A-nceput de ieri sa cada, cate-un turn…
…la noi in sat. Pe 14. 02. 2016 s-a intamplat! …La Roades/Radeln (turn distrus partial), iar pe 19. 02. la Rotbav/Rothbach (distrus complet), ambele in jud. Brasov. Este vorba, in ambele cazuri, de turnurile bisericii evanghelice din acele sate. Cel mai curios si bizar este faptul ca in acelasi judet s-au cheltuit cateva sute de mii de Euro din fonduri europene pentru renovari deosebit de prost executate la ansamblurile bisericesti din Mesendorf, Crit si Bunesti. Iar dupa ce fusese vanduta unui “investitor strategic” (sas), casa parohiala evanghelica din Crit a fost urgent demolata si “resuscitata” sub forma de conac de lux…
La toate acestea se adauga ample lucrari de ultrakitschificare si reconstructie istoricizant-fantezista a cetatilor ruina de la Rupea/Reps (cca. 8 milioane de Euro!) si Feldioara/Marienburg – cea din urma fiind o cetate datand din scurta perioada a dominatiei Ordinului Cavalerilor Teutoni in Tara Barsei, la inceputul sec. XIII. Iar pentru a completa imaginea, trebuie sa adaugam si faptul ca in spatele cetatii de la Feldioara, la doar 50-100m distanta, se construieste – parca intentionat, as spune – o statie de epurare supradimensionata – si aceasta din fonduri UE. Mesajul subliminal e cat se poate de explicit: Ne … pe patrimoniul vostru – la cele mai inalte standarde europene!
Concluzie (cunoscuta de mult): Politicile si practicile de protectie a monumentelor istorice in judetul Brasov frizeaza absurdul absurdului si sunt clar de natura penala, cei vinovati putand fi gasiti in Consistoriul Districtual Brasov al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, in CJ Brasov, CL Rupea, la ADR Centru, la diversi investitori cu gusturi si apucaturi stranii dar si la firmele de constructii. Si sa nu uitam nici de Directia Judeteana de Cultura (dl. Mitran), Politia de Patrimoniu a IPJ Brasov, ISC, Parchetul Rupea – institutii sesizate de membrii NW cu diverse ocazii, dar fara rezultat.
Mai este insa un aspect crucial in chestiunea monumentelor sasesti, ce nu poate fi ignorat: Este practic imposibil ca o comunitate de 20.000 de persoane, multe dintre ele in varsta, sa pastreze o mostenire arhitecturala construita in timp de 200.000 de persoane. Este atat de simplu: O cladire nelocuita, nefolosita se degradeaza in timp si intr-o buna sau rea zi va cadea… E trist si totodata inevitabil.
Nu mai exista – turnul bisericii din Rotbav… Sursa foto: Wikiwand.com
Turnul bisericii din Roades, fotografiat in 16. 02. 2016