A fakitermelő maffia Székelyföldön: Hallgatnak a láncfűrészek és illegális gáterek a hargitai Kászonaltízen

Ideiglenes sikertörténetet lehet elkönyvelni a Hargita megyei Kászonaltíz szomszédságában található erdőkben történt fakitermelések megakadályozásában, a Fenntartható Segesvár egyesület EcoReporter2 című projekten belül 2012. augusztusától 2013. februárjáig folytatott filmezések és internetes megosztásoknak köszönhetően.

euro1

1. Razziák és ellenőrzések voltak a megyei rendőrség részéről, hogy kivizsgálják a lakosok által letett, és a mai napig sem megoldott panaszokat. Kivizsgálták úgy a rendőrséget, mint a polgármesteri hivatalt is.

2. 2013 februárjában 29 nap erejéig őrizetbe vették, utána pedig bíróság elé állították a Tusnádfűrdői rendőrt, Voicu Vasile-t, az illegális fakitermeléshez való köze, és korrupció gyanúja miatt.

3. 2013 kezdetével Kászonaltíz polgármesteri hivatala, úgy tűnik nem engedélyezi a fák vágásra való megjelölését.

4. Korábban a falopások vagy a tolvajok agresszívitása által érintett hélybéliek elmondása alapján az illegális vágások száma erőteljesen lecsökkent. A telpülés gáterei hallgatnak, és a teherautók se dübörögnek olyan gyakorisággal mint régen.

5. Egy idős lakost megtámadott és megsebesített egy állítólagos kászoni fatolvaj kutyája, és a sértett kárpótlásban részesült, de csak azok után, hogy az elkövető ezt először megtagadta, illetve megfenyegette a sértettet, hogy pórul jár, ha tovább követelőzik.

6. Az egyik magánvállalkozó, akit falopással gyanusítanak, és látszólagosan üzleti viszonyban van Voicu Vasile-vel, elvitte/eladta a gépeit miután az őt védő embert letartóztatták.

Lehet, hogy csak ideiglenes megoldásnak tűnik, de a nagy vágások megállítása egy pozitív jel. Hargita megyében a szervezett falopás sok éve aktív Szentegyházán és Csíkrákoson, és ezt az aktivitást a helyi hatóságok is védik. Másrészt viszont úgy néz ki, hogy amióta a csendőrség járőrözik Lövéte közbirtokossági övezeteiben, megszűntek a komoly problémák a lopásokat illetően.

holzdieb1
Tettenérés közben: amint egy traktor az illegálisan kivágott fát viszi az illegálisan működtetett fafeldolgozóba 2012. nyarán Kászonaltízben. Vajon vége a kászonaltízi famaffiának, vagy csak a “jól megérdemelt” szabadságot vették ki?

Posted by at 15/05/2013
Filed in category: Buerger & Rechte, Natur & Schutz, Politik & Wirtschaft,

2 Responses to A fakitermelő maffia Székelyföldön: Hallgatnak a láncfűrészek és illegális gáterek a hargitai Kászonaltízen

  1. dgsklgjslv lkdvsjisjbsmvlséblséjbsod ,.v sdkhishdbdsilcknkdhviso says:

    2012. augusztusától 2013. februárjáig folytatott filmezések és internetes megosztásoknak – milyen filmezések hol vannak a videók mert itt egy sincs vagyis csak egy és internetes megosztásoknak csak félrevezető képek he ?

    Konkrétan ez és még egy előbbi cikk volt semmi más, ne essünk túlzásba.

    Ez a tevékenység zérus.

Counter created by lite 1.4