Atlantida, pamant albanez! Sau: Cum a fost umilit Daniel Roxin de etnoezoteristii din Balcani

Au si albanezii un Daniel Roxin al lor: NADIR MURA, un “ilir” pletos si aratos, la fel ca DR, dar care-i da clasa getodacului de la noi in materie de etnoezoterism! In timp ce DR ii administreaza poporului roman un fel de aurolac identitar ieftin, prin intermediul filmelor “tulburatoare” despre daci si tablitele Made in Tartaria, “vechi” de doar cateva mii de ani, un realizator de filme retro-SF din Albania le serveste conationalilor sai heroina de cea mai buna calitate, cautand – si gasind – deja in zona portului Durres nici mai mult nici mai putin decat legendara Atlantida, cea demult scufundata, Atlantida a carei memorie s-ar regasi cica in mitul cetatii Rozafa din orasul Shkodra (apropo, un fel de mit al Mesterului Manole, cu o femeie zidita printre pietre ca sa tina lucrarea muncitorilor necalificati, angajati la negru de dirigintele de santier).

Filmul cu Nadir Mura – doar un episod dintr-un amplu serial numit, cum altfel, ENIGMA – este burdusit cu “dovezi irefutabile” ale unor “Paveli Coruti” skipetari, imbogatit cu intrebari retorice, blabla-uri de umplutura ca sa-ti iasa un film de 1 ora si 20 de minute si asezonat cu demersuri etimologice nostim-copilaresti, toate astea ambalate vizual in imagini video supraincarcate cu efecte digitale, animatii fanteziste si zoomuri nepricepute de cameraman de nunti-botezuri-evenimente, pe un fundal sonor siropos-penetrant de coraluri pseudo-medievale remixate care-ti inhiba orice incercare de a-ti pune mintea in miscare in timpul vizionarii.

Titlul epopeii: CETATEA ROZAFA, ATLANTIDA PIERDUTA IN ALBANIA. Enuntul principal al filmului: Atlantida se afla in mod cert la cca. 10 km in larg de orasul-port Durres. Pentru detalii recomand mai ales min. 36.30 – nu trebuie sa stii albaneza ca sa intuiesti/intelegi sensul acelei secvente pentru ca “Atlantida”, “porti” si “Durres” se inteleg de la sine – ele fiind folosite repetitiv. Incepand cu minutul 47 veti putea urmari demersul etimologic kamikaze, prin care se descompune cuvantul Atlantida atat de ingenios, incat la reasamblare iese un cuvant pur albanez, insemnand in varianta dialectala gheg “primul pamant” sau ceva asemanator, cu conotatii de primordial si illud tempus. Ceea ce trebuia demonstrat, nu-i asa?: Atlantida, pamant albanez!

Revenind pe taramurile getodace: Cum era bancul acela cu Bula care fura din fabrica de la Tohan/Zarnesti, piesa cu piesa, o bicicleta si la asamblare ii iesea de fiecare data o mitraliera? Cam asa functioneaza si istoriografia apocrifa de youtube, bazata pe surse de mana a optsprezecea, pe scrieri ale unor autori cu epoleti scosi la pensie in 1990 si pe studii SF comercializate la taraba.

Iata mai jos si reteta dupa care puteti gati si voi un film marca Daniel Roxin & Nadir Mura. Ca ingrediente va trebuie ,minim urmatoarele: o tema superfantezista localizata intr-un trecut suficient de indepartat, o tara cu probleme economice, sociale si identitare, un prezentator chipes cu plete, efecte pirotehnice digitale, animatii SF, cativa domni pensionati cu par carunt care citeaza din propriile lor teorii revolutionare publicate in samizdat plus niste sos muzical marca ENYA. Ah, da, si nu uitati niste harti antice, rudimentare si niste gravuri medievale pt. ca astea confera filmului “autenticitate” si feeling “erudit”, de anticariat… Amestecati bine cu turmix-ul si incarcati produsul pe YT!

danrox1
Daniel Roxin de Albania – Nadir Mura

pavcor2
Nadir Mura cu Skender Hushi, scriitor. Asa mi-l inchipui si pe Pavel Corut…

atla1
Portul Durres, in perioada de avant economic si civilizatoric, cunoscut si ca Atlantida

etim1
atl2
Etimologizati, ostasii mei! At-lande-tode, in “albaneza” = “Primul pamant”, logic!

durrespo1Atlantida in prezent, mai modesta, cunoscuta drept “portul Durres”

Posted by at 17/04/2016
Filed in category: Lachen & Nodinken, Wissenschaft & Forschung, and tagged with: , ,

Comments are closed.

Counter created by lite 1.4