatii, institutii massmedia, societati de furnizare de energie electrica, gaze, apa, SNCFR, ROMSILVA, institute bancare, firme imbuteliere apa minerala, firme preparare lactate resp. alte firme/regii de stat ce NU sunt detinute sau conduse de maghiari in judetele HR, CV, MS si care, de regula, ignora intru totul folosirea limbii maghiare? Rog exemplificati si prezentati probe.
Ad 1d.: Ce masuri de facilitare si incurajare pentru utilizarea limbii maghiare ati luat in cei 10 ani de la intrarea in vigoare a Cartei, si pana in prezent, fata de societatile comerciale/regiile enumerate mai sus? Concret: Prin ce masuri ati incurajat conducerea Kaufland Odorhei sa inscriptioneze standul de “Mici” si in maghiara “Miccs”, nu doar in romana? Rog exemplificati si prezentati probe.

Ad 2d.: Cum ati supravegheat daca instructiunile de siguranta la firmele enumerate mai sus au fost inscrise si in limba maghiara? Cate amenzi au fost emise pentru societatile comerciale care NU au aplicat acest paragraf de lege atat de important pentru viata si sanatatea consumatorilor, mai important decat bomboanele expirate de la un chiosc de ziare, pretext sub care ati inchis acele chioscuri in Sf. Gheorghe? Rog exemplificati si prezentati probe.
Ad 2e.: Unde, cand si in ce forma ati facut accesibile in limba maghiara informatiile in ceea ce priveste drepturile consumatorilor, atat pe pagina internet a ANPC, cat si in publicatii/materiale informative ale institutiei dvs.? Rog exemplificati si prezentati probe.

NOTA DE INCHEIERE: Prin vanatoarea de vrajitoare secuiesti, cei doi functionari publici au aratat si o maxima lipsa de respect si necunoastere si fata de PREAMBULUL Cartei, in care se explica sensul si importanta acestui acord international. Il redau mai jos – si ii invit pe domnii S&D sa-l afiseze, asa cum au facut-o (ce-i drept, ilegal) cu imnul Romaniei, pe fatada sediului CRPC si OPC. Mult mai mult am avea am avea insa de castigat dca dvs. si colegii dvs ar citi continutul Preambulului si al Cartei, l-ar interioriza si l-ar aplica IN LITERA SI SPIRIT, CU BUNA CREDINTA, impreuna cu legile specifice de protectie a consumatorilor, in activitatea de zi cu zi.

cu ganduri bune si optimism
Hans Hedrich, politolog
activist transilvanist

……………………….

Preambul

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei Carte,

Considerând că scopul Consiliului Europei este realizarea unei uniuni mai strânse între membrii săi, îndeosebi pentru salvgardarea şi promovarea idealurilor şi principiilor care constituie patrimoniul lor comun;

Considerând că protecţia limbilor regionale sau minoritare istorice din Europa, dintre care unele riscă, în decursul timpului, să dispară, contribuie la menţinerea şi dezvoltarea tradiţiilor şi a bogăţiei culturale a Europei;

Considerând că dreptul de a folosi o limba regională sau minoritară în viaţa privată şi publică reprezintă un drept imprescriptibil, în conformitate cu principiile cuprinse în Pactul internaţional relativ la drepturile civile şi politice al Naţiunilor Unite, şi în conformitate cu spiritul Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale a Consiliului Europei;

Luând în considerare activitatea realizată în cadrul C.S.C.E. şi în special Actul final de la Helsinki din 1975 şi documentul reuniunii de la Copenhaga din 1990;

Subliniind valoarea interculturalităţii şi a plurilingvismului, şi considerând că protecţia şi încurajarea limbilor regionale sau minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbilor oficiale şi a necesităţii de a le însuşi;

Conştiente de faptul că protecţia si promovarea limbilor regionale sau minoritare în diferite ţări şi regiuni ale Europei reprezintă o contribuţie importantă la construirea unei Europe bazată pe principiile democraţiei şi ale diversităţii culturale, în cadrul suveranităţii naţionale şi al integrităţii teritoriale;

Ţinând seama de condiţiile specifice şi de tradiţiile istorice proprii diferitelor regiuni ale statelor Europei;

Au convenit asupra celor ce urmează:

(…)

………………………………

councilofeurope

Posted by at 09/09/2017
Filed in category: Buerger & Rechte, Gemeinschaft & Gesellschaft, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , ,

13 Responses to Cazul “KAUFLAND Odorhei”: OPC Brasov si Covasna nu respectă Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare

  1. prisecaru says:

    va salut cu prietenie pe toti, indiferent de etnia sau de opiniile dvs!
    nu stiu si deci nu ma pronunt despre cine este acest susanu, tatal sau, faptele sale, originea si averea sa, culoarea politica si intentiile sale, etc. poate ca, intr-adevar, cele scrise sunt adevarate. dar ca specialist in conventia europeana a drepturilor omului, ii atrag cu buna credinta atentia d-lui hedrich ca in conformitate cu jurisprudenţa europeana, simpla citare dintr-o publicatie nu duce la exonerarea de raspundere pentru afirmatiile facute (exista statuata obligatia de a se verifica informatiile citate!).
    am intalnit insa in textul de mai sus cateva exprimari care ma nedumeresc si despre care as vrea sa fiu lamurit. plec de la faptul cunoscut ca dupa cum se cunoaste, bucurestiul este, dupa budapesta, orasul cu cei mai multi locuitori de etnie maghiara.
    1.Asadar, dupa acelasi rationament si aceeasi exprimare din text, acesti maghiari au lasat in urma localitatile natale din maghiarime in cautarea unui viitor mai bun in “Occident” (bucureşti?)
    2.printre ei or fi si unii care au beneficiat de “angajarea facila si aparent preferentiala in varii posturi publice cu responsabilitate, ca si cum acolo nu ar exista suficienti doritori, poate chiar competenti si integri, pentru un job caldut pe bani publici, motiv pentru care trebuie importati din alte regiuni”? Evident, am in vedere diverse posturi, functii si sinecuri negociate politic!
    3.a existat vreun bucurestean care a afirmat ca acesti maghiari sunt “oaspeti nepoftiti” cum se afirma despre acest diaconu si, implicit, despre romanii stabiliti acolo?
    4. invocarea peiorativa a moldovei nu constituie o jignire la adresa locuitorilor de aici? (in paranteza, ii atrag atentia d-lui hedrich ca la iasi au studiat si studiaza tineri secui si nimeni nu-i respinge ca fiind oaspeti nepoftiti, ca iau locul unor localnici, etc).
    multumesc acelora care imi vor raspunde sub o forma sau alta.

    P.S. in atentia d-lui hedrich: intrucat mi-ati cenzurat (sters) un text fara nici un motiv (nu era jignitor, amenintator, nu incita la ura, etc) va avertizez ca mi-ati incalcat dreptul la libera exprimare statuat prin art. 10 din Conventie (legislatia interna nu o mai invoc, o cunoasteti foarte bine!). probabil ca stiti ca inclusiv facebook a fost recunoscut ca fiind spatiu public! accept ca este posibil sa fi fost o greseala, o neintelegere , dar daca se va repeta, imi rezerv dreptul de a actiona in consecinta. si, oricum, stiti foarte bine ca repostarea unui text prin metoda copy-paste dureaza cateva secunde!

  2. hans says:

    Buna seara.
    EU sterg doar atacuri la persoana Si amenintari.
    Nu cenzurez.
    Ref la oaspetii nepoftiti Ma refeream exclusiv la FUNCTIONARII publici Sau alti colonisti mutati in Ardeal Si tratati preferential cu atribuirea in masa de posturi de raspundere astfel incat maghiarii Sau nemtii etc sa fie Cat Mai mult exclusi DIN administratia publica.
    Acelasi Termen l-as folosi pentru oricine, de orice etnie, intr-o situatie similara.

    In tratatul RO-HU din 1996 se interzice acest Tip de transplant de populatie a la Antonescu Si Ceausescu. Dovada ca s-a admis de catre ambele tari ca reprezinta o problema serioasa.

    Cu stima

  3. Ai foarte mare dreptate hans

  4. prisecaru says:

    buna ziua, d-le hedrich,
    ca sa va consider in continuare un om de buna credinta va rog sa-mi repostati chiar dvs. comentariul pe care mi l-ati sters si sa aratati cum v-am atacat sau amenintat. asta ca sa se vada care dintre noi doi minte!
    apoi, desi observ ca v-am iritat (intentia mea este doar sa dialogam, sa ne explicam si sa ne intelegem astfel mai bine punctele de vedere), totusi insist sa-mi oferiti rationamentul dvs. pentru care romanii trebuie sa tolereze ministri, secretari de stat, etc. maghiari, in schimb functionarii publici romani din secuime va sunt indezirabili.
    cu aceeasi stima.
    PS va promit, in scurta vreme, o postare mai ampla! sper ca nu o sa ajungeti pana acolo incat intrebarile care va incomodeaza sau la care nu aveti un raspuns sa le considerati amenintari!

    • anti-minciuna says:

      n-are ce raspuns sa va dea. o sa va spuna, cu aroganta, va v-a raspuns deja, dar ca sunteti prost si n-ati inteles!!!

    • Zimbru says:

      Dl Hedrich nu poate concepe sa faca o eroare sau sa nu fie in cunostinta de cauza. Asa se explica articolele sale mai mult decat inexacte, deci nu va asteptati la un raspuns (pertinent).

  5. prisecaru says:

    am promis o postare mai ampla, ca o replica la jignirea moldovenilor de catre hans, in opinia caruia acestia sunt colonisti in transilvania, oaspeti nepoftiti, infectează mirificul taram secuiesc, iau locul localnicilor, etc.
    replica mea se numeste michael astner, sas transilvan ca si hans.
    de pe internet am luat cateva date biografice:
    ASTNER MICHAEL, Poet. De asemenea, traducator si publicist.
    S-a nascut la 1 septembrie 1961 in Apoldu de Sus (Sibiu). Este fiul lui Michael Astner, morar, si al Mariei Astner (n. Weber), casnica. A absolvit liceul “Samuel von Brukenthal” din Sibiu in 1980 si Facultatea de Filologie (sectia germana – engleza) a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, in . Este membru al Clubului 8 (Iasi) si al gruparii “Holzmarkt” (Tubingen).
    Intre 1983 – 1984 a fost muncitor necalificat la BATMA 32 Sibiu. in perioada 1985 – 1988 a fost redactor si mai apoi secretar general de redactie la revista studenteasca “Dialog” (Iasi). Intre 1988 -l990 a fost profesor de germana la Zalau; ulterior devine asistent la catedra de germana a Facultatii de Litere a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi (1990 – . 1995 – 1996). intre 1994 – 1995 a fost secretar auxiliar la un camin de batrini din Tubingen.
    Debuteaza publicistic cu poezie in 1985 in limba germana in “Neue Li-teratur”, iar in 1987 in limba romana in “Dialog”. Debutul editorial are loc in 1999 cu volumul despre calitatea unui timp (poezii, Ed. Outopos, Iasi).
    Colaboreaza la: “Amfiteatru”, “Contrafort”, “Contrapunct”, “Convorbiri literare”, “Cronica”, “Curentul”, “Dialog”, “Dilema”, “Echidistante”, “Eupho-rion”, “Jassyer Beitraege zur Germanistik”, “Litera” (Iasi), “Monitorul de Iasi”, “Neue Literatur”, “Opinia studenteasca”, “Poesis”, “Suedostdeutsche Vierteljahresblatter” (Munchen), “Symposion” (Freiburg im Breisgau), “Timpul”, “Tribuna Romaniei”, “Wochenpost” (Berlin).’ A editat impreuna cu Andrei Corbea volumul Kulturlandschaft Bukowina (Iasi, 1990).
    A tradus in limba germana poezii de Daniel Turcea si volumul Das Haus mit den gelben Gardinen / Casa cu storuri galbene (Ed. Polirom, Iasi, 1998) de Mariana Codrut.
    In 1995 a fost finalist la concursul literar “Open Mike” (Berlin), in 1992 a beneficiat de o bursa DAAD a Universitatii din Freiburg im Breisgau.
    Membru al (fostului) Club 8, trăieşte, vorba nemţilor-nemţi, ca freier Autor (într-o traducere absolut liberă: ca autor fraier) de poezii germane şi româneşti, de traduceri din şi în limba germană, semnează comentarii şi opinii ca Teutonul român (numele rubricii săptămânale din Ziarul de Iaşi), face multe poze şi un fel de navetă între Iaşi şi Amnaş (satul natal al părinţilor, lângă Sibiu) şi joacă tenis de masă cât se poate de regulat.

    si acum un articol scris de el, in urma cu un an, in Ziarul de Iasi, printre moldovenii infecti unde s-a stabilit:

    Dicţionar de griji europene
    05.01.2016
    Afganistan. Alternativa pentru Germania (AfD). Africa de Nord. Belgia. Boko Haram. Catalonia. Cehia. Crimeea. Doneţk. Euro. Erdogan. Franţa. Frontul Naţional din Franţa. Grecia. Irak. Iran. Jihadişti. Jobbik. Kosovo. Kaczinski. Marea Britanie. Moldova de peste Prut. Orban. Polonia. Putin. Al Qaida. Rusia. Refugiaţi. Scoţia. Spaţiul Schengen. Siria. Şiiţi. Statul Demenţei Islamiste. Sunniţi. Transnistria. Ţinutul Secuiesc. Turcia. Ucraina. Ungaria.
    Afganistan. „Întâmplător”, demenţa jihadistă a fost declanşată de invadarea Afganistanului de către trupele URSS în 1979. De atunci, bulgărele de… opiu s-a transformat într-o avalanşă care a făcut ravagii în minţile a mii şi mii de musulmani supăraţi pe viaţă şi pe civilizaţie – civilizaţia occidentală, desigur. Iar istoria (care n-are de gând să se sfârşească şi continuă să se rostogolească ba înainte, ba înapoi…) ne-a servit ironiile ei inegalabile: cu armele primite de la SUA, mujahedinii i-au gonit pe ruşi, s-au „transformat” în talibani şi-au devenit o problemă majoră pentru lume şi SUA.
    Africa de Nord. Egiptul – un stat vulnerabil într-un echilibru relativ. Libia – un stat eşuat. Tunisia – un stat vulnerabil într-un echilibru relativ. Algeria – un stat vulnerabil într-un echilibru relativ. Mali – un stat (semi?-)eşuat. Sudanul (rupt în două), Etiopia, Somalia, Niger – state zguduite de probleme – şi mai toate având legătură cu ofensiva islamistă. Africa de Nord (în sens larg) este unul dintre rezervoarele de refugiaţi.
    Belgia. Ajunge să spunem Molenbeek. Un cartier eşuat, ca să zic aşa, din Bruxelles, ajuns sub „controlul” musulmanilor radicali, fundamentalişti, pepinieră de jihadişti crescuţi, repet, în inima Europei, gata oricând să se integreze-n neant – şi odată cu ei, zeci sau sute de „necredincioşi” (de musulmani normali, de creştini, de ce s-o nimeri).
    Cehia. Atât am reţinut: Cehia lui Havel a devenit euro-sceptică şi, culmea, pro-rusă. Altă ironie a istoriei, dacă ne gândim la ce-au păţit cehii în 1968…
    Catalania&Co. Când aud de catalanii care vor să se rupă de Spania, pot înţelege asta, uitându-mă în urmă, dar nu pot s-o pricep privind în faţă: e o negare a Uniunii Europene. La fel cu Scoţia care vrea să iasă din UK, la fel cu referendumul anunţat de rămânere sau ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit).
    Crimeea&Co. Crimeea, Doneţk, Putin, Rusia, Transnistria, Ucraina: un ghemotoc de conflicte îngheţate şi dezgheţate laolaltă. Război rece, cald, călduţ, în funcţie de anotimp şi de situaţia internaţională.
    Euro. Moneda euro. Testul major: anul acesta, odată cu criza grecească. Grexitul evitat, o gură de aer. Prăbuşirea monedei ar putea echivala cu dezagregarea zonei euro – şi a Uniunii Europene.
    Erdogan. Un Putin mai mic, dar mai puţin laic. Turcia lui Erdogan? O democratură sub control – deocamdată (la fel ca Federaţia Rusă, de altfel). Dacă Putin visează o Rusie pe post de superputere mondială, Edogan visează o Turcie pe post de superputere regională. Periculoase visări.
    Franţa. Vezi Belgia. Cu diferenţa în rău că are mult mai multe cartiere eşuate, pe fondul aceleiaşi lipse de programe de integrare socio-culturală.
    Irak. Din parte a soluţiei visate (de SUA, de Bush&Co.) a devenit parte a problemei. Un stat rupt în două, chiar în trei şi (aproape?) eşuat.
    Iran. O dictatură islamică şiită care, asemenea Turciei, se visează superputere regională. Iar mai trebui bomba atomică…
    Jihadişti&Co. Sunniţii ultra-radicali care au pus umărul la ridicarea „Statului” Islamic din Siria şi Irac („S”ISI), „stat” care visează refacerea Califatului din Evul Mediu timpuriu care se extinsese până-n Spania… Sunniţii reprezintă majoritatea în cele mai multe state islamice, cu excepţia Iranului, Irakului, Omanului, Libanului, Azerbaidjanului şi a Bahreinului. Lupta crâncenă dintre sunniţi şi şiiţi aminteşte de războaiele religioase dintre catolici şi protestanţi din secolele 16-17.
    Jobbik&Co. Adică Ungaria lui Orban, devenită din copilul de succes al post-comunismului flăcăul revanşard dispus să uneltească într-un fel sau altul întru refacerea Ungariei Mari. Euro-scepticismul Budapestei orbaniene merge şi el mână-n mână cu un la fel de ironic (din perspectiva istoriei – să ne amintim de 1956…) pro-rusism. O democratură membră NATO şi UE – un cal troian putinian?
    Îngrijorarea-mi majoră vine de la forţele centrifugale din Europa care ar putea duce la dezintegrarea Uniunii Europene. Pentru ilustraresa acestei spaime, imaginaţi-vă revenirea la nevoia de vize pentru a călători prin Europa. UE nu-i perfectă, dar perfectibilă şi reprezintă singurul cadru de succes pe termen lung.
    Michael Astner

    hai, d-le hans, sesizati ONU, CEDO, UE, etc. despre cum este fortat si persecutat un minoritar sa nu scrie nimic despre autonomia teritoriala si chiar sa o condamne (Catalunia si altii!)!

  6. prisecaru says:

    stimate d-le hans hedrich,
    intrucat am observat ca va enerveaza oricine care nu bate pasul de defilare, ein, zwei, drei!, in ritmul cerut de dvs. pe tema autonomiei pe criterii etnice, va ofer drept calmant o poezie cu iz transilvan scrisa de acelasi michael astner:

    autoportret
    eu
    născut tîrziu
    sub pădurile mărginimii
    în apoldul de sus
    cel cu saşi şi cu landleri
    cel pe care nu-l găseam şi nu-l găsesc
    pe hărţile uzuale ale patriei
    născut tîrziu
    într-o zi de vineri
    în anul construirii zidului de la berlin
    în ziua în care
    nemţii au invadat polonia
    în care a izbucnit al doilea război mondial
    eu şi cu mine
    noi doi
    această echipă minimală
    în căutarea spiritului de echipă pierdut –
    deşi, cum scria pe-un tricou german?
    „Lieber schizophren
    als ganz allein!“
    da, da: mai bine schizofren
    decît singur cuc –
    deci eu
    cel întîrziat
    campionul amînărilor
    un soi de anguis fragilis
    o grămăjoară de fum
    şi-un pumn de-mpotrivire.
    (scris iniţial în germană)

    Ce ziceti, talentat sasul, cu scoala serioasa inclusiv prin germania, nu “politolog”, adica pescuitor prin ape tulburi sau, si mai rau, tulburator de ape!

  7. Radu Andreescu says:

    Domnule Hans Hedrich va felicit pentru demersurile dvs.in acest caz de mizerabila manipulare a opiniei publice.

  8. anti-minciuna says:

    pentru prisecaru
    din textul d-lui Astner, citatele relevante ar fi:
    Catalania&Co. Când aud de catalanii care vor să se rupă de Spania, pot înţelege asta, uitându-mă în urmă, dar nu pot s-o pricep privind în faţă: e o negare a Uniunii Europene. La fel cu Scoţia care vrea să iasă din UK, la fel cu referendumul anunţat de rămânere sau ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit).
    Jobbik&Co. Adică Ungaria lui Orban, devenită din copilul de succes al post-comunismului flăcăul revanşard dispus să uneltească într-un fel sau altul întru refacerea Ungariei Mari. Euro-scepticismul Budapestei orbaniene merge şi el mână-n mână cu un la fel de ironic (din perspectiva istoriei – să ne amintim de 1956…) pro-rusism. O democratură membră NATO şi UE – un cal troian putinian?
    Îngrijorarea-mi majoră vine de la forţele centrifugale din Europa care ar putea duce la dezintegrarea Uniunii Europene. Pentru ilustraresa acestei spaime, imaginaţi-vă revenirea la nevoia de vize pentru a călători prin Europa. UE nu-i perfectă, dar perfectibilă şi reprezintă singurul cadru de succes pe termen lung.

    Tinand cont de anvergura publicistica si intelectuala a acestui domn Michael Astner, etnic sas, cred ca e o buna si credibila sursa de referinta.
    Totusi, nu trebuie sa se creada ca o exceptie, caci majoritatea majoritarilor si minoritarilor isi vad de treaba lor in Romania comuna si ignora incitarile precum acelea ale provocatorului roman de la odorhei (sau maghiar, trebuie sa se faca lumina!) precum si reactiile intolerante si arogante ale lui hans, pentru care observ ca nu exista decat adevarurile lui!!!

  9. bula de aer says:

    va pierdeti vremea cu acest site. cititi situri adevarate care intradevar relateaza realitatea. ce nu i convine sterge. e un blog personal deci o parere proprie, o opine personala. nu le mai dati apa la moara o vorba romaneasca si nu o pot scrie bilingv.

    si apropo pentru biling limba maghiara este optionala nu limba romana. Pentru ca se presupune ca deja cunosti limba romana.

    Doar esti Roman, nu?

    • prisecaru says:

      pt. bula de aer
      Sper să nu-mi pierd vremea. Îl consider pe Hans Hedrich un activist civic interesant. Îl apreciez pentru campania împotriva abuzurilor companiei forestiere austriece, pentru campania de protejare a Sighişoarei şi chiar pentru eforturile de clarificare şi de stabilire a adevărului despre provocarea de la Odorhei. Poate să fi fost şi alte acţiuni ale sale cu care aş fi fost de acord, dar n-am stat să mai caut. De asemenea, îmi exprim revolta faţă de încercarea de a fi intimidat prin incendierea maşinii sale (amănunte despre toate acestea, pe net).
      În acelaşi timp, îi reproşez subiectivismul prin aceea că nu are aceleaşi reacţii când cei implicaţi în mod negativ sunt maghiarii, deşi pretinde (statutul asociaţiei) că apără valorile regionale şi europene şi nu doar exclusiv pe maghiari, că îşi arogă şi vorbeşte, în mod fals şi imoral (nu ilegal) în numele tuturor minorităţilor şi minoritarilor, că jigneşte şi provoacă atunci când e vorba de valorile, instituţiile şi simbolurile naţionale, că nu întotdeauna este un partener onest de dialog (uneori sterge comentariile care nu îi convin, nu răspunde la toate întrebările sau răspunde pe lângă subiect, pare că se consideră deţinătorul adevărului absolut, dă lecţii juridice deşi uneori mai rău se compromite, se contrazice şi se auto-acuză, nu recunoaşte ce a spus sau cum a spus, are câteodată un mod arogant şi nepoliticos de adresare, etc.).
      Desigur, niciunul nu suntem perfecţi şi mă gîndesc că totuşi, chiar dacă orgoliul nu ne permite să o spunem deschis, poate că avem ce învăţa şi înţelege ceva unii de la alţii. Nu mă aştept ca radicalii, indiferent de etnie, să îşi schimbe opiniile şi reacţiile, dar persoanele raţionale pot judeca pe bază argumente şi contraargumente, dar şi pe baza reacţiilor partenerilor de dialog (lipsa unui răspuns sau un răspuns pe lângă subiect, de exemplu). Şi am observat că există astfel de persoane şi pe acest formum.
      Cam asta este esenţa dialogului, nu mai fac alte consideraţii.
      Vă răspund şi la întrebare: Da, SUNT ROMÂN!

      • Zimbru says:

        Nu stiu daca ati observat dar Dl Hedrich numai activist interesant nu mai este. Acesta are acum putine activitati pe partea de prezervare a patrimoniului natural si cultural, noua tendinta este autonomia (cu dorinta de mai mult) a Transilvaniei.

Counter created by lite 1.4