“Osztrák módszerek”. Miként lopjunk 130 millió eurót Romániában?

Az osztrák Gerald Schweighofer tulajdonában levő HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER kft., három fűrészüzemében – Szászsebes, Fehér megye, Radóc, Suceava megye, Réty, Kovászna megye –, 2003 óta, olyan elektronikus rönkmérést alkalmaz, amely a lézeres legkisebb középátmérő-mérés elvén működik.

Ez a rendszer bizonyítottan – 10,2%-kal – kisebb térfogatot mér, mint a többi, Romániában és külföldön használt legális mérőműszerek. Így a cég körülbelül 130 millió euróval károsította meg a román államot (az Adó- és Pénzügyi Hivatalt) és saját beszállítóit az elmúlt 12 esztendőben, és további eljárásokat is bevetett a beszállítók megkárosítására, amint ez alább kiderül.

Romániában, ezt a lézeres legkisebb középátmérő meghatározása elvén működő eljárást soha nem regisztrálták, nem hitelesítették és soha nem vetették alá teljes körű méréstani (metrológiai) ellenőrzésnek. Ezidáig a hatóságok – információhiány, vagy cinkosság miatt – nem tulajdonítottak fontosságot annak, hogy a cég ezzel a mérési módszerrel dolgozik, és a közvéleménynek sem volt tudomása erről.

Amint az Országos Metrológiai Intézet (BRML) adataiból kiderül, a Holzindustrie Schweighofer folyamatosan manipulálta az adatokat, rendszeresen félrevezette az intézetet elektronikus rönkmérő berendezései kapcsán. A rétyi gyárban használt mérőműszereket törvénytelenül kezdték el használni, mint ahogy maga a gyár is illegálisan működik, anélkül, hogy az Országos Metrológiai Intézettől kért és kapott volna jóváhagyást és hitelesítő ellenőrzést. A cég megszegte a metrológiai tevékenységekről szóló, 178/2003 -as törvényt, ennek ellenére az Országos Metrológiai Intézet hivatalosan nem állapította meg, hogy Rétyen ez a mérőrendszert törvénytelenül helyezték üzembe.

A fenn leírtak tükrében joggal kérdezhetjük, hogy a Holzindustrie csoport cégei (Holzindustrie Schweighofer, Cascade Empire, Bioelectrica) még legálisan működnek?

Holzindustrie Schweighofer - …sterreichischer Investor des Jahres in RumŠnien
Az “osztrák módszerek” – az osztrák külügyminiszterium hathatós támogatásával. A képen: a bukaresti osztrák nagykövet Gerhard Reiweger (jobbra) Gerald Schweighoferrel (balra) az “Év romániai osztrák befektetője”-díj átadásán Bécsben (2014.10.27.).

 

A riport itt olvasható/letölhető (román nyelven, magyar nyelvű összefoglalóval).

 A riportot Hans Hedrich, a Neuer Weg egyesület alelnöke szerkesztette.
13. 07. 2015

Posted by at 12/07/2015
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft, and tagged with: , , , , , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4