Actiune de salvare a ruinei bisericii ortodoxe din Garbova de Sus, Alba

În 4 aprilie 2017, după ce s-a obținut în prealabil acordul Direcției de Cultură Alba, s-a îndepărtat vegetația pentru a fi posibile primele măsurători și evaluări ale stării generale de conservare a monumentului. Toate acestea vor sta la baza documentației pentru intervenții de urgență și devize necesare apelului la donații în vederea conservarea ruinei și a suprafețelor sale de pictură, datand din sec. XV si XVI.

Inițiativa salvării ruinei „Bisericii din Deal” de la Gârbova de Sus (sec. XIV-XVIII) aparține pictorului restaurator Kiss Loránd (specialist atestat MC) și Atelierului „Monumenta Transsylvaniae”. Atelierul „MONUMENTA TRANSSYLVANIAE” este un grup de pictori restauratori, arhitecți și istorici de artă preocupați de salvarea patrimoniului cultural din Transilvania. Are sediul la biserica fortificată din Filitelnic (jud. Mureș) pe care au salvat-o de la dispariție.

garbova2

La ruina bisericii medievale ortodoxe din Gârbova de Sus (sec. XIV-XVIII), grupul a dorit să atragă atenția societății civile și a autorităților asupra unui monument arhitectural și istoric valoros a cărui dispariție este eminentă; de asemenea, să inițieze intervenții de urgență care să stopeze degradarea zidăriei și a fragmentelor de pictură medievală. În acest scop, a atras colaborarea altor specialiști și voluntari grupați în jurul DEPARTAMENTULUI DE ISTORIE, ARHEOLOGIE ȘI MUZEOLOGIE (http://diam.uab.ro) al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, reprezentată de lect. univ. dr. Ileana Burnichioiu (specialist atestat MC), în ASOCIAȚIA MONUMENTUM, reprezentată de arh. Eugen Vaida (http://ambulanta-pentru-monumente.ro/), în ASOCIAȚIA NEUER WEG/VEREIN NEUER WEG (http://www.neuerweg.ro/verein-neuer-weg-asociatia-neuer-weg/), reprezentată de Hans Hedrich, și Asociaţia „Pro Gârbova de Sus”, reprezentată de Istina Sima.

În următoarele zile, asociațiile și Departamentul se vor concentra pe întocmirea documentației și obținerea avizelor necesare intervențiilor, pe strângerea de fonduri și de materiale de construcție adecvate prin donații. Primul apel la donații în bani vizează curățarea și consolidarea picturii, pentru care ar fi nevoie de circa 2000 lei.

Donațiile se pot face prin ASOCIAȚIA NEUER WEG / VEREIN NEUER WEG.
IBAN: RO60RNCB0055137249280001
Banca Comerciala Română, Sucursala Făgăraș
BIC/SWIFT: RNCB ROBU
Mențiune: „Gârbova de Sus”.

Pentru donații de materiale de construcție vă puteți adresa Ambulanței pentru monumente (arh. Eugen Vaida): http://ambulanta-pentru-monumente.ro/.

Vă vom ține la curent cu toate demersurile. 🙂
Mulțumim!
https://www.facebook.com/calin.suteu.1/posts/1353603961345696?pnref=story
https://www.facebook.com/hanshedrich/posts/10154258951516035
https://www.facebook.com/hanshedrich/posts/10154258858246035

garbova1

Posted by at 05/04/2017
Filed in category: Kultur & Gut,

2 Responses to Actiune de salvare a ruinei bisericii ortodoxe din Garbova de Sus, Alba

  1. gatacuminciunile says:

    Imi pare foarte rau ca sunteti victima fara incetare la atacuri, as putea spune teroriste. Asa se “rasplateste” cel care are curajul sa isi ridice vocea pentru dreptate si natura.
    Suntem cu dv.

Counter created by lite 1.4