Apel la fair play la meciul de baschet România – Ungaria: NU mai tolerăm diversiuni și provocări naționaliste în Transilvania!

 

 

Către Federația Română de Baschet, FRB
Către Cluburile de suporteri CSU Sibiu, CSM Oradea, Cluj,
Către dl. Andrei Voinescu, reprezentant FRB
Către suporterii echipei naționale ungare,
Către suporterii și participanții neafiliați,
Către Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, 

Cu ocazia meciului de baschet între echipele naționale ale României și Ungariei, în cadrul campionatului Eurobasket 2017, ce va avea loc astăzi, 5 septembrie 2017, în sala polivalentă Cluj, îi invităm pe organizatori și suporteri să dea dovadă de spirit sportiv, european și transilvan, astfel încât ‘confruntarea’ sportivă dintre cele două echipe să rămană una pur sportivă, fără alte mize, străine evenimentului. După cum se știe, în trecut, cu ocazia unor meciuri de baschet sau de fotbal, nu au lipsit gesturile provocatoare sau chiar jignitoare la adresa “celuilalt”, comise de unii presupuși “suporteri” români sau maghiari.

Nu în ultimul rând, cum o demonstrează recenta instigare maghiarofobă de la Odorheiu Secuiesc/Székelyudvarhely, din 31. 08. 2017, predispoziția la asemenea acte periculoase, de natură penală, este încă mare în societatea noastră. Ține de bunul simț și civismul elementar să respingem și să combatem asemenea manifestări retrograde, indiferent cine le-ar comite. Drept urmare, îi anunțăm pe cei care intenționează să participe, cu intenții provocatoare sau instigatoare, la evenimentul din 5 septembrie 2017, de la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, că se vor depune plângeri penale împotriva lor respectiv a complicilor la eventualele provocări în care s-ar lăsa antrenați.

Totodată, se vor depune reclamații la organizatorii turneului, respectiv FIBA, pentru sancționarea celor răspunzători. Mesaj catre publicul naționalist maghiar sau român care eventual refuză rațiunea și decența: Și la un eveniment sportiv între România și Ungaria se „luptă” doar pentru coșuri, puncte, goluri marcate regulamentar și victorii sportive – NU pentru victoria simbolică a unei națiuni sau țări asupra celeilalte. Oricine este binevenit să pună în discuție și să dezbată subiectul ‘Transilvania’ – însă la locul și la momentul potrivit. Cine o face în arenele de sport, acela se autodescalifică și îl consideram neavenit în capitala Transilvaniei.

Hans Hedrich, activist transilvanist
Mircea Daian, activist transilvanist
Tudor Duică, activist transilvanist
Bakk Miklós, Universitatea Sapientia, Cluj/Kolozsvár

05. 09. 2017

baschet-ro

 

Posted by at 05/09/2017
Filed in category: Buerger & Rechte, Transylvanisches Tagebuch, and tagged with: , , , ,

9 Responses to Apel la fair play la meciul de baschet România – Ungaria: NU mai tolerăm diversiuni și provocări naționaliste în Transilvania!

 1. Luca Boros says:

  Sportul in sine se bazeaza pe aceel fair pay care trebuie sa apropie oamenii nu sa-i invrajbeasca.Sper ca cei ce se duc la evenimente sportive doar pentru a-si descarca ura,sa fie din ce in ce mai putini.Daca se poate de loc ha ha ha.

 2. Zsuzsana says:

  Fair play!

 3. Zsuzsana says:

  In 1968 Romania a castigat cupa FAIR PLAY la Campionatele Mondiale de hockey de la Grenoble. Stiu asta pentru ca tatal meu era in echipa nationala a Romaniei, echipa formata din romani si romani cu nationalitate maghiara. Cand am crescut si tata mi-a facut cadou ceasul pe care il primise cu ocazia acelei premieri, mi-a spus ca a castigat cel mai important loc, Cupa FAIR PLAY!

  • handoca. says:

   Daca as putea, v – as oferi si eu un premiu pentru fairplay. Felicitari doamna Zsuzsana.

  • hans says:

   frumos! nagzon szep!

  • Páll Dezső / jud. Harghita says:

   Din vremea aia am si eu o amitire semnificativa.Redau o scurta conversatie ce a avut loc intr-o grupare “mixta”,(pe culoarele Institutului de Mine Petrosani) dar fara nici o ura reciproca.
   -Am batut pe ungurii!
   -Pe dracu, ungurii din ROMANIA au batut pe ungurii din UNGARIA!
   Zsuzsanna, poate stii componenta echipei ROMANIEI.

 4. SĂ NU MAI TOLERĂM DIVERSIUNI ȘI PROVOCĂRI NAȚIONALISTE ÎN TRANSILVANIA NOASTRĂ COMUNĂ !

Counter created by lite 1.4